Magnus Carlsen - Magnus Carlsen ved brettet for første gang siden VM i slutten av november. - Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen ved brettet for første gang siden VM i slutten av november.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen knuste Anand: – Synes ikke synd på ham i det hele tatt

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsen fikk en katastrofestart, men fikk kommentatorene til å måpe i begeistring da han tok hjem seieren i første dyst etter VM. En fin bonus var at han knuste Vishy Anand.

Magnus Carlsen - Magnus Carlsen fant fram grimasene allerede før partiet mot Caruana - og tapte klart. - Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen fant fram grimasene allerede før partiet mot Caruana - og tapte klart.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg synes ikke noe synd på Anand. Han har vært med i dette gamet lenge, sier Magnus Carlsen til NRK.no i sekundene etter den dramatiske snuoperasjonen på onsdag.

Nordmannen var tilbake ved brettet for første gang siden VM, og møtte fem av verdens ti beste spillere i såkalt lynsjakk, hvor alle konkurrentene møtte hverandre med bare fire minutter hver på klokka.

På startliste stod også VM-motstander Vishwanathan Anand. Og Carlsen feide inderen av brettet i det fjerde partiet.

Carlsen brukte bare 21 trekk på å sette rivalen ut av spill.

– Det var deilig. Det var en skikkelig knockout-seier også, så det var morsomt, sier 23-åringen med et dårlig skjult glis.

Magnus Carlsen hadde ingen god start på toppturneringen i Zürich onsdag kveld. Turneringen startet med lynsjakk og Carlsen var tydelig rusten. Dette var Carlsens første turnering siden VM-seieren i høst. Etter å ha møtt alle motstanderne endte likevel Carlsen på en delt førsteplass. Turneringen fortsetter med ordinær sjakk og hurtigsjakk i dagene som kommer.

VIDEO: Se NRKs reportasje fra lynsjakken, inkludert intervju med Magnus Carlsen.

Sjokkstart

Carlsen har vært nervøs før turneringen, men fikk en skikkelig vekker allerede i første parti.

23-åringen ble regelrett overkjørt av den stille italieneren Fabiano Caruana.

Bæringen fikk det ikke til å stemme i det hele tatt i det neste partiet heller. Det var såvidt han greide å ro i land en remis mot Boris Gelfand.

– Det var bare flaks jeg greide remis, sier Carlsen.

– Jeg har nesten aldri spilt så dårlig som jeg gjorde i begynnelsen her. Det var så dårlig at jeg ikke kunne bli sur engang. Jeg måtte bare le, fortsetter verdenseneren.

Levon Aronian - Verdenstoer Levon Aronian var i perlehumør før sjakken startet, men havnet på feil side av en norsk sjakkoppvisning. - Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdenstoer Levon Aronian var i perlehumør før sjakken startet, men havnet på feil side av en norsk sjakkoppvisning.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg var nok litt rusten, sier Carlsen.

Også det tredje partiet startet skrekkelig for Carlsen.

Så snudde alt.

Kommentatorene i ekstase etter superredning

Carlsen fikk kommentatorene på den offisielle TV-sendingen til å gispe i begeistring idet han snudde en elendig posisjon til remis mot selveste Levon Aronian, verdenstoeren og feltets store formspiller.

– Det er et fantastisk forsvar han viser her. Jeg kan nesten ikke tro det, utbrøt kommentator og toppspiller Peter Leko.

– Dette må være tungt for Aronian, fortsatte han.

Carlsen var veldig fornøyd med seieren.

– Jeg kjempet bra fra en håpløs stilling. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å snu trenden, sier bæringen.

Vishy Anand og Magnus Carlsen - Vishy Anand og Magnus Carlsen på starten av partiet. - Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vishy Anand og Magnus Carlsen på starten av partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vant siste parti med kniven på strupen

Deretter kom den klare seieren mot den gamle kjenningen Anand, før amerikaneren Hikaru Nakamura ventet i siste parti. Carlsen måtte vinne for å sikre seg en plass blant de tre beste.

Det var viktig, for de tre beste får én ekstra mulighet til å spille med hvitt i den klassiske sjakken, som starter på torsdag.

Carlsen har tradisjonelt et godt tak på Nakamura, og nordmannen vant i overbevisende stil.

– Han gjorde noen trekk jeg ikke skjønte så mye av. Jeg takket og bukket og spilte de trekkene som var mest naturlige for meg, sier 23-åringen.

Magnus Carlsen har eigentlig alt å tape i det monge kallar det sterkaste turneringsfeltet i sjakkhistorien. Men den regjerande verdsmeisteren hevdar han trives med ekstra press.
Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Se NRKs reportasje fra pressemøtet med spillerne før turneringen startet, inkludert intervjuer med Levon Aronian og Vishwanathan Anand.

– Blir interessant i morgen

Dermed endte han faktisk helt oppe på delt førsteplass med verdenstoer Levon Aronian.

I morgen møter verdensmesteren Boris Gelfand med hvite brikker. Gelfand er den nest svakeste spilleren i turneringen.

– Hvis mot Gelfand er interessant. Jeg har hatt godt tak på ham tidligere, så nå har jeg alle tiders mulighet til å få en god start, sier Magnus Carlsen.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Dæhli med målgivende

  Mats Møller Dæhli spilte lekkert gjennom Kenwyne Jones alene med keeper og spissen gjorde ingen feil og puttet inn 1-1 i kampen mellom Cardiff mot Fulham. London-laget tok ledelsen etter 22 minutter ved Tim Hoogland, men Jones' scoring sørget for ett poeng til Ole Gunnar Solskjærs menn.

 • Alonso starter

  Tidligere i uken ble Xabi Alonso klar for den tyske seriemesteren, Bayern München. Lørdag kveld møter de Schalke 04 i Bundesligaen og allerede er spanske Alonso med i startoppstillingen. Dermed får han debuten sin i den røde drakten. Tidligere i sommer signerte Bayern landsmannen Pepe Reina.

 • FALCAO - Foto: VALERY HACHE / Afp
  Foto: VALERY HACHE / Afp

  Falcao på tribunen

  Under lørdagens kamp mellom Monaco og Lille sitter Monacos stjernespiss Radamel Falcao på tribunen. Colombianeren er ikke skadet, men har vært koblet vekk fra klubben den siste uken. Blant annet den franske sportsavisen L'Equipe melder at Real Madrid er neste stoppsted for storscoreren, mens andre mener at det er den engelske ligamesteren, Manchester City, som kan dra nytte av Falcaos målteft denne sesongen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Birkebeinerrittet
4-4-2 Eliteserien: Aalesund - Strømsgodset
VM hestesport: Reining, finale
VM Hestesport, reining, individuell finale
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Vålerenga