«Zuccas» Stanley Cup-håp knust etter maratonkamp

LOS ANGELES/OSLO (NRK.no): Et helt utrolig drama i Staples Center endte med fem perioder og Stanley Cup-seier til Los Angeles Kings.

Marian Gaborik

BEVISET: Marian Gaborik løfter den berømte pokalen etter at Los Angeles Kings vant Stanley Cup.

• LA Kings

LA Kings kunne juble til slutt etter et maraton av en kamp.

NRK.no fulgte kampen:
    Los Angeles Kings–New York Rangers 2–2 (3-2).
  • Los Angeles Kings vant 4–1 i kamper.

– Akkurat nå er det utrolig tungt.

Det var en sliten, utmattet og tydelig skuffet ishockeyspiller som møtte NRK etter kampen. En kamp som kommer til å gå inn i historiebøkene som en av de aller mest spektakulære finalekampene noensinne.

– Tap med ære? Nei, akkurat nå kjenner jeg ingenting annet enn skuffelse, svarer «Zucca» på spørsmålet om tapet.

Mats Zuccarello Aasen og hans New York Rangers klarte ikke å vinne skjebnekampen mot Los Angeles Kings og dermed er Kings vinnere av Stanley Cup 2014.

Men det var sannelig ikke langt unna.

Nordmannen hadde blant annet et skudd i stolpen i den siste overtidsperioden. Ettersom avgjørelsen faller etter «første målet vinner»-prinsippet, var Zucca» bare millimetere fra å avgjøre kampen.

I stedet var det til slutt hjemmelaget som avgjorde, og jubelen sto i taket i Staples Center da den avgjørende pucken skled inn etter 94 minutters drama på isen.

– Det er en helt utrolig følelse og en utmattelse, sa Kings-spiller Marian Gaborik til NBC rett etter kampen.

Et ishockey-drama i fem akter

– Det er en av de beste kampene jeg noen gang har sett, sa NHL-spiller Victor Hedman i Viasats studio etter kampen.

Det virket som om kampen skulle vare evig, og endte også opp som den lengste Kings-kampen i historien. Det måtte hele fem perioder til for å skille de to lagene fra hverandre.

For tredje gang av tre mulige i Staples Center gikk en kamp mellom Rangers og Kings til spilleforlengelse. De to foregående i kamp en og to vant LA Kings kort tid inn i fjerde periode, men da scenarioet gjentok seg i kveld endte det i en maratonkamp av de sjeldne.

Henrik Lundqvist i Rangers-målet spilte en enorm kamp, men klarte til slutt ikke å holde Kings unna målet da Alec Martinez satte inn det avgjørende målet etter 14 minutter og 43 sekunder av femte(!) periode.

Se alle målene fra den ordinære spilletiden her:

Femte finalekamp mellom LA Kings og NY Rangers. De fire målene som ga 2-2 etter ordinær tid.

Se alle fire målene som ga 2–2 etter ordinær tid. Det siste og avgjørende målet kom etter at opptaket i våre systemer hadde gått ut. Det sier noe om hvor ekstrem denne kampen var. (Bilder med tillatelse fra Viasat Hockey)

1. periode

Nash en helt unødvendig utvisning i offensiv sone etter å ha klippet til Muzzin tidlig i kampen. Kings bet seg fast og fikk et par skudd mot Lundqvist, men svensken reddet trygt. Rangers overlevde undertallsspillet godt

LA Kings tok initiativet i kampen, men uten å få uttelling de første fem minuttene. Kopitar for hjemmelaget hadde en del gode involveringer og skapte sjanser.

Så kom Kings med tre spillere inn foran Rangers-målet og Justin Williams fikk pirket inn pucken etter seks minutter foran en helt dekket Lundqvist. 1–0 Los Angeles Kings.

Mål til Kings

Det var trangt i slottet da Kings gikk opp til 1–0 i Staples Center.

Justin Williams har vært blant LA Kings beste spillere i år og har scoret flere viktige mål, blant annet det avgjørende målet i første kamp i finalen.

Rangers fikk etter ti minutter en overtallsperiode med mye fint spill som endte med et åpent skudd fra Richards som Quick reddet for Kings.

Det var nord-sør-spill i lengre perioder i første periode. Det bølget fra en målgård til den andre. Alec Martinez på Kings sendte et håndleddsskudd rett på Lundqvist og da kjørte Rangers fire spillere rett i angrep og kom fire mot to. En dårlig touch gjorde at det ble dårlig uttelling.

Stor sjanse til Rangers da Kevin Klein fyrte av etter pasning fra Zuccarello Aasen. Dessverre for Rangers fikk Pouliot en utvisning etter at han smalt inn i keeper Quick i samme angrepet idet Rangers trykket på.

Perioden ebbet ut med Kings-ledelse og skuddstatistikken vant også hjemmelaget 7–6. Mats Zuccarello Aasen fikk åtte bytt og totalt fem minutter og elleve sekunder på isen.

2. periode

De første ti minuttene av perioden var jevnspilte. Ikke noe organisert spill fra noen av lagene. Det flakset fra side til side og det var ikke mange skudd som ble avfyrt.

Så eksploderte kampen de siste fem minuttene.

Rangers fikk to minutter i overtall og trykket godt på. En nydelig pasning fra Ryan McDonagh gjorde at Chris Kreider fikk det lett på bakerste stolpe og kunne bare styre pucken bak Jonathan Quick. 1–1.

Chris Kreider

Kreider med en enkel oppgave etter den herlige McDonagh-pasningen.

Rangers fikk nok en unødvendig utvisning mot slutten av andre periode og Kings våknet skikkelig etter målet til Kreider. Kings fyrte på mot Lundqvist men klarte ikke å overliste svensken.

Så fikk New York Rangers virkelig bruk for farten til en annen svenske–Carl Hagelin.

I undertall med 35 sekunder igjen av perioden stjal han pucken fra Kings og satte fart. Han fant Brian Boyle som alene med Quick smalt pucken opp i korset over keeperens venstre skulder og kampen var snudd til en 2-1-ledelse til New York Rangers.

– Det er stort, det er en massiv scoring for oss, sa «Zucca» da han ble intervjuet i pausen før den siste perioden

Brian Boyle

Brian Boyle setter inn 2–1 til New York Rangers.

3. periode

Jevne første minutter før LA Kings skrur skikkelig til og trykker bortelaget Rangers bakover.

Etter åtte spilte minutter hadde hjemmelaget 6–0 i sjanser ifølge statistikken, og det var bare en strålende Lundqvist som igjen holdt Rangers inne i kampen. Vondt skulle bli verre da Mats Zuccarello Aasen røk på en utvisning etter å ha hektet en Kings-spiller.

Da fyrte Drew Doughty av et skudd fra nesten blålinjen som endte med en retur fra Kong Henrik i Rangers-målet. Der dukket Marian Gaborik ut og satte returen etter å ha vært nesten usynlig hele kampen. Stillingen ble 2–2 og dramaet fortsatte.

Gaborik-mål

Gaborik og Kings kunne juble etter utligning til 2–2.

Kings dominerte kampen totalt etter scoringen og Rangers ble tvunget til å sende puck etter puck til icing.

Med åtte minutter igjen tok Rangers seg delvis mer inn i kampen igjen og fikk fyrt av et par skudd, men ingen som trøblet Quick i Kings-målet. Med 4:45 igjen på klokka ledet Kings skuddstatistikken 10–2 i tredje periode.

Kings fortsatte trykket mot slutten av tredje periode og Rangers er heldige som unngikk baklengs. Kampen gikk dermed til spilleforlengelse med 2–2 etter full tid.

4. periode (spilleforlengelse)

For tredje gang i finaleserien så skulle kampen avgjøres i spilleforlengelse og første mål vinner.

Kings åpnet best og fikk et par store sjanser, men så smalt Rangers tilbake og Derek Stepan fikk en kjempesjanse etter fire minutter da han bommer fra skrått hold på åpent mål.

Ingen av lagene sparte på kruttet i spilleforlengelsen og tempoet var skyhøyt i det som var den 105 kampen denne sesongen for New York Rangers.

Rangers jobbet til seg et lite overtak etter hvert som klokket tikket mot tolv spilte minutter i perioden. Rick Nash som har hatt et litt blekt finalespill til han å være våknet skikkelig til liv og skapte farligheter.

Men også Kings hadde sine muligheter og pucken smalt i tverrliggeren bak Lundqvist etter tretten minutter. Kings kom sterkere og sterkere mot slutten av perioden.

Det var kun Henrik Lundqvist i storform som klarte å holde laget inne i finalespillet så lenge som det gikk.

Med bare 30 sekunder igjen av perioden kom Chris Kreider alene med Quick i Kings-målet, men målvakten gjorde en kjemperedning og den heseblesende perioden ebbet ut.

5. periode (spilleforlengelse)

LA Kings gikk rett i strupen på Rangers etter hvilen. Skudd for styring, men Lundqvist hadde ikke åpnet lukene. Rangers kontret like etter og satte Kings under press, men det var ikke like skummelt.

Spillerne hadde brukt hvilen godt, for tempoet var fortsatt høyt.

Etter fem minutter fikk Kings en utvisning og Rangers kunne forsøke å utnytte dette. Det klarte de ikke, selv om overtallsspillet var godt og New York-laget kom til flere gode sjanser.

Like etter kom Zuccarello Aasen til en kjempesjanse, men skuddet satt rett i stolpen. Det fjerde stolpeskuddet totalt i spilleforlengelsen. Der var nordmannen nær å skaffe seg heltestatus!

Tempoet dalte litt utover i femte periode, noe som må sies å være normalt med over 90 minutter effektiv spilletid i ishockey. Fortsatt kom begge lag til sjanser, men ikke i like høy rate som i fjerde periode.

Elleve minutter ut i femte periode ble kampen historisk og den eldste kampen i Los Angeles Kings' historie.

Så kom avgjørelsen. På en retur dukket Martinez opp og kunne sette pucken i det åpne buret etter at Lundqvist hadde reddet det første skuddet.

Martinez

AVGJØRELSEN: Etter 34 minutter effektiv spilletid i spilleforlengelsen måtte Henrik Lundqvist gi tapt da Martinez satte inn en enkel retur.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner