Hopp til innhold

Skremte vettet av eget støtteapparat – så avgjorde han VM-kampen

LONDON (NRK): I første omspillsparti stoppet Magnus Carlsen for å tenke i over ni minutter. Så holdt han på å rote bort overtaket.

Magnus Carlsen med Henrik Carlsen og Peter Heine Nielsen

STØTTEAPPARAT: Henrik Carlsen (delvis skjult) og Peter Heine Nielsen på vei til spillerlokalet sammen med Magnus Carlsen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I første hurtigsjakk-parti skaffet Carlsen seg overtaket. Han hadde bedre stilling enn motstander Caruana, og hadde et solid forsprang på tiden. Men da han skulle gjøre trekk 24 skjedde det noe.

Han ble sittende og stirre ned i brettet i lang tid. Han mistet hele tidsforspranget, og plutselig gikk klokken fryktelig fort for Carlsen.

– Nå må du gjøre et trekk snart. Jeg gir deg 40 sekunder, sa en smånervøs NRK-ekspert Atle Grønn i studio.

Fryktelig spent

Han var ikke den eneste som var spent. I London sto Magnus Carlsens støtteapparat og kikket intenst på skjermen. Alle ventet på trekket. De så nærmest skremte ut.

Alle lurte på hvordan han kunne bruke så lang tid på ett trekk i hurtigsjakk.

Etter nesten ni og et halvt minutt kom det. Da hadde han fire minutter igjen. Caruana sto med åtte og et halvt minutt, over dobbelt så mye.

– Tiden gir grunn til bekymring. Caruana hadde nesten ni minutter. Det kan bli en farlig situasjon for Carlsen.

– Ikke til å tro

Dessuten var ikke trekket det beste; Carlsen mistet mye av fordelen.

– Det så ut til å gå mot remis, og Caruana hadde muligheten til å redde seg. Men så skjedde det noe med Magnus Carlsen. Det var som at han senset at dette var et avgjørende øyeblikk i partiet og i VM-kampen. Derfor tok han seg tiden, som i et parti langsjakk, sier Daniel King, stormester og sjakkekspert.

Caruana, King og Carlsen

EKSPERT: Daniel King, her fra en pressekonferanse med Magnus Carlsen tidligere i VM.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Han tenkte i ni(!) minutter! I et hurtigsjakkparti! Det er ikke til å tro, mener King.

– Magnus Carlsen forsto at han måtte bruke tiden sin der. Og resultatet endte opp som en suksess, sier Judit Polgár.

– Det var akkurat riktig tidspunkt å bruke tiden, sa Grønn i NRKs studio.

– Genialt

Det var helt korrekt. Mens Carlsen hadde brukt tid på å forstå stillingen, slet Caruana med å finne de gode trekkene. Magnus Carlsen fant fram beste trekk flere ganger, og da hadde ikke Caruana en sjanse.

– Det var genialt. Men valget var overraskende. Og han endte opp med ikke å gjøre beste trekk. Han så ikke det mest fantastiske trekket, men du kan jo si at resultatet ble bra, sier journalist Ian Rogers.

Den første seieren ble avgjørende, og Caruana klarte aldri å reise seg.

– Magnus presset på fra starten av, og fikk ham litt ut av fatning. Etter første parti var han nede for telling, akkurat som i en boksekamp, sier sjakkpresident Morten L. Madsen.

Magnus Carlsen knuste utfordraren Fabiano Caruana i omspelet og forsvarte VM-tittelen i sjakk.

Magnus Carlsen knuste utfordraren Fabiano Caruana i omspelet og forsvarte VM-tittelen i sjakk.

Magnus

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal