Selvkritisk Iversen angrer Tour de Ski-deltakelse: – Jeg har fått en lærepenge

Han har testet og analysert hvorfor ting har gått på tverke de siste ukene. Konklusjonen er at han har tøyd strikken og vært overbelastet. Men Emil Iversen mener en måned med trening kan gjøre underverker – og melder seg OL-klar enn så lenge.

Tour de Ski 2021/2022 4. etappe

TØFF SESONG: Emil Iversens sesong har på ingen måte gått som forventet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For sist gang han figurerte i offentligheten reiste Iversen hjem fra Tour de Ski. I totalt villrede. Trønderen visste ikke hvordan han verken leverte på distanse- eller sprintrenn. Han kjente ikke igjen sin egen kropp.

Det ble noen dager med testing av det aller meste i Oslo den første uken av det nye året.

– Vi ble en del klokere, men jeg kommer ikke til å si så mye om det. Konklusjonen er i hvert fall at jeg har gått på en smell. En overbelastning. Det er mange årsaker til det, sier han, og utdyper litt:

– Det har blitt for hardt over en periode. Jeg har villet mye med tanke på OL. Det kan ha blitt min fiende.

– En kjempelærdom

På spørsmål om hvor ille ting egentlig har vært, svarer Iversen slik:

– Jeg har mistet noen prosent. Så slutter kroppen å fungere. Det kan føles urettferdig og man tenker «hvorfor skjer dette med meg?». Jeg blir påvirket av de rundt, man vil tøye strikken, og jeg har fått en lærepenge. At strikken min ikke kan tøyes så langt, sier han og fortsetter:

– Selv om jeg er frisk og rask, så er jeg ingenting uten den punchen. Da er jeg bare en middelmådig skiløper. Det er en veldig bra lærepenge. Uansett om det ender med et bra OL eller ikke, så er dette kjempelærdom.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 1

TRØBLETE: Sesongen har vært så tøff for Emil Iversen, at han valgte å bryte Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sesongen startet så bra på Beitostølen. I verdenscupåpningen i Ruka var han nest beste nordmann på den ene distansen.

Men signalene om at noe ikke stemte kom allerede under verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Han forteller at nedturen og overbelastningen først og fremst handler om trening, men i kombinasjon med restitusjon, søvn og ernæring.

Angrer på deltakelse

Etter Lillehammer-helgen gikk han ingen skirenn før han nærmest var nødt til å reise til Tour de Ski i romjulen for å enten forsvare, eller kjempe seg inn på de ulike lagene i OL. Det sier han rett ut at han angrer på. For kroppen var egentlig ikke i ordentlig gjenge.

– Jeg visste at Tour de Ski kom for tidlig. Sett i ettertid så skulle jeg vært foruten det, sier Iversen.

– Angrer du på at du dro dit?

– Ja, jeg angrer jo, sier 30-åringen.

Han er snar med å påpeke at dersom han ikke hadde reist til Tour de Ski er det en viss fare for at han ville fortsatt å bryte ned kroppen enda mer og at OL ville vært over før det begynte. Men ettersom svarene kom kjapt i Tour de Ski, med tre svake plasseringer, så fikk han tatt affære tidlig og reist hjem.

Men det får også konsekvenser. Han har naturligvis fått med seg spørsmålene og debatten i kjølvannet av hans foreløpig svake sesong. Det har ikke bare blitt debattert. Iversen er også avskrevet til de individuelle distansene på 30 kilometer med skibytte, 15 kilometer i klassisk og 50 kilometeren.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

GULLVINNER: Det er under et år siden at Emil Iversen tok to VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er bare bra det diskuteres. Men jeg blir overrasket over hvor enkelte kan miste trua. Jeg har levert det jeg har levert, men jeg har en del gode meritter fra tidligere i skikarrieren. Det som er mest interessant er hva jeg kan få til når det fungerer.

– Jeg må tåle at det går dårligere og at jeg får tunge perioder. Men det er noen som mener jeg må legge opp også. Det er fascinerende. Jeg vet hva jeg kan. Blir jeg klar så er jeg en veldig fin mann å ha i OL. Og hvis jeg må kaste inn håndkleet, så har vi et allsidig lag uansett.

– Jeg har en god plan

Han har så vidt begynt å sveive i gang treningen igjen etter Tour de Ski. Mandag reiser han til nydelige skiforhold i italienske Seiser Alm og OL-oppkjøring med resten av landslaget.

Han mener det nå er mulig å komme tilbake til god, gammel form og bygge seg opp i løpet av en måned, men vil ikke forskuttere at han skal gå noen distanser i OL ennå. Han forholder seg til en trenings- og ikke rennplan.

– Men det er klart, hadde det vært OL til helgen, så hadde ikke jeg vært på startstreken. På en måned kan du gjøre mye riktig. Jeg har en god plan. Jeg skal sakte, men sikkert bygge meg opp. Kroppen fungerer. Det er trøsten. Så får jeg være veldig nøye fremover, sier Emil Iversen.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal