Hopp til innhold

Historiske Eckhoffs forvandling forbauser eksperten: – Det er utrolig å se på

POKLJUKA/OSLO: Rekordjagende Tiril Eckhoff tok sitt tredje VM-gull i de slovenske skoger. Forandringen overrasker NRKs eksperter.

Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka

JUBEL: Tiril Eckhoff med medaljen i hånda.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Gull, gull, gull! Verdensmesteren heter Tiril Eckhoff! Roper kommentator Andreas Stabrun Smith.

Tiril Eckhoff gjorde aldri noen store feil og ble dermed første kvinne siden 2011 til å ta tre seirer på rad i et VM, etter at blandet stafett ble innført som første disiplin på programmet.

– Det var veldig, veldig gøy. Det var skikkelig skiskyting. Det var ikke perfekt, men jeg fikk en kant inn på siste der, sier Eckhoff til NRK.

Utrolig forandring

VM i Anterselva i fjor var et skuffende mesterskap for Tiril Eckhoff. Plasseringene lot vente på seg, og hun havnet lagt bak på flere av dem.

Dette året har det snudd fullstendig. Nå virker det som om det er en totalt forandret Eckhoff som stiller til start. Til tross for to bom, var hun utrolig kjapp med skyteseriene sine.

Ola Lunde

IMPONERT: NRKs skiskytterekspert Ola Lunde

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg er veldig imponert, hun er så bestemt. Se på skyterytmen og tiden. Det er en helt annen tid enn vi har sett tidligere. Det er utrolig å se på, og veldig morsomt, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Mye motgang møtte Eckhoff i fjor.

– Det er fantastisk når det klaffer på den måten som det gjør nå. I alle fall for meg, når man får mange medaljer og får flyt, så tenker man over alle de ensomme treningstimene hvor man har jobbet hardt. Det er veldig verdt det, sier Emil Hegle Svendsen i NRKs vinterstudio.

Også Ola Lunde gleder seg over at Eckhoff har klart å slå tilbake etter mange nedturer.

Det imponerer meg så voldsomt, at hun er så fokusert. Hun har lagt ned så mange treningstimer, og hatt så mye motgang. Det er stort, med tanke på det VM-et hun hadde i fjor, sier han.

En «streber»

I forkant av denne sesongen uttalte Eckhoff at selvtilliten ikke var på topp. Motgangen hun har møtt, mener hun at har gjort henne sterkere.

– Det er veldig deilig å kunne vise at om man bare står på så kan det gå til slutt. Jeg er en streber og nå klarte jeg det.

– Hva har motgangen gjort med deg?

– Jeg tror man blir mye tøffere av det, og så vokser man av alle de kamelene man treffer. Det svir like mye når det går dårlig, men så er det ekstra deilig når man treffer, sier hun.

Tiril Eckhoff vinner jaktstart i VM 2021

STOLT: Gull nummer tre dette året er et faktum.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Etter søndagens jaktstart så det virkelig ut som tryggheten var tilbake. Det påpeker hun henger sammen med prestasjonene som har kommet på rekke og rad denne sesongen.

Åtte seirer står hun med nå, og så mange har hun aldri tatt i løpet av en sesong før. Sesongen 2020/21 føyer seg inn som et rekord år for Fossum-kvinnen.

– Det er jo litt sånn i skiskyting. Når du er oppe på bølgen går det bra, men når du er langt nede så er du langt ute i havet et sted, sier Eckhoff.

– Følte du deg trygg på siste runde?

– Nei, det gjorde jeg ikke, men jeg tenkte at «nå tar jeg sjansen» og hadde fullt fokus på å treffe blink. I dag var jeg god til å holde fokuset, fortsetter hun.

Meldte seg ut av gullkampen

Søndagens VM-jaktstart viste seg å bli en fullverdig duell mellom franske Anaïs Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Den duellen tok Eckhoff klart, etter å ha skutt fullt på siste stående skyting. Den franske skytteren mistet teten totalt da hun måtte ut i strafferunder, og dermed tok østerrikske Theresa Hauser over sølvet.

Olsbu Røiseland var lenge med i kampen, men fikk ett bom på siste stående skyting, og skjøt seg dermed ut av gullkampen.

Marte Olsbu Røiseland etter jaktstart i VM 2021

NEDERLAG: Resultatene har latt vente på seg denne sesongen for Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Primoz Lovric / NTB

En niendeplass ble den brutale realiteten for kvinnen fra Froland.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd med det. Jeg var skikkelig innstilt på at i dag skulle jeg jakte. Det fungerte bra i starten og gjør det bra på liggende, men så får jeg bom på stående. Da blir jeg for anspent på siste. Da blir det to bom. Jeg er langt unna i dag, sier Olsbu Røiseland til NRK og fortsetter:

– Det er skikkelig kult med Tiril som tar det igjen. Det er veldig imponerende.

– Har du noen råd til henne?

– Det er bare å flyte videre. Hun er i dytten og må bare fortsette å ha det gøy, så blir dette veldig bra, avslutter Røiseland.

Se den komplette resultatlista under:

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år – slo Fiorentina 2-1 i conferenceligafinalen

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av conferenceligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  Kampen ble stoppet i to minutter for å få skaden bandasjert.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i krysset.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Blodige scener i serieliga-finalen: Fiorentina-spiller truffet av gjenstand

  Serieliga-finalen mellom Fiorentina og West Ham ble stoppet da Fiorentinas Cristiano Biraghi ble truffet i hodet av en gjenstand like før pause. TV-bildene viser at Biraghi fikk et stort kutt i hodet og begynte å blø.

  – Dette er bare trist. Bare trist, sa Viasat-kommentator Roar Stokke underveis i kampen.

  TV-bildene viste at det lå en rekke ølglass på gresset rundt Biraghi etter hendelsen.

  Det var til slutt West Ham som vant finalen 2-1 og sikret sin første tittel siden 1980.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Europa Conference League - Final - Fiorentina v West Ham United
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste