Hopp til innhold
Kommentar

Se ilden slukne

Striden rundt russiske idrettsutøvere og IOC betyr slutten for Astrid Uhrenholdt Jacobsens tid som leder for den norske Utøverkomiteen – men sannsynligvis også for drømmen om et nytt vinter-OL til Norge.

1s39uci2H_8

STOR DISKUSJON: IOC-møtet med blant andre Astrid Uhrenholdt Jacobsen og IOC-president Thomas Bach har skapt mye diskusjon de siste dagene.

Foto: Maya Alleruzzo, Geir Olsen / AP, NTB

Når alle nå ordrett har fått lese hva Astrid Uhrenholdt Jacobsen sa på det stadig mer famøse IOC-møtet, er det nødvendigvis også mye lettere å konkludere hva man synes om det som ble fremført på vegne av den norske utøverkomiteen.

For et ikke ubetydelig poeng her er jo nettopp innledningen, der hun klart poengterer at hun snakker på vegne av den nevnte komité og gjengir en oppsummering av deres diskusjoner på det særdeles betente tema.

Altså et offisielt norsk utøversyn. Selv uten at komiteen selv skal ha godkjent versjonen hun fremførte i forkant.

«Jeg snakker på vegne av den norske Utøverkomiteen»

Verdiløse verdier

Og det må nevnes: Det er faktisk mye fornuftig i det Jacobsen sa. Som når hun sier at idretten ikke skal diskriminere ellers uskyldige utøvere bare basert på hvilket pass du har – eller at slike utøvere bør kunne få ta del i OL under nøytral fane.

Hadde vi bare levd i et vakuum.

Er det én av de få tingene det er enighet om her, så er det at vi definitivt ikke gjør akkurat det.

Russlands bestialske krigføring i Ukraina er et bakteppe som ikke på noen måte kan neglisjeres.

Da blir de såkalt verdibaserte diskusjonene rundt hva idrett skal og kan være fort direkte irrelevante.

Hadde bare ikke IOC brukt dem så grådig og hensynsløst som de i etterkant gjorde.

For etter dette er Norge en del av IOCs grunnlag for å ta russiske og belarusiske utøvere tilbake inn i den olympiske varme, stikk i strid med det eksempelvis Ukraina selv ønsker.

IOC-president Thomas Bach, som var med på hele det omtalte møtet, er en mann som neppe bruker mye av tiden sin på abstrakte diskusjoner rundt idrettens innerste verdier og vesen uten at han har en plan.

Thomas Bach er forretningsmann, ikke filosof.

En særdeles mektig forretningsmann, kan godt tillegges.

Og alt dette vet Astrid Uhrenholdt Jacobsen godt.

Derfor måtte hun – eller i hvert fall burde hun – også skjønne at alt hun uttalte som leder av den norske utøverkomiteen kunne bli brukt av IOC.

Les også Ukrainske utøvarar i sorg etter IOC-uttalen: – Ver så snill, dette handlar om liv

Dmytro Pidrutsjnyj, IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin.

To tunger – men hvilken taler?

Men det som kompliserer dette ytterligere, er altså at Jacobsen ikke bare norske toppidrettsutøveres fremste representant.

Hun sitter også i IOCs egen prestisjetunge utøverkomité.

Og med det skjerpes ytterligere kravene til tydelighet på hvem hun til enhver tid representerer, ikke bare i eget hode, men utad.

Nå har vi allerede vært inne på at dette denne gang ble understreket i innlegget.

Men det er fortsatt besnærende å se hvor nær IOCs egen argumentasjon ordlyden i Jacobsens innlegg beveger seg.

Under IOCs styremøte i Paris i desember sa IOC-president Bach dette, gjengitt i sin originalform:

«We had to act against our values and our mission to unify the entire world in peaceful competition. We had to prohibit athletes from participating only because of their passport (…)
This is why we have made it very clear from the very beginning that we need to explore ways to overcome this dilemma with regard to athletes’ participation.»

Thomas Bach

KLAR I TALEN: President Thomas Bach om IOCs verdier.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen snakket på vegne av den norske utøverkomiteen en drøy måned senere, sa hun blant annet dette:

«Our mission will continue to be a unifying force, and that should remain our focus.
That means that no athletes should be excluded only because of their passport. And, we wish for our fellow athlete commissions to come together regarding our values. Then, secondly, we can discuss with it whatever practical needs that would need to get in place to potentially let all athletes return to the field of play.»

Dobbeltrollens prinsipielle utfordringer er noe IOC-medlem Jacobsen like gjerne kunne brukt tid på, når hun først skal prioritere verdibaserte diskusjoner.

De siste dagers kontroverser har tydeliggjort de konflikter dette kan medføre, som også tidligere idrettspresident Hans B Skaset har belyst meget godt i et innlegg på sin Facebook-side. Han mener Jacobsen nå må ta et valg mellom å representere IOC og norsk idrett.

Når de endelig møtes

Tirsdag har den norske utøverkomiteen innkalt til en såkalt «høringsrunde» rundt spørsmålet om deltagelse av russiske og belarusiske utøvere i internasjonal idrett.

Om Astrid Uhrenholdt Jacobsen samtidig benytter anledningen til å trekke seg fra ledervervet, vet hun bare selv. Dette er en tanke hun selv har vært inne i flere intervjuer de siste dagene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

TREKKER SEG? Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det skal uansett velges nye medlemmer til komiteen senere i år.

Slik det ser ut nå, er det utenkelig at Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortsetter som leder.

For våre toppidrettsutøvere bør de siste dagers kontrovers uansett virke som en vekker. Utad fremstår det som det er en ikke ubetydelig grad av bevisstløshet rundt komiteens betydning som idrettspolitisk arena, både internt blant medlemmene og hos utøverne ellers.

Der komitéleder Jacobsen har savnet engasjement, sier roeren Kjetil Borch til VG at han i tre år har etterlyst bedre kommunikasjon fra komiteen.

Det er åpenbart på tide de møtes.

Nå må komiteen, i samarbeid med sine kolleger, bruke anledningen til å konkludere sitt standpunkt, hva det nå enn viser seg å være, og tydelig kommunisere dette overfor IOC. Da komiteen på lørdag beklaget overfor sine medlemmer, var det håndteringen og ikke innholdet det gjaldt.

Jacobsen er nemlig langt fra alene i komiteen i sitt syn. Og da er det ikke bare i medlemmenes interesse å få en avklaring – men også for norsk idrett som sådan.

Samorganisering til besvær

En annen følge av at Jacobsen er leder for Utøverkomiteen, er at hun har plass i norsk idretts øverste valgte organ, Idrettsstyret. Der sitter også Norges andre IOC-medlem, Kristin Kloster Aasen. Denne konflikten har igjen understreket det problematiske i dette.

Grunnen er at Norges idrettsforbund også fungerer som Norges Olympiske Komité. Det siste idrettstinget, i 2019, vedtok at man skulle se på denne samorganiseringen på nytt.

En arbeidsgruppe skulle legge frem en rapport om dette innen utgangen av 2022, uten at det har skjedd.

Det er mulig rapporten nå bør bli tilført ett ekstra kapittel eller to før den legges frem.

Nei til nytt OL i Norge

En annen pågående prosess i norsk idrett er sonderingene rundt en mulig fremtidig søknad om igjen å arrangere OL og PL i Norge. Så langt har idretten vært avventende. Skepsisen til lokalisering, til bærekraft og ikke minst ressursbruk er fortsatt stor.

Og det er før man i det hele tatt har begynt å diskutere spørsmålet med politikerne. Det var Stortinget som til slutt sa nei sist det ble satt i gang en prosess, da for OL i Oslo i 2022, og det kan fort være de som gjør det igjen.

Hvis prosessen i det hele tatt kommer så langt.

Resultatene av sonderingene skal legges frem for idrettstinget i juni.

Innen den tid vet vi mye mer om både hvem som leder Utøverkomiteen i Norges idrettsforbund og om stemningen i det norske folk overfor et nytt OL her i landet.

Denne type stemninger har nemlig vist seg avgjørende for å forankre en prosess som allerede møter stor skepsis.

Den totale mangel på forståelse IOC, som eier av hele OL, viser overfor Ukrainas egne følelser i spørsmålet om russiske utøvere igjen skal få være med i OL allerede nå, kommer til å bidra til ytterligere motstand, også i Norge. En slik skepsis til IOC og hva de egentlig står for kan meget vel være avgjørende, slik den har vært det tidligere.

Og er det én ting vi har lært de siste dagene, så er det at man i hvert fall ikke får det OL man vil ha uten en ordentlig verdibasert diskusjon i forkant.

Les også Beklager til norske utøvere etter Russland-utspill: – Hun er nok en brikke i et større spill

Astrid Uhrenholdt JAcobsen og Pål Golberg

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal