Hopp til innhold

Norsk gull etter «arrangørskandale av dimensjoner»

Norges lag på blandet stafett krysset målstreken som nummer to - men likevel ble det gull!

Video Bjørndalen traff - men viste bom

VIDEO: Bjørndalen traff - men elektronikken viste bom.

Ruhpolding

KAOS: Her er folk fra arrangøren i Ruhpolding borte og inspiserer blinken som sviktet da Ole Einar Bjørndalen skjøt.

Foto: NRK

– Jeg fikk bare beskjed om å gå som f..n jeg. Jeg fikk vite det kunne bli snakk om fratrekk i tid, og jeg gikk det eg hadde. Det gikk jo greit det, smilte Emil Hegle Svendsen etter å ha sikret VM-gull for Norge.

Blandet stafett i VM i Ruhpolding torsdag utviklet seg til å bli det glade vanvidd - men Norge vant altså til slutt. Men først over målstreken var de ikke - det var det Slovenia som var.

– Det hadde selvfølgelig vært artigere om jeg hadde gått først over streken, men gull er gull, sier Svendsen.

Kaoset startet på 3. etappe, stående skyting. Ole Einar Bjørndalen traff blink, men den elektroniske skiven reagerte ikke. Han fikk etter hvert strafferunde - en runde han aldri skulle ha vært nødt til å gå.

Les videre under bildet!

Ole

Ole Einar Bjørndalen traff blink på et skudd som ikke ble registrert som treff. Da startet kaoset.

Dermed ble det etter hvert klart at Norge ville få mellom 20 og 30 sekunder i fratrekk i tid. Dette fikk TV-seerne vite underveis i sendingen, mens løperne selv neppe visste like mye. Til slutt - etter at løpet var over - ble det bestemt at Norge fikk 28 sekunder fratrekk.

– Vi testet blinkene i dag tidlig, og da fungerte alt. Det som trolig har skjedd er at det elektroniske signalet som gjør at blinken blir hvit ikke har fungert, sier juryformann Max Cobb til NRK.no.

– Skandale av dimensjoner

Landslagstrener Mikael Löfgren var ikke i tvil om at Ole Einar Bjørndalens første skudd på stående, som ble registrert som bom, traff blinken.

– En arrangørskandale av dimensjoner, slo kommentator Andreas Stabrun Smith fast, og fikk umiddelbar støtte av ekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée.

– Det er helt tragisk. Det må være en fortvilet følelse når du treffer og blinken ikke detter, sa hun.

Video Bjørndalen går inn til seier for Norge

VIDEO: Hegle Svendsen går inn til seier for Norge.

Juryformannen er ikke enig at ordet skandale er på sin plass i denne sammenheng.

– Alle trenerne fikk beskjed umiddelbart etter skytingen at det hadde skjedd noe feil, så jeg anser ikke dette som noen skandale. Vi lever i en teknologisk verden der slike ting kan skje, men vi har hatt det samme systemet i mange år, og det har fungert tidligere.

I Holmenkollen, for eksempel, er det en annen type skiver. De er mekaniske, det vil si at de vipper ned fra svart til hvit når kula klasker i blinken.

Peiffer sviktet

Arrangørtabben gjorde til slutt at Bjørndalen måtte ut i en strafferunde. Da lå han allerede et stykke bak Tyskland og sterke Andreas Birnbacher, som gikk en gnistrende 3. etappe og plaffet ned alt av blinker.

Han vekslet over minuttet bak Tyskland – men det skulle altså ikke vært så mye om elektronikken på skive to ikke hadde sviktet da det gjaldt.

På siste skyting på ankeretappen sviktet tyske Peiffer, og Hegle Svendsen og spesielt Slovenias Fak gjorde jobben. Slovenia gikk først ut fra siste skyting, 15,8 sekunder foran Hegle Svendsen. Mellom de to var Tyskland.

Bunnsolid av Berger

Svendsen hadde kontroll, og passerte også Tyskland på sisterunden. Men i mål var han altså nummer to, omtrent åtte sekunder bak Fak. Og fikk gull...

Tora Berger la et ypperlig utgangspunkt for Norge på første etappe. Hun traff på alt, og Norge ledet ved veksling. Synnøve Solemdal forvaltet forspranget brukbart, og sendte Bjørndalen ut som treer på nest siste etappe.

Så ble det altså kaos.

Bjørndalen: – Ingen god følelse

Bjørndalen sa selv etter sitt løp at han, uansett om blinken var defekt, hadde en dårlig dag på jobben.

– Jeg hadde ingen god følelse. Jeg var urolig, og klarte ikke å få flyten.

Da NRK snakket med ham mens Svendsen gikk sisteetappen, visste han ikke hvilket skudd som hadde skapt kaos ved å bli feilregistrert.

– Det skal han vite hvis han er på sitt beste, sier Skjelbreid Poirée.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal