Hopp til innhold

Norge til EM-finale etter thriller: – Pausepraten ble veldig avgjørende

Semifinalen mot Danmark ble et ekte håndballdrama. Pausepraten gjorde at Norge snudde kampen og er klare for EM-finale mot Frankrike.

Z5ZhA3ncdJ0

FINALEKLARE: Norge har ikke vunnet et mesterskap siden 2016. Gleden var stor da EM-finalen var sikret.

Foto: Bo Amstrup / AP

Laster innhold, vennligst vent..

Skuddbom, tekniske feil, forsvarsglipper og keeper Sandra Toft ga Norge alvorlige problemer i semifinalen mot Danmark. Det så mørkt ut før pause, og Norge lå under med tre.

– Første omgang er med håndbrekket på. Jeg bare sier det som det er. Spør om vi er redde for tap. Det så nemlig sånn ut. De ble vekket litt og jeg fikk frem smilet. Jeg kjenner jentene såpass godt, forteller Thorir Hergeirsson om pausepraten til TV3.

– Vi sa at vi ikke må være redde for å tape. Vi må heller ha lyst til å vinne og gå på mål, forteller Stine Skogrand.

Og den praten viste seg å snu mye.

– Det ble egentlig veldig avgjørende. Vi fikk mer ro på det. Satt fingeren på småting, særlig fremover, men også litt i forsvaret. Jeg følte vi bygde selvtillit, sier Stine Bredal Oftedal til NRK.

For etter en intens avslutning, dro Norge ifra mot slutten, og da Stine Bredal Oftedal fintet seg fri og økte ledelsen til fem, stod jubelen på den norske benken i taket i Boxen i Herning.

– Det var helt fantastisk. Ah! En veldig lettelse-følelse og pur glede, sier hun selv om scoringen.

wzvuF5kqCIg

LETTELSE: Stine Bredal Oftedal klemmer lagvenninnene på benken etter scoring.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Helt rått

– Når var dere sikre på at dette kunne gå, spør NRK i den digitale pressesonen?

– Vi var ganske sikre på det i pausen også. Vi hadde tro på det hele tiden. Da vi begynte å komme foran, få momentum i kampen og lukke bakover, da begynte vi å tro enda mer på det. De siste minuttene på benken kan ikke gå saktere. Det er en fantastisk prestasjon i andreomgang., svarer Skogrand.

– Det var tidlig i andre omgang. Jeg følte vi snudde momentet. Men det var jevnt, man kjenner på den, forteller Oftedal.

Norge vant med tre mål, og på benken klemte Thorir Hergeirsson spillerne sine.

– Det skjer i finaler når vi tar igjen Danmark, sier Skogrand med et smil

Det er Norges første EM-finale siden 2016.

– Dette betyr veldig mye. Jeg har drømt om det i mange år. Det er bare én ting å gjøre, å nekte og tape. Det er rått. Det har vært tøft, det har også vært tøft for landslaget, vi har ikke vært i en finale på tre år. Det er rått, sier en rørt Nora Mørk til TV3.

Nora Mørk

LEVERTE: Nora Mørk scoret på fem av fem forsøk før pause. Hun ble Norges toppscorer.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ble utspilt

I motsetning til de seks første EM-kampene til Norge så var det ikke farten som preget starten av semifinalemøtet med Danmark. Det var aggressivt forsvarsspill. Og det tok fire minutter før danskene fikk sin første scoring. Men det var ikke noe dårligere andre veien, for Norge hadde også bare scoret to mål de første åtte minuttene.

Sandra Toft stod med fire redninger på sju forsøk etter 12 minutter. Da gikk danskene opp i 5-3-ledelse. Etter 16 minutter hadde de økt til 8–5. Og så 10–6.

Mq5vo1pZq8E

BLE STOPPET: Stine Bredal Oftedal og Norge sleit med både det danske forsvaret og angrepet.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Selv ikke med dobbeltutvisning for Danmark, kom Norge tilbake. Det norske laget scoret faktisk ikke på sju minutter mot slutten av omgangen.

Et vanvittig langskudd fra Veronica Kristiansen gjorde at Danmark «bare» ledet 13–10 til pause.

6G-2uMRvlgE

PAUSEJUBEL: Danmarks Anne Mette Hansen klemmer Line Haugsted.

Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

– De har gjort Norge dårlig, slo NRKs ekspert Geir Oustorp fast.

– Det er veldig u-rytme i det norske angrepet, Danmark står bra og flytter seg bra bakover. Det stresser de norske jentene, sa Karoline Dyhre Breivang i TV3s studio.

Gir lagånden æren

Semifinalethrilleren fortsatte etter hvilen. Dale, Herrem, Kristiansen og Oftedal gjorde at Norge var à jour etter fem minutter.

Og like etter sendte kapteinen Norge foran for første gang siden starten av oppgjøret. På 15 minutter hadde håndballjentene scoret like mange mål som på hele den første omgangen, og det stod 20–20.

Spenningen ble holdt til slutt. Selv om Norge hadde en tomålsledelse med åtte minutter igjen takket være noen viktige redninger fra Katrine Lunde i mål, flotte mål av Henny Reistad og kantscoringer fra Sanna Solberg-Isaksen.

Danskene klarte ikke å slå tilbake.

– Jeg tror lagånden (var forskjellen på lagene). Vi ville dette mer enn Danmark. mener Henny Reistad.

– Det er fantastisk, og viser at vi er gode sammen, sier keeperveteran Lunde.

Søndag møter Norge Frankrike, som knuste Kroatia, til kamp om gullet. Et lag de norske håndballkvinnene tapte VM-finalen for i 2017.

– Det blir nok en jevn kamp, tror jeg. Frankrike er alltid sterke. De spiller vanvittig bra bakover. Vi må slippe oss løs litt før (enn mot Danmark), sier Oftedal.

LBjh52RwMgE

GLAD GJENG: Norge var raskt nede på banen og fikk tatt et lagbilde.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Siste nytt

 • Straus henter stjerneduo til Bayern

  De tidligere Chelsea-spillerne Pernille Harder og Magdalena Eriksson har begge sluttet seg til Alexander Straus' Bayern München-lag.

  Harder og Eriksson har spilt i Chelsea i flere år, men bytter beite til tysk fotball, opplyser Bayern på sine nettsider torsdag. Duoen er kjærester og har tidligere uttalt at de ønsker å spille i samme klubb.

  Danske Harder og svenske Eriksson har skrevet under på hver sin treårskontrakt med laget som ledes av norske Alexander Straus. Han tok nylig klubben til seriemesterskapet.

  Alexander Straus
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
 • Stortalentet om U21-vraking: – Overraskende

  Kristian Malt Arnstad (19) ble onsdag vraket til U21-landslagets EM-tropp. Stortalentet, som spiller i belgiske Anderlecht, legger ikke skjul på at han er skuffet.

  – Det var overraskende. Spesielt siden jeg spilte alle tre kampene under den viktige kvaliken forrige sommer og spilte bra. Pluss at jeg i tillegg har spilt 45 proffkamper denne sesongen, inkludert kvartfinale i Conference League, sier Arnstad til NRK.

  I juni i fjor vant U21-landslaget tre av tre kvalikkamper mot henholdsvis Aserbajdsjan, Finland og Kroatia og la grunnlaget for avansement. Arnstad startet alle.

  Totalt spilte han syv kamper for U21-landslaget i 2022, og var på banen i begge kampene mot Nederland og Portugal i mars. Likevel var han ikke med i EM-troppen.

  – Men livet går videre og jeg fokuserer maks på preseason med Anderlecht, sier Arnstad.

  U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud sier til NRK at det var «tøft» å ikke ta med 19-åringen til EM.

  – Kristian er en veldig spennende og god midtbanespiller som kom inn og var en av dem som skjøt oss til EM i fjor sommer. Da løftet vi han tidlig opp fra G19 til U21, og han gjorde en veldig god innsats, sa Smerud til NRK.

  – Denne gangen ble han veid ut av troppen og det skyldes konkurranse. Jeg skal bygge det beste laget, og da er det noen veldig gode spillere som ikke blir med, denne gangen Kristian, sier Smerud.

  Eqvt8QXkCL4
  Foto: NTB
 • Maanum forlenget med Arsenal

  Frida Maanum (23) har skrevet under på en ny kontrakt med Arsenal. Det opplyser Arsenal på sin nettside.

  Maanum kom til London-klubben sommeren for to år siden fra Linköping i Sverige. Hun står med 78 kamper og har scoret 20 mål for de røde og hvite.

  Women's Super League - Arsenal v Leicester City
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste