Hopp til innhold

Reagerer på Klæbo-avtale: – Han tar innersvingen på dem igjen

To dager etter at frontene var helt steile, har Johannes Høsflot Klæbo og Skiforbundet plutselig blitt enige om hvordan han kan gå verdenscup. Løsningen får ekspertene til å stusse.

rzdZP9v-ZUs

SKISTJERNE: Alt ligger til rette for at Johannes Høsflot Klæbo kan få verdenscup for Norge til vinteren.

Foto: NTB

– Klæbo kommer godt ut av det økonomisk, mens Skiforbundet fører seg selv inn i nye konflikter og vanskeligheter. Han tar innersvingen på dem igjen, sier Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli etter at konflikten mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund fredag tok en ny vending.

Så sent som onsdag ettermiddag så det ut til å være isfront mellom Klæbo og langrennsledelsen i Skiforbundet, og det så vanskelig ut at partene skulle komme til en enighet som gjorde at Klæbo kunne gå verdenscup til vinteren.

Fredag ettermiddag er saken løst. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig.

– Ja, saken er ute av verden. Denne løsningen har ligget der hele veien. Dette har jeg og alle de andre visst at er mulig hele veien, sier han til NRK på vei inn i Skiforbundets høstmøte på Ullevaal.

jkdksd

KONSENTRERT: Her leser Skogstad og Bjervig pressemeldingen fra Klæbo.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sa nei

I mai sa Johannes Høsflot Klæbo nei til en plass på det norske langrennslandslaget. Ifølge Skiforbundets fellesreglement, skulle det ha vært ensbetydende med at ikke lenger kunne konkurrere for Norge. Der står det nemlig:

«Løpere som har avslått et tilbud om å delta på NSFs landslag, skal ikke tas ut av NSF til å representere NSF i konkurranser i den sesongen tilbudet om landslagsplass gjelder, med mindre det foreligger særlige omstendigheter.»

Dermed startet forhandlingene om en såkalt representasjonsavtale som gjorde at Klæbo likevel kunne gå verdenscup.

I sommer og høst har det pågått forhandlinger om en avtale som skulle gjelde for hele sesongen, men partene har ikke blitt enige.

På en pressekonferanse onsdag sa Haakon Klæbo at partene var uenige om én ting: Klæbo ønsket en friperiode fra representasjonsavtalen på 8–9 dager etter Tour de Ski. Bjervig var like tydelig på at det var et krav Skiforbundet ikke kunne gå med på.

Les også Slår tilbake mot Klæbo: – En veldig unik avtale

Klæbo

– Standard løsning

Nå ender det med en helt annen løsning. Klæbo får gå verdenscup på en helt ordinær representasjonsavtale – på lik linje med alle som står utenfor landslaget uten å ha takket nei.

Dette er en helt standard løsning, en representasjonsavtale som alle som ikke er på landslaget, men blir tatt ut til verdenscupen, skriver under på. Da må de ta på seg våre klær, forholde seg til våre kommersielle betingelser og rettigheter som utøvere også har. Men de har ikke mulighet til å ha en privat logo på drakta, sier Bjervig.

Johannes Høsflot Klæbo

AVTALE: Johannes Høsflot Klæbo blir å se i landslagstøy den kommende sesongen.

Foto: Ulf Palm / NTB

Denne typen avtale innebærer at Klæbo er underlagt Skiforbundets kommersielle regler når han er på representasjonsoppdrag. Når han er hjemme mellom konkurransene, står han derimot helt fritt.

I stedet for 8–9 «fridager» etter Tour de Ski, får Klæbo nå noen fridager stort sett hver eneste uke gjennom vinteren.

Må droppe egen logo

Prisen han må betale, er at han ikke kan gå med et sponsormerke for sin private sponsor Uno-X når han går verdenscup.

Avklaringen kommer etter at Klæbos medierådgiver Lasse Gimnes fredag ettermiddag sendte ut en pressemelding på vegne av sin klient.

«Johannes Høsflot Klæbo har bestemt seg for å droppe Uno-X-logoen på landslagsdrakta, og vil med det imøtegå tilbudet som han fikk fra sportssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund via mediene på onsdag. Med det forventer han at en representasjonsavtale i en eller annen form blir realisert,» var budskapet i meldingen.

Etter å ha lest ferdig, trengte ikke Bjervig mange sekunder på å bekrefte at den blir realisert.

Bjervig opplyser at de har vært i kontakt med Klæbo gjennom hele dagen. De har altså jobbet mot en langsiktig løsning, men for Klæbo og co. var det viktig å få landet en form for enighet i dag – før avreise til høydesamling i Livigno.

Tour de ski 2022/23

ADVARER: Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli mener Klæbo-avtalen gir Skiforbundet nye problemer.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Har resignert

Løsningen overrasker altså Adresseavisen-kommentator Birger Løfaldli.

– Hvis man skulle ha fulgt regelverket i detalj, skulle han i utgangspunktet ha blitt nektet å gå verdenscup. Nå har han i stedet fått en god avtale med kjempegode muligheter til å profilere egne sponsorer, sier Løfaldli.

Han får støtte av NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Umiddelbart fremstår det som om Norges Skiforbund mer eller mindre har resignert. Nå kommer ikke Skiforbundet til å kunne bruke den største langrennsstjernen i noen markedskampanjer gjennom vinteren. Klæbo kommer til å vise forbundets sponsorer i konkurransesammenheng, men utenfor det står han helt fritt til å gjøre som han vil, og han kan gjøre det med god samvittighet, påpeker Saltvedt.

jps

OVERRASKET: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt føler at Skiforbundet har resignert i dialogen med Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Andre må få samme mulighet

Begge påpeker på at beslutningen kan gi forbundet nye utfordringer.

Det er ganske mange utøvere i andre grener som følger med på det som skjer nå. Hadde jeg vært i ledelsen i Norges Skiforbund, hadde jeg ikke gått med hvilepuls inn i den helga som kommer, sier Saltvedt.

– Nå må jo andre som takker nei til landslaget få samme mulighet som Klæbo. Dette utfordrer hele Skiforbundet og finansieringsmodellen, så dette bør skipresidenten ha en mening om, sier Løfaldli.

NRK har bedt skipresident Tove Moe Dyrhaug om et intervju, men hun henviser til langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.

Lei av grisk-stempel

Klæbo gir i pressemeldingen som ble sendt ut fredag uttrykk for at det er viktig at folk ikke oppfatter han som grisk. Han er lei av å bli stemplet som pengefokusert.

– Det verste med forhandlingsprosessen har vært alle påstandene om grådighet og at det har handlet om penger. Samt påstander om at jeg har motarbeidet fellesskapet. For det er totalt feil. Dette har absolutt ikke handlet om penger. Det at det spres løgner om prosessen har jeg mislikt stort, sier Klæbo.

Løfaldli mener imidlertid Klæbo har sendt ut signaler som bygger opp under nettopp det han tilbakeviser.

– Jeg tror det som har skjedd den siste uka har gått sterkt utover omdømmet. Han kom veldig dårlig ut av pressekonferansen onsdag. Han fremmet krav han ikke klarte å forklare hvorfor var berettiget. Han blir oppfattet som en som hele tiden vil ha mer, samtidig som han snakker om verdier. Det har blitt avslørt, sier Løfaldli.

– Den verdibaserte strategien til Klæbo fungerte ikke så godt, samtykker Saltvedt.

GbFjEXMP3B8

FÅR KRITIKK: Haakon Klæbo, Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo var innom latteren på onsdagens pressekonferanse, men ikke alle var imponert over tonen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Glad Klæbo

Klæbo er glad for at det nå er blitt en løsning og at han kan stille til start i Ruka i Finland 24. november. Samtidig innrømmer han at det ikke var en slik løsning han hadde ventet seg.

– Dette kom overraskende, selv om det forelå som et alternativ i vår. Jeg har hele veien vært tydelig på at jeg ønsker å gå verdenscup, og jeg håper med dette at det kan bli virkelighet, sier Klæbo om avtalen.

– Dette tilbudet forelå som et alternativ mellom partene senest i mai måned. Partene valgte imidlertid å gå videre på et alternativ som var en slags hybrid mellom landslagsavtale og en enkel representasjonsavtale. Her ble vi aldri enige, sier manager Haakon Klæbo i pressemeldingen.

Johannes Høsflot Klæbo har personlig friplass i verdenscupen fram til jul som regjerende verdenscupvinner, og trenger dermed ikke å kvalifisere seg for det norske laget.

Sportsnyheter

Amalie Iuel rystet seg selv i comebacket: – Sjukt å se hva kvinnekroppen er kapabel til

Nesten to år er gått siden sist Amalie Iuel løp konkurranse. Lørdag ettermiddag var hun tilbake på friidrettsbanen med seier.

Siste nytt

 • Maanum tilbake i troppen for første gang siden kollapsen

  Fotballprofilen Frida Maanum er med i Arsenals tropp til søndagens ligamøte mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

  Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

  (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Bristol City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Kenyansk OL-favoritt vant London maraton – slo kvinnefelt-verdensrekord

  Peres Jepchirchir fra Kenya kom alene til mål i kvinnenes utgave av London maraton. Tiden 2.16.16 var verdensrekord for et felt med kun kvinner.

  Jepchirchir er stor favoritt til å forsvare maratongullet sitt fra Tokyo-lekene i 2021 under sommerens OL i Paris.

  Søndag var hun i egen klasse i London. I avslutningen la hun verdensrekordholder Tigst Assefa og to andre rivaler bak seg og kom alene inn på oppløpet foran Buckingham Palace.

  Assefa ble nummer to, mens Joyciline Jepkosgei tok tredjeplassen.

  Vinnertiden var mer enn fire minutter langsommere enn Assefas verdensrekord satt i Berlin i fjor. Samtidig leverte Jepchirchir den raskeste tiden noensinne i et maratonfelt som kun inneholdt kvinner.

  (NTB)

  776123742
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
 • Strindheim-løper med ellevill maratontid i Wien

  Hanne Mjøen Maridal (27) løp søndag inn til den kruttsterke tiden 2.32.14 under Wien maraton. Kun fem norske kvinner har løpt fortere i historien.

  Sist en norsk kvinne løp like fort på maratondistansen var for over 16 år siden, skriver friidrettsbloggen Friidrett1. Den gangen løp Fana-løper Kirsten Melkevik Otterbu på 2.29.12 i Frankfurt.

  Foran seg på listen over norske kvinnelige maratonløpere har Maridal nå kun Ingrid Kristiansen, Grete Waitz, Stine Larsen, nevnte Melkevik Otterbu og Anita Håkenstad Evertsen.

  Maridal ble til slutt nummer elleve i søndagens løp i Wien.

  (NTB)

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal