– Barcelona og Real Madrid har ingen grunn til å frykte PSG... ennå

Paris Saint-Germain satser stort på å bli et fransk fyrverkeri i europeisk fotball. Men klarer de det?

PSGs klubbpresident Nasser Al-Khelaifi og trener Carlo Ancelotti

PSG-trener Carlo Ancelotti med klubbpresidenten.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
Brasilianske Lucas Moura

Brasilianske Lucas Moura blir PSG dyreste kjøp.

Foto: ANDREW YATES / Afp
Thommas Husevik

Thommas Husevik følger fransk fotball tett i Paris.

Foto: Privat

Etter at Paris Saint-Germain ble kjøpt opp av en styrtrik Qatar-gruppe, er ord som «spinnvill pengebruk» en relativt beskjeden beskrivelse av det som har snudd fransk fotball på hodet.

PSG er verdens rikeste klubb. De vil bli verdens beste klubb. Så langt tyder mye på at de har en lang vei å gå.

– Mange nye spillere, nye treningsmetoder og et enormt forventningspress – laget trenger tid, sier Johann Crochet til NRK.no.

Han er en fransk frilansjournalist som skriver for Eurosport og fotballbloggen Flashfoot.

– Vil få en klassisk italiensk mentalitet

Crochet mener at det franske stjernelaget for øyeblikket ikke kan utfordre Europas beste.

– PSG har ikke dyrket en spillestil, alt virker tilfeldig. Men etter hvert som spillerne har funnet seg til rette i Paris og Ancelotti har fått den tiden han trenger, forventer jeg at laget til slutt vil få en klassisk, italiensk mentalitet, sier han og sikter til store Serie A-preget blant spillere og ledere.

• Les også: Det store stjernefallet i italiensk fotball

Thommas Husevik, skribent for franskfotball.com og student i Paris, har overvært en rekke PSG-kamper på deres hjemmebane Parc des Princes. Han tror det vil gå flere år før lag som Barcelona og Real Madrid vil føle seg truet av PSG.

– De har et sterkt lag på papiret om dagen, men det er likevel noe som ikke stemmer til tider. Faktisk virker det som om laget ikke er i stand til å produsere noe særlig av målsjanser uten sin eminente spydspiss Zlatan Ibrahimovic.

– Det er et alarmerende faktum for Ancelotti som vil være avhengig av å skape et godt kollektiv om PSG skal kunne utfordre om CL-tittelen en dag, mener Husevik.

Super-Zlatan

Og hvis det er noen som har levert varene blant de nyinnkjøpte i Paris, er det Sveriges store stjerne. Ni mål på åtte kamper taler sitt klare språk. Zlatan leverer. Som alltid.

– Han er et kapittel for seg selv. Fortsetter han i samme stil kan det fort bety et utrolig antall scoringer på en sesong, sier Husevik.

Dette har ført til at fransk presse nå spør seg selv om ikke PSG er, og vil være, for avhengige av at svensken leverer varene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hele Frankrike er forelsket i denne gutten

Men det er ikke bare Zlatan Ibrahimovic som har tatt fransk fotball med storm. På den lange, imponerende lista av stjernespillere som har ankommet Paris, er det en ung, «ukjent» og uetablert italiener som er på alles lepper.

– Alle visste hvem Zlatan var og hva han var god for, mens ingen kjente til Marco Verratti før han kom til klubben. Nå er hele Frankrike forelsket i denne italienske gutten. Han er bare 19, men spiller som en veteran. Det meste av spillet går gjennom ham på grunn av hans glimrende pasningsfot, forteller Johann Crochet.

Riktig nok betalte PSG rundt 13 millioner euro da de hentet Verratti fra Pescara. En stiv pris mente mange, gutten hadde tross alt ikke spilt ett eneste minutt i Serie A.

– Klubben får mye kritikk fordi de kjøper spillere fra utlandet og ikke bruker penger på det franske markedet. Presidenter i andre ligaklubber hevder også at deres egne spillere ikke er dårligere enn Verratti og Lavezzi, forteller Crochet.

– Ny politikk får store konsekvenser?

Etter at millionene begynte å sitte vel løst i europeisk fotball, har UEFA og FIFA gitt tydelig beskjed om at noe må gjøres for å stanse utviklingen.

Men Frankrikes president kan komme dem i forkjøpet. For den store fotballdrømmen i Paris kan bli rammet av landets politikk.

– Francois Hollandes foreslåtte skattenivå på 75 prosent på dem som tjener mer enn 1 million euro i året, er veldig interessant. Det vil helt åpenbart får en viktig innvirkning på den franske fotballen, forteller Thommas Husevik.

Zlatan og Verratti under PSGs treningskamp mot Barcelona. Messi i forgrunnen.

– Selv om det som skjer i PSG har sine baksider, får vi se fotball med store spillere takket være dem. Så man må spørre seg selv: vil man se Larsen Touré eller Zlatan Ibrahimovic, spør fotballjournalist Johann Crochet.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Alt annet enn gull er fiasko

I fjor rystet lille Montpellier Frankrike med å ta et sensasjonelt fransk ligagull foran nesa på storsatsende PSG. Det vil ikke skje igjen, tror Ligue 1-fantastene Johann Crochet og Thommas Husevik.

– Noe annet enn ligagull vil være skuffende for PSG. Alle forventer det. Men om det blir enkelt for dem, kommer an på hvordan de andre gjør det. Jeg tror Marseille overpresterer, fjorårets ligamester Montpellier ligger allerede langt bak, Lille sliter med skader mens Lyon har et for ungt lag, sier Crochet.

– Jeg tror ikke PSG på noe slags vis vil få det lett i deres jakt på ligagull. Men når alt kommer til alt tror jeg de vil trone øverst for første gang siden 1994, sier Husevik.

PSGs handleliste

OVERGANGER ETTER OPPKJØPET:

1. Lucas Moura - fra São Paulo (kommer januar 2013)2. Javier Pastore - fra Palermo (2011)


3. Thiago Silva - fra Milan (2012)4. Ezequiel Lavezzi - fra Napoli (2012)

5. Zlatan Ibrahimović - fra Milan (2012)

6. Marco Verratti - fra Pescara (2012)7. Kévin Gameiro - fra Lorient (2011)


8. Thiago Motta - fra Inter (Januar 2012)9. Jérémy Ménez - fra Roma (2011)


10. Mohamed Sissoko - fra Juventus (2011)


11. Blaise Matuidi - fra Saint-Étienne (2011)


12. Alex - fra Chelsea (2012)13. Milan Biševac - fra  Valenciennes (2011)


14. Maxwell - Barcelona (2012)15. Salvatore Sirigu - fra Palermo (2011)


16. Diego Lugano - fra Fenerbahçe (2011)

45.0 mill. euro43.0 mill. euro


42 mill. euro30 mill. euro20 mill. euro13 mill. euro11 mill. euro


10 mill. euro9 mill. euro


8 mill. euro


7.5 mill. euro


5.0 mill. euro4.0 mill. euro


4.0 mill euro3.5 mill. euro


3.0 mill. euro


Tot. 258 mill euro

Kilde: Wikipedia

 

Fotballnyheter