NRK Meny
Normal

Håndballjentene i tårer etter sjokktapet

BEOGRAD/OSLO (NRK.no): – Jeg er overrasket og sjokkert, sier en gråtende Camilla Herrem etter at Norge tapte 25-28 for Serbia og er ute av håndball-VM. Hun og lagvenninnene var utrøstelige etter kampen.

Camilla Herrem

Camilla Herrem må gråtende konstatere at Norge er ute av VM før semifinalen

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Slik var kampen: Serbia - Norge 25-28

– Jeg er sjokka over at vi ikke klarte å holde på ledelsen, noe vi vanligvis er gode til. Nå detter vi fort ned. I første omgang klarer vi stort sett å gjøre det vi vil, men etter pause får vi det ikke til, sa Herrem tappert til NRK.no mens hun kjempet mot tårene.

– Ingenting fungerte, og det er vår egen feil. Det er rett og slett dårlig av oss. Jeg er ikke sjokka av at vi røk ut i kvarten, men jeg er sjokka over at vi detter av lasset på denne måten når vi er så gode som vi er tidlig i kampen.

– Blir en tøff natt

– Jeg er en dårlig taper, og dette er tøft. Vi legger tross alt hele sjela i dette. Kvelden og natta blir helt forferdelig, det blir neppe mye søvn, sier Herrem.

Norge ledet 20–15 tidlig i andre omgang. Så raknet alt i pipekonserten i Beograd, og Norge ble slått ut av håndball-VM med sifrene 28–25.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Nora Mørk, Heidi Løke, Camilla Herrem og Linn Jørum Sulland var skuffet etter VM-kampen mot Serbia der de tapte og med det er ute av medaljekampen. Reporter: Vibeke Undhjem

– Jeg er skuffet over å tape den kampen, det er vi alle. Vi klarte ikke helt å stå imot trykket, vi ble presset til litt tidlige avslutninger. Vi klarer ikke å stå imot trykket i slutten av omgangene, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

– Vi får ikke ut ressursene vi trodde vi skulle klare, og det tar jeg på min kappe. Bare en oppstilling fungerer bak, og da rakner det når vi må skifte. Vi blir frustrerte, udisiplinert og unøyaktige, legger han til.

Mye tribunestøy

De drøyt 15.000 på tribunene gjorde hva de kunne for å støtte hjemmelaget, og støyen var enorm kampen gjennom – først piping, så jubel.

– Var dere påvirket av støyen?

– Nei, ikke før på slutten, sier keeper Kathrine Lunde, som hadde en redningsprosent på 60 i første del av kampen. Det holdt bare ikke.

– Serbia har et bra lag, de, men det er ikke godt nok av oss når vi leder med fem mål, sier Lunde til NRK.no.

– Hva gikk galt?

– Det er vanskelig å svare på nå. Det må vi se på seinere, sier en nedslått og ordknapp Lunde.

Elektrisk stemning

Stemningen i hallen i Beograd var mildt sagt elektrisk etter hjemmelagets overbevisende maktdemonstrasjon i kampens siste 20 minutter.

Etter ni semifinaler på rad i et mesterskap er Norge denne gangen slått ut i kvartfinalen.

Serbia - Norge

Heidi Løke og Serbias Katarina Krpez med ulike reaksjoner

Foto: Darko Vojinovic / Ap

To ganger ledet Norge med fem mål – 9–4 i første omgang, 20–15 i andre. Men serberne kjempet seg tilbake og fikk kontakt med de norske storfavorittene og tittelforsvarerne.

Før de satte opp tempoet og knuste Norges håndballjenter i kampens sluttfase.

Misfornøyd serbisk trener

Den serbiske landslagssjefen Sasa Boskovic, som ble kjent for nordmenn etter trøyeholdingen av Linn Jørum Sulland i fjor, var flere ganger svært misfornøyd med dommerne. Boskovic pådro seg etter hvert gult kort i 2.-omgang, da han mente de norske jentene var for tøffe.

Hvis han ikke brølte for full hals til med- og motspillere, gikk han hvileløst langs sidelinjen med armene i kors.

Men han smilte til slutt.

– Vær så snill, ikke bruk laser

Frykten for bruk av laser fra publikum viste seg også berettiget. Kampen ble avbrutt en liten stund, og speakeren måtte rope "Vær så snill, ikke bruk laser"over stadion da Serbia skulle ta straffekast.

– Det var dommeren som så det. Jeg merket det ikke, sier Kathrine Lunde til NRK.no.

Katrine Lunde hadde en fenomenal åpning på førsteomgangen, og Györ-spilleren frustrerte hjemmepublikummet med blant annet tre strafferedninger. Men etter hvert klarte serberne å sette langskuddene, og 33-åringen ble stående med 10 redninger av 25 skudd, noe som ga en redningsprosent på 30 den første halvtimen.

Norge gikk sterkt ut, og det så ut til at det skulle gå mot utklassing.

Lundes serbiske kollega i den andre enden var mindre heldig, og reddet bare én gang i de første minuttene.

Tidlig norsk ledelse

Dermed ble det enkelt for de andre, og Norge ledet raskt både 5-2, 7–3 og 11–6 tross en enorm pipekonsert fra et entusiastisk hjemmepublikum.

Det fikk landslagstrener Thorir Hergeirsson til å prøve å få spillerne ned på jorda igjen.

– Kom igjen nå jenter. Kampen er ennå ung, den er så vidt begynt, sa han i Serbias første timeout.

Det skulle han få rett i. For etter hvert kladdet det noe mer, og Serbia fikk kontakt på 9–11 etter drøyt 20 minutter. Ved pause ledet de norske så knapt som 16–15. Mot slutten av omgangen var derfor stemningen elektrisk i hallen i den serbiske hovedstaden.

Fra 20–15 til 25–28

Andre omgang utviklet seg litt som den første. Norge startet omgangen godt og gikk opp i femmålsledelse 20–15 før Serbia fikk sitt første mål i omgangen.

Men igjen begynte det med kladdeføre. Serbia nærmet seg, og midt i omgangen utliknet de til 21–21 på et straffekast. Gjett om det kokte på tribunene.

Og Serberne fortsatte mens alt raknet for Norge. Franm til da hadde ikke Serbia ledet siden 1-0, men ti minutter før slutt ledet de 23-21, og seinere 26–22. Det endte 28–25.

Med halvannet minutt igjen danset de serbiske spillerne på banen og publikum på tribunene. De norske jentene ble stående med hoftefestet og blikket festet i parketten.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Langløp
Toppidrettsveka
NM-veka: NM-kveld