Hopp til innhold

Russland utestengt fra internasjonal idrett i to år: – Slipper altfor billig unna

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har bestemt seg for å utestenge Russland fra internasjonal idrett i to år. Utøvere kan likevel få delta under nøytralt flagg.

FILE PHOTO: Olympics: Opening Ceremony

NØYTRALT FLAGG: Russiske utøvere måtte stille under nøytralt flagg under OL i 2018.

Foto: Rob Schumacher / Reuters

Det skriver CAS i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Nasjonen Russland får ikke delta i sommer-OL i 2021 eller vinter-OL i 2022. De får heller ikke delta i noen verdensmesterskap i perioden. Russiske utøvere kan likevel kunne delta under nøytralt flagg.

Dommen på to år er halvert fra den opprinnelige avgjørelsen til verdens antidopingbyrå (WADA).

– Slipper for billig unna

Avgjørelsen var enstemmig blant de tre CAS-dommerne.

Dommen betyr at Russland fortsatt får delta i fotball-EM i sommer. Grunnen er at mesterskapet, som arrangeres av UEFA, ikke går under kategorien som et globalt idrettsarrangement.

Fotball-VM blir det derimot ingenting av for russerne.

Linda Hofstad Helleland, tidligere visepresident i Wada, påpeker at en utøver som jukser får gjerne fire års utestengelse. Men i dette tilfellet får en hel stat to år som straff.

– Jeg finner det underlig at et system som er vurdert av CAS til å være basert på juks, uærlighet og systembasert doping, slipper unna med kun to års straff, sier Helleland til NRK.

Hun mener at store deler av idrettsverden ikke har blitt hørt, ettersom hun oppfatter at mange ville gi Russland en streng straff.

– Jeg er tilfreds med at CAS har besluttet en gang for alle at Russland har manipulert alle antidoping systemer i russisk idrett, men samtidig svært skuffet over at Russland slipper unna så billig, sier Helleland og fortsetter:

– Igjen taper de rene utøverne.

President i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll, er også overrasket. Hun mener at saken er svært alvorlig.

– Vi er overrasket over at lengden på suspensjonen er halvert. Norges idrettsforbund støttet Wadas beslutning i 2019 om fire års suspensjon av det russiske antidopingbyrået Rusada, sier Kjøll i en pressemelding.

Kjøll

REAGERER: Idrettspresident Berit Kjøll sier hun er overrasket over halveringen av dommen.

Foto: Terje Pedersen

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener at det er bra at Russland straffes. Likevel reagerer han på rammen. Han begrunner det slik:

– Blir du tatt med EPO eller anabole steroider, så er vanlig utestengelse fire år. I denne dommen blir utestengelsen halvert i forhold til hva WADA foreslo.

Den norske skiskytteren Vetle Sjåstad Christiansen fikk Russland-beskjeden like etter at han kom på fjerdeplass i sprinten i Hochfilzen.

– Det kom litt brått på, men vi har skjønt at det ligger noe i gjære og at det kom en reaksjon. At det ble utestengelse i to år, var kanskje litt overraskende, sier Sjåstad Christiansen til SVT.

VM i skiskyting i Anterselva 2020

OVERRASKET: Vetle Sjåstad Christiansen sier avgjørelsen kom litt brått på.

Foto: Berit Roald / NTB

– Meningsløst og ufortjent

At dommen er på to år, og ikke fire, får Gregorij Rodtsjenkov, til å reagere. Han var en del av hele den institusjonaliserte dopingen i Russland, og har senere blitt en varsler som har samarbeidet med Wada i etterforskningen.

– Beslutningen fra CAS er meningsløs og ufortjent. Til tross for overveldende bevis på korrupsjon, dopingbedrageri og hindring av rettferdighet, har CAS nok en gang vist seg uvillig og ikke i stand til å håndtere systematisk og langvarig kriminalitet fra Russland, skriver Rodtjsenkovs advokat, Jim Walden, i en pressemelding.

Russerne får heller ikke lov til å arrangere VM de neste to årene. I dommen står det at slike mesterskap skal flyttes til et annet sted hvis det er «praktisk og juridisk mulig».

I tillegg får ikke russere bli oppnevnt i styrer i internasjonal idrett de neste to årene.

For at Russland skal bli en del av idretten igjen, må de også gi full tilgang til databasen fra dopinglaben i Moskva. Forrige gang de ga en slik «full tilgang», hadde de manipulert data og slettet en lang rekke dokumenter fra databasen.

Rusadas turbulente år

Det russiske antidopingbyrået Rusada har vært i hardt vær de siste årene. Det begynte i 2015 da de ble suspendert av verdens antidopingbyrå (Wada) for omfattende brudd på dopingreglene helt tilbake til 2011.

For fire år siden kom det som blir omtalt som McLaren-rapporten, fordi arbeidet med den ble ledet av jusprofessor Richard McLaren. Der kom det frem at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under OL i Sotsji i 2014.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) valgte likevel ikke å stenge Russland ute fra sommer-OL i 2016, men etter stort press ble Russland utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea i 2018, men enkelte russiske utøvere kunne delta under nøytralt flagg.

På høsten samme år ble Rusada tatt inn igjen i varmen i Wada. Det førte til store protester.

FILE PHOTO: WADA Investigation team member McLaren attends the World Summit on Ethics and Leadership in Sports in Zurich

RAPPORT: Richard McLaren kom i 2016 ut med Mclaren-rapporten. Der kom det fram at over 1000 utøvere har vært en del av et statsstøttet russisk dopingprogram.

Foto: Ruben Sprich / Reuters

Noen måneder senere startet omfattende undersøkinger av dopinglaboratoriet i Moskva. Over 2000 prøver ble analysert, og Wada mener flertallet av disse var manipulerte. Det gjorde at Wada i desember 2019 valgte å utestenge Rusada på nytt.

Wada bestemte så at Russland ikke kunne delta i OL, Paralympics eller alle andre store mesterskap de fire år neste årene. Den straffen anket Rusada kjapt, som mener de ikke har gjort noe galt. Og slik ble saken altså tatt opp i idrettens voldgiftsrett (CAS).

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal