Russland-trener opprørt etter WADA-avgjørelse: – Det er virkelig galskap

DAVOS (NRK): Stemningen i det russiske laget har gått fra smil og jubel – til nedtrykthet og uvisshet på bare noen få dager. Trener Markus Cramer forteller at han ikke har noen lett jobb med å piske frem konkurranseinstinktet hos sine utøvere.

1QiMACjp0M0

NÆRT FORHOLD: Trener Markus Cramer og russiske Sergej Ustjugov, her fra Tour de Ski i 2017/2018-sesongen.

Foto: Terje Pedersen

Sergej Ustjugov er en av Cramers elever som skal kjempe mot de norske løperne i både sprint og 15 kilometer intervallstart lørdag og søndag denne helgen.

Mandag besluttet WADA (Verdens antidopingbyrå) å utestenge Russland fra alle store arrangementer, som OL og VM i fire år framover.

Det heter imidlertid i WADAs vedtak at russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal kunne delta som «nøytrale utøvere».

– Atmosfæren er ikke som før. Det gjelder ikke alle, men spesielt de eldre utøverne, beskriver Markus Cramer til NRK.

– Galskap

Den tyske treneren har ansvaret for en av de tre treningsgruppene til Russland. På Cramers lag er blant annet Sergej Ustjugov. I og med at Russland trolig velger å anke saken til CAS (Idrettens voldgiftsrett), vil han avvente å uttale seg for bastant om saken før en endelig avgjørelse foreligger en stund frem i tid.

Men han liker dårlig at hans russiske løpere må leve i uvisshet. Cramer påpeker at det kan ta et år før de vet hva som kommer til å skje med dem.

Verdenscup ski nordiske grener.

TUNGE DAGER: – Atmosfæren er ikke som før, sier trener Markus Cramer til NRK.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg er veldig opprørt over avgjørelsen fordi det er utøverne som er de store taperne. Suspensjonene går rett på utøverne og ikke de som sitter på «et kontor». Hvis det er noen det er noen på et kontor som har levert noe for sent, eller endret noe, hva kan utøverne gjøre?

– Det er virkelig galskap, sier han og sukker.

Møtte utøverne onsdag

Cramer har hatt en uke som har gått i store bølgedaler rent emosjonelt. Søndag fikk han se to russiske stafettlag slå Norges førstelag på Lillehammer. Mandag hadde han bursdag. Samme dag besluttet WADAs styre en tøff dom overfor russerne.

På grunn av familiære årsaker har ikke Cramer rukket å reise til Davos før på onsdag, der verdenscupen fortsetter lørdag og søndag. Der møtte han de russiske utøverne for første gang siden avgjørelsen som har lagt sin demper på den russiske langrennstroppen.

– Ikke den samme Sergej

Han snakker ikke mye med Ustjugov om det som skjer på toppnivå i idrettsverden. Men han vet at eleven tenker mye på det.

Bolsjunov

NØYTRAL: Aleksander Bolsjunov deltok som nøytral under OL i Pyeongchang i februar 2018.

Foto: Franck Fife / AFP

– På Lillehammer så var han glad og i godt humør. Nå er det ikke den samme Sergej som for noen dager siden. Det er veldig hardt å se. Det er en tøff situasjon for ham, sier Cramer.

For den russiske skiprofilen vekker det som nå skjer vonde minner. Ustjugov var blant de utøverne som aldri fikk noen invitasjon av IOC til OL i Pyeongchang.

Enkelte, som Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov, fikk konkurrere i lekene under såkalt nøytralt flagg.

«Begeret er fullt»

Cramer har også fått med seg at Norges skipresident, Erik Røste, har uttalt til NRK at han ønsker russiske utøvere utestengt også i verdenscupen.

Henrik Kristoffersen tapte mot Norges Skiforbund

KRITISK: President i Norges skiforbund, Erik Røste.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Røste er ingen hvem som helst i internasjonal ski-idrett. Han sitter også i styret til Det internasjonale skiforbundet.

Røste mener at det ikke kan være forskjellige regler for hvem som kan delta i store arrangementer som OL, VM og verdenscupen som FIS arrangerer. Røste sa også at han «i prinsippet er imot kollektiv avstraffelse, men at på et tidspunkt er begeret fullt».

Røste understreker overfor NRK at dersom FIS skal følge WADAs linje, så skal de ikke utestenge utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping.

VM ski 2019. Langrenn, 4x10 km stafett menn

NORGE-DØDARE: Sergej Ustjugov har gitt Johannes Høsflot Klæbo og Norge mye å tenke på de siste årene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Hva skjer med Ustjugov?

Røste ringte til Cramer denne uken for å fortelle ham nøyaktig hva han mente med sitt utspill.

Cramer forteller at han bare kjøper deler av argumentasjonen til den norske skipresidenten.

– Vi har utøvere som aldri har hatt befatning med doping. Hva skjer med Ustjugov? Hva med Gleb Retivykh? De fikk ikke starte i OL i Sør-Korea.

– Frem til i dag har vi ikke fått en begrunnelse for hvorfor. Da må det bli et hundre prosent klart hva det er som har skjedd med dem. Ingen kan bli diskvalifisert uten at du får en grunn. Derfor er jeg ikke enig med ham, sier Cramer.

Styret i RUSADA (Russlands antidopingbyrå) skal møtes 19. desember for å avgjøre hvordan de vil gå videre i saken. Det vil si om avgjørelsen skal ankes eller ikke.

Ifølge den tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova, som nå sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset, vil WADAs avgjørelse trolig bli anket til CAS.

Siste nytt

 • Medier: Rösler til Düsseldorf

  Tyske Uwe Rösler (51) overtar Fortuna Düsseldorf etter Friedhelm Funkel, skriver flere tyske medier.

  Funkel fikk sparken onsdag etter svake resultater. Fortuna ligger helt sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass.

  Tidligere har Rösler trent blant andre Lillestrøm, Viking, Molde, Wigan, Leeds, og sist svenske Malmö.

  – 51-åringen vil ha treneransvaret i lørdagens hjemmekamp mot Eintracht Frankfurt, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Jo Inge Berget tilbake i Malmö FF
  Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix
 • Thiem senket verdensener Nadal

  Dominic Thiem storspilte og stoppet Rafael Nadal i kvartfinalen i Australian Open i tennis. Østerrikerens slo Nadal i tiebreak tre ganger og vant kampen med settsifrene 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6, 7-6 (8-6). Thiem, som er rangert som verdens 5. beste tennisspiller, møter tyskeren Alexander Zverev i semifinalen. I den andre semifinalen møtes Novak Djokovic og Roger Federer. Det blir den 50. kampen mellom dem.

  Dominic Thiem slo Rafael Nadal ut av Australian Open
  Foto: David Gray / AFP
 • Bryant-helikopter traff fjellvegg

  Helikopteret som styrtet og tok livet av ni mennesker, inkludert Kobe Bryant i helgen, falt 600 meter i minuttet. Helikopteret fløy 700 meter over bakken da de mistet kontakten, og skal ha vært intakt frem til det traff en fjellvegg, melder CNN.

  Kobe Bryant
  Foto: Martin Rickett / Pa Photos

Sendeplan

Kl. Program Kanal