Hopp til innhold

Se Idrettsgalla-vinnernes takketaler her

OSLO/HAMAR (NRK.no): Idrettsutøverne fikk en velfortjent hyllest i Hamar OL-amfi da eliten feiret seg selv, og sine støttespillere under Idrettsgallaen 2015. Her kan du se vinnerne av de ulike prisene

IG2015

Kjetil Jansrud, Marit Bjørgen, Martin Ødegaard og Sarah Louise Rung er noen av dem som vant pris under Idrettsgallaen 2015.

Foto: NRK / NTB Scanpix

Noen nye fjes, og noen gamle travere mottok priser under årets Idrettsgalla. Her følger video og beskrivelse av vinnerne, som har blitt stemt frem av en jury - i tillegg til noen priser bestemt av folket via avstemning.

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen

Marit Bjørgen rundet 70 verdenscupseiere før nyttår, i tillegg til tre gull under OL i Sotsji. Nå har hun uten tvil befestet sin posisjon som verdens beste kvinnelige langrennsløper. Under Idrettsgallaen 2015 ble kronen på verket satt da hun fikk prisen for årets kvinnelige utøver.

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen

Årets mannlige utøver og Utøvernes pris: Kjetil Jansrud

Kjetil Jansrud kjempet seg sterkt tilbake fra en korsbåndskade som satte han ut hele 2013-sesongen. Vektstanga hos Olympiatoppen ble signert Jansrud, og med enorm trening har han kjempet seg tilbake med gull og bronse i OL i Sotsji. Under Idrettsgallaen sikret han seg både utøvernes pris og prisen for årets mannlige utøver.

Kjetil Jansrud vant prisen som Årets mannlige utøver.
Kjetil Jansrud vant Utøvernes pris. Aksel Lund Svindal tok imot prisen på Jansruds vegne.

Åpen klasse: Magnus Carlsen

Magnus Carlsen viser nok en gang at han er verdens beste sjakkspiller med to verdensmesterskapgull i 2014. Det siste på ble på mesterlig vis vunnet over Vishy Anand. Carlsen er lite overraskende en gjenganger med Idrettsgalla-pokal i hendene.

Åpen klasse: Magnus Carlsen

Årets lag: Handballjentene

Med gull, mot alle forhåndsdømte odds i EM er det liten tvil om hvilket lag som utmerket seg i EM. Flere av håndballjentene stod frem med fantastiske prestasjoner under mesterskapet, som endte i landslagets femte gull på rad.

Håndballjentene vant prisen for Årets lag.

Årets lagspiller: Mats Zuccarello Aasen

Mats Zucarello Aasen har blitt kåret til årets spiller i New York Rangers og finale i NHL med den tradisjonsrike ishockeyklubben. Han blir nå ansett som en av de bedre spillerne i NHL, og vinner årets lagspiller under Idrettsgallaen.

Mats Zuccarello Aasen vant prisen som Årets lagspiller.

Årets teamprestasjon: Kombinertlaget (OL i Sotsji)

Med fire medaljer under de olympiske lekene (to gull) hoppet og gikk kombinertlandslaget seg virkelig inn i hjertene til de norske TV-seerne. Jørgen Graabak fikk sitt store gjennombrudd under lekene, og bidro til at hele laget gikk inn til lagseier i stafetten.

Kombinert laget vant Årets teamprestasjon. Prisen ble tatt i mot av Kristian Hammer.

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard

Uten tvil årets desidert største medienavn. Martin Ødegaard fikk sitt gjennombrudd i fjorårets sesong i eliteserien som tidenes yngste Strømsgodset-debutant. Etter det har det blitt landslagsspill og en rekke klubb-besøk for 16-åringen, som snart skal offentliggjøre hvilken klubb han skal spille i i fremtiden.

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver og Årets forbilde: Sarah Louise Rung

Sarah Louise Rung tok tre gull og fire sølvmedaljer under EM i svømming for funksjonshemmede i 2014, og har overbevist i en årekke som en av verdens beste funksjonshemmede kvinnelige svømmere. Hun vant både prisen som beste kvinnelige funksjonshemmede utøver og årets forbilde under Idrettsgallaen 2015.

Sarah Louise Rung ble kåret til Årets forbilde.
Sarah Louise Rung vant prisen for Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver.

Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Bjørnar Erikstad

Seileren Bjørnar Erikstad seilet inn til sølvmedalje under VM - et mesterskap for funksjonsfriske seilere. Dermed viser Erikstad hvilket nivå han ligger på i seiling, og vinner i år prisen for Årets mannlige funksjonshemmede utøver.

Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Bjørnar Erikstad

Årets trener: Håvard Tjørhom

Håvard Tjørhom sikret en rekke verdenscupseiere til Aksel Lund Svindal, OL-gull til Kjetil Jansrud og har fått Henrik Kristoffersen frem i lyset. Nå vinner han prisen som årets trener.

Håvard Tjørhom ble Årets trener.

Idrettsgallaens hederspris: Atle Vårvik og Johann Olav Koss (MOT og Right to Play)

Skøytelegendene Atle Vårvik og Johann Olav Koss får en velfjortjent hederspris, spesielt for sitt arbeid etter karrieren. Etter flere år med gullmedaljer har utøverne nå viet karrieren til de som trenger mer hjelp, og under Idrettsgallaen har de fått en velfortjent gest for sitt arbeid.

Johann Olav Koss og Right to Play, og Atle Vårvik og MOT vant Idrettsgallaens hederspris.

Årets navn: Alexander Kristoff

To etappeseiere i Tour de France taler for seg selv. Alexander Kristoff er blant verdens beste syklister, og får den prestisjetunge prisen som årets navn under Idrettsgallaen.

Alexander Kristoff ble kåret til Årets navn.

Årets ildsjel: Thorbjørn Gyberg

Thorbjørn Gyberg fra Arendal har stått på for boksemiljøet i Sørlandsbyen i en mannsalder. 54-åringen står på døgnet rundt for sin lokale bokseklubb, og hjelper både toppidrettsutøvere og vanskeligstilte ungdom.

Årets ildsjel: Thorbjørn Gyberg

Inkluderingsprisen ble vunnet av SK Vidar, og delt ut i pausen av Idrettsgallaen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal