Hopp til innhold

Selvkritisk Iversen angrer Tour de Ski-deltakelse: – Jeg har fått en lærepenge

Han har testet og analysert hvorfor ting har gått på tverke de siste ukene. Konklusjonen er at han har tøyd strikken og vært overbelastet. Men Emil Iversen mener en måned med trening kan gjøre underverker – og melder seg OL-klar enn så lenge.

Tour de Ski 2021/2022 4. etappe

TØFF SESONG: Emil Iversens sesong har på ingen måte gått som forventet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For sist gang han figurerte i offentligheten reiste Iversen hjem fra Tour de Ski. I totalt villrede. Trønderen visste ikke hvordan han verken leverte på distanse- eller sprintrenn. Han kjente ikke igjen sin egen kropp.

Det ble noen dager med testing av det aller meste i Oslo den første uken av det nye året.

– Vi ble en del klokere, men jeg kommer ikke til å si så mye om det. Konklusjonen er i hvert fall at jeg har gått på en smell. En overbelastning. Det er mange årsaker til det, sier han, og utdyper litt:

– Det har blitt for hardt over en periode. Jeg har villet mye med tanke på OL. Det kan ha blitt min fiende.

– En kjempelærdom

På spørsmål om hvor ille ting egentlig har vært, svarer Iversen slik:

– Jeg har mistet noen prosent. Så slutter kroppen å fungere. Det kan føles urettferdig og man tenker «hvorfor skjer dette med meg?». Jeg blir påvirket av de rundt, man vil tøye strikken, og jeg har fått en lærepenge. At strikken min ikke kan tøyes så langt, sier han og fortsetter:

– Selv om jeg er frisk og rask, så er jeg ingenting uten den punchen. Da er jeg bare en middelmådig skiløper. Det er en veldig bra lærepenge. Uansett om det ender med et bra OL eller ikke, så er dette kjempelærdom.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 1

TRØBLETE: Sesongen har vært så tøff for Emil Iversen, at han valgte å bryte Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sesongen startet så bra på Beitostølen. I verdenscupåpningen i Ruka var han nest beste nordmann på den ene distansen.

Men signalene om at noe ikke stemte kom allerede under verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Han forteller at nedturen og overbelastningen først og fremst handler om trening, men i kombinasjon med restitusjon, søvn og ernæring.

Angrer på deltakelse

Etter Lillehammer-helgen gikk han ingen skirenn før han nærmest var nødt til å reise til Tour de Ski i romjulen for å enten forsvare, eller kjempe seg inn på de ulike lagene i OL. Det sier han rett ut at han angrer på. For kroppen var egentlig ikke i ordentlig gjenge.

– Jeg visste at Tour de Ski kom for tidlig. Sett i ettertid så skulle jeg vært foruten det, sier Iversen.

– Angrer du på at du dro dit?

– Ja, jeg angrer jo, sier 30-åringen.

Han er snar med å påpeke at dersom han ikke hadde reist til Tour de Ski er det en viss fare for at han ville fortsatt å bryte ned kroppen enda mer og at OL ville vært over før det begynte. Men ettersom svarene kom kjapt i Tour de Ski, med tre svake plasseringer, så fikk han tatt affære tidlig og reist hjem.

Men det får også konsekvenser. Han har naturligvis fått med seg spørsmålene og debatten i kjølvannet av hans foreløpig svake sesong. Det har ikke bare blitt debattert. Iversen er også avskrevet til de individuelle distansene på 30 kilometer med skibytte, 15 kilometer i klassisk og 50 kilometeren.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

GULLVINNER: Det er under et år siden at Emil Iversen tok to VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er bare bra det diskuteres. Men jeg blir overrasket over hvor enkelte kan miste trua. Jeg har levert det jeg har levert, men jeg har en del gode meritter fra tidligere i skikarrieren. Det som er mest interessant er hva jeg kan få til når det fungerer.

– Jeg må tåle at det går dårligere og at jeg får tunge perioder. Men det er noen som mener jeg må legge opp også. Det er fascinerende. Jeg vet hva jeg kan. Blir jeg klar så er jeg en veldig fin mann å ha i OL. Og hvis jeg må kaste inn håndkleet, så har vi et allsidig lag uansett.

– Jeg har en god plan

Han har så vidt begynt å sveive i gang treningen igjen etter Tour de Ski. Mandag reiser han til nydelige skiforhold i italienske Seiser Alm og OL-oppkjøring med resten av landslaget.

Han mener det nå er mulig å komme tilbake til god, gammel form og bygge seg opp i løpet av en måned, men vil ikke forskuttere at han skal gå noen distanser i OL ennå. Han forholder seg til en trenings- og ikke rennplan.

– Men det er klart, hadde det vært OL til helgen, så hadde ikke jeg vært på startstreken. På en måned kan du gjøre mye riktig. Jeg har en god plan. Jeg skal sakte, men sikkert bygge meg opp. Kroppen fungerer. Det er trøsten. Så får jeg være veldig nøye fremover, sier Emil Iversen.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal