Hopp til innhold

Konspirasjonsteorien som kan felle Carlsen: – Ikke utenkelig

I 1962 ble Bobby Fischer utspilt av det han mente var samarbeidende russere. Over 50 år senere fryktes det at det samme kan skje Magnus Carlsen.

Carlsen_Fischer

Magnus Carlsens (t.v.) utgangspunkt før kandidatturneringen likner på Bobby Fischers utgangspunkt i 1962: Begge kniver om seieren som enslig vestlig mot russere.

Foto: Alvaro Barrientos / John Lent / AP

– Jeg synes det er litt morsomt med parallellen til 1962. Nå gjentar historien seg med den vestlige spilleren mot den østeuropeiske stormakten. Jeg tror ikke russerne vil jukse med vilje, men de kan ubevisst spille dårligere parti mot en landsmann. Jeg synes ikke det er et utenkelig scenario, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Amerikaneren Robert James «Bobby» Fischer regnes som én av sjakkhistoriens aller største spillere.

I 1962, ti år før han ble verdensmester, deltok 19 år gamle Fischer i kandidatturneringen i Curaçao i Venezuela.

Vladimir Kramnik

Russeren Vladimir Kramnik blir av mange regnet som Magnus Carlsens største utfordrer.

Foto: HENNING KAISER / AFP

På dette tidspunktet var ikke Fischer favoritt, men etter å ha endt som nummer 4 av 8, gikk han til knallhardt angrep på de fem sovjetiske deltakerne.

Anklaget russerne for juks

I artikkelen «The Russians have fixed world chess» (Russerne har fikset sjakken i verden) anklaget Fischer russerne for å spille korte «remis» (uavgjort på sjakkspråket journ.anm.) mot hverandre for å spare krefter, for å tape med vilje og for å samarbeide mellom partiene.

Anklagene om bevisst tap er aldri bevist, men det russiske samarbeidet har senere blitt bekreftet av blant andre den sovjetiske stormesteren Nikolai Krogius, skriver The Guardian.

Nå, 51 år senere, står norske Magnus Carlsen overfor en kandidatturnering med tre russere og fire fra tidligere sovjetstater (se faktaboks).

Carlsen selv tror imidlertid ikke noe på teorien om at russerne vil rotte seg sammen for å slå ham ut av kandidatturneringen.

– Jeg tror ikke noe på det. Jeg er også usikker på hvor mye de kunne ha påvirket om de gjorde det, sier Carlsen til NRK.no.

– Snakker deltagerne mye sammen i løpet av en turnering?

– Det er klart at russerne snakker sammen, det vil jeg tro. Men selv kommuniserer jeg kun med konkurrentene mine på et proft, kollegialt nivå.

Carlsens manager, Espen Agdestein, er heller ikke urolig før VM starter.

– Det er jo veldig spesielt at Magnus er den eneste vestlige i turneringen, men vi frykter ikke et Fischer-scenario i London. Fischer var jo kjent for å være paranoid også, og Magnus har den tankegangen at hvis han spiller på sitt beste, kan de bare samarbeide så mye de vil. Det er ikke så mye å hente for russerne ved å spille remis og spare krefter, sier Agdestein til NRK.no.

– Tror du russerne har nasjonaliteten i bakhodet hvis én av dem ligger bedre an utover i turneringen?

– Det er fullt mulig. Det kan være at de tenker «du kan få denne siden du ligger bedre an, så får jeg igjen en gang senere». Det er ikke utenkelig. Samtidig kjenner vi de tre russerne som ordentlige personer, så vi har litt vondt for å tro at de vil holde på slik, sier Agdestein.

Han påpeker at turneringen er trukket slik at russerne møter hverandre i de første rundene, og i runde 8, 9 og 10 slik at de ikke møtes i de siste, avgjørende rundene.

– Dermed slipper vi at det er to russere som avgjør turneringen i siste runde ved å legge seg. Det hadde vært ubehagelig, sier Agdestein.

– Tragedie med norsk verdensmester

Sjakken har de siste hundre årene vært dominert av verdensmestere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen.

Skandalen i 1962 skjedde på en helt annen tid med den kalde krigen som bakteppe, men Russlands posisjon i sjakkverdenen har ikke forandret seg så mye over 50 år, ifølge Leif Erlend Johannessen.

– Garry Kasparov nevnte jo nylig at det ville vært en tragedie om det gjeveste trofeet gikk fra India til Norge uten å være innom sjakkens fødeland. Det var nok med en spøkefull tone, men russerne har fortsatt et veldig bevisst forhold til sjakk. Det er nasjonalsporten, og de vil være best, sier Johannessen.

– Er det utopi å tenke at russerne vil hjelpe hverandre hvis de får muligheten?

– Jeg tror ikke det er utopi. De vil nok ikke bevisst jukse, men hvis for eksempel Svidler spiller mot bestevennen Kramnik mot slutten, og Kramnik trenger en seier for å vinne turneringen, vil det være ganske mye press på Svidler for at han skal hjelpe. Han vil ikke tape med vilje, men han vil kanskje ubevisst spille et dårligere parti. Jeg tror ikke det er et utenkelig scenario, sier Johannessen.

– Hvis russerne ser at det er én av dem som stikker ifra, vil de kanskje føle et visst press for å hjelpe ham, legger han til.

– Ikke bare russiske venner

Selv om alle deltakerne bortsett fra Magnus Carlsen kommer fra gamle Sovjetunionen, er det lite sannsynlig at de andre deltakerne ønsker å samarbeide for å tukte den norske favoritten, tror Agdestein.

Han påpeker at to av deltakerne, armenske Levon Aronjan og aserbajdsjanske Tejmour Radjabov, kommer fra land som har et svært anstrengt forhold til hverandre.

– Selv om alle er født i gamle Sovjetunionen, er jo for eksempel Armenia og Aserbadsjan nesten i krig. Vi forventer ikke at det er noe samarbeid mellom russerne og de andre nasjonene, sier manageren.

Han får støtte av Leif Erlend Johannessen.

– Gelfand er også regnet som russer av mange, men han har heller ikke et nært forhold til de tre russerne. Men akkurat de tre russerne, som har spilt lagkamper sammen og vunnet OL sammen, der ser jeg at det kan bli et problem.

Magnus Carlsen åpnet turneringen med remis mot Levon Aronjan fredag, og lørdag skal nordmannen opp mot den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik.

Dermed starter nordmannen kandidatturneringen med partier mot to av sine aller største konkurrenter.

PS! Også fredagens tre andre partier endte med remis. Alle de åtte deltakerne står derfor med et halvt poeng etter åpningsdagen. Du kan se hvordan partiene utviklet seg her (ekstern lenke).

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal