Sjögren innrømmer VM-hodebry: – Vi har spilt med nesten det samme laget

LE HAVRE (NRK): Martin Sjögren brukte bare tolv spillere fra start i løpet av VM. Han skulle gjerne hatt flere alternativer å velge mellom.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Sør-Korea - Norge (1-2)

ØNSKER SEG FLERE ALTERNATIVER: Landslagssjef Martin Sjögren skulle gjerne hatt flere strenger å spille på under VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi har ikke kunnet hvile spillere. Vi måtte vinne alle kampene, og har gjort et veldig godt forsøk i alle kamper, selv om vi ikke riktig orket i går, sier Martin Sjögren.

Dagen etter kvartfinaletapet mot England, reflekterer Norges landslagstrener over hva som manglet for å ta det neste steget.

– Vi har spilt med omtrent det samme laget. Det stod ekstremt mye på spill for oss alt i den første kampen, med alt det innebar av både mental og fysisk oppladning.

Det er bare tolv spillere som har startet for Norge i mesterskapet.

– Vi har ikke kunnet rullere så mye, for vi måtte stille med det laget vi mente var aller best for å kunne vinne, sier landslagstreneren.

Norge er et av lagene som har brukt færrest spillere i VM, mens England er et av de som har brukt flest.

– De har ikke hatt så mye rotasjon, mens vi har rotert. Vi trengte det, og jeg tror det var de tingene som gjorde forskjellen, sa Englands Lucy Bronze.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Frankrike - Norge 2 - 1

INNBYTTER: Frida Maanum ble byttet inn i fire av de fem kampene Norge spilte i VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Innbytterne har som regel også vært de samme. Frida Maanum har kommet inn fire ganger, mens Lisa-Marie Karlseng Utland og Synne Skinnes Hansen har blitt byttet inn tre ganger hver i mesterskapet.

I tillegg har Elise Thorsnes kommet inn to ganger, mens Emilie Haavi, Karina Sævik og Amalie Eikeland alle har blitt byttet inn én gang hver.

– I et mesterskap som varer over så lang tid, og hvor man spiller så mange kamper på så kort tid, er det en stor fordel å kunne rullere på laget, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

– En utfordring

Direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, sier at bredden i toppen er noe NFF bruker mye tid på.

– Vi ser jo at vi klarer å produsere store, gode, internasjonale spillere som man kan kalle stjerner, som når hele veien opp, men så er det poeng for oss å ha større bredde i toppen.

Klaveness bemerker at NFF hadde dette målet i bakhodet da de vedtok endringer i strukturen i Toppserien.

Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF

JOBBER MED Å FORBEDRE BREDDEN: Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det var også en av årsakene til at man igangsatte et prosjekt med toppspillerutviklere i Toppserien, som følger klubbenes talenter.

– De som er nest best i dag, kan bli best i morgen. De må være motivert og bli fulgt opp slik at de er med hele veien selv om de kanskje ikke er A-lagsspillere når de er 19 år gamle.

– Det er en utfordring kvinnefotballen har. Når du helt opp tidlig, har du masse rundt deg og er motivert til å gå videre, men det er for få av dem som er nest best, som kan bli best når de er 24-25, som blir med videre.

Håper VM blir springbrett

Landslagssjefen håper at de norske spillernes prestasjoner har ført til at flere har fått øynene opp for dem.

– Jeg tror det er flere av spillerne som kommer til å spille i mer krevende miljøer i Europa. Guro (Reiten) og Ingrid (Syrstad Engen) skal ut, og flere har vist at de er aktuelle, mener Sjögren.

Morten Morisbak Skjønsberg

OPTIMIST: NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Da får de en litt tøffere hverdag hvor det stilles høyere krav og man blir vant til å spille mot bedre motstand kontinuerlig. Det vil gi utvikling hos spillerne, og gi oss en større mulighet til å rullere når vi kommer til mesterskap, sier han.

NRKs ekspert mener også at det er grunn til å være optimistisk med tanke på fremtiden til Norge.

– Det er et ganske ungt lag vi har, og alt i alt har dette vært en god opplevelse for det norske laget, så for fremtiden er dette en meget bra erfaring å bygge videre på, sier Skjønsberg.

Sportsnyheter

Ingebrigtsens anke tatt til følge – får likevel EM-gullet

Jakob Ingebrigtsen trodde først han vant EM-gull, så ble han disket. Han la inn protest, og får nå likevel gullet.

Fryktet han hadde korona to timer før VM-sølvet: – Har vært dårlig de siste dagene

Oberstdorf/Oslo (NRK): Kort tid før rennstart ventet Johansson på svar fra en koronatest. Til tross for det imponerte han under tunge forhold.

Siste nytt

 • Glimt vant omstridt treningskamp

  Bodø/Glimt vant 5–2 over Gibraltar-laget Europa FC fredag.

  Glimt har fått kritikk for å legge en treningsleir til Marbella for å få spilt treningskamper før sesongstart. De øvrige norske lagene, med unntak av europaligasensasjonen Molde, er hjemme i Norge med strenge koronaregler.

  Signeringen av Botheim vekket oppsikt ettersom han avbrøt sin kontrakt med Rosenborg etter at han aldri slo gjennom på Lerkendal. Fredag scoret han og hadde målgivende for Glimt.

  Glimts øvrige målscorere var Brede Moe, Sondre Brunstad Fet, Hugo Vetlesen og Sebastian Tounekti.

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sterk dag for de norske golferne

  Golfspilleren Viktor Hovland klarte sin 22. cut på rad da han gikk fire slag under par fredag ettermiddag i stjernespekkede Arnold Palmers Invitational i Florida. Han lå på 2.-plass bak Corey Conners da han gikk av det siste hullet. Da skulle fortsatt mange golfere ut senere.

  I tillegg hadde landsmannen Kristoffer Ventura en fin dag. Han gikk to slag under par, og er ett slag over par totalt etter to dager. Dermed ligger han an til å klare cuten, en uke etter han klarte det samme i Puerto Rico.

  Ventura og Hovland
 • Granerud har hatt tunge dager

  Norges store hoppkomet denne sesongen, Halvor Granerud, fikk påvist koronasmitte i løpet av VM. Dermed mistet han hopprennene i den store bakken.

  – Det har vært noen ganske tunge dager nå hvor det har vært greit å ikke kunne gå fra hotellrommet. Det har vært vanskelig nok å komme seg opp av senga, sier han til NRK i pausen av fredagens hopprenn.

  Han sier imidlertid at fredagen har vært den beste dagen til nå. At Granerud ikke kan konkurrere tar han ikke så tungt.

  – Det er ikke det feteste, men jeg har samtidig ikke vært i noen god form. Så det har ikke vært så vondt som jeg trodde skulle være, forklarer verdenscupvinneren, før han legger til:

  – Men det er ikke det her jeg vil bruke fredagen til.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal