NRK Meny
Normal

Sjekk den forskjellen! Lagerbäck er EMs roligste trener

ANNECY/OSLO (NRK/SVT): Mens Italias Antonio Conte klikker i vinkel bare laget mister et innkast, sitter Islands Lars Lagerbäck stille og smiler. Det er helt bevisst.

Lagerbäck og Conte

MOTSETNINGER: Lars Lagerbäck har omtrent dette ansiktsuttrykket i 90 minutter i hver eneste kamp Island spiller. Antonio Conte, på sin side, har så mange ansiktsuttrykk og gester at vi denne bildekomboen kunne inneholdt hundre bilder, ikke tre.

Foto: NTB scanpix

Obersvante seere har lagt merke til det under EM-sendingene:

Mens Island gjennomfører det ene fotballmirakelet etter det andre , sitter trener Lars Lagerbäck helt rolig på benken. Noen ganger knytter han neven ved scoring, men det er som regel alt.

Når man kryssklipper mot for eksempel Italias Antonio Conte, blir det nesten komisk. Bare se her:

Antonia Conte har en noe mer utagerende stil på sidelinjen enn sin svenske trenerkollega

VIDEO: Lagerbäck og Conte har mildt sagt forskjellige trenerstiler.

Men det bobler på innsiden. Det avslører Lagerbäck når vi spør om hans kule trenerstil på pressekonferansen før kvartfinalen mot Frankrike.

– Når du vinner kamper sånn som det, føler du glede i hele kroppen. Det er vanskelig å forklare ... jeg kunne jo sammenligne det med noe annet, men jeg vet ikke om jeg skal gjøre det her og nå, gliser Lagerbäck mens pressekorpset bryter ut i latter.

– Det er uansett lenge siden, sier han til nye latterbrøl.

Pressekonferanse med Islands trener, Lars Lagerbäck.

VIDEO: Se Lagerbäck svare på vårt spørsmål med en liten seksuell spøk.

Bevisst rolig

Lagerbäck trenger noen sekunder på å komme seg, men blir straks alvorlig. For framtoning er noe han er bevisst på.

– Jeg lærte da jeg begynte som fotballtrener at jo mer følelser du legger i kampen, jo mer du går rundt og gestikulerer, jo mindre klart ser du hva som foregår.

– Dessuten handler det om hvordan du best kommuniserer med spillerne dine. Det er vanskelig. Som fotballtrener gjør du 90 prosent av jobben før kampen, du kan påvirke spillet så lite, sier Lagerbäck.

– Må ha taktisk budskap

Hans filosofi står i skarp kontrast til flere av de andre EM-trenerne, og kanskje spesielt Italias Conte:

Conte

Antonio Conte under kvartfinalen mot Spania.

Foto: Max Rossi / Reuters

Conte står oppreist gjennom hele kampen og brøler, banner og veiver med armer og føtter . Mot Spania sparket han ballen i frustrasjon, og fikk tilsnakk.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener begge stiler kan fungere.

– Det viktigste er at en trener er seg selv, for man blir avslørt om man spiller skuespill. Spillerne der ute må kjenne deg igjen fra trening, beskjedene må framkalle kjente bilder i hodene deres. Da har det noe for seg, sier fotballtreneren.

Tom Nordlie

ENGASJERT: Tom Nordlie innrømmer at han kan bli forbanna på spillere som ikke legger ned maksimal innsats.

Foto: Jan Kåre Ness, Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Han er selv kjent for å være aktiv på sidelinjen, om ikke så mye som Conte.

– Min filosofi er at det skal ha et taktisk budskap, selv om det kanskje ikke ser sånn ut på kroppsspråket.

Nordlie advarer utenforstående mot å dømme en trener utifra kroppsspråket.

– En treners adferd blir hyllet når laget gjør det bra, motsatt når det går dårlig. Lagerbäck får kjemperos for å være «lugn» og rolig og pedagogisk nå, men på slutten av karrieren i Sverige fikk han kjeft i pressen for å være lite karismatisk.

– Hvis Italia hadde gjort det dårlig, hadde den aktive stilen til Conte blitt kritisert. Treneren kan bli angrepet uansett. Derfor er det viktigste at treneren er seg selv, sier Nordlie.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal