NRK Meny
Normal

Her tror begge de har VM-gullet i lomma

Emil Hegle Svendsen visste at han hadde rundt 30 bonussekunder å gå på da han vekslet. Slovenias ankermann som gikk først i mål, visste det ikke før det var en kilometer igjen av løpet.

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

Her er Slovenias ankermann Jakov Fak på vei ut fra siste skyting. Han skjøt feilfritt. Bak han står Emil Hegle Svendsen som treffer på sitt siste ekstra skudd og holder seg trygt innenfor tidsmarginen som sikrer norsk gull og slovensk sølv.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Etter siste skyting på mixed-stafetten i VM ledet lille Slovenia med over 15 sekunder på den store skiskytternasjonen Norge. Ankermann Jakov Fak trodde han var på vei mot en sensasjon.

Men bak han gikk Emil Hegle Svendsen og visste at gullet var norsk - takket være 28 bonussekunder som Fak ikke visste om.

– Jeg fikk vite det først på toppen av den lange bakken på sisterunden, da var det bare én kilometer igjen til mål og umulig å ta igjen forspranget, sier Slovenias ankermann.

Situasjonen for Norges sistemann var en helt annen. Han visste det før veksling.

– Det var en god feeling å gå ut og vite at jeg hadde et halvt minutt til gode på de andre. Det var litt sånn «ædda bædda», sier Emil Hegle Svendsen til NRK.no og smiler.

 • Hva synes du om måten Norge vant gull på? Si din mening nederst i saken!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

SISTE VEKSLING: Her vet Emil Hegle Svendsen at Norge får rundt 30 bonussekunder. Det gjør ikke Slovenias ankermann Jakov Fak som veksler med Klemen Bauer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Berger: – Synd på Slovenia

Mens nordmannen før veksling fikk beskjed om å gå det han maktet for å komme seg innenfor 30 sekunder bak lederen, gikk sloveneren uvitende rundt i VM-løypa.

Tora Berger sto i målområdet og opplevde dramatikken på nært hold. Hun synes synd på Slovenia.

– Da sloveneren skjøt fullt på siste skyting så jeg en slovensk trener som hoppet av glede. Det var tydelig at han ikke visste om tidsbonusen til Norge. Da syntes jeg synd på Slovenia. Det gjør jeg fortsatt, sier Tora Berger til NRK.no.

Hun leverte selv en sterk førsteetappe og vekslet i tet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slovenia

Her får Slovenias ankermann, Jakov Fak (midten), beskjed av lagkameratene like etter målgang om at det ble sølv selv om han gikk først i mål. – Vi er uansett fornøyde med medalje, sier Fak. Slovenia overrasket med å ta sølv på mixed-stafetten.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Sparte krefter

Det norske teamet, derimot, var veldig bevisst på den spesielle situasjonen og ga Hegle Svendsen god sekunderingshjelp underveis.

– På sisterunden fikk jeg beskjed om å bare holde meg innenfor et halvminutt bak Slovenia. Det gjorde jeg og la ikke ned den største innsatsen for å ta igjen sloveneren. Jeg hadde mer å gi, sier Hegle Svendsen som fikk spart krefter til lørdagens sprint.

Dét gjorde ikke slovenske Jakov Fak.

– Jeg gikk alt jeg kunne fra start til mål, jeg kunne ikke gjort noe annerledes, sier han.

Tror Slovenia hadde klart det

I mål var Fak 8,2 sekunder foran en av verdens største skiskytternasjoner uten at det hjalp noen ting.

Vurderte du å prøve og ta igjen sloveneren for å være på den sikre siden, Hegle Svendsen?

– Jeg kunne gjort et forsøk, men det er ikke sikkert jeg hadde klart det. Kanskje hadde jeg kommet helt opp i ryggen på han, men ikke forbi.

I stedet tok 26-åringen igjen tyske Arnd Pfeiffer og safet inn gullet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Norges mix-lag

Emil Hegle Svendsen skrenser jublende i mål vel vitende om at han har sikret Norge gullet selv om han krysset mållinjen som nummer to.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Skandale

Emil Hegle Svendsen er irritert over skivefeilen som kunne felt Norge.

– Det er en skandale som kunne vært unngått ved å dobeltsjekke skivene før start. Når det er VM i Ruhpolding skal ting fungere, sier han.

Norges ankermann liker ikke måten Norge vant gull på.

– Det var spesielt. Jeg har aldri opplevd det før og håper jeg aldri får oppleve det igjen, sier han.

Siste nytt

 • Carlsens tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08