Hopp til innhold

Sjokktap for Carlsen - klart for thrilleravslutning

Langfredag ble lang for Magnus Carlsen (22), som tapte for første gang i år. Dermed mistet han ledelsen og initiativet i den viktige VM-kvaliken.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde en tung dag foran sjakkbrettet på fredag. Her er han under den første kampen i turneringen.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

– Han tapte med hvitt! Det er utrolig, utbrøt kommentatorene på World Chess' direktesending idet det ble klart at Carlsen tapte sitt første parti klassisk sjakk i 2013.

Kampen varte i over syv timer, og verdens beste sjakkspiller kjempet med ryggen mot veggen i over halvparten av partiet.

Carlsen hadde hvite brikker og fikk starte kampen, men fikk lite ut av åpningen. Det til tross for at han var favoritt mot Vassilij Ivantsjuk før partiet.

– Jeg synes jeg spilte helt skammelig dårlig fra første trekk. Jeg burde aldri tapt dette, sa en tydelig skuffet Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen fortsatte å kjempe i flere trekk etter partiet i praksis var tapt, men til slutt måtte han innse nederlaget mot Ivantsjuk.

– Jeg bommet med flere og flere trekk utover i kampen. Jeg greide ikke forutse noe av det han gjorde en stund der, sa Carlsen.

Trøbbel for Carlsen i sammendraget

Carlsens dag ble ikke bedre av at hovedkonkurrenten Vladimir Kramnik vant med svarte brikker over Levon Aronian etter en tabbe av Aronian.

Dermed seiler Kramnik opp som favoritt til å vinne turneringen.

Den 37 år gamle russeren leder turneringen med et halvt poeng med bare to runder igjen, og på lørdag har han fordelen av å spille med hvite brikker mot Boris Gelfand.

– Det var en svært dramatisk runde i dag. Det er åpenbart at spillerne kjenner at det er mye på spill nå, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no

Neste oppgjør er mot Teimour Radjabov. I motsetning til Kramnik spiller nordmannen med sorte brikker.

Må kanskje vinne begge

Nå må Carlsen snu det som virker som en litt negativ trend i andre halvdel av turneringen.

Carlsen kan fortsett redde turneringen i de to siste rundene, men dagens tap var et hardt slag med tanke på sammendraget. Han er trolig avhengig av å vinne ett parti mer enn Kramnik. Hvis de ender på like mange poeng, vil antallet seire avgjøre. Nå har de fire seire hver.

Vinneren av turneringen får sjansen til å spille VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand. En slik kamp vil gi Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner.

Avviser konspirasjonsteori tross tabber

Kramnik hadde overtaket gjennom hele sitt parti mot Aroinan, men holdt på et tidspunkt på å rote vekk ledelsen.

Uheldigvis for Carlsen gjorde Aronian en tabbe, og Kramnik tok tilbake overtaket for godt.

– Levon gjorde en klar feil, sa Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Før mesterskapet var det snakk om at de østeuropeiske spillerne kunne komme til å tape eller spille remis mot hverandre med vilje for å slå Carlsen i sammendraget, akkurat som de skal ha gjort mot Bobby Fischer i 1962. Etter Aronians tabbe, og en lignende blunder fra Aleksander Gristsjuk på tirsdag, har konspirasjonsteorien blusset opp igjen.

Den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen tror ikke spekulasjonene har noen rot i virkeligheten.

– Det er helt utelukket. Jeg har spilt på samme lag som Aronian i Bundesliga, og han tenkte garantert kun på seg selv i dag. Også jeg ble overrasket over Gristsjuks tabbe, men det var en hendelig feil i tidsnød, sier Johannesen.

– Den kalde krigen hvor sovjeterne mottok ordre fra Kreml er heldigvis over. Så noen konspirasjonsteori tror jeg ikke på, avslutter han.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal