Hopp til innhold

Her tror begge de har VM-gullet i lomma

Emil Hegle Svendsen visste at han hadde rundt 30 bonussekunder å gå på da han vekslet. Slovenias ankermann som gikk først i mål, visste det ikke før det var en kilometer igjen av løpet.

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

Her er Slovenias ankermann Jakov Fak på vei ut fra siste skyting. Han skjøt feilfritt. Bak han står Emil Hegle Svendsen som treffer på sitt siste ekstra skudd og holder seg trygt innenfor tidsmarginen som sikrer norsk gull og slovensk sølv.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Etter siste skyting på mixed-stafetten i VM ledet lille Slovenia med over 15 sekunder på den store skiskytternasjonen Norge. Ankermann Jakov Fak trodde han var på vei mot en sensasjon.

Men bak han gikk Emil Hegle Svendsen og visste at gullet var norsk - takket være 28 bonussekunder som Fak ikke visste om.

– Jeg fikk vite det først på toppen av den lange bakken på sisterunden, da var det bare én kilometer igjen til mål og umulig å ta igjen forspranget, sier Slovenias ankermann.

Situasjonen for Norges sistemann var en helt annen. Han visste det før veksling.

– Det var en god feeling å gå ut og vite at jeg hadde et halvt minutt til gode på de andre. Det var litt sånn «ædda bædda», sier Emil Hegle Svendsen til NRK.no og smiler.

 • Hva synes du om måten Norge vant gull på? Si din mening nederst i saken!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Emil Hegle Svendsen og Jakov Fak

SISTE VEKSLING: Her vet Emil Hegle Svendsen at Norge får rundt 30 bonussekunder. Det gjør ikke Slovenias ankermann Jakov Fak som veksler med Klemen Bauer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Berger: – Synd på Slovenia

Mens nordmannen før veksling fikk beskjed om å gå det han maktet for å komme seg innenfor 30 sekunder bak lederen, gikk sloveneren uvitende rundt i VM-løypa.

Tora Berger sto i målområdet og opplevde dramatikken på nært hold. Hun synes synd på Slovenia.

– Da sloveneren skjøt fullt på siste skyting så jeg en slovensk trener som hoppet av glede. Det var tydelig at han ikke visste om tidsbonusen til Norge. Da syntes jeg synd på Slovenia. Det gjør jeg fortsatt, sier Tora Berger til NRK.no.

Hun leverte selv en sterk førsteetappe og vekslet i tet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slovenia

Her får Slovenias ankermann, Jakov Fak (midten), beskjed av lagkameratene like etter målgang om at det ble sølv selv om han gikk først i mål. – Vi er uansett fornøyde med medalje, sier Fak. Slovenia overrasket med å ta sølv på mixed-stafetten.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Sparte krefter

Det norske teamet, derimot, var veldig bevisst på den spesielle situasjonen og ga Hegle Svendsen god sekunderingshjelp underveis.

– På sisterunden fikk jeg beskjed om å bare holde meg innenfor et halvminutt bak Slovenia. Det gjorde jeg og la ikke ned den største innsatsen for å ta igjen sloveneren. Jeg hadde mer å gi, sier Hegle Svendsen som fikk spart krefter til lørdagens sprint.

Dét gjorde ikke slovenske Jakov Fak.

– Jeg gikk alt jeg kunne fra start til mål, jeg kunne ikke gjort noe annerledes, sier han.

Tror Slovenia hadde klart det

I mål var Fak 8,2 sekunder foran en av verdens største skiskytternasjoner uten at det hjalp noen ting.

Vurderte du å prøve og ta igjen sloveneren for å være på den sikre siden, Hegle Svendsen?

– Jeg kunne gjort et forsøk, men det er ikke sikkert jeg hadde klart det. Kanskje hadde jeg kommet helt opp i ryggen på han, men ikke forbi.

I stedet tok 26-åringen igjen tyske Arnd Pfeiffer og safet inn gullet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Norges mix-lag

Emil Hegle Svendsen skrenser jublende i mål vel vitende om at han har sikret Norge gullet selv om han krysset mållinjen som nummer to.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Skandale

Emil Hegle Svendsen er irritert over skivefeilen som kunne felt Norge.

– Det er en skandale som kunne vært unngått ved å dobeltsjekke skivene før start. Når det er VM i Ruhpolding skal ting fungere, sier han.

Norges ankermann liker ikke måten Norge vant gull på.

– Det var spesielt. Jeg har aldri opplevd det før og håper jeg aldri får oppleve det igjen, sier han.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal