Hopp til innhold

Sjekk den forskjellen! Lagerbäck er EMs roligste trener

ANNECY/OSLO (NRK/SVT): Mens Italias Antonio Conte klikker i vinkel bare laget mister et innkast, sitter Islands Lars Lagerbäck stille og smiler. Det er helt bevisst.

Lagerbäck og Conte

MOTSETNINGER: Lars Lagerbäck har omtrent dette ansiktsuttrykket i 90 minutter i hver eneste kamp Island spiller. Antonio Conte, på sin side, har så mange ansiktsuttrykk og gester at vi denne bildekomboen kunne inneholdt hundre bilder, ikke tre.

Foto: NTB scanpix

Obersvante seere har lagt merke til det under EM-sendingene:

Mens Island gjennomfører det ene fotballmirakelet etter det andre , sitter trener Lars Lagerbäck helt rolig på benken. Noen ganger knytter han neven ved scoring, men det er som regel alt.

Når man kryssklipper mot for eksempel Italias Antonio Conte, blir det nesten komisk. Bare se her:

Antonia Conte har en noe mer utagerende stil på sidelinjen enn sin svenske trenerkollega

VIDEO: Lagerbäck og Conte har mildt sagt forskjellige trenerstiler.

Men det bobler på innsiden. Det avslører Lagerbäck når vi spør om hans kule trenerstil på pressekonferansen før kvartfinalen mot Frankrike.

– Når du vinner kamper sånn som det, føler du glede i hele kroppen. Det er vanskelig å forklare ... jeg kunne jo sammenligne det med noe annet, men jeg vet ikke om jeg skal gjøre det her og nå, gliser Lagerbäck mens pressekorpset bryter ut i latter.

– Det er uansett lenge siden, sier han til nye latterbrøl.

Pressekonferanse med Islands trener, Lars Lagerbäck.

VIDEO: Se Lagerbäck svare på vårt spørsmål med en liten seksuell spøk.

Bevisst rolig

Lagerbäck trenger noen sekunder på å komme seg, men blir straks alvorlig. For framtoning er noe han er bevisst på.

– Jeg lærte da jeg begynte som fotballtrener at jo mer følelser du legger i kampen, jo mer du går rundt og gestikulerer, jo mindre klart ser du hva som foregår.

– Dessuten handler det om hvordan du best kommuniserer med spillerne dine. Det er vanskelig. Som fotballtrener gjør du 90 prosent av jobben før kampen, du kan påvirke spillet så lite, sier Lagerbäck.

– Må ha taktisk budskap

Hans filosofi står i skarp kontrast til flere av de andre EM-trenerne, og kanskje spesielt Italias Conte:

Conte

Antonio Conte under kvartfinalen mot Spania.

Foto: Max Rossi / Reuters

Conte står oppreist gjennom hele kampen og brøler, banner og veiver med armer og føtter . Mot Spania sparket han ballen i frustrasjon, og fikk tilsnakk.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener begge stiler kan fungere.

– Det viktigste er at en trener er seg selv, for man blir avslørt om man spiller skuespill. Spillerne der ute må kjenne deg igjen fra trening, beskjedene må framkalle kjente bilder i hodene deres. Da har det noe for seg, sier fotballtreneren.

Tom Nordlie

ENGASJERT: Tom Nordlie innrømmer at han kan bli forbanna på spillere som ikke legger ned maksimal innsats.

Foto: Jan Kåre Ness, Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Han er selv kjent for å være aktiv på sidelinjen, om ikke så mye som Conte.

– Min filosofi er at det skal ha et taktisk budskap, selv om det kanskje ikke ser sånn ut på kroppsspråket.

Nordlie advarer utenforstående mot å dømme en trener utifra kroppsspråket.

– En treners adferd blir hyllet når laget gjør det bra, motsatt når det går dårlig. Lagerbäck får kjemperos for å være «lugn» og rolig og pedagogisk nå, men på slutten av karrieren i Sverige fikk han kjeft i pressen for å være lite karismatisk.

– Hvis Italia hadde gjort det dårlig, hadde den aktive stilen til Conte blitt kritisert. Treneren kan bli angrepet uansett. Derfor er det viktigste at treneren er seg selv, sier Nordlie.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal