Hopp til innhold

Skiskytterparet sliter med å motivere løperne, og nå begynner de å få fryktelig dårlig tid

Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva har innsett at det blir uhyre vanskelig å nå Kinas OL-mål. Kort tid før lekene på hjemmebane er det særlig én utfordring som skaper frustrasjon.

Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva i Le Grand Bornand

TRENERDUO: Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva tok på seg en stor og vanskelig oppgave da de fikk treneransvaret for Kinas skiskytterlandslag.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

I verdenscupen i Le Grand Bornand fikk riktignok skiskytterparet en hyggelig førjulspresang. På jaktstarten klatret Chu Yuanmeng haugevis av plasser og gikk inn til karrierebeste.

For trenerne smakte 23.-plassen hennes som en seier, og smilene var umulig å ikke legge merke til, selv bak munnbindene.

Det var en opptur for oss. Hun gikk et veldig bra løp og skjøt fire ganger null, sier Ole Einar Bjørndalen.

Chu Yuanmeng

OPPTUR: Chu Yuanmeng har noen gode skiskytterrenn å vise til denne vinteren.

Foto: ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES

Han står på standplass sammen med kona, begge i hver sin lange boblejakke med «China» i store bokstaver på ryggen. Dette er siste konkurransedag før turen går videre til Anterselva der de skal tilbringe julen sammen med løperne.

Men om de klarer å la julefreden senke seg er på ingen måte sikkert. For i OL i februar er ikke en 23. plass godt nok. OL-målet er hårete, noen vil kanskje si urealistisk, og nå har Bjørndalen og Domratsjeva fryktelig dårlig tid.

Mangler lidenskap

Det er ikke fysikken og teknikken det står på. Mange av de kinesiske løperne er usedvanlig gode skyttere, og flere av dem holder et ok tempo i langrennssporet.

Hovedutfordringen til trenerduoen er å endre løpernes mentalitet.

For den kjærligheten Bjørndalen og Domratsjeva alltid har hatt til idretten, og den indre motivasjonen og lidenskapen som har gjort at de gang etter gang har hentet frem det siste lille av krefter i konkurranse og slått alle, den mangler de kinesiske skiskytterne.

Som profesjonelle utøvere var vi ekstremt motiverte for hver trening, og hver dag våknet vi og tenkte på hvor deilig det var å gå på ski. Vi gjorde det med hjerte og kjærlighet, sier Domratsjeva.

Bjørndalen og kinesisk skiskytter i Östersund

I MOTBAKKE: Utfordringene har vært mange etter at Bjørndalen tok over som hovedtrener for en nasjon der vinteridrett er lite utbredt.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Når hun og ektemannen er på skitur i fin natur ser de på omgivelsene rundt seg og glemmer nesten at de trener. De kan gjerne komme inn etter å ha vært ute i to-tre timer og føle seg like «freshe».

Det gjør ikke utøverne våre. De har trent i to timer og ser ikke det som har vært rundt dem. Vi elsker det vi driver med og det er vanskelig å få dem til å skjønne, sier Bjørndalen.

For de fleste av våre utøvere er det en jobb, det er ikke noe de gjør av hjertet sitt. Vi prøver å lære dem å se større på det. Vi ser at noen åpner ørene og lærer det steg for steg, spesielt yngre utøvere, men det er vanskelig med de eldre, fortsetter Domratsjeva.

Sprikende ambisjonsnivå

Det er ingen hemmelighet at vinteridrett er lite utbredt i Kina. Men de satser knallhardt mot lekene i Beijing, og nettopp derfor hentet de inn to skiskytterlegender som trenere.

Bjørndalen og Domratsjeva vet at de tok på seg en vanskelig oppgave, og pandemien har på ingen måte gjort det noe enklere for dem. I nesten to år har de vært isolert hjemme i Kina, uten mulighet for internasjonal matching.

Darja Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen

MERITTERTE: Ekteparet Domratsjeva og Bjørndalen har til sammen 34 gullmedaljer i skiskyting.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Comebacket i verdenscupen denne sesongen ble derfor brutalt. I tillegg til nivåforskjellen er løypene mer isete og tekniske enn hjemme i Kina.

Selv om vi prøver å simulere det, så får du aldri gjort det godt nok. Løperne tror ikke det er sånn nivået er i Europa. Det er ganske krevende for oss nå og vi får ordentlig grisebank, erkjenner nordmannen.

For flere av de kinesiske skiskytterne har ikke ambisjonsnivået vært høyere enn å være best på laget. Det opplever Domratsjeva som frustrerende, ettersom det overordnede målet er langt mer ambisiøst.

Vi følte det var et av problemene for deres utvikling og de begrensningene de gir seg selv. Det kinesiske idrettssystemet er bygd opp på en måte der nasjonale mestere får økonomisk støtte. Vi ser at det funker med sommeridrettene, men i skiskyting er det ikke mer enn 20 utøvere som konkurrerer.

Det blir det samme som at du sammenligner deg kun med de fra Simostranda. Det går hvis det er mange gode løpere der, men det er begrenset hvor mange gode du kan finne i Simostranda-klubben, supplerer ektemannen.

Darja Domratsjeva

NÆRMER SEG: Darja Domratsjeva er tidlig ute til trening, men sent ute med å få Kina til å se ut som medaljekandidater før OL.

– Ikke så enkelt som for to år siden

I gul og rød trikot har Domratsjeva og Bjørndalen forsøkt å legge en plan før hvert verdenscuprenn denne vinteren.

De er gjerne blant de første som varmer opp i løypa før renn, lenge før de norske løperne kommer til innskyting. På hver arena går de runde etter runde sammen med løperne, ofte med Bjørndalen først som veiviser, løperen i midten og Domratsjeva bakerst.

Skiskytterparet demonstrerer hvordan man skal angripe utforkjøringene, hvor det er taktisk smart å legge seg i svingene, og de bruker store armbevegelser og kroppsspråk for å forklare.

Løperne følger dem etter beste evne. Men de helt store resultatene har foreløpig uteblitt.

Det er medalje på stafett som er målet, sa Bjørndalen da NRK møtte ham i Beijing i mars.

Chu Yuanmeng på skytebanen

TREFFSIKKER: Chu Yuanmeng har en treffprosent på over 90 så langt denne sesongen.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Nå, etter fire verdenscuprunder, er Kina rangert som den 15. beste nasjonen på kvinnesiden, og åtte plasser dårligere på herresiden.

Det som har blitt en stor endring siden sist vi konkurrerte er at veldig mange har sett åpninga på stafetten for kvinner. Alle har trodd det var den enkleste måten å ta medalje på, og nå er seks-sju lag på ekstremt høyt nivå. Det er ikke så enkelt som det var for to år siden, forklarer han.

I tillegg skal Kina kvalifisere seg til alle øvelsene, også fellesstartene, noe 47-åringen mener er «grisevanskelig».

Vil ikke gi opp medaljemålet

Likevel, kort tid før lekene på hjemmebane, nekter trenerduoen å gi opp. Bjørndalen forklarer at de «hele tiden» får spørsmål om de har justert målsettingen, særlig etter den litt trøblete sesongstarten.

Men det har de ikke. Det kan de ikke.

Vi ser det er veldig langt fram. Vi har fryktelig dårlig tid. Nå må vi bare jobbe knallhardt. Skiskyting er en sport hvor nesten alt er mulig, selv om akkurat nå ser det fryktelig vanskelig ut.

Heldigvis har de en fordel, en ganske betydelig en også. For de kinesiske løperne er de eneste skiskytterne i hele verden som kjenner OL-arenaen som sin egen bukselomme.

Det er tross alt det eneste stedet de har hatt mulighet til å trene under pandemien.

Hadde det vært OL i Europa hadde vi ikke hatt mulighet. Jeg tror vår eneste sjansen er der borte, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen med ett av Kinas største skiskytter-talent, Ding Yuhuan

OPTIMISTISK: Ole Einar Bjørndalen tror medalje i Beijing-OL kan bli tøft, men ser lyst på Kinas skiskyting-fremtid. Her med ett av landets største talenter Ding Yuhuan

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal