Her spiller Carlsen basket mens rivalene pugger

ZÜRICH (NRK.no): Trener Peter Heine Nielsens hovedoppgave er å ha det gøy med Magnus Carlsen – og å hjelpe til med å slå NRKs journalister i basket. Carlsen jobber nemlig tre ganger så lite som rivalene før partier.

Magnus Carlsen er gjenforent med sin mest betrodde sekundant, Peter Heine Nielsen. Men for Danmarks beste sjakkspiller har jobben som Carlsens hovedtrener blitt noe ganske annet enn det han så for seg. Reporter/foto/redigerer: Nils Fredrik Røren.

Se Magnus Carlsen og trener Peter Heine Nielsen i aksjon på basketbanen i NRKs Sportsrevy-reportasje fra superturneringen i Zürich. Foto/redigering: Nils Fredrik Røren.

– Okei, jeg kaster den i plata, og så kommer du og bare «pow!», roper Magnus Carlsen til trener Peter Heine Nielsen.

Carlsen treffer perfekt med basketpasningen, og den svære dansken dunker ballen gjennom kurven.

– Han er faktisk ganske god i basket. Han har litt å gå på når det gjelder kondisen, men han… han er jo høy, sier Carlsen lattermildt til NRK.no.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er en habil basketspiller. Her viser han kunstene utenfor en skole i kjølige Zürich.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Spilte basket i timesvis dagen før flere partier

NRK fikk bli med verdens beste sjakkspiller og treneren Peter Heine Nielsen på en vanlig ettermiddag under sjakkturneringen i Sveits.

Mens andre toppspillere som regel pugger og studerer til de blir matte, var Carlsen på ekspedisjon ute i bybildet i vakre Zürich.

Målet: Å finne basketball og basketbane for å få til en kamp mot NRKs utsendte.

Den nybakte verdensmesteren ender med å spille ball i en liten skolegård i flere timer - dagen før han skulle møte hele verdenseliten i sjakk.

– Det er ikke latskap. Magnus fungerer godt når han har det godt. Så disse gjøremålene er viktige ting, sier treneren.

– Magnus er en optimal sportsmann

Magnus Carlsen og Peter Heine Nielsen

Magnus Carlsen scorer mens Peter Heine Nielsen ser på.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

40-åringen har over 2600 i rating som sjakkspiller, og er dermed sterk nok til å være en viktig sjakklig ressurs – noe han har vært i en årrekke for Vishwanathan Anand.

Likevel har han ingenting imot at Carlsen bruker ham like mye som basketspiller som teoretiker.

– Jeg er ansatt for at Magnus skal ha det godt og være klar for partiene, men hvis det betyr at jeg skal gå på kino og se «The Wolf of Wall Street» eller spille basket, så er ikke det noen dårlig jobb, gliser den høyreiste dansken.

– Etter min mening er han optimal som sportsmann. Han har en enorm energi, blant annet fordi han er dyktig til å slappe av, sier han.

Carlsen bruker én time - rivalene tre-fire

Heine Nielsen presiserer at han som trener jobber mye med sjakk også, både med og uten Carlsen til stede.

Likevel, dansken mener Carlsen er annerledes. Han får aldri telefoner klokken 03.00 om sjakklige problemer. I stedet sitter han med sjakkstjernen og diskuterer Premier League og NBA utover kvelden.

– Sjakklig sett jobber han relativt lite i forhold til sine konkurrenter. Mens de andre bruker tre-fire timer på forberedelser, bruker han kanskje én time. Han trenger ikke like mye, sier stormesteren.

– Det er en stor del av hans styrke. Magnus bruker den energien ved brettet i stedet. Det er mye av grunnen til at han kan spille på høyt nivå i seks timer, mens konkurrentene kollapser mye tidligere.

– Det må være skremmende for de andre at han er nummer én med så lite forberedelser, sier stormesteren fra Holstebro.

Peter Heine Nielsen

Slik ser det ut der Peter Heine Nielsen sitter og analyserer sjakkpartier i Zürich. Dansken følger partiene tett underveis. Han sitter også gjerne og løser sjakk-problemer mens Magnus Carlsen slapper av.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Stusset i begynnelsen

Søndag fortalte arbeidsjernet Fabiano Caruana at han synes det er et mysterium hvor lite Magnus Carlsen jobber med sjakken. Han kan nesten ikke tro at mytene er sanne.

Også Peter Heine Nielsen reagerte i begynnelsen av samarbeidet. Han syntes det var rart at unge Magnus Carlsen først og fremst øvde når han hadde lyst til å øve, mens andre sjakkspillere har arbeidsmoralen til å tvinge seg gjennom voldsomme mengder sjakktrening.

– Det var litt merkelig å avfinne seg med at vi skulle spille bordtennis i stedet for å analysere foran en viktig turnering. Jeg kunne være skeptisk, for selv trente jeg mye mer systematisk. Jeg trodde det skulle være viktig for Magnus også. Men det har det tydeligvis ikke vært, sier dansken, som nok en gang påpeker at Carlsen tross alt har spilt enormt mye sjakk.

Tok helt feil av 10 av gamle Carlsen

De to samarbeidspartnerene møtte hverandre for første gang da nordmannen var bare ti år. Da var den 17 år eldre dansken allerede Nordens beste spiller.

– Mitt førsteinntrykk av Magnus kunne nesten ikke vært mer feil. Han spilte en turnering, og klarte seg ikke spesielt godt. Det virket som han først og fremst hadde lest veldig mye åpningsteori. Det er nettopp motsatte kvaliteter av de som har gjort at han ble verdensmester, ler Peter Heine Nielsen.

– Det endret seg da jeg snakket med ham for første gang, da han var rundt 13. Vi var på en sjakkleir, og snakket om sjakk gjennom hele frokostpausen. Det var som å snakke med en veldig dyktig kollega – bortsatt fra at han var 13 år gammel. Det var absurd, men veldig fascinerende, sier han.

Henrik Carlsen, Tarjei Joten Svensen og Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen følger det spennende partiet mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura med Henrik Carlsen (t.v.) og sjakkentusiast Tarjei Joten Svensen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen: – Han er veldig viktig

Man skulle nesten tro nordmannen kunne funnet en bedre lekekamerat enn den nesten dobbelt så gamle 40-åringen. Men av en eller annen grunn fungerer de veldig godt sammen.

– Han er veldig viktig. Det er veldig viktig å trives godt under turneringer, sier Carlsen til NRK.no.

– Vi har kjent hverandre i veldig mange år. Vi er vel like nerdete begge to, så vi passer vel godt sammen, smiler historiens høyest ratede sjakkspiller – som i tillegg til ledelse i turneringen i Zürich stakk av med seier i basketkampen mot NRK.

Se intervjuet med Magnus Carlsen etter seieren mot Fabiano Caruana. Reporter: Mads Støstad

VIDEO: Se NRKs intervju med Magnus Carlsen etter søndagens seier mot Fabiano Caruana.

Siste nytt

 • Delph klar for City

  Fabian Delph er klar for Everton. Den engelske landslagsspilleren kommer fra Manchester City og har signert en treårskontrakt med Liverpool-klubben, melder klubben på sine hjemmesider. Engelskmannen skal koste i underkant av 95 millioner kroner.

  Laster Twitter-innhold
 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal