Leder Tour de Ski – reiser hjem i morgen

Ingvild Flugstad Østberg (23) stod øverst på seierspallen for første gang i karrieren på nyttårsaften. Første nyttårsdag reiser hun imidlertid hjem til Norge og står over resten av Tour de Ski.

Ingvild Flugstad Østberg

FÅR IKKE FORTSETTE: Ingvild Flugstad Østberg har vist knallform i Tour de Ski og leder etter tre av sju etapper. Men nå reiser hun hjem.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ingvild skal hjem. Det er definitivt. Det er andre ting som er viktigere fremover for henne, bekrefter landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.no.

Flugstad og Jacobsen

DOBBELT NORSK: Ingvild Flugstad Østberg vant foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Østberg vant prologen i suveren stil, og var også utilnærmelig i sprintfinalen. Gjøvik-jenta tok dermed sin aller første seier i internasjonal kvinnelangrenn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for en stor norsk dag med andreplass og dobbelt norsk. Også hun må kanskje dra hjem etter morgendagens renn.

 • Se innspurten i kvinnenes sprintfinale lenger ned i artikkelen!

– God nok til å vinne OL-gull

Den knallsterke seieren gjør Østberg til sammenlagtleder av Tour de Ski - to små sekunder foran Marit Bjørgen.

Men sprintseieren var det nest siste vi fikk se av Østberg i Tour de Ski. Onsdag går hun ti kilometer fellesstart i den hvite Tour-ledertrøya, men så skal hun hjem – uansett utfall.

– Hun skal hjem og hvile, sier Kristiansen.

– Er det ikke rart å sende henne hjem når hun leder sammenlagt?

– Det er ikke her hun skal slå seg inn på et OL-lag. Hun er god nok til å vinne OL-gull nå. Vi må ikke miste fokus på det som er det viktigste denne sesongen, poengterer Kristiansen.

Flugstad Østberg er først og fremst sprinter, og vil sannsynligvis ikke ha noen mulighet til å hevde seg i de antatt tøffere etappene som gjenstår i Touren.

Det er planen at hun skal gå verdenscup i Nove Mesto 11. og 12. januar. Derfor kan det bli altfor tøft for henne å gå hele touren, som avsluttes 6. januar.

VIDEO: Østberg vant sprinten foran Jacobsen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det ble to norske kvinner øverst på pallen etter sprinten i Lenzerheide nyttårsaften. Ingvild Flugstad Østberg vant, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer to.

– Hadde aldri trodd dette

Østberg virket nærmest sjokkert over sin egen prestasjon etter løpet. Ungjenta har aldri før vært på toppen av seierspallen i et internasjonalt renn.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle stå her i ledertrøya, og det blir gøy å få starte i den i morgen, sier Østberg til NRK.no.

– Får du lyst til å fortsette?

– Jeg har lyst til å gå alle renn, jeg. Jeg får ta en prat med trenerne i kveld og høre hva de sier. Men OL er det viktigste i år og løpene som kommer er ikke sånne som jeg vanligvis hevder meg i. Det er sikkert like lurt å følge planen, sier Tour de Ski-lederen.

Jacobsen håper hun får fortsette

Det er ennå ikke bestemt om Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som altså ble nummer to på dagens sprint, også skal hjem til Norge, eller om hun får fullføre touren.

Kristiansen har nemlig fått et lite dilemma ettersom Uhrenholdt Jacobsen seiler opp som en sammenlagtkandidat, nå som hun både kan hevde seg i sprint og på distanserenn. Jacobsen har gått seg opp til 4.-plass i sammendraget.

– Planen var at hun skulle dra etter rennet i morgen, men vi får nesten snakke litt om det og se hva vi gjør. Astrid er en som kan stå på pallen sammenlagt her, men vi må diskutere hva som er mest naturlig å gjøre, sier han til NRK.no.

Uhrenholdt Jacobsen er ikke uvillig til å fortsette, men stoler på at Kristiansen vet best.

– Det jeg tenker er bare at jeg er glad for å være i kjempebra form. Det er opp til sjefen om jeg får fortsette eller ikke, sier Jacobsen til NRK.

– Har du lyst til å gå videre?

– Det er litt vanskelig å si. Vi er utrolig mange gode norske løpere så man må hele tiden vise at man kan kjempe i toppen, sier Jacobsen.

Uhrenholdt Jacobsen skal til Nove Mesto i januar, hvor sprinterne har sin siste sjanse til å overbevise sjefene om at de bør til OL. Hun håper imidlertid hun allerede har vist under touren at hun er god nok.

– Jeg føler jo jeg har vist gode takter. Men det er veldig mange gode norske løpere å ta av. Jeg misunner ikke sjefene som skal ta ut laget, akkurat, for det blir nok vanskelig, fastslår hun.

Sammenlagt Tour de Ski (etter 3 av 7 etapper):

 1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge 11.57,4 (totaltid)
 2. Marit Bjørgen, Norge +2,0 sek.
 3. Denise Herrmann, Tyskland +2,3
 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge +9,0
 5. Anne Kyllönen, Finland +23,2
 6. Sophie Caldwell, USA +34,6
 7. Hann Erikson, Sverige +40,8
 8. Hanna Kolb, Tyskland +42,7
 9. Sylwia Jaskowiec, Polen +43,6
 10. Laurien Van der Graaff, Sveits +44,2

Øvrige norske:

11. Therese Johaug, Norge +46,0 sek.
20. Heidi Weng, Norge +1.02,9
41. Vibeke Skofterud, Norge +1.31,9
42. Kristin Størmer Steira, Norge +1.33,3

Siste nytt

 • Vant sitt første NM-gull

  Thea Louise Stjernesund vant torsdagens NM-storslalåm på Oppdal foran Marte Monsen. Seiersmarginen endte på 0,59 sekunder.

  Duoen var i en klasse for seg. Det skilte hele 2,27 sekunder til Andrine Mårstøl på bronseplass.

  NM-gullet er Stjernesunds første i karrieren. Tidligere i vinter var den 24 år gamle Hakadal-utøveren med på å ta VM-gull for Norge i blandet lagkonkurranse i parallellslalåm.

  cQAlLa-ZeRI
  Foto: Torstein Bøe / NTB8BIM8
 • Warholm åpner for OL som 36-åring

  – Hvis du spør meg nå, så håper jeg å kunne løpe OL i 2032, sa Karsten Warholm i et intervju med Ato Boldon onsdag kveld.

  Boldon er tidligere verdensmester på 200 meter og ekspertkommentator på NBC. Hver uke gjennomfører han direkteintervju med en friidrettstjerne på instagram, og Warholm var gjest i anledning at det onsdag var 100 dager til OL i Tokyo.

  25-åringen avslørte altså at Tokyo-lekene neppe blir hans siste. Hvis han stiller i OL i 2032 som 36-åring, blir det imidlertid neppe på 400 meter hekk.

  – Jeg vil prøve meg på 800 meter, men jeg vet ikke når, fortalte han.

  I intervjuet fortalte Warholm også at det største presset før OL i Tokyo kommer innenfra.

  – Jeg legger mest press på meg selv, jeg er på trening hver dag, med treneren og treningskameratene, det er hardt arbeid og dedikasjon. Jeg skylder meg selv det og jeg føler jeg fortjener å gjøre det bra. Derfor løper jeg med hjertet utenpå drakta. Jeg ville kuttet av meg en arm for å komme først over mållinja, sa han med et et smil.

  TJmbnXm5lo0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Åpner for OL-avlysning

  Japan er inne i sin fjerde koronabølge under 100 dager før OL. Generalsekretæren i landets regjeringsparti avviser ikke muligheten for å droppe sommerlekene, ifølge NTB. Toshihiro Nikai sier i et TV-intervju at Japan må «gi opp» OL hvis smittespredningen fortsetter å øke.

  – Vi kommer uten tvil til å avlyse om det ikke lenger er mulig, sier 82-åringen, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

  oqlmfYdJgys
  Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal