Hopp til innhold

Sjekk PSG-sjeikens spinnville pengebruk

Så langt har Paris Saint-Germain kjøpt spillere for en milliard kroner i sommervinduet. Det er 175 millioner mer enn hva de fire beste Premier League-lagene har brukt til sammen.

PSG-sjeik

PSG-eier Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani har ambisjoner om å gjøre Paris-klubben til en av verdens beste klubblag. På veien har han kjøpt (fra venstre øverst): Marco Verratti, Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi og Zlatan Ibrahimovic. Det skal nemlig ikke stå på pengene...

Foto: - / Afp

Lucas Moura

Lucas Moura er Paris Saint-Germains foreløpige siste kjøp. Han kostet 292 millioner kroner fra São Paulo.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas Moura, Ezequiel Lavezzi og Marco Verratti har til sammen kostet vanvittige 1.020 millioner kroner, og alle fem har blitt hentet i løpet av de siste sommermånedene.

Dette er tall hentet fra nettstedet transfermarkt.co.uk.

Til sammenligning har fjorårets fire beste Premier League-lag - Manchester United, Manchester City, Arsenal og Tottenham - brukt 845 millioner kroner til sammen.

Altså 175 millioner kroner mindre enn sjeik-oppkjøpte PSG.

– Det er ganske heftig, sier Bjørn-Terje Nedreberg, skribent for supporternettstedet franskfotball.com til NRK.no.

– Vi så ikke for oss dette for noen år siden. Disse pengene som har kommet inn i fransk fotball har kommet som en liten bombe, sier Øystein Melhus Telnæs, redaktør for det samme nettstedet.

– Ikke bare positivt

Siden klubben ble kjøpt opp av den qatarske investeringsgruppen Qatar Investment Authority i fjor sommer, med Qatars statsminister Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani sittende på pengesekken, har millionene florert i PSG.

Med slagordet «Rêvons plus grand» - «drøm større» - er målsetningen å gjøre Paris-klubben til verdens beste klubblag innen kort tid.

Årets budsjett er på 300 millioner euro, eller 2,2 milliarder kroner - som er over dobbelt så mye som den nest største klubben i Frankrike, Lyon, har å rutte med.

– Det er helt sinnsykt, faktisk. Vi har sett Manchester City og Chelsea herje på overgangsmarkedet i flere år, og nå holder PSG på å gjøre det samme, sier Nedreberg.

PSG har gått fra å være en middels god fransk klubb, til å bli verdens rikeste fotballklubb - enda rikere enn Manchester City.

Samtidig har klubben inngått en lukrativ TV-avtale med den arabiske sportskanalen Al Jazeera, ettersom den offisielle klubbeieren, Nasser Al-Khelaifi, også er eier av den store TV-kanalen.

Vil bygge merkevare i Paris

Nasser Al-Khelaifi

Nasser Al-Khelaifi er PSG-eier og samtidig eier av Qatars TV-kanal Al Jazeera.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Siden overtagelsen i fjor sommer, har lommeboken gått varm på veien mot å skape en europeisk fotballstormakt. Også i fjor var spillerkjøpene mange - med en samlet prislapp på 773 millioner kroner.

På snaut ett år har Paris Saint-Germain altså handlet spillere for drøyt 1,7 milliarder kroner.

– Hva er målet til disse styrtrike eierne?

– De har lyst til å bygge en merkevare. Paris er Europas nest største by, og målet er nok å gjøre Paris til en stor og attraktiv fotballby. Interessen for fotball er der, men resultatene har manglet. Nå kan det snu, sier Nedreberg.

Paris - storby uten storlag

For mens byer som London (Chelsea, Arsenal), Madrid (Real Madrid, Atletico Madrid) og Roma (AS Roma, Lazio) alle har gode lag som kjemper i toppen av sine ligaer, har ikke Paris noe virkelig godt topplag. Samme tendensen ser man i Berlin.

– Paris er den eneste virkelige storbyen i Europa som ikke har en toppklubb. Franskmenn er et kravstort publikum, de forventer å bli underholdt. Et stort og godt lag i Paris vil nok skape ytterligere interesse - ikke bare i Paris, men også i fransktalende arabiske land. Det er nok dette investorene har sett, sier Telnæs.

– Er det bra for fransk fotball?

– Ja, jeg vil si det. Rett og slett fordi det skaper større blest rundt fransk fotball og øker interessen, sier Nedreberg.

– Selvfølgelig er det jo utrolig at fransk fotball nå får oppmerksomhet fra hele verden, i det vi mener er en sterkt undervurdert liga. Men samtidig er det ikke bare positivt at PSG nå blir så overlegne rent pengemessig. Forhåpentligvis drypper det litt på de andre klubbene også, sier redaktør Telnæs.

Telnæs kan fortelle at også supportergruppen merker en økt pågang etter at flere stjernespillere har valgt å gå til Paris-Saint Germain foran andre europeiske storklubber.

Zlatan scoret mot Lorient

PSG serieåpnet sist helg hjemme mot Lorient. Zlatan Ibrahimovic scoret begge målene for PSG. Kampen endte 2-2.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Flere og flere begynner å interessere seg for fransk fotball, sier Telnæs.

Drømmer om mesterliga

Fjorårssesongen var den første som «rikmannsklubb» for PSG, og etter en meget godt start endte det med sølv bak overraskelsen Montpellier.

Paris-laget er dermed kvalifisert for mesterligaen i år, og den hardtsatsende klubben har klare ambisjoner om å nå så langt som mulig.

Det aller viktigste er i første omgang å vinne ligaen, for første gang siden 1994. Med trener Carlo Ancelotti bak roret, begynner de aller fleste bitene å falle på plass.

– Noe annet enn seriegull ville vært katastrofalt, mener Nedreberg.

Fotball

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland