Hopp til innhold

Skarstein langer ut mot Skiforbundets høydeplan: – Det er tullball

Birgit Skarstein er frustrert over manglende høydetrening før Paralympics og kommer med sterk kritikk mot Skiforbundet, men landslagssjefen mener opplegget har vært riktig.

2022 Winter Paralympics, day 5, Cross-Country Skiing, Sprint

KRITISK: Birgit Skarstein mener forberedelsene til Paralympics ikke har vært gode nok når det gjelder høydetrening.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Du kan ikke skli inn fra høyre og ta det som en tur. Du må faktisk gå ut her og gjøre en ordentlig jobb, sier Birgit Skarstein om forbundets forberedelser til Paralympics (PL).

Hun møter NRK etter langrennssprinten onsdag. Der kom hun akkurat ikke til finalen for sittende, mens Vilde Nilsen senere på dagen tok sølv for stående.

Nevnte Nilsen er storfavoritt på flere øvelser i Beijing, men fikk en tung start på mesterskapet da hun måtte bryte 15-kilometeren. Manglende høydetrening ble trukket frem som en mulig årsak og det er akkurat det Skarstein nå er kritisk til.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Cross-Country Skiing

FRUSTRERT: Skarstein forteller at det er frustrerende å kjenne at alt ikke er på stell.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

– Det har vært helt bevisst fra Skiforbundet å ikke ha oss på høydeakklimatisering i forkant. At det kom til å bli tøft i starten var vi veldig klar over, og det tenker jeg egentlig er bra også. Det skal ikke være mulig å komme hit uakklimatisert og røske med seg seiere. Det er nivået for høyt for, mener lagets mest rutinerte løper.

Hun har stått utenfor landslaget frem til begynnelsen av desember etter å ha hatt hovedfokus på roing før PL i Tokyo i sommer. Hun har dermed ikke vært en del av hele treningsopplegget til langrennsløperne hvor høydesamlinger, ifølge 21 år gamle Nilsen, har bestått av «nesten fire uker til sammen i mitt liv».

Les også Nilsen reiste seg etter marerittstarten på Paralympics: – Det har vært spesielle dager

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Cross-Country Skiing

– Tullball

Ifølge landslagstrener, Bjørn Kristiansen, har de laget høydeopplegget i samarbeid med løperne og Olympiatoppen, men altså uten Skarstein som på det tidspunktet ikke var en del av laget.

VM snøsport for parautøvere

ENIGE: Landslagstrener Bjørn Kristiansen forklarer at høydeopplegget var godt forankret internt i landslaget.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har vært enige om hva vi skal gjøre. Vi har litt uerfarne utøvere utenom Birgit, men planene har vært godt forankra i forbund og Olympiatoppen. Utøverne synes også det har vært en fin tilnærming til disse lekene, forklarer Kristiansen til NRK.

Men Skarstein som har ønsket et høydeopphold før lekene er kritisk til forbundets valg.

– Jeg synes det er tullball at man ikke akklimatiserer og at man går inn for å ikke akklimatisere. En ting er om det måtte blitt sånn på grunn av pandemien, men det var ikke grunnen. Grunnen var at de synes det var så lenge å være på tur og det er klart sånn går det ikke an å holde på. Det er Paralympics, sier Skarstein oppgitt.

Hun håper starten på Paralympics har vært en åpenbaring for ledelsen.

– Jeg håper virkelig vi er den siste troppen i Norgeshistorien som skal trenge å argumentere for å få lov til å akklimatisere til et PL i høyde. Nå håper jeg alle har sett at det ikke går an. Du kan ikke bare late som at det ikke er en faktor og se en annen vei og krysse fingrene og si at det kanskje går bra, for det gjør ikke det, slår hun fast.

Les også Gullfavoritten sønderknust etter åpningsfadese: – Det føles som hjertesorg

Vilde Nilsen

– Synes vi gjorde det rette

Men landslagstreneren er trygg i sin sak og mener de valgte det riktige opplegget.

– For oss var det om å gjøre å komme til Paralympics uten å bli satt i koronakarantene. Derfor valgte vi som landslag å ikke dra til høyden. Da var vi redde for å ikke klare å komme inn. Vi skal evaluere, men synes vi gjorde det rette når vi ser hva som skjedde før OL, forklarer Kristiansen og sikter til Jarl Magnus Riiber som testet positivt ved ankomst Beijing.

Han er heller ikke overbevist om at høydetrening er avgjørende for suksess i Paralympics, og ser igjen til kombinertleiren under OL.

Parautøver og trenere på Beitostølen

RIKTIG: Kristiansen mener opplegget har vært riktig for langrennslandslaget.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Du ser jo hva kombinert har fått til uten høydetrening. Jeg føler ikke vi har gjort noe kjempe risikabelt. Ok, det gikk litt seigt på første distanse, men det er ikke høyde alene. Det handler om nervøsitet, og at vi mista smørestaben vår. Der ble vi tatt på senga. Jeg synes vi har klart å hanke det ganske bra inn, og vi er happy med leveringen i dag.

Kristiansen forklarer også at det aldri var aktuelt å reise tidligere til Beijing for å få mer tid i høyden før lekene. Men til tross for at langrennslaget har vært åtte-ni dager i Kina før første konkurranse, mener Skarstein at de ikke har fått en optimal oppladning.

– Det er litt frustrerende å kjenne på at vi prøver alt vi kan og så er ikke alt annet på stell. Men det er slik verden er, den er ikke helt rettferdig alltid og det er tross alt folk som har det verre enn oss, avslutter hun.

Les også Paralympics i Beijing: Dette er høydepunktene du bør få med deg

Montasje, Paralympics

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal