Hopp til innhold

Historiske Eckhoffs forvandling forbauser eksperten: – Det er utrolig å se på

POKLJUKA/OSLO: Rekordjagende Tiril Eckhoff tok sitt tredje VM-gull i de slovenske skoger. Forandringen overrasker NRKs eksperter.

Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka

JUBEL: Tiril Eckhoff med medaljen i hånda.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Gull, gull, gull! Verdensmesteren heter Tiril Eckhoff! Roper kommentator Andreas Stabrun Smith.

Tiril Eckhoff gjorde aldri noen store feil og ble dermed første kvinne siden 2011 til å ta tre seirer på rad i et VM, etter at blandet stafett ble innført som første disiplin på programmet.

– Det var veldig, veldig gøy. Det var skikkelig skiskyting. Det var ikke perfekt, men jeg fikk en kant inn på siste der, sier Eckhoff til NRK.

Utrolig forandring

VM i Anterselva i fjor var et skuffende mesterskap for Tiril Eckhoff. Plasseringene lot vente på seg, og hun havnet lagt bak på flere av dem.

Dette året har det snudd fullstendig. Nå virker det som om det er en totalt forandret Eckhoff som stiller til start. Til tross for to bom, var hun utrolig kjapp med skyteseriene sine.

Ola Lunde

IMPONERT: NRKs skiskytterekspert Ola Lunde

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg er veldig imponert, hun er så bestemt. Se på skyterytmen og tiden. Det er en helt annen tid enn vi har sett tidligere. Det er utrolig å se på, og veldig morsomt, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Mye motgang møtte Eckhoff i fjor.

– Det er fantastisk når det klaffer på den måten som det gjør nå. I alle fall for meg, når man får mange medaljer og får flyt, så tenker man over alle de ensomme treningstimene hvor man har jobbet hardt. Det er veldig verdt det, sier Emil Hegle Svendsen i NRKs vinterstudio.

Også Ola Lunde gleder seg over at Eckhoff har klart å slå tilbake etter mange nedturer.

Det imponerer meg så voldsomt, at hun er så fokusert. Hun har lagt ned så mange treningstimer, og hatt så mye motgang. Det er stort, med tanke på det VM-et hun hadde i fjor, sier han.

En «streber»

I forkant av denne sesongen uttalte Eckhoff at selvtilliten ikke var på topp. Motgangen hun har møtt, mener hun at har gjort henne sterkere.

– Det er veldig deilig å kunne vise at om man bare står på så kan det gå til slutt. Jeg er en streber og nå klarte jeg det.

– Hva har motgangen gjort med deg?

– Jeg tror man blir mye tøffere av det, og så vokser man av alle de kamelene man treffer. Det svir like mye når det går dårlig, men så er det ekstra deilig når man treffer, sier hun.

Tiril Eckhoff vinner jaktstart i VM 2021

STOLT: Gull nummer tre dette året er et faktum.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Etter søndagens jaktstart så det virkelig ut som tryggheten var tilbake. Det påpeker hun henger sammen med prestasjonene som har kommet på rekke og rad denne sesongen.

Åtte seirer står hun med nå, og så mange har hun aldri tatt i løpet av en sesong før. Sesongen 2020/21 føyer seg inn som et rekord år for Fossum-kvinnen.

– Det er jo litt sånn i skiskyting. Når du er oppe på bølgen går det bra, men når du er langt nede så er du langt ute i havet et sted, sier Eckhoff.

– Følte du deg trygg på siste runde?

– Nei, det gjorde jeg ikke, men jeg tenkte at «nå tar jeg sjansen» og hadde fullt fokus på å treffe blink. I dag var jeg god til å holde fokuset, fortsetter hun.

Meldte seg ut av gullkampen

Søndagens VM-jaktstart viste seg å bli en fullverdig duell mellom franske Anaïs Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Den duellen tok Eckhoff klart, etter å ha skutt fullt på siste stående skyting. Den franske skytteren mistet teten totalt da hun måtte ut i strafferunder, og dermed tok østerrikske Theresa Hauser over sølvet.

Olsbu Røiseland var lenge med i kampen, men fikk ett bom på siste stående skyting, og skjøt seg dermed ut av gullkampen.

Marte Olsbu Røiseland etter jaktstart i VM 2021

NEDERLAG: Resultatene har latt vente på seg denne sesongen for Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Primoz Lovric / NTB

En niendeplass ble den brutale realiteten for kvinnen fra Froland.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd med det. Jeg var skikkelig innstilt på at i dag skulle jeg jakte. Det fungerte bra i starten og gjør det bra på liggende, men så får jeg bom på stående. Da blir jeg for anspent på siste. Da blir det to bom. Jeg er langt unna i dag, sier Olsbu Røiseland til NRK og fortsetter:

– Det er skikkelig kult med Tiril som tar det igjen. Det er veldig imponerende.

– Har du noen råd til henne?

– Det er bare å flyte videre. Hun er i dytten og må bare fortsette å ha det gøy, så blir dette veldig bra, avslutter Røiseland.

Se den komplette resultatlista under:

Siste nytt

 • Kylian Mbappé skal være på bedringens vei

  Det sier lagkameraten William Saliba to dager etter Mbappé brakk nesa i EM-åpningen mot Østerrike.

  – Jeg traff ham i morges, og han følte seg litt bedre. Jeg tror han skulle gjøre flere tester, og jeg vet ikke noe mer. Men han virket litt bedre, sa Saliba på en pressekonferanse onsdag.

  Det er fortsatt ikke fastslått om den franske stjernespissen rekker fredagens Nederland-møte.

  APTOPIX Euro 2024 Soccer Austria France
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Bodø/Glimt møter RFS eller Larne i mesterligakvalifiseringen

  Det blir latvisk eller nordirsk motstand for Bodø/Glimt i mesterligakvalifiseringens andre runde.

  Trekningen ble gjennomført i Uefas hovedkvarter i Sveits onsdag.

  RFS fra Latvia og Larne fra Nord-Irland møtes i 1. kvalifiseringsrunde, og vinneren skal altså opp mot den norske seriemesteren.

  Glimt åpner med hjemmekamp. Kampene spilles 23./24. og 30/31. juli.

  Det er i alt fire kvalifiseringsrunder før mesterligaens ligaspill, som er nytt for året. Det betyr at Glimt må forsere tre hindre for å bli det første norske laget i hovedturneringen siden 2007.

  (NTB)

  Bodø/Glimt jubel
  Foto: BILDBYRÅN
 • Brussel sier nei til å arrangere Belgia-kamp mot Israel

  Myndighetene i Brussel ønsker ikke å være vertskap for nasjonsligamøtet mellom Belgia og Israel i fotball. Krigen i Gaza skaper en sikkerhetshodepine.

  Det er ordfører Benoit Hellings i den belgiske hovedstaden som opplyser at de ikke ønsker å arrangere den aktuelle landskampen. Planen var at oppgjøret skulle spilles på Stade Roi Baudouin i Brussel 6. september.

  Hundrevis av propalestinske demonstranter har gjentatte ganger tatt til gatene i Brussel siden starten av krigen mellom Israel og Hamas i fjor. I forrige måned ble billettsalget til nasjonsligakampen satt på pause på grunn av sikkerhetshensyn.

  – I dag synes det klart at gjennomføringen av en slik kamp i hovedstaden vår utvilsomt vil provosere fram store demonstrasjoner og kompromittere sikkerheten til både tilskuere, spillere, beboere og våre politistyrker, sier Hellings i en uttalelse.

  Brussel har vært i sikkerhetsberedskap siden før krigen i Gaza startet, og Belgia har gjentatte ganger vært rammet av ekstremistiske angrep.

  Belgia spiller for tiden EM i Tyskland. Der tapte laget sin første gruppekamp mot Slovakia.

  (NTB)

  RFmVJph0cvs
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal