Hopp til innhold

Sjokktap for Carlsen - klart for thrilleravslutning

Langfredag ble lang for Magnus Carlsen (22), som tapte for første gang i år. Dermed mistet han ledelsen og initiativet i den viktige VM-kvaliken.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde en tung dag foran sjakkbrettet på fredag. Her er han under den første kampen i turneringen.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

– Han tapte med hvitt! Det er utrolig, utbrøt kommentatorene på World Chess' direktesending idet det ble klart at Carlsen tapte sitt første parti klassisk sjakk i 2013.

Kampen varte i over syv timer, og verdens beste sjakkspiller kjempet med ryggen mot veggen i over halvparten av partiet.

Carlsen hadde hvite brikker og fikk starte kampen, men fikk lite ut av åpningen. Det til tross for at han var favoritt mot Vassilij Ivantsjuk før partiet.

– Jeg synes jeg spilte helt skammelig dårlig fra første trekk. Jeg burde aldri tapt dette, sa en tydelig skuffet Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen fortsatte å kjempe i flere trekk etter partiet i praksis var tapt, men til slutt måtte han innse nederlaget mot Ivantsjuk.

– Jeg bommet med flere og flere trekk utover i kampen. Jeg greide ikke forutse noe av det han gjorde en stund der, sa Carlsen.

Trøbbel for Carlsen i sammendraget

Carlsens dag ble ikke bedre av at hovedkonkurrenten Vladimir Kramnik vant med svarte brikker over Levon Aronian etter en tabbe av Aronian.

Dermed seiler Kramnik opp som favoritt til å vinne turneringen.

Den 37 år gamle russeren leder turneringen med et halvt poeng med bare to runder igjen, og på lørdag har han fordelen av å spille med hvite brikker mot Boris Gelfand.

– Det var en svært dramatisk runde i dag. Det er åpenbart at spillerne kjenner at det er mye på spill nå, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no

Neste oppgjør er mot Teimour Radjabov. I motsetning til Kramnik spiller nordmannen med sorte brikker.

Må kanskje vinne begge

Nå må Carlsen snu det som virker som en litt negativ trend i andre halvdel av turneringen.

Carlsen kan fortsett redde turneringen i de to siste rundene, men dagens tap var et hardt slag med tanke på sammendraget. Han er trolig avhengig av å vinne ett parti mer enn Kramnik. Hvis de ender på like mange poeng, vil antallet seire avgjøre. Nå har de fire seire hver.

Vinneren av turneringen får sjansen til å spille VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand. En slik kamp vil gi Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner.

Avviser konspirasjonsteori tross tabber

Kramnik hadde overtaket gjennom hele sitt parti mot Aroinan, men holdt på et tidspunkt på å rote vekk ledelsen.

Uheldigvis for Carlsen gjorde Aronian en tabbe, og Kramnik tok tilbake overtaket for godt.

– Levon gjorde en klar feil, sa Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Før mesterskapet var det snakk om at de østeuropeiske spillerne kunne komme til å tape eller spille remis mot hverandre med vilje for å slå Carlsen i sammendraget, akkurat som de skal ha gjort mot Bobby Fischer i 1962. Etter Aronians tabbe, og en lignende blunder fra Aleksander Gristsjuk på tirsdag, har konspirasjonsteorien blusset opp igjen.

Den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen tror ikke spekulasjonene har noen rot i virkeligheten.

– Det er helt utelukket. Jeg har spilt på samme lag som Aronian i Bundesliga, og han tenkte garantert kun på seg selv i dag. Også jeg ble overrasket over Gristsjuks tabbe, men det var en hendelig feil i tidsnød, sier Johannesen.

– Den kalde krigen hvor sovjeterne mottok ordre fra Kreml er heldigvis over. Så noen konspirasjonsteori tror jeg ikke på, avslutter han.

Siste nytt

 • Blakstad fra City til Häcken – lånes ut fram til VM

  Julie Blakstad (21) reiser på et korttidsopphold til Häcken og svensk fotball. Manchester City-proffen blir der inntil sommerens VM-pause.

  Göteborg-klubben bekreftet låneovergangen fredag kveld. Blakstad har vært en del av City-stallen siden januar i fjor.

  – Jeg håper å kunne bidra til at Häcken blir et topplag i ligaen. Slik jeg ser det, har klubben et stort potensial. Jeg tror ikke nivåforskjellen blir så stor, sier hun i en uttalelse.

  Blakstad har ikke fått mye spilletid i City denne sesongen. Oppholdet i Häcken er ment å gi henne god kamptrening foran sommerens VM-sluttspill med Norge.

  – Å få være med i VM betyr mye for meg. Det er viktig å få spilletid før mesterskapet og komme i form til turneringen. Det føles veldig bra at vi fikk til denne løsningen, sier 21-åringen.

  Da midtbanespilleren ble solgt fra Rosenborg for litt over ett år siden, ble det omtalt som tidenes største overgang fra norsk kvinnefotball.

  (©NTB)

  Julie Blakstad i Manchester
  Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK
 • Aursnes' trener fikk ny kontrakt etter ni måneder

  Roger Schmidt (56) nyter kjempesuksess i sin første sesong som Benfica-trener. Fredag forlenget han avtalen med Lisboa-klubben til sommeren 2026.

  Tyskeren har mye av æren for at Benfica er blitt blant Europas mest underholdende lag. Kun to tap på 43 kamper er fasiten så langt.

  Med slike resultater nøler ikke Benfica-ledelsen med å plusse på to år til på trenerkontrakten.

  I den portugisisk ligaen topper hovedstadsklubben ti poeng foran toeren Porto, og i Champions League er de klare for kvartfinalespill mot italienske Inter. Drømmen om å gjøre noe virkelig stort i den gjeveste europacupen lever.

  Fredrik Aursnes har under Schmidt fått en nøkkelrolle på Benficas midtbane.

  (©NTB)

  Roger Schmidt og Aursnes
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tromsø forsterket med Viking-angriper

  Mai Traore (23) lånes ut til Tromsø fra Viking ut årets sesong med opsjon på forlengelse.

  Den guineanske angriperen har de siste månedene vært på utlån i OH Leuven i belgisk fotball. Avtalen varte egentlig til i sommer, men nå vender Traore i stedet nordover, skriver NTB.

  – Vi ser fram til å få Traore med på laget. Han er en spennende angrepsspiller som vi har fulgt over lengre tid, og som vi har stor tro på i sesongen som kommer, sier Tromsøs sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen i en uttalelse på klubbens hjemmeside.

  Mai Traore
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste