Hopp til innhold

Slik bygget treneren Eckhoffs nye selvtillit: – Han plukket meg opp fra grøfta

POKLJUKA (NRK): Etter fem år uten individuelt gull, er Tiril Eckhoff (30) nå i ferd med å bli VM-dronning. Det mener hun ikke hadde gått uten den spesielle støtten fra treneren.

Tiril Eckhoff på Sjusjøen

VIKTIG: Tiril Eckhoff trekker frem Patrick Obereggers jobb de siste årene som en av de største grunnene til suksessen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Patrick er jo han som kanskje har endret meg mest som skiskytter de siste tre årene, slår Tiril Eckhoff fast.

Etter gullet på sprinten i Pokljuka var skytetrener Patrick Oberegger en av de aller første hun takket. Da hun gjentok suksessen på jaktstarten dagen etter, fortsatte godordene.

– Han betyr utrolig mye for meg og min karriere. Han plukket meg opp fra grøfta. Han er god altså, roser 30-åringen, som når står med tre gull og ett sølv i VM.

Italieneren tok over det norske kvinnelandslaget etter OL i 2018. Fokuset på spesifikk skytetrening ble straks mye større. Etter tre år med hard jobbing, repetisjon og positive ord, føler nå Eckhoff en helt annen ro på standplass enn hun gjorde tidligere.

– Før har det vært sånn at «det er mentalt med Tiril, bla, bla, bla», men i bunn og grunn så hadde jeg ikke skyteferdighetene, og har du ikke det, så kan du ikke bruke hodet til å få deg til å skyte bedre, sier hun videre.

– Er alltid med meg

Nå er Eckhoff derimot offensiv når hun kommer inn på standplass, og tryggheten viste hun blant annet på siste skyting hvor hun skjøt fem rett ned på parstafetten.

– For selvtilliten min har Patrick kanskje gitt den 80 prosent, mens jeg hadde 20 prosent fra før.

Tiril Eckhoff

TREFFSIKKER: Tiril Eckhoff har nå en helt annen selvtillit på standplass enn tidligere.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Laser og skyting på mindre blinker er noe av det nye skytetreneren har innført. I tillegg er han ifølge skiskytterkvinnene alltid tilgjengelig, støttende og positiv.

Han har hjulpet meg til å bli en bedre skytter, og beviser og overbeviser meg om at jeg er en av verdens beste. Han er alltid med meg, forklarer Eckhoff.

Treneren selv vil ikke ta så mye av æren for Eckhoffs resultater, men han ser også en helt klar forskjell hos eleven.

– Jeg synes det er mest Tirils egne personlige utvikling i det siste som har gjort henne så sterk og så god. Jeg har sagt at på det tekniske må de fortsette den gode jobben de hadde startet med treneren før. Men forskjellen er at hodet er på plass og selvtilliten er stor nok, sier Oberegger ydmykt.

Patrick Oberegger

FØLGER MED: Patrick Oberegger innrømmer at det ble følelsesladd under både sprinten og jaktstarten for kvinner.

Foto: NRK

Mye opp og nedturer

Nå stemmer det meste, både på trening og i konkurranse.

– Det var veldig mye opp og nedturer i starten, men de nedturene er blitt mindre og vi må tåle en dårlig konkurranse eller to, og så komme raskest mulig opp på nivået igjen. Nå er det mye mer stabilt, spesielt den siste tiden, mener Oberegger.

Eckhoff er på langt nær den eneste som trekker frem 42-åringen fra Anterselva som en viktig årsak til skiskytterkvinnenes sterke prestasjoner den siste tiden.

– Patrick er veldig tålmodig og bryr seg veldig, og han har en arbeidsmoral jeg ikke kjenner noen andre som har. Jeg kan ikke se for meg og min skiskytterkarriere uten Sverre (Huber Kaas) og Patrick, og jeg håper de fortsetter så lenge jeg holder på forteller Ingrid Tandrevold.

Sverre Huber Kaas og Patrick Oberegger

DUO: Sverre Huber Kaas (t.v.) og Patrick Oberegger er kvinnelandslagets trenerduo.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Patrick betyr alt. Han stiller opp og hjelper hele tiden, mener VM-debutant Ida Lien.

– Jeg setter så utrolig stor pris på at både Patrick og Sverre tilbringer så mye tid med oss, sier Eckhoff.

Siste nytt

 • Chelsea-stjernen Sam Kerr anklaget for rasisme – deltok i retten mandag

  Den australske Chelsea-spissen Sam Kerr er anklaget for å ha trakassert en politibetjent. Målmaskinen skal ha uttrykt seg rasistisk.

  Flere medier omtaler rasismesaken som involverer Kerr. Fotballforbundet i Australia bekrefter den også, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Kerr skal mandag ha forklart seg for en domstol i England. Chelsea-spissen deltok ifølge Sky Sports i rettsmøtet på videolink. Hun erklærte seg ikke skyldig.

  Kerr er anklaget for å ha brukt fornærmende eller truende ord mot en politimann under en hendelse i Twickenham i London 30. januar i år.

  Sky Sports skriver at Kerr nå må møte i retten neste år i sakens anledning. En fire dagers rettssak er berammet i februar 2025.

  Den australske spissen har spilt for Chelsea siden 2020. (NTB)

  Sam Kerr
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • PA: Presset Horner møtte Verstappens manager

  Red Bull-sjef Christian Horner skal mandag ha møtt Max Verstappens agent ansikt-til-ansikt i Dubai i et forsøk på å dempe spenningene rundt Formel 1-laget.

  Det er det britiske nyhetsbyrået PA som melder om samtalene som skal ha funnet sted i Midtøsten.

  Møtet mellom Horner og Verstappen-manager Raymond Vermeulen ble holdt kun 48 timer etter at Formel 1-stjernens far, Jos, uttalte at Red Bull vil «eksplodere» dersom Horner fortsetter som teamsjef.

  Ifølge PA opplysninger var verken Jos Verstappen eller sønnen til stede i Dubai mandag. Vermeulen representerte i stedet den regjerende verdensmesteren.

  Ifølge en kilde PA har vært i kontakt med skal samtalene ha «gått bra». Også flere andre ledere i Red Bull-systemet skal ha deltatt. (NTB)

  MuRbRxEufU4
  Foto: AP
 • VAR-motstanderne led nytt nederlag – Molde stemte for å beholde teknologien

  Molde Fotballklubb sa mandag ja til at den omstridte VAR-teknologien skal fortsette å bli benyttet i norsk fotball. Det ble klart på klubbens årsmøte.

  VAR-motstanden har vært til dels stor i deler av norsk fotball i lengre tid. Særlig fra supporterhold har det vært ytret misnøye med teknologien og anvendelsen av den.

  Så langt har imidlertid ingen klubber tatt et aktivt standpunkt mot VAR. Tidligere har Odd og 1. divisjonsklubben Aalesund på sine årsmøte stilt seg positiv til at bruken skal fortsette.

  Lsn5MqsUuaM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal