Hopp til innhold

U21-gutta fullførte bragden – klare for EM: – En utrolig prestasjon

Norge måtte vinne mot Aserbajdsjan for å sikre mesterskapsbilletten. Det holdt på å gå galt, men en sen scoring fra Erik Botheim reddet kvelden.

Football, UEFA Euro Under-21 Qualifier, Norway - Azerbaijan

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær.

Det norske U21-landslaget vant den siste kampen i EM-kvalifiseringen mot Aserbajdsjan på Marienlyst tirsdag kveld.

– En utrolig prestasjon

Jørgen Strand Larsen og Erik Botheim scoret Norges mål i 2-1-seieren, som gjør at Norge vinner gruppa og er kvalifisert til EM-sluttspillet neste sommer.

Matchvinner Erik Botheim er strålende fornøyd med å ha sendt Norge til EM.

– Det vi har klart nå er en utrolig prestasjon, slår han fast overfor NRK etter kampen.

Han forteller at Norge åpenbart var preget av anledningen.

– Vi var ikke så gode i dag, vi var nervøse, men det er naturlig i en så viktig kamp. Vi klarte heldigvis å ro det i land, sier spissen.

Skal du følge med på Norge i U21-EM i 2023?

– Erling har ikke noe her å gjøre

Alle som er født etter 1. januar 2000 er spilleberettiget i EM. Det inkluderer dermed Erling Braut Haaland.

Men de som har et stort håp om at City-spissen skal spille for U21-landslaget i mesterskapet neste sommer, blir nok skuffet. A-landslaget skal nemlig spille to viktige EM-kvalikkamper midt i U21-EM.

Norges A-landslag har to kamper i EM-kvaliken fra 16-20. juni neste år, mens U21-EM spilles fra 9.-22. juni.

Erik Botheim vil uansett ikke at Haaland skal bli med, sier han spøkefullt.

– Hvis Erling kommer hit blir jeg kastet ut av laget, så jeg skal be ham holde seg på A-landslaget, flirer Botheim når NRK spør om han vil drive lobbyvirksomhet for å få med Haaland til U21-EM.

Botheim mener det vil være feil prioritering å bruke Haaland på et U21-nivå.

– Han har ikke noe her nede å gjøre, slår han fast.

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud tror ikke det er veldig sannsynlig at han får med en av verdens beste spisser i troppen til EM.

– Det tviler jeg på. Hvis han vil, og både klubb og A-landslag vil, skal ikke jeg stå i veien for det. Men nå synes jeg vi skal ha fokus på dem som har spilt oss til EM, så lar vi den ligge, sier Smerud.

Haaland

KAN SPILLE EM: Men trolig er Erling Braut Haaland opptatt med andre ting neste sommer.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Drøm som går i oppfyllelse

Mesterskapet arrangeres i Romania og Georgia fra 9. juni til 02. juli 2023.

Smerud er en lettet mann etter den knepne seieren tirsdag.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse for et lag som har kjempet veldig hardt og gjort en god kvalik. Det er helt fantastisk, og historisk, for det har ikke skjedd så ofte med Norge. Vi er veldig stolte i dag, sier Smerud til NRK etter kampen.

Han roser sin klubbløse matchvinner Erik Botheim.

– Han har gjort en helt vanvittig jobb. Jeg tror jeg leste at han hadde gått 170 dager uten å spille kamper, men så spiller han tre nesten fulle kamper og trener godt denne samlingen. Han er en maskin og gjort en «outstanding» samling både på og utenfor banen for oss, sier Smerud til NRK.

Football, UEFA Euro Under-21 Qualifier, Norway - Azerbaijan

GLAD: Leif Gunnar Smerud kunne juble for sitt første sluttspill som U-landslagssjef.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Første siden 2013

Dermed skal Norge spille EM-sluttspill for U21-landslag for første gang siden 2013.

Den gangen kom Norge til semifinale med nåværende A-landslagsspillere som Stefan Strandberg, Omar Elabdellaoui og Ørjan Nyland på laget.

Smerud mener laget tirsdag var preget av høye skuldre.

– Vi var preget av anledningen, så ærlig må vi være. Det er litt av sjarmen med fotball, det er ikke ofte vi spiller så viktige kamper som dette. Men vi greide å ro det i land til slutt, sier Smerud.

U21-landslagssjefens unge spillere har imponert i kvalifiseringen og vinner gruppa foran lag som Kroatia, Finland og Østerrike.

16 nasjoner deltar i EM, og disse lagene er foreløpig kvalifisert:

– Helt sjukt at vi har fått det til

Belgia, England, Frankrike, Nederland, Portugal, Spania, Tyskland, Georgia (arrangør), Romania (arrangør).

– Det er helt sjukt at vi har fått det til. All honnør til Erik (Botheim) som blir matchvinner, men også all honnør til hele laget. Det er mange profiler her som har bidratt til dette, men som ikke scorer mål eller har målgivende, og ros til støtteapparatet rundt. Selv om kampen i seg selv er jævlig dårlig, sier Strand Larsen til NRK.

Han ville helst bruke så lite tid som mulig på intervjuer etter kampen. Nå venter nemlig en feiring utover natten med laget.

– Ikke ring meg i morgen, i hvert fall, sier Strand Larsen med et smil.

Football, UEFA Euro Under-21 Qualifier, Norway - Croatia

SCORET: Jørgen Strand Larsen.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

NFF-sjefen roser talentarbeidet

NFF-president Lise Klaveness er stolt over at U21-gutta sikret EM-billetten.

– Det er viktig for oss å komme til mesterskap, det er noe vi strategisk har satset mye på, sier Klaveness til NRK.

NFF-sjefen mener EM-billetten er et resultat av mye god jobbing i norsk fotball.

– Det at man nå kommer til mesterskap her, og lykkes med A-landslaget i Nasjonsligaen, er et tegn på at norske toppklubber har jobbet bra over tid og drevet vanvittig godt i talentarbeidet sitt, mener hun.

NLOYXb7BYyw

FIKK SLITE: Emil Konradsen Ceide og de norske gutta slet mer enn ventet mot Aserbajdsjan.

Foto: Lise Åserud / NTB

EM-trekning i oktober

Hvilke lag Norge møter avgjøres i en trekning i Bucuresti 18. oktober i år. Playoff-trekningen om hvilke lag som møter hverandre for å sikre de siste billettene til EM, skjer 21. juni.

U21-EM vil også være en sjanse for de norske gutta å kvalifisere seg til sommer-OL i Paris i 2024.

– Jeg tror denne gjengen her vil dra dette så langt som mulig. Men vi måtte til EM først, og nå har vi klart det, sier Smerud.

Et nervøst og avventende Norge slet lenge med å få hull på byllen tirsdag kveld, men i andre omgang løsnet det da haldenseren Strand Larsen satte inn 1-0 fra kloss hold etter et fint innlegg langs bakken fra Viking-spiller Sebastian Sebulonsen.

Norsk kjempetabbe

Ildar Alekperov utlignet for gjestene da en vanskelig pasning fra Markus Solbakken endte hos Jesper Daland, som bommet på ballen forærte Alekperov ballen som bakerste mann. Alene med Kristoffer Klaesson gjorde han ingen feil og satte inn 1-1.

Men Norge slo tilbake og økte til 2-1 da klubbløse Erik Botheim headet inn en dødball fra Håkon Evjen 13 minutter før slutt. Det holdt til seier og EM-billett.

Siste nytt

 • Golfstjernes milliardsøksmål avvist: – Oppfyller ikke kravene

  Patrick Reeds søksmål mot medier og reportere har blitt avvist. Den amerikanske golfprofilen krevde åtte milliarder kroner for ærekrenkelser.

  Reed sendte inn to søksmål mot i alt 18 parter for det han mente var uberettiget kritikk etter at han gjorde overgang til LIV-touren. I etterkant har han snakket om at sakene som ble skrevet om ham har kostet ham flere sponsoravtaler. I tillegg blir han ofte møtt med negativitet, noe som har bidratt til det han har omtalt som et «fiendtlig arbeidsmiljø».

  I alt krevde Reed 750 millioner dollar, om lag åtte milliarder kroner, for ærekrenkelser. Onsdag bestemte en dommer i Florida at søksmålene avvises.

  – Reed er nok frustrert over noe av det som blir skrevet om ham, og noe er i overkant. Likevel er ikke sakene sterke nok til å dømme noen for ærekrenkelser, sa dommeren Timothy J. Corrigan i en uttalelse.

  Reed har vunnet ni ganger på PGA-touren og ble i 2018 seierherre i majorturneringen US Masters. Han gjorde, i likhet med flere store stjerner, overgang til den mye omtalte LIV-touren i fjor. I etterkant mente han at golfmedier- og reportere konspirerte med PGA-touren for å skade hans rykte.

  – Mange av kommentarene og sakene er ikke bare om Reed, men om LIV-touren generelt. Andre saker er personlige meninger og begrunnes i fakta. Dermed oppfyller det ikke kravene til å holde pressen ansvarlig for ærekrenkelse, sier Corrigan videre. (NTB)

  Golf: LIV Golf Chicago - Second Round
  Foto: Jamie Sabau / Reuters
 • Djokovic peker på Alcaraz som arvtaker: – Fremtiden ser lys ut

  Når Novak Djokovic (36) legger racketen på hylla, er Carlos Alcaraz (20) den beste til å lede tenniseliten inn i en ny epoke, mener den serbiske verdenseneren.

  Djokovic vant tre av fire Grand Slam-finaler i 2023. Alcaraz snøt ham for den fjerde i Wimbledon-finalen. Selv om Djokovic nå har tangert Margaret Courts rekord på 24 GS-titler, vil han ikke stoppe karrieren ennå.

  36-åringen er likevel klar på at når det en gang skjer, vil Alcaraz lede verdenseliten inn i den neste epoken.

  – Tennisfremtiden ser veldig lys ut med Carlos som den sterkeste spilleren, sa Djokovic til Sky Sports i Roma onsdag. Der var serberen på plass for å spille en oppvisningsturnering i golf.

  Djokovic og Alcaraz har hatt flere jevne kamper seg mellom og står med to seirer hver på fire oppgjør.

  – Vi har hatt noen spennende kamper, spesielt i år med kampene i Wimbledon, Roland-Garros og Cincinnati, sa den serbiske verdenseneren.

  Djokovic hadde i flere år Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray som sine argeste rivaler. Nå har Federer lagt opp, mens tiden til Murray (36) og Nadal (37) på toppnivå nærmer seg slutten. (NTB)

  djokovic og alcaraz
  Foto: AFP
 • Inter Miami tapte amerikansk cupfinale uten Messi i troppen

  Lionel Messi satt skadd på tribunen da hans Inter Miami tapte 1–2 for Houston Dynamo i den amerikanske cupfinalen onsdag.

  Uten Messi og hans tidligere lagkamerat i Barcelona, Jordi Alba, slet Miami med å holde tritt med Houston, og lå under med 0–2 allerede ved pause.

  Houston gikk opp i 1–0 etter 24 minutters spill på en kontring der Griffin Dorsey skjøt hardt inn i nærmeste stolpe etter pasning fra brasilianeren Artur. Det andre målet kom etter straffe bare ni minutter senere, ekspedert kontant i nettmaskene av franskmannen Amine Bassi.

  Houston fikk et mål annullert etter VAR i andre omgang før Miami fikk sitt trøstemål på overtid ved innbytter Josef Martinez.

  Seieren var Houstons andre i finalen i US Open etter at de også gikk til topps i 2018.

  Miami vant på sin side ligacupfinalen i august, da med Messi på banen. Nå må laget konsentrere seg om å klare å nå sluttspillet i MLS.

  Lionel Messi ble skadd i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter. Inter Miami vant likevel kampen mot Toronto med 4–0. Nordmannen Sigurd Rosted spilte hele kampen for Toronto FC. (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste