Hopp til innhold

Serbias gylne generasjon står i veien for Norges EM-drøm

Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Ole Selnæs drømmer om deltagelse for Norge i U21-EM neste år, men vinneren av fjorårets U20-VM må beseires først.

Miland Gajic jubler

JUBLET: Milan Gajic jubler her for seieren mot Brasil i U20 VM.

Foto: Marty Melville / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Har du hørt om Milan Gajic (Bordeaux), Marko Grujic (Liverpool), Uroš Djurdjević (Partizan), Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt) eller Andrija Zivkovic (Benfica)?

Dette er spillerne som kan hindre Leif Gunnar Smerud og Norges U21-landslag et nytt EM-eventyr i Polen neste år. To ganger tidligere har Norge kvalifisert seg til EM for U21. I 1998 og 2013 endte det med bronse.

Store forventninger

Milan Gajic jubler med trofeet etter seieren i U20 VM

VM-SEIER: Serbias Milan Gajic (v.) og Nemanja Antonov (h.) feirer finaleseieren i U20-VM i 2015.

Foto: MICHAEL BRADLEY / Afp

I veien for et nytt norsk eventyr står Serbias gylne lovende generasjon av fotballspillere. I 2015 slo Serbia Brasil 2–1 i finalen av U20-VM i 2015.

Fra den gang er ti av spillerne i troppen når Norge står på motsatt side av banen fredag i U21 play off. Det blir en skikkelig tøff kamp for Leif Gunnar Smerud og hans mannskap i Beograd fredag, selv om to av nøkkelspillerne trolig ikke blir klare til den første kampen.

– Det vil bety enormt mye for Serbia at flere av spillerne fra U20-VM er i troppen mot Norge. Disse spillerne spiller i europeiske klubber og om noen år er det forventet at de skal bli nøkkelspillere for klubbene og landslaget. Jeg tror det vil bli en tøff kamp i morgen uten spillere som Grujic (spiller trolig kun returoppgjøret) og Veljkovic. Norge skal heller ikke undervurderes. Det er et godt lag med mange individualister, sier Bojan Zajic til NRK.

Andrija Zivkovic og Milan Gajic jubler, mens brasilianske Malcom depper

DEPPER: Brasil-spiller Malcom må se at Andrija Zivkovic og Milan Gajic kan feire VM-tittelen.

Foto: MICHAEL BRADLEY / Afp

Den 36 år gamle serberen spiller for tiden i Sandnes Ulf, men har tidligere vært en profil i den norske eliteserien etter å ha spilt for Vålerenga og Sarpsborg 08 i flere sesonger. Zajic er optimistisk med tanke på den neste generasjonen av serbiske fotballspillere.

– Serbia har stor forventninger for denne generasjonen. Spesielt etter at de vant VM. Det vil bli en stor skuffelse om de ikke klarer å skaffe seg en EM-plass, forklarer 36-åringen.

Vinnerkombinasjonen

– Hva er Serbias styrker?

– Serbia er et kollektiv som har fått innført en god disiplin i laget av treneren. Med noen ekstra kvalitetsspillere som Milan Gajic, Marko Grujic, Andrija Zivkovic og Uroš Djurdjević blir det en vinnende kombinasjon, forteller Zajic.

Sarpsborg scorer

LOVENDE GENERASJON: Bojan Zajic er spent på Serbias neste generasjon av fotballspillere. Her er han i kamp i eliteserien under hans tid i Sarpsborg 08.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter en sterk kvalifisering havnet Serbia kun poenget bak Italia i gruppen. Spissen Djurdjević scoret åtte mål på seks kamper i kvalifiseringen. 22-åringen er spilleren Norges forsvar må stoppe.

– Han er den beste spissen på Serbias U21-lag. Han er god én mot én, inne i boksen og på hodet. Samtidig ønsker han ballen i beina fordi han er en god avslutter. Han er en komplett spiss og i veldig god form, påpeker Sandnes Ulf-spilleren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal