Russland utestengt fra internasjonal idrett i to år: – Slipper altfor billig unna

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har bestemt seg for å utestenge Russland fra internasjonal idrett i to år. Utøvere kan likevel få delta under nøytralt flagg.

FILE PHOTO: Olympics: Opening Ceremony

NØYTRALT FLAGG: Russiske utøvere måtte stille under nøytralt flagg under OL i 2018.

Foto: Rob Schumacher / Reuters

Det skriver CAS i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Nasjonen Russland får ikke delta i sommer-OL i 2021 eller vinter-OL i 2022. De får heller ikke delta i noen verdensmesterskap i perioden. Russiske utøvere kan likevel kunne delta under nøytralt flagg.

Dommen på to år er halvert fra den opprinnelige avgjørelsen til verdens antidopingbyrå (WADA).

– Slipper for billig unna

Avgjørelsen var enstemmig blant de tre CAS-dommerne.

Dommen betyr at Russland fortsatt får delta i fotball-EM i sommer. Grunnen er at mesterskapet, som arrangeres av UEFA, ikke går under kategorien som et globalt idrettsarrangement.

Fotball-VM blir det derimot ingenting av for russerne.

Linda Hofstad Helleland, tidligere visepresident i Wada, påpeker at en utøver som jukser får gjerne fire års utestengelse. Men i dette tilfellet får en hel stat to år som straff.

– Jeg finner det underlig at et system som er vurdert av CAS til å være basert på juks, uærlighet og systembasert doping, slipper unna med kun to års straff, sier Helleland til NRK.

Hun mener at store deler av idrettsverden ikke har blitt hørt, ettersom hun oppfatter at mange ville gi Russland en streng straff.

– Jeg er tilfreds med at CAS har besluttet en gang for alle at Russland har manipulert alle antidoping systemer i russisk idrett, men samtidig svært skuffet over at Russland slipper unna så billig, sier Helleland og fortsetter:

– Igjen taper de rene utøverne.

President i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll, er også overrasket. Hun mener at saken er svært alvorlig.

– Vi er overrasket over at lengden på suspensjonen er halvert. Norges idrettsforbund støttet Wadas beslutning i 2019 om fire års suspensjon av det russiske antidopingbyrået Rusada, sier Kjøll i en pressemelding.

Kjøll

REAGERER: Idrettspresident Berit Kjøll sier hun er overrasket over halveringen av dommen.

Foto: Terje Pedersen

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener at det er bra at Russland straffes. Likevel reagerer han på rammen. Han begrunner det slik:

– Blir du tatt med EPO eller anabole steroider, så er vanlig utestengelse fire år. I denne dommen blir utestengelsen halvert i forhold til hva WADA foreslo.

Den norske skiskytteren Vetle Sjåstad Christiansen fikk Russland-beskjeden like etter at han kom på fjerdeplass i sprinten i Hochfilzen.

– Det kom litt brått på, men vi har skjønt at det ligger noe i gjære og at det kom en reaksjon. At det ble utestengelse i to år, var kanskje litt overraskende, sier Sjåstad Christiansen til SVT.

VM i skiskyting i Anterselva 2020

OVERRASKET: Vetle Sjåstad Christiansen sier avgjørelsen kom litt brått på.

Foto: Berit Roald / NTB

– Meningsløst og ufortjent

At dommen er på to år, og ikke fire, får Gregorij Rodtsjenkov, til å reagere. Han var en del av hele den institusjonaliserte dopingen i Russland, og har senere blitt en varsler som har samarbeidet med Wada i etterforskningen.

– Beslutningen fra CAS er meningsløs og ufortjent. Til tross for overveldende bevis på korrupsjon, dopingbedrageri og hindring av rettferdighet, har CAS nok en gang vist seg uvillig og ikke i stand til å håndtere systematisk og langvarig kriminalitet fra Russland, skriver Rodtjsenkovs advokat, Jim Walden, i en pressemelding.

Russerne får heller ikke lov til å arrangere VM de neste to årene. I dommen står det at slike mesterskap skal flyttes til et annet sted hvis det er «praktisk og juridisk mulig».

I tillegg får ikke russere bli oppnevnt i styrer i internasjonal idrett de neste to årene.

For at Russland skal bli en del av idretten igjen, må de også gi full tilgang til databasen fra dopinglaben i Moskva. Forrige gang de ga en slik «full tilgang», hadde de manipulert data og slettet en lang rekke dokumenter fra databasen.

Rusadas turbulente år

Det russiske antidopingbyrået Rusada har vært i hardt vær de siste årene. Det begynte i 2015 da de ble suspendert av verdens antidopingbyrå (Wada) for omfattende brudd på dopingreglene helt tilbake til 2011.

For fire år siden kom det som blir omtalt som McLaren-rapporten, fordi arbeidet med den ble ledet av jusprofessor Richard McLaren. Der kom det frem at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under OL i Sotsji i 2014.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) valgte likevel ikke å stenge Russland ute fra sommer-OL i 2016, men etter stort press ble Russland utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea i 2018, men enkelte russiske utøvere kunne delta under nøytralt flagg.

På høsten samme år ble Rusada tatt inn igjen i varmen i Wada. Det førte til store protester.

FILE PHOTO: WADA Investigation team member McLaren attends the World Summit on Ethics and Leadership in Sports in Zurich

RAPPORT: Richard McLaren kom i 2016 ut med Mclaren-rapporten. Der kom det fram at over 1000 utøvere har vært en del av et statsstøttet russisk dopingprogram.

Foto: Ruben Sprich / Reuters

Noen måneder senere startet omfattende undersøkinger av dopinglaboratoriet i Moskva. Over 2000 prøver ble analysert, og Wada mener flertallet av disse var manipulerte. Det gjorde at Wada i desember 2019 valgte å utestenge Rusada på nytt.

Wada bestemte så at Russland ikke kunne delta i OL, Paralympics eller alle andre store mesterskap de fire år neste årene. Den straffen anket Rusada kjapt, som mener de ikke har gjort noe galt. Og slik ble saken altså tatt opp i idrettens voldgiftsrett (CAS).

Siste nytt

 • West Ham til femteplass

  West Ham slo Leeds 2-0 og kleiv til femteplass på tabellen. Jesse Lingard og Craig Dawson scora måla i løpet av seks minutt midt i første omgang.

  Leeds fekk to mål annullert tidleg i kampen, og er nummer 11 i Premier League.

  Craig Dawson
  Foto: Ian Walton / AP
 • Marek Hamsík klar for svensk klubb

  Fotballstjernen Marek Hamsík er klar for IFK Göteborg. Det melder klubben og blir gjengitt av blant annet SVT.

  – Det er ikke hver dag at en svensk klubb får en slik mulighet, sier sportssjef Pontus Farnerud.

  Han legger til at Hamsik ikke har tatt turen til Göteborg for pengenes skyld, men at han er der for å prestere. Det blir understreket av slovaken selv.

  – Jeg vet ikke mye om Allsvenskan og jeg må tilpasse meg veldig raskt. Jeg er her for å gjøre mitt beste for klubben, sa Marek Hamsík på en pressekonferanse.

  Men det har ikke blitt lagt skjul på at overgangen delvis skyldes at Hamsik vil representere en europeisk klubb før sommerens EM.

  Hamsik spilte over 400 kamper for Napoli og var lenge kaptein i klubben. Han har de siste årene spilt fotball i Kina, men er nå klar for Sverige.

  Marek Hamsik
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Fossum avgjorde på overtid

  Iver Fossum scoret kampens eneste mål på straffespark da Aalborg slo Sønderjyske 1-0 i dansk fotball mandag.

  Dermed klatret Jylland-klubben til åttendeplass i den danske superligaen. Mandagens motstander Sønderjyske har samme antall poeng, men er foran på bedre målforskjell.

  Matchvinnerscoringen var Fossums sjuende i ligaen denne sesongen.

  På sidelinjen kunne tidligere Sandefjord-trener Marti Cifuentes juble for sin første seier for Aalborg etter at han overtok treneransvaret i klubben.

  Iver Fossum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal