Hopp til innhold

Slik skal Norge unngå ny taktisk blemme mot Frankrike

Flere ganger har Frankrike overrasket og delvis rystet Norge med sin taktikk. Nå har det norske laget lagt en plan for å være bedre forberedt.

GThM7c4Ft5c

FINALEKLAR: Norge har ikke spilt mesterskapsfinale siden 2017. En av grunnene til at det ble tap mot Frankrike, var at laget klare å stoppe playmaker Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Noen husker nok fortsatt bildene av norske spillere oppløst i tårer en desemberkveld i Tyskland for tre år siden. Norge hadde tapt VM-finalen mot Frankrike med to mål, etter å slitt hele kampen.

– Frankrike er verdensmester i å trekke ned tempoet og skape krøll. Sammen med Spania har de vært det beste laget lenge på å ødelegge motstanderens spill, fastslår landslagssjef Thorir Hergeirsson.

I VM-finalen hadde ikke Norge en eneste kontring, og da keeperne kun hadde fire redninger, ble tredjekeeper Silje Solberg kastet inn de siste tre minuttene. Desperasjonen lyste.

VM i håndball for kvinner.

DEPPA: Veronica Kristiansen, Helene Fauske og Stine Bredal Oftedal etter VM-finalen i 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Også da Norge møtte Frankrike i Golden League i oktober, ble de overrasket av den franske taktikken. Det norske laget ledet med fem mål, men da Frankrike la om forsvarsspillet sitt, måtte de kjempe i land en ettmålsseier.

– De spiller smart, poengterer keeper Solberg.

Må unngå samme fella

Trener Olivier Krumbholz er kjent for å være en taktiker for et lag som behersker ulike varianter av spill. Men det viste også Hergeirsson at han var da Norge trøblet stort mot Danmark i semifinalen før pause.

– Det blir krig i 60 minutter, tror Nora Mørk.

Det hadde vært deilig om de kan jage oss og vi styre tempoet, for det var den fella vi gikk i 2017, legger hun til.

NHICStHqjX8

TÅREVÅTT: Heidi Løke og Nora Mørk etter finaletapet i 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Derfor blir forberedelser til kampen fort avgjørende, og lørdag kveld ble brukt til å se video – og planlegge mulige mottrekk hvis overraskelsene kommer.

Vi må på en måte gå igjennom alt de gjør av trekk og spisskvaliteten til de enkelte. Vi vet heldigvis mye om hva de kommer med, og har sett alle kampene deres. Den som er best forberedt til den kampen, kommer til å vinne, bekrefter Camilla Herrem.

– Det er alltid en balanse med ikke å tenke seg helt i hjel, men samtidig være forberedt. Det nyttigste er å forberede seg kamp med mindre flyt enn vi ønsker. Vi må stå i dritten og være veldig klar over at de ønsker å ødelegge flyten vår, mener Stine Bredal Oftedal.

– Klarer vi å holde roen i det, så kan vi kunne dra det i land, fortsetter kapteinen.

– Litt ydmyk

Ingen av lagene har tapt så langt i EM. Den norske landslagssjefen peker på at Frankrike kommer med mer fart nå enn tidligere, men mener også Norge har mer erfaring nå. Og at de er bedre forberedt. Tøft forsvarsspill og tålmodighet er nøklene han trekker frem.

– Det er et meget sterkt lag. De har fått en god utvikling i mesterskapet. De har spilt på mange spillere og fikk en lett semifinale. De har en liten fordel når man tenker på ressurser. Men vi fikk kjenne på en jevn og tøff kamp i går, og det øker beredskapen i spillergruppen. Så får vi se hvem som har mest krefter og ork i finalen, sier Hergeirsson.

EFpd6ZQHwww

TAKTISK DUO: Nora Mørk og landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Foto: Vidar Ruud / NTB

En spiller som definitivt føler seg klar, og ikke mangler motivasjon, er Mørk. Hun har mistet de to siste mesterskapene på grunn av kneskader.

Jeg er litt ydmyk og glad for å stå i en finale og spille håndball igjen. Det har vært en veldig lang vei, og å stå i en finale og ha muligheten slå Frankrike og ta gull, er noe jeg har hatt i tankene i lang, lang tid. Det blir tøft, men det hadde betydd veldig mye å vinne. Og det hadde vært ekstra deilig å slå Frankrike, sier Mørk.

Norges siste mesterskapsgull kom i EM i 2016. Frankrike tok gull både i VM 2017 og EM 2018, men i VM i fjor ble de bare nummer 13.

– Jeg tror Norge vinner, fordi de er mer sultne enn de franske. De tapte den forrige finalen og har dessuten fått tilbake flere stjernespillere som har vært ute en stund. De ser «freshe» ut, og Frankrike er ikke helt friskmeldt etter i fjor, spår NRK-ekspert Geir Oustorp.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

 • Borge i tetkampen på LPGA-touren

  Celine Borge er hittil i delt ledelse i LPGA-turneringen i Arizona. Det er hennes debut på den kvinnelige topptouren i golf.

  Borge gikk den tredje runden av turneringen på hele ni slag under par og slo seg rett inn i tetkampen, skriver VG.

  Hun deler ledelsen med thailandske Ariya Jutanugarn, men det er noen like bak som ikke har fullført sin tredje runde.

  Borge er den første norske golfer på LPGA-touren siden Suzann Pettersen. Tønsberg-jenta Borge rykket opp etter godt spill i fjor. Det er toalt 18 milioner kroner i premiepotten i turneringen i Arizona. (NTB)

 • Straffebom og marerittåpning for Norges U21-lag

  Det ble ingen festkveld i Spania for Leif Gunnar Smeruds U21-gutter da de tapte 0-3 mot Nederland i en treningskamp lørdag kveld.

  Norge fikk en marerittstart på kampen da Elayis Tavnsan headet et innlegg inn i Henrik Heggheim, og ballen trillet i mål bak Mads Hedenstad Christiansen etter bare tre minutter.

  Vondt ble til verre kun to minutter senere da Crysencio Summerville banket inn nederlendernes andre mål.

  Kaptein Erik Botheim fikk en gyllen mulighet til å redusere da Norge ble tildelt straffespark etter at Jesper Dalan ble sparket i ansiktet. Serie A-proffen var imidlertid rusten fra krittmerket og brente straffen.

  I forkant av straffesituasjonen var Johan Hove nære noe stort da han hamret et frispark i tverrliggeren.

  Men der Norge var upresise, var Nederlenderne dødelig effektive. For bare et par minutter etter straffebommen, nikket Ludovit Reis inn 3-0-målet for de oransje. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Slik stiller Norge mot Spania

  Ståle Solbakken har tatt ut følgende lag til bortekampen mot Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Sander Berge, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Martin Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste