Hopp til innhold

Sjögren innrømmer VM-hodebry: – Vi har spilt med nesten det samme laget

LE HAVRE (NRK): Martin Sjögren brukte bare tolv spillere fra start i løpet av VM. Han skulle gjerne hatt flere alternativer å velge mellom.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Sør-Korea - Norge (1-2)

ØNSKER SEG FLERE ALTERNATIVER: Landslagssjef Martin Sjögren skulle gjerne hatt flere strenger å spille på under VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi har ikke kunnet hvile spillere. Vi måtte vinne alle kampene, og har gjort et veldig godt forsøk i alle kamper, selv om vi ikke riktig orket i går, sier Martin Sjögren.

Dagen etter kvartfinaletapet mot England, reflekterer Norges landslagstrener over hva som manglet for å ta det neste steget.

– Vi har spilt med omtrent det samme laget. Det stod ekstremt mye på spill for oss alt i den første kampen, med alt det innebar av både mental og fysisk oppladning.

Det er bare tolv spillere som har startet for Norge i mesterskapet.

– Vi har ikke kunnet rullere så mye, for vi måtte stille med det laget vi mente var aller best for å kunne vinne, sier landslagstreneren.

Norge er et av lagene som har brukt færrest spillere i VM, mens England er et av de som har brukt flest.

– De har ikke hatt så mye rotasjon, mens vi har rotert. Vi trengte det, og jeg tror det var de tingene som gjorde forskjellen, sa Englands Lucy Bronze.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Frankrike - Norge 2 - 1

INNBYTTER: Frida Maanum ble byttet inn i fire av de fem kampene Norge spilte i VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Innbytterne har som regel også vært de samme. Frida Maanum har kommet inn fire ganger, mens Lisa-Marie Karlseng Utland og Synne Skinnes Hansen har blitt byttet inn tre ganger hver i mesterskapet.

I tillegg har Elise Thorsnes kommet inn to ganger, mens Emilie Haavi, Karina Sævik og Amalie Eikeland alle har blitt byttet inn én gang hver.

– I et mesterskap som varer over så lang tid, og hvor man spiller så mange kamper på så kort tid, er det en stor fordel å kunne rullere på laget, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

– En utfordring

Direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, sier at bredden i toppen er noe NFF bruker mye tid på.

– Vi ser jo at vi klarer å produsere store, gode, internasjonale spillere som man kan kalle stjerner, som når hele veien opp, men så er det poeng for oss å ha større bredde i toppen.

Klaveness bemerker at NFF hadde dette målet i bakhodet da de vedtok endringer i strukturen i Toppserien.

Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF

JOBBER MED Å FORBEDRE BREDDEN: Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det var også en av årsakene til at man igangsatte et prosjekt med toppspillerutviklere i Toppserien, som følger klubbenes talenter.

– De som er nest best i dag, kan bli best i morgen. De må være motivert og bli fulgt opp slik at de er med hele veien selv om de kanskje ikke er A-lagsspillere når de er 19 år gamle.

– Det er en utfordring kvinnefotballen har. Når du helt opp tidlig, har du masse rundt deg og er motivert til å gå videre, men det er for få av dem som er nest best, som kan bli best når de er 24-25, som blir med videre.

Håper VM blir springbrett

Landslagssjefen håper at de norske spillernes prestasjoner har ført til at flere har fått øynene opp for dem.

– Jeg tror det er flere av spillerne som kommer til å spille i mer krevende miljøer i Europa. Guro (Reiten) og Ingrid (Syrstad Engen) skal ut, og flere har vist at de er aktuelle, mener Sjögren.

Morten Morisbak Skjønsberg

OPTIMIST: NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Da får de en litt tøffere hverdag hvor det stilles høyere krav og man blir vant til å spille mot bedre motstand kontinuerlig. Det vil gi utvikling hos spillerne, og gi oss en større mulighet til å rullere når vi kommer til mesterskap, sier han.

NRKs ekspert mener også at det er grunn til å være optimistisk med tanke på fremtiden til Norge.

– Det er et ganske ungt lag vi har, og alt i alt har dette vært en god opplevelse for det norske laget, så for fremtiden er dette en meget bra erfaring å bygge videre på, sier Skjønsberg.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal