Hopp til innhold

Sjögren ferdig som landslagstrener - får etterlønn i over ett år

Allerede for et år siden varslet NFF at et mislykket EM ville bety at Martin Sjögren og Anders Jacobson var ferdig på landslaget. Likevel får trenerteamet etterlønn i over ett år.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway - Poland

SAMTALER: Lise Klaveness og Martin Sjögren hadde samtaler om at svake resultater kunne bety endring av trenerteamet.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Vi ble raskt enige med Martin om å følge den intensjonen som lå i avtalen om sluttavtale med etterlønn, tilsvarende full lønn ut august neste år, sier Lise Klaveness til NRK.

I pressemeldingen fra NFF om den norske trenerduoens avskjed kommer det nemlig frem at Klaveness diskuterte et mislykket EM med Sjögren og Jacobson allerede før de skrev under på en kontraktsforlengelse til etter VM i 2023.

Kort fortalt ville et mislykket EM bety slutten på deres tid som landslagstrenere. Likevel får trenerduoen nå full lønn ut kontraktstiden.

– Jeg går ikke inn på beløpet eller størrelse, men de får det de skulle ha fått ut i lønn ut august neste år, understreker Klaveness.

Lise Klaveness er dypt bekrymret

GA BESKJED: NFF skal ha initiativet til å avslutte samarbeidet med Sjögren og Jacobson.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

For Fotballforbundet er det ingen vei rundt den sluttavtalen de har havnet i.

– Man kan ikke på forhånd lage bindende fallskjermavtaler med andre enn virksomhetens øverste leder. Det var en intensjon, en samtale vi hadde om at hvis vi kom i den situasjon så kunne det være vår vurdering, sier Klaveness.

– Ikke uventet

Svensken har vært hovedtrener for det norske kvinnelandslaget siden 2017, men etter EM-exiten i England er det altså slutt for 45-åringen. Han har måttet tåle mye kritikk etter det vonde 0-8-nederlaget for England, før det ble 0-1-tap for Østerrike da kun seier var godt nok.

– Det var ganske naturlig etter dette mesterskapet. Resultat ble ikke som vi hadde håpt og hadde ambisjoner om. Så det er ikke noe uventet. Naturlig skjebne, sier Sjögren til NRK.

Sjögren og Jacobson overtok landslaget i januar 2017 og forlenget i fjor sine avtaler til og med VM i 2023.

Under hans første mesterskap i EM i Nederland 2017 røk Norge ut av gruppespillet etter tre tap og null mål. To år senere tok han Norge til kvartfinale i VM i Frankrike 2019.

På vegne av spillergruppen vil jeg takke Martin og Anders for tiden vi har hatt sammen. Etter en tøff start i EM 2017 har vi jobbet hardt sammen for å bygge et godt samhold, og det har vi klart. Til tross for nedturen i sommerens EM tar vi med oss mange gode minner. Vi ønsker Martin og Anders alt godt fremover, sier kaptein Maren Mjelde i pressemeldingen.

Sjögren har hele veien lagt skjebnen om hans framtid som landslagssjef hos Norges Fotballforbund, og nå er det klart at Sjögren er ferdig.

Martin Sjögren

AVGANG: NFF skal ha tatt initiativ til å avslutte samarbeidet med Sjögren kort tid etter EM-exiten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Uunngåelig

Sjögren sier at han har hatt god dialog med president Klaveness.

– Jeg har hatt gode samtaler med NFF og Lise, og funnet ut at dette var beste løsning. Jeg håper det går bra for Norge i framtiden. Det er mye kompetanse og gode spillere der, så det vil gå fint med Norge – det er jeg sikker på.

Fratredelsen til Sjögren kommer ikke som noe sjokk på NRK-eksperter.

– Det var uunngåelig. Det var helt umulig å fortsette med de svake resultatene, sier Carl-Erik Torp.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

KLAR TALE: Thorsnes mener avgangen til Sjögren er naturlig.

Foto: Berit Roald / NTB

– Det er en naturlig konsekvens av to dårlige mesterskap. Det hadde vært vanskelig å bygge opp tilliten igjen. Han har mislyktes i to gruppespill, hvor han burde tatt Norge videre med tanke på spillermaterialet, sier Elise Thorsnes.

Trenerjakt

Ada Hegerberg ble ordknapp da NRK spurte om hennes vurdering av landslagssjefens prestasjon i EM forrige uke:

– Nå er ikke tiden eller øyeblikket for å gå inn på detaljene der. Nå er det ekstrem skuffelse, og jeg har ikke noe mer å få frem, skal jeg være helt ærlig, svarer hun.

– Så lenge Martin er trener, har jeg tillit til ham, svarte Caroline Graham Hansen.

Norges Fotballforbund opplyser nå at de er i gang med arbeidet med å ansette nytt trenerteam.

Allerede i starten av september skal Norge møte Belgia og Albania i avgjørende VM-kvalifiseringskamper.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal