Sjokktap for Carlsen - klart for thrilleravslutning

Langfredag ble lang for Magnus Carlsen (22), som tapte for første gang i år. Dermed mistet han ledelsen og initiativet i den viktige VM-kvaliken.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde en tung dag foran sjakkbrettet på fredag. Her er han under den første kampen i turneringen.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

– Han tapte med hvitt! Det er utrolig, utbrøt kommentatorene på World Chess' direktesending idet det ble klart at Carlsen tapte sitt første parti klassisk sjakk i 2013.

Kampen varte i over syv timer, og verdens beste sjakkspiller kjempet med ryggen mot veggen i over halvparten av partiet.

Carlsen hadde hvite brikker og fikk starte kampen, men fikk lite ut av åpningen. Det til tross for at han var favoritt mot Vassilij Ivantsjuk før partiet.

– Jeg synes jeg spilte helt skammelig dårlig fra første trekk. Jeg burde aldri tapt dette, sa en tydelig skuffet Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen fortsatte å kjempe i flere trekk etter partiet i praksis var tapt, men til slutt måtte han innse nederlaget mot Ivantsjuk.

– Jeg bommet med flere og flere trekk utover i kampen. Jeg greide ikke forutse noe av det han gjorde en stund der, sa Carlsen.

Trøbbel for Carlsen i sammendraget

Carlsens dag ble ikke bedre av at hovedkonkurrenten Vladimir Kramnik vant med svarte brikker over Levon Aronian etter en tabbe av Aronian.

Dermed seiler Kramnik opp som favoritt til å vinne turneringen.

Den 37 år gamle russeren leder turneringen med et halvt poeng med bare to runder igjen, og på lørdag har han fordelen av å spille med hvite brikker mot Boris Gelfand.

– Det var en svært dramatisk runde i dag. Det er åpenbart at spillerne kjenner at det er mye på spill nå, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no

Neste oppgjør er mot Teimour Radjabov. I motsetning til Kramnik spiller nordmannen med sorte brikker.

Må kanskje vinne begge

Nå må Carlsen snu det som virker som en litt negativ trend i andre halvdel av turneringen.

Carlsen kan fortsett redde turneringen i de to siste rundene, men dagens tap var et hardt slag med tanke på sammendraget. Han er trolig avhengig av å vinne ett parti mer enn Kramnik. Hvis de ender på like mange poeng, vil antallet seire avgjøre. Nå har de fire seire hver.

Vinneren av turneringen får sjansen til å spille VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand. En slik kamp vil gi Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner.

Avviser konspirasjonsteori tross tabber

Kramnik hadde overtaket gjennom hele sitt parti mot Aroinan, men holdt på et tidspunkt på å rote vekk ledelsen.

Uheldigvis for Carlsen gjorde Aronian en tabbe, og Kramnik tok tilbake overtaket for godt.

– Levon gjorde en klar feil, sa Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Før mesterskapet var det snakk om at de østeuropeiske spillerne kunne komme til å tape eller spille remis mot hverandre med vilje for å slå Carlsen i sammendraget, akkurat som de skal ha gjort mot Bobby Fischer i 1962. Etter Aronians tabbe, og en lignende blunder fra Aleksander Gristsjuk på tirsdag, har konspirasjonsteorien blusset opp igjen.

Den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen tror ikke spekulasjonene har noen rot i virkeligheten.

– Det er helt utelukket. Jeg har spilt på samme lag som Aronian i Bundesliga, og han tenkte garantert kun på seg selv i dag. Også jeg ble overrasket over Gristsjuks tabbe, men det var en hendelig feil i tidsnød, sier Johannesen.

– Den kalde krigen hvor sovjeterne mottok ordre fra Kreml er heldigvis over. Så noen konspirasjonsteori tror jeg ikke på, avslutter han.

Siste nytt

 • Heldig Wolves-mål senket Leeds

  Kalvin Phillips var uheldig og styrte ballen i eget mål da Wolverhampton fikk med seg tre poeng fra Elland Road.

  Wolves-spiss Raul Jimenez gjorde et strålende forarbeid, men skuddet hans var svakt før den engelske landslagsspilleren styrte ballen mot eget mål forbi en utspilt keeper.

  Premier League - Leeds United v Wolverhampton Wanderers
  Foto: Martin Rickett / Reuters
 • Karabatic langtidsskadet

  en franske håndballgiganten Nikola Karabatic må belage seg på et langt skadefravær. Han har pådratt seg en alvorlig korsbåndskade.

  Det melder 36-åringens klubb, Paris Saint-Germain, i en uttalelse på egne nettsider mandag.

  Der fremgår det at Karabatic ble skadd i seriekampen mot Ivry i helgen. Det fremre korsbåndet i det høyre kneet til Karabatic viste seg å være avrevet.

  Nikola Karabatic fikk det tøft mot Portugal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal