Hopp til innhold

OL-reserven har aldri vunnet et renn – tok OL-gull

Fram til i går visste ikke Jørgen Graabak (23) om han skulle gå dagens renn. I dag klinte OL-debutanten til med sin første internasjonale seier og Norges første OL-gull i kombinert på 16 år.

Jørgen Graabak skulle egentlig ikke gå dagens kombinertrenn. Når alt var over stod han igjen med gullmedaljen. Reporter Harald Thingnes snakket med Graabak etter målgang.

Graabak sliter med å forstå at han vinner sitt første internasjonale renn i OL.

– Dette er litt rart og vanskelig å forstå. Men det er helt herlig, sier en rørt olympisk mester, Jørgen Graabak til NRK etter den sensasjonelle OL-seieren.

Jørgen Graabak

Det var lenge tvil om Jørgen Graabak i det hele tatt skulle stille i dagens konkurranse. Med Norges første kombinertgull på 16 år viste han at han fortjente plassen.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

Dagen før det som skulle vise seg å bli tidenes løp av 23-åringen fikk han vite at Mikko Kokslien var vraket til fordel for ham i kombinert stor bakke. I dag viste han at han var plassen verdig, ved å gå inn til gull.

– Dette sier ganske mye om laget vårt. Dette kunne like gjerne være Mikko, sier Graabak, som ikke har én eneste verdenscupseier fra før.

Gikk hardt ut fra start

Etter hoppingen lå Håvard Klemetsen på andreplass, OL-debutanten Graabak på sjetteplass, Magnus Moan på en syvendeplass og Magnus Krog på en 18.-plass.

Allerede fra start tråkket Graabak og lagkamerat Magnus Moan til, og tok raskt igjen teten. De holdt seg i tetgruppa gjennom hele løpet, og på vei inn mot stadion ledet Graabak. Det endte med spurtoppgjør mellom Graabak, Moan og tyske Fabian Riessle. I mål var Graabak 0,6 sekunder foran Moan, og Riessle endte 1,6 sekunder bak.

Dermed kan kombinertgutta juble for dobbelt norsk i en gren som Norge ikke har tatt OL-gull i på 16 år – siden Bjarte Engen Viks gull i den klassiske øvelsen og laggullet under OL i Nagano i 1998.

I langrennet gikk Håvard Klemetsen inn til 9. plass – 24,5 sekunder bak sin gullvinnende lagkamerat. Magnus Krog ble nummer 12 – 36,7 sekunder bak.

I den siste bakken før stadion så Graabak tyske Bjöern Kircheisen rykke, selv var han stiv som en stokk.

– Da han fikk et par meter, så tenkte jeg at det ikke kom til å gå. Jeg var så stiv og sliten som jeg aldri har vært før. Men jeg klarte å ta meg sammen, og klarte å komme meg først inn på stadion, forteller 23-åringen.

For Graabak er det vanskelig å skjønne hva han nettopp har vært med på.

– I siste sving så tenkte jeg at «nå blir jeg olympisk mester». Jeg har jo aldri gått først inn i noen konkurranse, så dette er litt vanskelig å forstå.

– Gjør karrierens beste hopp

Tidligere Olympisk mester i kombinert, Fred Børre Lundberg, er mektig imponert over måten Jørgen Graabak grep sjansen under dagens renn.

– Han fikk muligheten og tok den. Det er sterkt.

Etter hopprennet var NRK-eksperten nærmest sikker på at det kom til å bli medalje på 23-åringen.

– Han er så god på langrennet, så da han hoppet karrierens beste konkurransehopp var jeg sikker på at det kom til å bli medalje. Det var rått og imponerende å se på, sier Lundberg.

For sølvvinner Magnus Moan er medaljen så god som gull når det er en lagkamerat som står der med ham.

– Dette var en fantastisk dag. Jeg er med og preger konkurransen fra første stavtak, og skiene var ufattelig bra i dag. Det er de som gjør at jeg kan være med å kjempe om medalje på sisterunden, sier Moan til NRK etter løpet.

Han unner lagkameraten gullet.

– Jørgen slet i den lille bakken, og han tok beskjeden om at han ikke skulle gå veldig bra. Jeg er veldig imponert over hvordan han har snudd den trenden og kommet seg inn på laget igjen, sier han.

Les også: Klemetsen på andreplass etter hopprennet

Magnus Moan og Jørgen Graabak

Med et kjempelangrenn sørget Jørgen Graabak og Magnus Moan for dobbelt norsk i kombinert stor bakke.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nå ser Moan lyst på torsdagens lagkonkurranse.

– Pass dere, for vi kommer til å herje.

Hoppet seg inn på laget

Landslagstrener i kombinert, Kristian Hammer, forteller at det var på hengende håret at Graabak fikk gå i dag, til fordel for Mikko Kokslien.

– Vi tok ut laget i går, så det var fortsatt åpent helt fram til etter treningen. Og vi vet hva som bor i han som ikke fikk være med, og det var ikke noe enkelt valg.

Ifølge Hammer imponerte Graabak såpass på trening at han til slutt hoppet seg inn på laget.

– Han var med i diskusjonen hele tiden, men han hoppet bedre og bedre i storbakken og viste seg fram, sier landslagstreneren.

Kokslien fikk rett

Etter å selv ha blitt vraket til kombinertrennet i stor bakke tvitret Mikko Kokslien at han tror det blir to medaljer i dag. Og rett – det fikk han.

Laster Twitter-innhold
Magnus Krog og Håvard Klemetsen var fulle av lovord om lagkameratene Jørgen Graabak (gull) og Magnus Moan (sølv) etter prestasjonene deres tirsdag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, kombinert stor bakke» i nytt vindu

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal