Hopp til innhold

Se Idrettsgalla-vinnernes takketaler her

OSLO/HAMAR (NRK.no): Idrettsutøverne fikk en velfortjent hyllest i Hamar OL-amfi da eliten feiret seg selv, og sine støttespillere under Idrettsgallaen 2015. Her kan du se vinnerne av de ulike prisene

IG2015

Kjetil Jansrud, Marit Bjørgen, Martin Ødegaard og Sarah Louise Rung er noen av dem som vant pris under Idrettsgallaen 2015.

Foto: NRK / NTB Scanpix

Noen nye fjes, og noen gamle travere mottok priser under årets Idrettsgalla. Her følger video og beskrivelse av vinnerne, som har blitt stemt frem av en jury - i tillegg til noen priser bestemt av folket via avstemning.

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen

Marit Bjørgen rundet 70 verdenscupseiere før nyttår, i tillegg til tre gull under OL i Sotsji. Nå har hun uten tvil befestet sin posisjon som verdens beste kvinnelige langrennsløper. Under Idrettsgallaen 2015 ble kronen på verket satt da hun fikk prisen for årets kvinnelige utøver.

Årets kvinnelige utøver: Marit Bjørgen

Årets mannlige utøver og Utøvernes pris: Kjetil Jansrud

Kjetil Jansrud kjempet seg sterkt tilbake fra en korsbåndskade som satte han ut hele 2013-sesongen. Vektstanga hos Olympiatoppen ble signert Jansrud, og med enorm trening har han kjempet seg tilbake med gull og bronse i OL i Sotsji. Under Idrettsgallaen sikret han seg både utøvernes pris og prisen for årets mannlige utøver.

Kjetil Jansrud vant prisen som Årets mannlige utøver.
Kjetil Jansrud vant Utøvernes pris. Aksel Lund Svindal tok imot prisen på Jansruds vegne.

Åpen klasse: Magnus Carlsen

Magnus Carlsen viser nok en gang at han er verdens beste sjakkspiller med to verdensmesterskapgull i 2014. Det siste på ble på mesterlig vis vunnet over Vishy Anand. Carlsen er lite overraskende en gjenganger med Idrettsgalla-pokal i hendene.

Åpen klasse: Magnus Carlsen

Årets lag: Handballjentene

Med gull, mot alle forhåndsdømte odds i EM er det liten tvil om hvilket lag som utmerket seg i EM. Flere av håndballjentene stod frem med fantastiske prestasjoner under mesterskapet, som endte i landslagets femte gull på rad.

Håndballjentene vant prisen for Årets lag.

Årets lagspiller: Mats Zuccarello Aasen

Mats Zucarello Aasen har blitt kåret til årets spiller i New York Rangers og finale i NHL med den tradisjonsrike ishockeyklubben. Han blir nå ansett som en av de bedre spillerne i NHL, og vinner årets lagspiller under Idrettsgallaen.

Mats Zuccarello Aasen vant prisen som Årets lagspiller.

Årets teamprestasjon: Kombinertlaget (OL i Sotsji)

Med fire medaljer under de olympiske lekene (to gull) hoppet og gikk kombinertlandslaget seg virkelig inn i hjertene til de norske TV-seerne. Jørgen Graabak fikk sitt store gjennombrudd under lekene, og bidro til at hele laget gikk inn til lagseier i stafetten.

Kombinert laget vant Årets teamprestasjon. Prisen ble tatt i mot av Kristian Hammer.

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard

Uten tvil årets desidert største medienavn. Martin Ødegaard fikk sitt gjennombrudd i fjorårets sesong i eliteserien som tidenes yngste Strømsgodset-debutant. Etter det har det blitt landslagsspill og en rekke klubb-besøk for 16-åringen, som snart skal offentliggjøre hvilken klubb han skal spille i i fremtiden.

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver og Årets forbilde: Sarah Louise Rung

Sarah Louise Rung tok tre gull og fire sølvmedaljer under EM i svømming for funksjonshemmede i 2014, og har overbevist i en årekke som en av verdens beste funksjonshemmede kvinnelige svømmere. Hun vant både prisen som beste kvinnelige funksjonshemmede utøver og årets forbilde under Idrettsgallaen 2015.

Sarah Louise Rung ble kåret til Årets forbilde.
Sarah Louise Rung vant prisen for Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver.

Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Bjørnar Erikstad

Seileren Bjørnar Erikstad seilet inn til sølvmedalje under VM - et mesterskap for funksjonsfriske seilere. Dermed viser Erikstad hvilket nivå han ligger på i seiling, og vinner i år prisen for Årets mannlige funksjonshemmede utøver.

Årets mannlige funksjonshemmede utøver: Bjørnar Erikstad

Årets trener: Håvard Tjørhom

Håvard Tjørhom sikret en rekke verdenscupseiere til Aksel Lund Svindal, OL-gull til Kjetil Jansrud og har fått Henrik Kristoffersen frem i lyset. Nå vinner han prisen som årets trener.

Håvard Tjørhom ble Årets trener.

Idrettsgallaens hederspris: Atle Vårvik og Johann Olav Koss (MOT og Right to Play)

Skøytelegendene Atle Vårvik og Johann Olav Koss får en velfjortjent hederspris, spesielt for sitt arbeid etter karrieren. Etter flere år med gullmedaljer har utøverne nå viet karrieren til de som trenger mer hjelp, og under Idrettsgallaen har de fått en velfortjent gest for sitt arbeid.

Johann Olav Koss og Right to Play, og Atle Vårvik og MOT vant Idrettsgallaens hederspris.

Årets navn: Alexander Kristoff

To etappeseiere i Tour de France taler for seg selv. Alexander Kristoff er blant verdens beste syklister, og får den prestisjetunge prisen som årets navn under Idrettsgallaen.

Alexander Kristoff ble kåret til Årets navn.

Årets ildsjel: Thorbjørn Gyberg

Thorbjørn Gyberg fra Arendal har stått på for boksemiljøet i Sørlandsbyen i en mannsalder. 54-åringen står på døgnet rundt for sin lokale bokseklubb, og hjelper både toppidrettsutøvere og vanskeligstilte ungdom.

Årets ildsjel: Thorbjørn Gyberg

Inkluderingsprisen ble vunnet av SK Vidar, og delt ut i pausen av Idrettsgallaen.

Sportsnyheter

Fotball

Zlatans Qatar-utspill skaper sterke reaksjoner: – Han gikk rett i fella

Zlatan Ibrahimovic er tilbake på det svenske landslaget og brukte første pressekonferanse på å hylle Qatar-VM. Ståle Solbakken er dypt uenig med fotballkollegaen.

Siste nytt

 • Bjøntegaard legger opp

  Erlend Øvereng Bjøntegaard (32) legger opp som skiskyter og toppidrettsutøver etter 11 år på toppnivå.

  – Livet som skiskytter og toppidrettsutøver har nå kommet til veis ende, skriver han på sin Instagram-konto

  – Hele mitt voksne liv har vært dedikert til skiskyting, og det er derfor mange følelser i kroppen når jeg nå takker for meg.

  Videre i innlegget skriver han at skolebenken er det som venter til høsten.

  Bjøntegaard debuterte i verdenscupen i skiskyting 28. november 2012 med en sjuendeplass på normaldistansen i svenske Östersund.

  Hans beste mesterskapsplassering er femteplassen fra sprinten under OL i Pyeongchang i 2018.

  Bjøntegaard ble europamester i sprint så sent som denne sesongen. I verdenscupen har han to annenplasser som beste resultat. (NRK/NTB)

  Erlend Øvereng Bjøntegaard
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Mann pågrepet under svensk landslagstrening – hadde med seg mistenkelige bager

  En mann som oppførte seg truende, skal ha tatt seg inn på den svenske landskamparenaen i fotball mens Zlatan Ibrahimovic & co. trente onsdag.

  Det er Aftonbladet som omtaler episoden som fant sted på Friends Arena i Stockholm.

  Mannen skal ha kommet seg langt inn på arenaen samtidig som de svenske stjernene trente onsdag ettermiddag.

  – Mannen har sagt ting som har fått oss til å reagere, sier politiets pressetalsmann Daniel Wikdahl.

  I en pressemelding opplyser Stockholm-politiet at mannen, som er i 60-årene, skal ha hatt med seg et antall bager som inntil betraktes som mistenkte farlige gjenstander. Innholdet skal inntil videre ikke være undersøkt.

  I påvente av dette opprettholdes de sperringene som er opprettet rundt nasjonalarenaen.

  Politiet har startet etterforskning i saken med det som beskrives som mulige grove trusler og forberedelser til grov allmennfarlig ødeleggelse.

  Mannen er tatt hånd om av politiet.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Fotballtreneren Tony Knapp er død

  Den tidligere meritterte Viking-treneren Tony Knapp er død, 86 år gammel.

  – Han sovnet stille inn natt til onsdag, sier sønnen Christian Knapp til Stavanger Aftenblad.

  Knapp trente Viking i perioden 1978 til 1981, og det ga resultater. Viking vant «The Double» i 1979 og tok sølv i serien i 1981.

  Knapp var selv profesjonell fotballspiller i blant annet Leicester, Southampton og Coventry, før han etter hvert ble trener.

  Han var landslagstrener på Island i to perioder, fra 1974 til 1977 og fra 1984 til 1985.

  I 1982 trente han Fredrikstad, og i 1986 trente han Brann til opprykk og til sølv i cupen i 1987.

  Tony Knapp
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste