Hopp til innhold

Historiske Eckhoffs forvandling forbauser eksperten: – Det er utrolig å se på

POKLJUKA/OSLO: Rekordjagende Tiril Eckhoff tok sitt tredje VM-gull i de slovenske skoger. Forandringen overrasker NRKs eksperter.

Tiril Eckhoff, VM i Pokljuka

JUBEL: Tiril Eckhoff med medaljen i hånda.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Gull, gull, gull! Verdensmesteren heter Tiril Eckhoff! Roper kommentator Andreas Stabrun Smith.

Tiril Eckhoff gjorde aldri noen store feil og ble dermed første kvinne siden 2011 til å ta tre seirer på rad i et VM, etter at blandet stafett ble innført som første disiplin på programmet.

– Det var veldig, veldig gøy. Det var skikkelig skiskyting. Det var ikke perfekt, men jeg fikk en kant inn på siste der, sier Eckhoff til NRK.

Utrolig forandring

VM i Anterselva i fjor var et skuffende mesterskap for Tiril Eckhoff. Plasseringene lot vente på seg, og hun havnet lagt bak på flere av dem.

Dette året har det snudd fullstendig. Nå virker det som om det er en totalt forandret Eckhoff som stiller til start. Til tross for to bom, var hun utrolig kjapp med skyteseriene sine.

Ola Lunde

IMPONERT: NRKs skiskytterekspert Ola Lunde

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg er veldig imponert, hun er så bestemt. Se på skyterytmen og tiden. Det er en helt annen tid enn vi har sett tidligere. Det er utrolig å se på, og veldig morsomt, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Mye motgang møtte Eckhoff i fjor.

– Det er fantastisk når det klaffer på den måten som det gjør nå. I alle fall for meg, når man får mange medaljer og får flyt, så tenker man over alle de ensomme treningstimene hvor man har jobbet hardt. Det er veldig verdt det, sier Emil Hegle Svendsen i NRKs vinterstudio.

Også Ola Lunde gleder seg over at Eckhoff har klart å slå tilbake etter mange nedturer.

Det imponerer meg så voldsomt, at hun er så fokusert. Hun har lagt ned så mange treningstimer, og hatt så mye motgang. Det er stort, med tanke på det VM-et hun hadde i fjor, sier han.

En «streber»

I forkant av denne sesongen uttalte Eckhoff at selvtilliten ikke var på topp. Motgangen hun har møtt, mener hun at har gjort henne sterkere.

– Det er veldig deilig å kunne vise at om man bare står på så kan det gå til slutt. Jeg er en streber og nå klarte jeg det.

– Hva har motgangen gjort med deg?

– Jeg tror man blir mye tøffere av det, og så vokser man av alle de kamelene man treffer. Det svir like mye når det går dårlig, men så er det ekstra deilig når man treffer, sier hun.

Tiril Eckhoff vinner jaktstart i VM 2021

STOLT: Gull nummer tre dette året er et faktum.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Etter søndagens jaktstart så det virkelig ut som tryggheten var tilbake. Det påpeker hun henger sammen med prestasjonene som har kommet på rekke og rad denne sesongen.

Åtte seirer står hun med nå, og så mange har hun aldri tatt i løpet av en sesong før. Sesongen 2020/21 føyer seg inn som et rekord år for Fossum-kvinnen.

– Det er jo litt sånn i skiskyting. Når du er oppe på bølgen går det bra, men når du er langt nede så er du langt ute i havet et sted, sier Eckhoff.

– Følte du deg trygg på siste runde?

– Nei, det gjorde jeg ikke, men jeg tenkte at «nå tar jeg sjansen» og hadde fullt fokus på å treffe blink. I dag var jeg god til å holde fokuset, fortsetter hun.

Meldte seg ut av gullkampen

Søndagens VM-jaktstart viste seg å bli en fullverdig duell mellom franske Anaïs Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Den duellen tok Eckhoff klart, etter å ha skutt fullt på siste stående skyting. Den franske skytteren mistet teten totalt da hun måtte ut i strafferunder, og dermed tok østerrikske Theresa Hauser over sølvet.

Olsbu Røiseland var lenge med i kampen, men fikk ett bom på siste stående skyting, og skjøt seg dermed ut av gullkampen.

Marte Olsbu Røiseland etter jaktstart i VM 2021

NEDERLAG: Resultatene har latt vente på seg denne sesongen for Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Primoz Lovric / NTB

En niendeplass ble den brutale realiteten for kvinnen fra Froland.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd med det. Jeg var skikkelig innstilt på at i dag skulle jeg jakte. Det fungerte bra i starten og gjør det bra på liggende, men så får jeg bom på stående. Da blir jeg for anspent på siste. Da blir det to bom. Jeg er langt unna i dag, sier Olsbu Røiseland til NRK og fortsetter:

– Det er skikkelig kult med Tiril som tar det igjen. Det er veldig imponerende.

– Har du noen råd til henne?

– Det er bare å flyte videre. Hun er i dytten og må bare fortsette å ha det gøy, så blir dette veldig bra, avslutter Røiseland.

Se den komplette resultatlista under:

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Stavnar på 20. plass i europatour

  Tiia Koivisto vant helgens turnering på kvinnenes europatour i golf og sikret seg billett til to majorturneringer. Finnen seiret etter omspill.

  – Det føles fantastisk, sa Koivisto, som med seieren er klar for Evian-mesterskapet og British Open. Hun har aldri tidligere spilt en majorturnering.

  Madelene Stavnar var den eneste av de fem norske deltakerne som greide cuten. Hun endte på delt 20.-plass etter serien 70-74-71. Det var åtte slag opp til teten.

  Golfspiller Madelene Stavnar fotografert på Oslo Lufthavn torsdag kveld etter hjemkomst fra en golfturnering i Marokko.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
 • Molde vant lokalderby – krise for KBK

  Kristiansund BK var på desperat poengjakt, men det viste seg å bli tøft mot Molde.

  Hjemmelaget fikk en drømmestart på kampen, med scoring allerede etter åtte minutter. Den stod Kristoffer Haugen for. Han stod på første stolpe og kunne styre corneren fra Magnus Wolff Eikrem enkelt inn i nettet.

  Magnus Grædem kopierte nærmest Haugen ti minutter seinere, da han doblet fra samme posisjon på corner som EIkrem slo.

  Servitøret forsikret om at cornertrekket ikke var innøvd.

  – Det er lenge siden vi har øvd på. Vi har så mange kamper. Jeg tror vi må øve mindre på det, sa Eikrem.

  Helt på tampen kunne Bendik Bye redusere fra kloss hold.

  Kampen endte 2-1 i favør Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Kristiansund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste