Hopp til innhold

Niemann skal ha jukset på norsk lag: – Trist

I en omfattende rapport slår Chess.com fast at Hans Niemann trolig har jukset i flere enn 100 partier. Noen av partiene skal ha vært mens han spilte for laget «Norway Gnomes».

Niemann og Carlsen

RIVALER: Hans Niemann (til venstre) og Magnus Carlsen har havnet i en betent konflikt.

Foto: NRK/AFP

Rapporten forteller at Niemann jukset i en turnering han spilte for «Norway Gnomes» i Pro Chess League i 2020, skriver VG.

Sjakkspiller og -ekspert Jon Ludvig Hammer bekrefter overfor NRK at han spilte på laget sammen med Niemann.

– Jeg synes det er trist, sier Hammer om juksrapporten.

Hammer understreker at han har stor tiltro til Chess.com sitt antijuks-arbeid og -system.

– Selv om de ikke går inn på metode eller trekk, har jeg nok tiltro til systemet til å tro at når de sier han har jukset, så tror jeg han har det, sier Hammer.

Norway Chess

NORWAY GNOMES: Jon Ludvig Hammer stiftet Norway Gnomes i 2017.

Foto: Carina Johansen / NTB

Hadde du noen mistanke på det tidspunktet?

Nei, sier Hammer og legger til:

Han gjorde en god figur og presterte over egen rating, men det var ikke noe verdenselitenivå over prestasjonen. Det kan du også se på nettsiden. Jeg hadde ikke mistanke underveis, nei.

Føler du det går utover deg på noen måte?

Altså, det var jeg som stiftet Norway Gnomes tilbake i 2017 da Chess.com startet internett-sjakkligaen. Jeg liker ikke å ha på meg at vi har invitert en jukser til å spille på laget.

NRK har også vært i kontakt med tidligere Norway Gnomes-spiller Johan Salomon. Han ønsker ikke å kommentere saken om Niemann.

TOrstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Overraskende massivt funn

Den amerikanske storavisen Wall Street Journal har sett en 72 sider lang rapport fra sjakknettstedet og kommer med den knusende konklusjonen om den omstridte unge amerikaneren.

Rapporten, som ble offentliggjort i natt, slår fast at Niemann sannsynligvis har mottatt ulovlig hjelp i mer enn 100 nett-partier. Dette skal ha skjedd så nylig som i 2020.

Dette gjelder også partier i turneringer hvor det har vært premiepenger i potten, skriver Wall Street Journal.

– Det er et overraskende og massivt funn av omfattende juksing over lang tid på nettet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Bae sperret opp øynene da han så funnene til nettstedet.

Det er klart at dette absolutt er et nytt, alvorlig skudd for baugen for Hans Niemann, og styrker selvfølgelig Magnus sin påstand om at Niemann har jukset, og spesielt på nettet, selvfølgelig, sier Bae.

Har innrømmet juks

Sjakkekspert Tarjei Svensen påpeker overfor NRK at han ikke har rukket å lese rapporten, men forteller at han har tillit til nettstedets analyser.

– De har åpenbart brukt lang tid på dette og har nok sørget for å ha nok bevis, sier Svensen.

I rapporten lister Chess.com opp motstanderne Niemann angivelig skal ha jukset mot. Listen inkluderer blant annet syv partier mot den russiske stjernen Jan Nepomnjasjtsjij, som tapte VM-matchen mot Carlsen i fjor.

Ifølge Chess.com innrømmet Niemann juks i en privat samtale med representanter fra sjakknettstedet i 2020. Etter Sinquefield Cup i september erkjente Niemann at han tidligere har jukset i to perioder - da han var 12 og 16 år på Chess.com. Se hva han uttalte i faktaboksen under.

Tarjei Svensen

HAR TILLIT: Tarjei Svensen har ikke lest rapporten, men forteller at han har tillit til Chess.coms analyser.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Ekstraordinære resultater»

Wall Street Journal skriver også at Chess.com skal ha undersøkt Niemanns utvikling i sjakkpartier som spilles fysisk over brettet. I rapporten heter det at «resultatene er ekstraordinære», men nettsiden understreker at de ikke vil konkludere om han jukset også i partier som foregikk ansikt til ansikt.

– Selve rapporten er ikke publisert ennå, så det er klart at det blir spennende å se mer nøyaktig hva dokumentasjonen er, sier Bae og fortsetter:

Magnus Carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Når det gjelder det som er spill ansikt til ansikt, så opplever jeg ikke at det er så nyskapende det som kommer frem i denne artikkelen i Wall Street Journal, for det er for så vidt mye av det samme tingene vi er kjent med tidligere, at Niemann har hatt en veldig rask progresjon og at Magnus har ment at han har oppført seg på en rar måte når de spilte sammen, og slikt. Der er det for så vidt ikke noe nytt som fremkommer, sier Bae.

– Hva tenker du om at det snakkes om juks i over 100 partier?

– Jeg reagerer absolutt på at det er oppsiktsvekkende tall, som Chess.com mener å kunne vise at det er så mye juksing. Det hadde jeg ikke forventet. Det er klart at dette er virkelig en ny utvikling i saken, og noe som rammer Niemann meget hardt, svarer han.

Carlsen-selskap selges til Chess.com

Chess.com er verdens mest besøkte sjakknettsted og er blant annet vertskap for en rekke turneringer i tillegg til å være et sjakkforum.

Sjakknettstedet fikk nylig akseptert et bud på nær 800 millioner kroner for Magnus Carlsens sjakkselskap Play Magnus Group. Chess.com opplyste om oppkjøpet i slutten av august.

NRK har vært i kontakt med Magnus Carlsens manager, Henrik Carlsen. Han forteller at verdenseneren ikke er tilgjengelig for en kommentar om rapporten ettersom han spiller europacup for lag i Østerrike.

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra Hans Niemann om beskyldningene, men har foreløpig ikke fått svar. Niemann skal etter planen delta i Det amerikanske sjakkmesterskapet, som starter klokken 20.00 onsdag kveld.

Anklaget Niemann for juks

Uten en gang å nevne ordet «juks» satte Magnus Carlsen sjakkjuks på dagsordenen da han trakk seg fra Sinquefield Cup med en kryptisk Twitter-melding tidlig i september.

Siden den gang har saken utviklet fra uke til uke og vokst seg større og større. Klimakset kom da Carlsen omsider tok bladet fra munnen og kom med kraftige beskyldninger mot amerikaneren Niemann.

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk. Jeg ønsker å fortsette å spille sjakk på det høyeste nivå i de beste konkurransene, skrev Carlsen i et innlegg på Twitter og fortsatte:

– Jeg tror at Niemann har jukset mer – og mer nylig – enn han offentlig har innrømmet, skriver nordmannen.

Kort tid etter at 31-åringen «pratet ut» bekreftet Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) at skulle starte en gransking av både Carlsen og Niemann.

Siste nytt

 • Bayern München endte Barcelona-kvinnenes ville seiersrekke

  Alexander Straus' Bayern München sørget for Barcelonas første tap på 16 kamper. Tyskerne vant 3-1 på hjemmebane i mesterligaen onsdag.

  Vertene fikk en drømmeåpning på kampen da Klara Bühl og Lina Magull sørget for 2-0-ledelse etter kun ti minutter.

  Etter en times spill økte Lea Schüller vertenes ledelsen til tre mål. Da hjalp det lite for gjestene at Geyse utlignet fem minutter senere.

  Emilie Bragstad og Ingrid Syrstad Engen startet begge kampen på benken for hvert sitt lag. Engen kom inn til pause, mens Bragstad først fikk prøve seg fra det 85. spilleminutt.

  Barcelona topper likevel gruppe D med ni poeng på fire kamper. Bayern har like mange poeng, men langt dårligere målforskjell.

  Sist Barcelona tapte en tellende kamp var mesterligafinalen mot Lyon forrige sesong.

  Bayern trenes av Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Women's Champions League - Group D - Bayern Munich v FC Barcelona
  Foto: ANDREAS GEBERT / Reuters
 • Bøe Risa med måldobbel mot Everton

  Vilde Bøe Risa scoret to mål da Manchester United slo Everton 4-2 i den engelske ligacupen for kvinner onsdag.

  Bøe Risa brukte bare ett minutt på å sende vertene i føringen. 19 minutter senere satte hun inn sitt andre mål for kvelden.

  I mellomtiden hadde også Rachel Williams scoret for Manchester United.

  Jess Park reduserte til 1-3 for Everton etter 25 minutter, men det hjalp lite da Jade Moore satte inn «de røde djevlenes» fjerde mål for kveld, to minutter senere.

  Danske Karen Holmgaard fikk satt inn enda en redusering for Everton på tampen av kampen, men Manchester United vant til slutt 4-2.

  United ligger nå på 2.-plass i gruppe A med fem poeng etter tre kamper. Aston Villa topper gruppen med ni poeng, men med én kamp mer spilt. Aston Villa vant 2-1 over Sheffield United på bortebane. (NTB)

  Women's Super League - Manchester United v Tottenham Hotspur
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Manchester United med tap mot spansk bunnlag – norsk 18-åring fikk tillit

  Onsdag kveld møttes Cádiz og Manchester United til treningskamp. Førstnevnte vant 4–2 over Erik ten Hags menn.

  For klubben, som til daglig spiller i La Liga, var kampen det aller første møtet med den engelske storklubben.

  For Manchester United var det som ventet et annet mannskap enn vanlig da 13 spillere er med i VM.

  Den norske 18-åringen, Isak Hansen-Aarøen, ble byttet inn på rett etter pausen.

  Cádiz tok en rask ledelse, og kun minutter senere doblet hjemmelaget. United reduserte først til 2-1, før utligningen kom rett etter pausen.

  Det spanske laget sørget for 3–2 etter en time spilt. Ti minutter før slutt la de på til 4–2.

  1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Sandnes Ulf 5-0.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste