Hopp til innhold

Niemann skal ha jukset på norsk lag: – Trist

I en omfattende rapport slår Chess.com fast at Hans Niemann trolig har jukset i flere enn 100 partier. Noen av partiene skal ha vært mens han spilte for laget «Norway Gnomes».

Niemann og Carlsen

RIVALER: Hans Niemann (til venstre) og Magnus Carlsen har havnet i en betent konflikt.

Foto: NRK/AFP

Rapporten forteller at Niemann jukset i en turnering han spilte for «Norway Gnomes» i Pro Chess League i 2020, skriver VG.

Sjakkspiller og -ekspert Jon Ludvig Hammer bekrefter overfor NRK at han spilte på laget sammen med Niemann.

– Jeg synes det er trist, sier Hammer om juksrapporten.

Hammer understreker at han har stor tiltro til Chess.com sitt antijuks-arbeid og -system.

– Selv om de ikke går inn på metode eller trekk, har jeg nok tiltro til systemet til å tro at når de sier han har jukset, så tror jeg han har det, sier Hammer.

Norway Chess

NORWAY GNOMES: Jon Ludvig Hammer stiftet Norway Gnomes i 2017.

Foto: Carina Johansen / NTB

Hadde du noen mistanke på det tidspunktet?

Nei, sier Hammer og legger til:

Han gjorde en god figur og presterte over egen rating, men det var ikke noe verdenselitenivå over prestasjonen. Det kan du også se på nettsiden. Jeg hadde ikke mistanke underveis, nei.

Føler du det går utover deg på noen måte?

Altså, det var jeg som stiftet Norway Gnomes tilbake i 2017 da Chess.com startet internett-sjakkligaen. Jeg liker ikke å ha på meg at vi har invitert en jukser til å spille på laget.

NRK har også vært i kontakt med tidligere Norway Gnomes-spiller Johan Salomon. Han ønsker ikke å kommentere saken om Niemann.

TOrstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Overraskende massivt funn

Den amerikanske storavisen Wall Street Journal har sett en 72 sider lang rapport fra sjakknettstedet og kommer med den knusende konklusjonen om den omstridte unge amerikaneren.

Rapporten, som ble offentliggjort i natt, slår fast at Niemann sannsynligvis har mottatt ulovlig hjelp i mer enn 100 nett-partier. Dette skal ha skjedd så nylig som i 2020.

Dette gjelder også partier i turneringer hvor det har vært premiepenger i potten, skriver Wall Street Journal.

– Det er et overraskende og massivt funn av omfattende juksing over lang tid på nettet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Bae sperret opp øynene da han så funnene til nettstedet.

Det er klart at dette absolutt er et nytt, alvorlig skudd for baugen for Hans Niemann, og styrker selvfølgelig Magnus sin påstand om at Niemann har jukset, og spesielt på nettet, selvfølgelig, sier Bae.

Har innrømmet juks

Sjakkekspert Tarjei Svensen påpeker overfor NRK at han ikke har rukket å lese rapporten, men forteller at han har tillit til nettstedets analyser.

– De har åpenbart brukt lang tid på dette og har nok sørget for å ha nok bevis, sier Svensen.

I rapporten lister Chess.com opp motstanderne Niemann angivelig skal ha jukset mot. Listen inkluderer blant annet syv partier mot den russiske stjernen Jan Nepomnjasjtsjij, som tapte VM-matchen mot Carlsen i fjor.

Ifølge Chess.com innrømmet Niemann juks i en privat samtale med representanter fra sjakknettstedet i 2020. Etter Sinquefield Cup i september erkjente Niemann at han tidligere har jukset i to perioder - da han var 12 og 16 år på Chess.com. Se hva han uttalte i faktaboksen under.

Tarjei Svensen

HAR TILLIT: Tarjei Svensen har ikke lest rapporten, men forteller at han har tillit til Chess.coms analyser.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Ekstraordinære resultater»

Wall Street Journal skriver også at Chess.com skal ha undersøkt Niemanns utvikling i sjakkpartier som spilles fysisk over brettet. I rapporten heter det at «resultatene er ekstraordinære», men nettsiden understreker at de ikke vil konkludere om han jukset også i partier som foregikk ansikt til ansikt.

– Selve rapporten er ikke publisert ennå, så det er klart at det blir spennende å se mer nøyaktig hva dokumentasjonen er, sier Bae og fortsetter:

Magnus Carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Når det gjelder det som er spill ansikt til ansikt, så opplever jeg ikke at det er så nyskapende det som kommer frem i denne artikkelen i Wall Street Journal, for det er for så vidt mye av det samme tingene vi er kjent med tidligere, at Niemann har hatt en veldig rask progresjon og at Magnus har ment at han har oppført seg på en rar måte når de spilte sammen, og slikt. Der er det for så vidt ikke noe nytt som fremkommer, sier Bae.

– Hva tenker du om at det snakkes om juks i over 100 partier?

– Jeg reagerer absolutt på at det er oppsiktsvekkende tall, som Chess.com mener å kunne vise at det er så mye juksing. Det hadde jeg ikke forventet. Det er klart at dette er virkelig en ny utvikling i saken, og noe som rammer Niemann meget hardt, svarer han.

Carlsen-selskap selges til Chess.com

Chess.com er verdens mest besøkte sjakknettsted og er blant annet vertskap for en rekke turneringer i tillegg til å være et sjakkforum.

Sjakknettstedet fikk nylig akseptert et bud på nær 800 millioner kroner for Magnus Carlsens sjakkselskap Play Magnus Group. Chess.com opplyste om oppkjøpet i slutten av august.

NRK har vært i kontakt med Magnus Carlsens manager, Henrik Carlsen. Han forteller at verdenseneren ikke er tilgjengelig for en kommentar om rapporten ettersom han spiller europacup for lag i Østerrike.

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra Hans Niemann om beskyldningene, men har foreløpig ikke fått svar. Niemann skal etter planen delta i Det amerikanske sjakkmesterskapet, som starter klokken 20.00 onsdag kveld.

Anklaget Niemann for juks

Uten en gang å nevne ordet «juks» satte Magnus Carlsen sjakkjuks på dagsordenen da han trakk seg fra Sinquefield Cup med en kryptisk Twitter-melding tidlig i september.

Siden den gang har saken utviklet fra uke til uke og vokst seg større og større. Klimakset kom da Carlsen omsider tok bladet fra munnen og kom med kraftige beskyldninger mot amerikaneren Niemann.

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk. Jeg ønsker å fortsette å spille sjakk på det høyeste nivå i de beste konkurransene, skrev Carlsen i et innlegg på Twitter og fortsatte:

– Jeg tror at Niemann har jukset mer – og mer nylig – enn han offentlig har innrømmet, skriver nordmannen.

Kort tid etter at 31-åringen «pratet ut» bekreftet Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) at skulle starte en gransking av både Carlsen og Niemann.

Siste nytt

 • Stina Nilsson vraket i verdenscuptropp

  Svake resultater i sesongstarten i Östersund gjør at skiskytter Stina Nilsson ikke får være med til verdenscuprennene i Østerrike.

  Nilsson ble nummer 84 på normaldistansen og gikk inn til 69.-plass på sprinten i verdenscupåpningen på hjemmebane nylig.

  Dermed har landslagsledelsen bestemt seg for å erstatte henne til kommende verdenscuphelt i Hochfilzen.

  Nilsson skal i stedet gå IBU Cup i Idre. Sara Andersson tar Nilssons plass i Østerrike, der det skal konkurreres i sprint, jaktstart og stafett.

  Nilsson står med én pallplass i verdenscupen i skiskyting etter at hun gjorde overgang fra langrenn foran 2020/21-sesongen. (NTB)

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN
 • Maanum fikk gjev pris av engelske fotballsupportere

  Frida Maanum er kåret til årets spiller av Foreningen for fotballsupportere i England (FSA). Den norske landslagsspilleren har levert godt for Arsenal i 2023.

  Prisen ble delt ut på en galla i London mandag. Nesten 500.000 stemmer ble telt opp i ulike kategorier, og Maanum stakk av med en av de gjeveste prisene. Hun scoret ni mål og hadde fire målgivende pasninger.

  – Jeg vil takke alle som stemte på meg. Det er naturligvis en veldig spesiell pris å få, og det er ekstra spesielt at supporterne bestemmer, sa Maanum.

  Hun er den tredje kvinnelige Arsenal-spilleren som får prisen. Før har Beth Mead og Vivianne Miedema vunnet kåringen.

  Liverpools Mohamed Salah vant i herreklassen. Egypteren ble dermed den første til å få prisen tre ganger. Han danket ut Erling Braut Haaland i kåringen.

  – Mohamed og Frida har levert et fantastisk år for sine klubber, sa FSA-sjef Kevin Miles. (NTB)

  Frida Maanum for Arsenal
  Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK
 • André Hansen klar for Odd

  Keeper André Hansen (33) returnerer til Odd etter ni år i Rosenborg. Avtalen ble bekreftet på en pressekonferanse tirsdag.

  – Det er en litt dårlig bevart hemmelighet at vi står her i dag. Vi er hvert fall veldig glade for å presentere André, sa Odds sportssjef Morten Rønningen.

  Hansen har skrevet under på en toårskontrakt som starter 1. januar. Keeperen er dermed tilbake i klubben han spilte for mellom 2011 og 2014.

  – Det begynner å bli noen år siden, men det er veldig godt å være tilbake. Jeg bytter ut naturgress med kunstgress, men det skal jeg klare, sa Hansen før han signerte kontrakten.

  Sisteskansen står med 122 kamper for Skien-klubben. I januar 2015 signerte han for Rosenborg, der han stoppet på 310 kamper.

  – Vi spiller en moderne fotball der keeperen er veldig mye involvert. Jeg vet at André ser fram til det. Vi får en veldig solid ledetype som har hatt en fantastisk karriere og som er sulten på mer, sa Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen.

  Det ble i sommer kjent at Hansen ikke kom til å forlenge sin kontrakt med Rosenborg etter sesongen. Han begrunnet det med sportslige og familiære årsaker. (NTB)

  5T3VagXheNc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal