Hopp til innhold

Slik bygget treneren Eckhoffs nye selvtillit: – Han plukket meg opp fra grøfta

POKLJUKA (NRK): Etter fem år uten individuelt gull, er Tiril Eckhoff (30) nå i ferd med å bli VM-dronning. Det mener hun ikke hadde gått uten den spesielle støtten fra treneren.

Tiril Eckhoff på Sjusjøen

VIKTIG: Tiril Eckhoff trekker frem Patrick Obereggers jobb de siste årene som en av de største grunnene til suksessen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Patrick er jo han som kanskje har endret meg mest som skiskytter de siste tre årene, slår Tiril Eckhoff fast.

Etter gullet på sprinten i Pokljuka var skytetrener Patrick Oberegger en av de aller første hun takket. Da hun gjentok suksessen på jaktstarten dagen etter, fortsatte godordene.

– Han betyr utrolig mye for meg og min karriere. Han plukket meg opp fra grøfta. Han er god altså, roser 30-åringen, som når står med tre gull og ett sølv i VM.

Italieneren tok over det norske kvinnelandslaget etter OL i 2018. Fokuset på spesifikk skytetrening ble straks mye større. Etter tre år med hard jobbing, repetisjon og positive ord, føler nå Eckhoff en helt annen ro på standplass enn hun gjorde tidligere.

– Før har det vært sånn at «det er mentalt med Tiril, bla, bla, bla», men i bunn og grunn så hadde jeg ikke skyteferdighetene, og har du ikke det, så kan du ikke bruke hodet til å få deg til å skyte bedre, sier hun videre.

– Er alltid med meg

Nå er Eckhoff derimot offensiv når hun kommer inn på standplass, og tryggheten viste hun blant annet på siste skyting hvor hun skjøt fem rett ned på parstafetten.

– For selvtilliten min har Patrick kanskje gitt den 80 prosent, mens jeg hadde 20 prosent fra før.

Tiril Eckhoff

TREFFSIKKER: Tiril Eckhoff har nå en helt annen selvtillit på standplass enn tidligere.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Laser og skyting på mindre blinker er noe av det nye skytetreneren har innført. I tillegg er han ifølge skiskytterkvinnene alltid tilgjengelig, støttende og positiv.

Han har hjulpet meg til å bli en bedre skytter, og beviser og overbeviser meg om at jeg er en av verdens beste. Han er alltid med meg, forklarer Eckhoff.

Treneren selv vil ikke ta så mye av æren for Eckhoffs resultater, men han ser også en helt klar forskjell hos eleven.

– Jeg synes det er mest Tirils egne personlige utvikling i det siste som har gjort henne så sterk og så god. Jeg har sagt at på det tekniske må de fortsette den gode jobben de hadde startet med treneren før. Men forskjellen er at hodet er på plass og selvtilliten er stor nok, sier Oberegger ydmykt.

Patrick Oberegger

FØLGER MED: Patrick Oberegger innrømmer at det ble følelsesladd under både sprinten og jaktstarten for kvinner.

Foto: NRK

Mye opp og nedturer

Nå stemmer det meste, både på trening og i konkurranse.

– Det var veldig mye opp og nedturer i starten, men de nedturene er blitt mindre og vi må tåle en dårlig konkurranse eller to, og så komme raskest mulig opp på nivået igjen. Nå er det mye mer stabilt, spesielt den siste tiden, mener Oberegger.

Eckhoff er på langt nær den eneste som trekker frem 42-åringen fra Anterselva som en viktig årsak til skiskytterkvinnenes sterke prestasjoner den siste tiden.

– Patrick er veldig tålmodig og bryr seg veldig, og han har en arbeidsmoral jeg ikke kjenner noen andre som har. Jeg kan ikke se for meg og min skiskytterkarriere uten Sverre (Huber Kaas) og Patrick, og jeg håper de fortsetter så lenge jeg holder på forteller Ingrid Tandrevold.

Sverre Huber Kaas og Patrick Oberegger

DUO: Sverre Huber Kaas (t.v.) og Patrick Oberegger er kvinnelandslagets trenerduo.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Patrick betyr alt. Han stiller opp og hjelper hele tiden, mener VM-debutant Ida Lien.

– Jeg setter så utrolig stor pris på at både Patrick og Sverre tilbringer så mye tid med oss, sier Eckhoff.

Siste nytt

 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Verdenslaget tok ledelsen

  Felix Auger-Aliassime slo Novak Djokovic med 2-0 i sett i Laver Cup, og sendte med det verdensaget opp i 10-8-ledelse over europalaget. Casper Ruud er satt opp til å spille Europas siste kamp søndag, men om Frances Tiafoe slår Stefanos Tsitsipas i neste kamp, er verdenslaget sikret seieren i turneringen.

  Tennis
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste