Hopp til innhold

Slik vil Haaland endre fotballen: – Irriterer meg

Hvis Erling Braut Haaland hadde fått all makt, hadde han tatt grep umiddelbart. Forslagene får bred støtte av landslagskollegene.

Football, International friendly, Norway - Czech Republic

KONKRETE FORSLAG: Erling Braut Haaland har klare tanker om hva som ville hevet fotball som sport.

Foto: BILDBYRÅN

Det er i et intervju med Manchester Citys offisielle podkast at superspissen får spørsmål om hva han hadde endret på i fotballen hvis han fikk muligheten.

Da kommer Haaland med to konkrete forslag.

Irriterer meg

Det første er å innføre mållinjeteknologi over hele banen, slik at man alltid har kontroll på når ballen er ute av spill.

– Men det som irriterer meg er innkast, sier Haaland i podkasten.

0SWG57jRUXg

I Norge: Erling Braut Haaland er på landslagssamling og har denne uken trent på Lillestrøms flunkende nye treningsbane, der også noen heldige supportere har møtt opp for å få et minne.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Foreslår tidsfrist

Til Citys egen mediekanal utbroderer han hvorfor han ville gått løs på innkastreglene om han fikk sjansen.

– Hvis du kaster slik eller slik, spiller det ingen rolle. Bare sørg for å ha to hender på ballen. Jeg vet ikke engang reglene, og hvis jeg skal ta et kast, gjør jeg det sikkert feil. Men det spiller jo ingen rolle om man kaster ballen rett ned, rett opp eller hva som helst. Det ville jeg endret på, sier Haaland.

Les også Tallene skremmer Solbakken: - Det er blitt et traume

pVF0YD7haVQ

I tillegg foreslår jærbuen å innføre en tidsfrist på innkast slik at det ikke tar for lang tid.

– Og du kan ikke stjele for mange meter, det bør være en grense for hvor langt man kan gå, og en grense for hvor lang tid man kan bruke. Jeg tror det blir slik i fremtiden, sier han.

Din dom over Haalands forslag?

Fikk Infantino til å rykke ut

Det kan godt hende han får rett, fotballen er i stadig forandring.

De siste årene har fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) kommet med flere forslag til endringer i verdens mest populære sport, med blandet mottakelse.

Blant annet har IFAB foreslått å teste ut bruken av tidsbegrensede utvisninger for dommerprotester, og nylig ble det signalisert planer om å innføre testing av blått kort på elitenivå, et kort som skulle tas i bruk om en spiller begår en kynisk feil eller viser uenighet mot en av dommerne.

Et blått kort ville føre til at spilleren blir utvist i ti minutter. To blå kort sørger for at spilleren får rødt kort. Forslaget fikk Fifa-president Gianni Infantino til å rykke ut og stemple det som uaktuelt.

Les også Ble vraket av storklubb: – En av de tøffeste tingene jeg har gått gjennom

Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Spania (0-1)

Sørloth med filmeforslag

Haalands forslag er foreløpig bare på tankestadiet, men får allerede nå bred støtte hos kollegene hans på landslaget.

– Gode forslag, og så har jeg lyst til å legge til ett. Og det har jeg tenkt på mye, innleder Sørloth overfor NRK.

– Spesielt i Spania er det så mye filming, folk ligger ned og bærer seg, og de skal dra på gule og røde kort på motspillere. Så jeg kunne tenkt meg en regel der. Jeg er litt usikker på logistikken og hvordan det skal utføres, men hvis en spiller ligger nede og har vondt mer enn tre ganger, og den fjerde gangen han gjør det igjen, så må han byttes ut, foreslår Sørloth.

Football, Norway, training

EGET FORSLAG: Alexander Sørloth har klare tanker om hva som kunne vært gjort for å få bort filming.

Foto: BILDBYRÅN

Villarreal-spissen mener en slik regel ville avdekket hvem som faktisk er skadet, og hvem som bedriver skuespill.

– For da er det åpenbart at du har så vondt, og du er skadet. Du må ut. Så får vi kanskje slutt på den der filminga og rulling rundt på banen. Jeg er usikker på hvordan man skal løse det i praksis, men det synes jeg hadde vært veldig deilig, for da hadde man blitt kvitt det, sier han.

ramm solbakken

Optimismen er skyhøy før kvalifiseringen starter. Men landslagsgutta møter uventa motstand i en spåmann fra Sheffield og en mystisk storm i Georgia.

Aron Dønnum gir også Haalands forslag tommel opp.

– Det er veldig relevant. Jeg er helt enig i at det kunne vært sånn «goalline technology» over hele banen. Det har vært noen hendelser på TV hvor det har vært innlegg som ser ut som har vært ute, sier Frankrike-proffen.

XGRf-DU-RI8

STØTTER ERLING: Lagkameratene på landslaget er i stor grad enig med Haaland.

Foto: NTB

– Ikke til å forstå

Dønnum har også noen egne tanker om hva som kunne vært gjort for å forbedre fotballen.

– Jeg er opptatt av kommunikasjonen man har med dommerne, det må gå an å prate med dem, sier han.

Han drar frem et eksempel fra denne sesongen, nærmere bestemt 2. mars, da Real Madrid spilte 2–2 mot Valencia. Dommeren blåste av mens ballen var på vei inn i feltet, og ett sekund senere scoret Real Madrid.

Jude Bellingham ble utvist på grunn av protestene i etterkant.

– Det er ikke til å forstå. Skal man bare si «ok, det går helt fint at vi tapte poeng fordi du blåste av for tidlig»? Man må kunne reagere. Man kan ikke få rødt kort og to kampers karantene. Da må dommerne rett og slett si «sorry, det var min feil», mener Dønnum.

– I Frankrike er det veldig sånn: «Nei, jeg prater ikke med deg, jeg bestemmer her». Jeg synes en relasjon mellom dommer og bør være litt mer vennlig, legger han til.

Aron Dønnum

LEI SURE DOMMERE: Aron Dønnum maner til mer vennlighet.

Foto: Egil Sande / NRK

Hugo Vetlesen støtter også Haalands to forslag. Club Brügge-spilleren har ikke noen egne idéer til nyvinninger som ville hevet sporten, men mener en sovende regel bør hentes oftere frem fra glemselen.

– Vi hadde en keeper som brukte litt for lang tid i Molde-kampen. Da ble det faktisk dømt indirekte frispark. Det er en regel som nesten aldri blir brukt. Dommerne kunne gjerne hatt litt mer fokus på det når lag drøyer tid, mener Vetlesen.

Norge tapte den første privatlandskampen denne samlinga 1–2 mot Tsjekkia fredag kveld. Tirsdag venter Slovakia til ny privatlandskamp på Ullevaal.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal