Hopp til innhold

Sjögren innrømmer VM-hodebry: – Vi har spilt med nesten det samme laget

LE HAVRE (NRK): Martin Sjögren brukte bare tolv spillere fra start i løpet av VM. Han skulle gjerne hatt flere alternativer å velge mellom.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Sør-Korea - Norge (1-2)

ØNSKER SEG FLERE ALTERNATIVER: Landslagssjef Martin Sjögren skulle gjerne hatt flere strenger å spille på under VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi har ikke kunnet hvile spillere. Vi måtte vinne alle kampene, og har gjort et veldig godt forsøk i alle kamper, selv om vi ikke riktig orket i går, sier Martin Sjögren.

Dagen etter kvartfinaletapet mot England, reflekterer Norges landslagstrener over hva som manglet for å ta det neste steget.

– Vi har spilt med omtrent det samme laget. Det stod ekstremt mye på spill for oss alt i den første kampen, med alt det innebar av både mental og fysisk oppladning.

Det er bare tolv spillere som har startet for Norge i mesterskapet.

– Vi har ikke kunnet rullere så mye, for vi måtte stille med det laget vi mente var aller best for å kunne vinne, sier landslagstreneren.

Norge er et av lagene som har brukt færrest spillere i VM, mens England er et av de som har brukt flest.

– De har ikke hatt så mye rotasjon, mens vi har rotert. Vi trengte det, og jeg tror det var de tingene som gjorde forskjellen, sa Englands Lucy Bronze.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Frankrike - Norge 2 - 1

INNBYTTER: Frida Maanum ble byttet inn i fire av de fem kampene Norge spilte i VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Innbytterne har som regel også vært de samme. Frida Maanum har kommet inn fire ganger, mens Lisa-Marie Karlseng Utland og Synne Skinnes Hansen har blitt byttet inn tre ganger hver i mesterskapet.

I tillegg har Elise Thorsnes kommet inn to ganger, mens Emilie Haavi, Karina Sævik og Amalie Eikeland alle har blitt byttet inn én gang hver.

– I et mesterskap som varer over så lang tid, og hvor man spiller så mange kamper på så kort tid, er det en stor fordel å kunne rullere på laget, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

– En utfordring

Direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, sier at bredden i toppen er noe NFF bruker mye tid på.

– Vi ser jo at vi klarer å produsere store, gode, internasjonale spillere som man kan kalle stjerner, som når hele veien opp, men så er det poeng for oss å ha større bredde i toppen.

Klaveness bemerker at NFF hadde dette målet i bakhodet da de vedtok endringer i strukturen i Toppserien.

Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF

JOBBER MED Å FORBEDRE BREDDEN: Lise Klaveness, direktør for elitefotball i NFF.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det var også en av årsakene til at man igangsatte et prosjekt med toppspillerutviklere i Toppserien, som følger klubbenes talenter.

– De som er nest best i dag, kan bli best i morgen. De må være motivert og bli fulgt opp slik at de er med hele veien selv om de kanskje ikke er A-lagsspillere når de er 19 år gamle.

– Det er en utfordring kvinnefotballen har. Når du helt opp tidlig, har du masse rundt deg og er motivert til å gå videre, men det er for få av dem som er nest best, som kan bli best når de er 24-25, som blir med videre.

Håper VM blir springbrett

Landslagssjefen håper at de norske spillernes prestasjoner har ført til at flere har fått øynene opp for dem.

– Jeg tror det er flere av spillerne som kommer til å spille i mer krevende miljøer i Europa. Guro (Reiten) og Ingrid (Syrstad Engen) skal ut, og flere har vist at de er aktuelle, mener Sjögren.

Morten Morisbak Skjønsberg

OPTIMIST: NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Da får de en litt tøffere hverdag hvor det stilles høyere krav og man blir vant til å spille mot bedre motstand kontinuerlig. Det vil gi utvikling hos spillerne, og gi oss en større mulighet til å rullere når vi kommer til mesterskap, sier han.

NRKs ekspert mener også at det er grunn til å være optimistisk med tanke på fremtiden til Norge.

– Det er et ganske ungt lag vi har, og alt i alt har dette vært en god opplevelse for det norske laget, så for fremtiden er dette en meget bra erfaring å bygge videre på, sier Skjønsberg.

Sportsnyheter

Britain Soccer League Cup

Liverpool-kapteinen i tårer etter «juniorbragd» – Chelsea hudflettes av ekspertene

Kaptein Virgil van Dijk og et juniorpreget Liverpool vant ligacupen etter et nervedrama av de sjeldne søndag. Da seieren var et faktum, kom tårene hos kapteinen.

Siste nytt

 • Haugan to hundredeler unna pallen – Kristoffersen skuffet

  Timon Haugan ble beste nordmann i slalåmrennet i California med fjerdeplass. Han var to hundredeler fra tredjeplassen.

  Selv om det ikke ble pallplass, var Viaplay-kommentator Kjetil André Aamodt imponert over 27-åringen.

  – Han er i toppslag og har vært det hele sesongen. Han leverer igjen – denne gangen i California, sa Aamodt da Haugan kjørte i mål.

  Manuel Feller, som leder slalåmcupen, tok sin fjerde slalåmseier for sesongen. Han kjørte seg opp fra tredjeplass etter første omgang og seiret foran franske Clément Noël og tyske Linus Strasser.

  Henrik Kristoffersen var på 5.-plass etter første omgang, men leverte ingen topp finaleomgang og måtte nøye seg med 8.-plass.

  – Ingen god dag på jobben for Kristoffersen i paradegrenen, sa Aamodt.

  – Rufsete, slo Viaplay-kollega Kjetil Jansrud fast.

  Atle Lie McGrath leverte for annen dag på rad beste omgangstid i finalen. Han kjørte seg opp fra 27.- til 12.-plass.

  (NRK / NTB)

  WCup Mens Slalom Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Ny seier for Lilleberg og Lightning

  Emil Martinsen Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tok en ny sterk borteseier da New Jersey Devils ble slått 4-1 søndag.

  Dermed har laget etter tre strake tap slått tilbake med to seirer på like mange dager, begge i New York-området. Lørdag ble Islanders slått.

  Lilleberg spilte 16.56 minutter. Han var ikke på isen ved noen av de fire scoringene i kampen. Han sonet en utvisning tidlig i 3. periode for å ha spilt pucken over vantet.

  Lightning ligger i øyeblikket an til å få wildcardplass til sluttspillet.

  (NTB)

  Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Tavatanakit vant på hjemmebane – Borge unngikk sisteplassen

  Patty Tavatanakit fra Thailand vant LPGA-turneringen i golf på hjemmebane søndag og innkasserte 2,67 millioner kroner i seierspremie.

  Hun gikk de fire rundene 21 slag under par etter den jevne serien 67-67-66-67 og seiret ett slag foran sveitsiske Albane Valenzuela.

  Celine Borge hadde en svært tung turnering og var på sisteplass etter både 2. og 3. runde i en turnering uten cut. Søndag avsluttet hun med en 72-runde og tok seg forbi kinesiske Shi Yuting slik at hun slapp å ende aller sist.

  Borges serie 70-77-75-72 ga henne likevel 38.000 kroner i premiepenger.

  (NTB)

  Thailand Golf LPGA
  Foto: Kittinun Rodsupan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal