Hopp til innhold

Her tror begge de har VM-gullet i lomma

Emil Hegle Svendsen visste at han hadde rundt 30 bonussekunder å gå på da han vekslet. Slovenias ankermann som gikk først i mål, visste det ikke før det var en kilometer igjen av løpet.

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

Her er Slovenias ankermann Jakov Fak på vei ut fra siste skyting. Han skjøt feilfritt. Bak han står Emil Hegle Svendsen som treffer på sitt siste ekstra skudd og holder seg trygt innenfor tidsmarginen som sikrer norsk gull og slovensk sølv.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Etter siste skyting på mixed-stafetten i VM ledet lille Slovenia med over 15 sekunder på den store skiskytternasjonen Norge. Ankermann Jakov Fak trodde han var på vei mot en sensasjon.

Men bak han gikk Emil Hegle Svendsen og visste at gullet var norsk - takket være 28 bonussekunder som Fak ikke visste om.

– Jeg fikk vite det først på toppen av den lange bakken på sisterunden, da var det bare én kilometer igjen til mål og umulig å ta igjen forspranget, sier Slovenias ankermann.

Situasjonen for Norges sistemann var en helt annen. Han visste det før veksling.

– Det var en god feeling å gå ut og vite at jeg hadde et halvt minutt til gode på de andre. Det var litt sånn «ædda bædda», sier Emil Hegle Svendsen til NRK.no og smiler.

 • Hva synes du om måten Norge vant gull på? Si din mening nederst i saken!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

SISTE VEKSLING: Her vet Emil Hegle Svendsen at Norge får rundt 30 bonussekunder. Det gjør ikke Slovenias ankermann Jakov Fak som veksler med Klemen Bauer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Berger: – Synd på Slovenia

Mens nordmannen før veksling fikk beskjed om å gå det han maktet for å komme seg innenfor 30 sekunder bak lederen, gikk sloveneren uvitende rundt i VM-løypa.

Tora Berger sto i målområdet og opplevde dramatikken på nært hold. Hun synes synd på Slovenia.

– Da sloveneren skjøt fullt på siste skyting så jeg en slovensk trener som hoppet av glede. Det var tydelig at han ikke visste om tidsbonusen til Norge. Da syntes jeg synd på Slovenia. Det gjør jeg fortsatt, sier Tora Berger til NRK.no.

Hun leverte selv en sterk førsteetappe og vekslet i tet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slovenia

Her får Slovenias ankermann, Jakov Fak (midten), beskjed av lagkameratene like etter målgang om at det ble sølv selv om han gikk først i mål. – Vi er uansett fornøyde med medalje, sier Fak. Slovenia overrasket med å ta sølv på mixed-stafetten.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Sparte krefter

Det norske teamet, derimot, var veldig bevisst på den spesielle situasjonen og ga Hegle Svendsen god sekunderingshjelp underveis.

– På sisterunden fikk jeg beskjed om å bare holde meg innenfor et halvminutt bak Slovenia. Det gjorde jeg og la ikke ned den største innsatsen for å ta igjen sloveneren. Jeg hadde mer å gi, sier Hegle Svendsen som fikk spart krefter til lørdagens sprint.

Dét gjorde ikke slovenske Jakov Fak.

– Jeg gikk alt jeg kunne fra start til mål, jeg kunne ikke gjort noe annerledes, sier han.

Tror Slovenia hadde klart det

I mål var Fak 8,2 sekunder foran en av verdens største skiskytternasjoner uten at det hjalp noen ting.

Vurderte du å prøve og ta igjen sloveneren for å være på den sikre siden, Hegle Svendsen?

– Jeg kunne gjort et forsøk, men det er ikke sikkert jeg hadde klart det. Kanskje hadde jeg kommet helt opp i ryggen på han, men ikke forbi.

I stedet tok 26-åringen igjen tyske Arnd Pfeiffer og safet inn gullet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Norges mix-lag

Emil Hegle Svendsen skrenser jublende i mål vel vitende om at han har sikret Norge gullet selv om han krysset mållinjen som nummer to.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Skandale

Emil Hegle Svendsen er irritert over skivefeilen som kunne felt Norge.

– Det er en skandale som kunne vært unngått ved å dobeltsjekke skivene før start. Når det er VM i Ruhpolding skal ting fungere, sier han.

Norges ankermann liker ikke måten Norge vant gull på.

– Det var spesielt. Jeg har aldri opplevd det før og håper jeg aldri får oppleve det igjen, sier han.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste