Historiske Eckhoffs forvandling forbauser eksperten: – Det er utrolig å se på

POKLJUKA/OSLO: Rekordjagende Tiril Eckhoff tok sitt tredje VM-gull i de slovenske skoger. Forandringen overrasker NRKs eksperter.

Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka

JUBEL: Tiril Eckhoff med medaljen i hånda.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Gull, gull, gull! Verdensmesteren heter Tiril Eckhoff! Roper kommentator Andreas Stabrun Smith.

Tiril Eckhoff gjorde aldri noen store feil og ble dermed første kvinne siden 2011 til å ta tre seirer på rad i et VM, etter at blandet stafett ble innført som første disiplin på programmet.

– Det var veldig, veldig gøy. Det var skikkelig skiskyting. Det var ikke perfekt, men jeg fikk en kant inn på siste der, sier Eckhoff til NRK.

Utrolig forandring

VM i Anterselva i fjor var et skuffende mesterskap for Tiril Eckhoff. Plasseringene lot vente på seg, og hun havnet lagt bak på flere av dem.

Dette året har det snudd fullstendig. Nå virker det som om det er en totalt forandret Eckhoff som stiller til start. Til tross for to bom, var hun utrolig kjapp med skyteseriene sine.

Ola Lunde

IMPONERT: NRKs skiskytterekspert Ola Lunde

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg er veldig imponert, hun er så bestemt. Se på skyterytmen og tiden. Det er en helt annen tid enn vi har sett tidligere. Det er utrolig å se på, og veldig morsomt, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Mye motgang møtte Eckhoff i fjor.

– Det er fantastisk når det klaffer på den måten som det gjør nå. I alle fall for meg, når man får mange medaljer og får flyt, så tenker man over alle de ensomme treningstimene hvor man har jobbet hardt. Det er veldig verdt det, sier Emil Hegle Svendsen i NRKs vinterstudio.

Også Ola Lunde gleder seg over at Eckhoff har klart å slå tilbake etter mange nedturer.

Det imponerer meg så voldsomt, at hun er så fokusert. Hun har lagt ned så mange treningstimer, og hatt så mye motgang. Det er stort, med tanke på det VM-et hun hadde i fjor, sier han.

En «streber»

I forkant av denne sesongen uttalte Eckhoff at selvtilliten ikke var på topp. Motgangen hun har møtt, mener hun at har gjort henne sterkere.

– Det er veldig deilig å kunne vise at om man bare står på så kan det gå til slutt. Jeg er en streber og nå klarte jeg det.

– Hva har motgangen gjort med deg?

– Jeg tror man blir mye tøffere av det, og så vokser man av alle de kamelene man treffer. Det svir like mye når det går dårlig, men så er det ekstra deilig når man treffer, sier hun.

Tiril Eckhoff vinner jaktstart i VM 2021

STOLT: Gull nummer tre dette året er et faktum.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Etter søndagens jaktstart så det virkelig ut som tryggheten var tilbake. Det påpeker hun henger sammen med prestasjonene som har kommet på rekke og rad denne sesongen.

Åtte seirer står hun med nå, og så mange har hun aldri tatt i løpet av en sesong før. Sesongen 2020/21 føyer seg inn som et rekord år for Fossum-kvinnen.

– Det er jo litt sånn i skiskyting. Når du er oppe på bølgen går det bra, men når du er langt nede så er du langt ute i havet et sted, sier Eckhoff.

– Følte du deg trygg på siste runde?

– Nei, det gjorde jeg ikke, men jeg tenkte at «nå tar jeg sjansen» og hadde fullt fokus på å treffe blink. I dag var jeg god til å holde fokuset, fortsetter hun.

Meldte seg ut av gullkampen

Søndagens VM-jaktstart viste seg å bli en fullverdig duell mellom franske Anaïs Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Den duellen tok Eckhoff klart, etter å ha skutt fullt på siste stående skyting. Den franske skytteren mistet teten totalt da hun måtte ut i strafferunder, og dermed tok østerrikske Theresa Hauser over sølvet.

Olsbu Røiseland var lenge med i kampen, men fikk ett bom på siste stående skyting, og skjøt seg dermed ut av gullkampen.

Marte Olsbu Røiseland etter jaktstart i VM 2021

NEDERLAG: Resultatene har latt vente på seg denne sesongen for Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Primoz Lovric / NTB

En niendeplass ble den brutale realiteten for kvinnen fra Froland.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd med det. Jeg var skikkelig innstilt på at i dag skulle jeg jakte. Det fungerte bra i starten og gjør det bra på liggende, men så får jeg bom på stående. Da blir jeg for anspent på siste. Da blir det to bom. Jeg er langt unna i dag, sier Olsbu Røiseland til NRK og fortsetter:

– Det er skikkelig kult med Tiril som tar det igjen. Det er veldig imponerende.

– Har du noen råd til henne?

– Det er bare å flyte videre. Hun er i dytten og må bare fortsette å ha det gøy, så blir dette veldig bra, avslutter Røiseland.

Se den komplette resultatlista under:

Siste nytt

 • Kristoffs lag ute av belgisk ritt

  UAE-laget kommer ikke til start i onsdagens La Flèche Wallone som følge av at en rytter og et medlem av støtteapparatet har avgitt positiv virustest.

  Det opplyser laget selv i en melding på sin mediekanal på WhatsApp.

  Alexander Kristoff er én av flere norske ryttere som sykler for UAE. Han skulle imidlertid ikke deltatt i onsdagens ritt. Det skulle derimot Vegard Stake Laengen ha gjort.

  UAE opplyser at rytteren som har avgitt positiv virustest er italienske Diego Ulissi.

  Alexander Kristoff
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Avbryter ritt etter koronaprøve

  Det norske sykkellaget Uno-X trekker seg fra sykkelrittet Tour of the Alps som følge av at en rytter på laget har avgitt positiv virustest.

  Det opplyste laget på Twitter onsdag formiddag. Sportsdirektør Stig Kristiansen bekrefter den positive testen overfor NTB.

  – En av rytterne har testest positivt på en hurtigtest, sier han.

  Kristiansen sier at den aktuelle rytteren sliter med allergi og hadde det som framsto som symptomer på det.

  En test ga imidlertid positivt utslag på koronaviruset.

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • NFF glad for engelsk superliga-nei

  Fotballpresident Terje Svendsen mener klubbene har undervurdert reaksjonene som har kommet om en ny Super League, og at deres posisjon er svekket mot Uefa.

  – Jeg tror de som står bak, har undervurdert kraftig reaksjonene som ville komme og har kommet. Alt fra fans, ligaforeninger, klubber, fotballforbund (Fifa og Uefa) har vært krystallklare. Også politiske myndigheter. Det har vært så kraftig. Det er veldig positivt at de engelske klubbene har trukket tilbake sin deltakelse, sier Svendsen til NTB onsdag morgen.

  Nå mener Svendsen at om Super League ikke skrotes helt, vil den uansett ikke være like attraktiv.

  Koronavirus fotball
  Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal