Hopp til innhold

Wada utestenger Russland fra internasjonale konkurranser: – Ikke noen straff som svir

LAUSANNE/OSLO (NRK): Verdens antidopingbyrå (Wada) har besluttet å utestenge Russland fra de største idrettskonkurransene de neste fire årene. Russiske idrettsutøvere kan likevel få delta under nøytralt flagg.

News conference of World Anti-Doping Agency in Lausanne

PRESSEKONFERANSE: Wada holdt pressekonferanse om utestengelsen mandag. Fra venstre: Gunter Younger, direktør for WADAs etterforskningsgruppe Witold Banka, påtroppende president, WADA Craig Reedie, president, WADA Olivier Niggli, generalsekretær, WADA Jonathan Taylor, leder av CRC-komiteen.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Det bestemte styret i Wada i sitt møte mandag. Dermed følger de anbefalingene fra komiteen som har anbefalt en rekke sanksjoner mot Russland.

– Jeg kan bekrefte at Wada-styret enstemmig har vedtatt å følge anbefalingen fra Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC), sier pressesjef James Fitzgerald.

Under en pressekonferanse mandag bekreftet også Wada-president Craig Reedie avgjørelsen.

– Russland har ikke benyttet anledningen til å ordne opp i eget hus, sier han.

– Jeg er overrasket og skuffet, kommenterer Wada-presidenten.

Direktør for Wadas etterforskningsgruppe, Witold Banka, kalte vedtaket en viktig avgjørelse for antidopingarbeidet.

Anbefalingene fra CRC var blant annet:

 • Ingen medlemmer av regjeringen i Russland skal få ha internasjonale verv i idretten.
 • Russland skal fratas muligheten til å arrangere store internasjonale konkurranser. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.
 • Det russiske flagget skal ikke brukes i store internasjonale idrettskonkurranser.
 • Utvalget mente også at Russland måtte utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden.

Dermed blir russiske utøvere nektet å delta i OL, VM og andre store idrettskonkurranser de neste fire årene. Russland kan heller ikke søke om å få arrangere internasjonale idrettsarrangementer.

Linda Hofstad Helleland med ny bok.

IKKE FORNØYD: Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men: Inntil videre kan russiske utøvere delta i verdenscupen.

Les også: Vil utestenge de russiske skistjernene fra verdenscupen

– Ikke fornøyd

Straffen betyr at Russland ikke kan stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020. Det samme gjelder vinter-OL i Beijing i 2022, samt en lang rekke andre internasjonale stevner og mesterskap.

Utestengelsen vil ikke gjelde neste års fotball-EM, der Russland er kvalifisert og skal være en av 12 vertsnasjoner.

Russiske utøvere kan også delta som «nøytrale utøvere», om de kan bevise om de ikke har hatt befatning med doping. Også dette er i tråd med innstillingen fra Wadas uavhengige komité.

Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, er derfor ikke fornøyd med beslutningen.

– Jeg er ikke fornøyd med beslutningen vi gjorde i dag, men det er så langt vi kunne gå, sier hun.

Reedie sier at han er overrasket over uttalelsene til Helleland.

– Jeg skjønner ikke kritikken, og når det kommer til stykket var hun også med på det enstemnige vedtaket i morges, sier han.

– Ikke en spesielt tøft dom

Helleland utdyper kritikken sin slik overfor NRK:

– Det betyr at vi kan oppleve flere hundre russiske utøvere både i Tokyo og Beijing. Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte.

– Så lenge de kan delta under nøytralt flagg, er de russere og de kan få medaljer. Flagg eller ikke, er ikke det mest vesentlige. Verdens utøvere hadde ønsket seg en total utestengelse, sier hun.

– Dette er nok til å leve med for Russland, og det er synd for Wada, for i dag er det veldig mange rene utøvere som er skuffet over at institusjonalisert doping ikke får større konsekvenser, forteller hun.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, synes i likhet med Helleland at det ikke er en spesielt tøff dom.

– Nei, det er det ikke. Fordi man tillater nøytrale utøvere tilsvarende OL i 2018. Vedtaket dekker bare OL, VM, paralympisk og store arrangementer.

– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier Solheim til NTB, og begrunner det med at russerne har manipulert informasjon og slettet data.

Manipulerte prøver

Den russiske dopingskandalen ble kjent for verden i 2015. I flere år hadde Russland dopet sine utøvere og brukt mye ressurser på å holde det hemmelig.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) ble utestengt fra Wada, men ble tatt inn i varmen igjen i fjor høst. Tidligere i år kom imidlertid en anbefaling fra Wadas regeletterlevelseskomité om å utestenge RUSADA på nytt.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

IKKE STRENG DOM: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bakgrunnen var at Wada i 2018 startet omfattende undersøkelser knyttet til dopinglaboratoriet i Moskva. Over 2.000 prøver ble analysert, og Wada mener disse i stor grad er manipulerte.

– Jeg tror dette er den største sportsskandalen verden noensinne har sett, sier Linda Hofstad Helleland, på spørsmål om Russland har blitt urettferdig behandlet.

– De må beklage for all smerten som alle utøverne og idrettsfansen over hele verden har opplevd på grunn av det de gjorde.

– Makta som rår

Hvordan opplevde du møtet der i dag?

– Dette er rigget og linet opp gjennom lang tid. Det viser at det er et Wada som er styrt av IOC, et Wada som ikke er uavhengig. De som taper på det er de rene utøverne, man skulle tro at både IOC og Verdens antidopingbyrå ville stå på de rene utøverne sin side. Men igjen får vi se at det er pengene, makta og posisjonene som rår.

Vedtaket i Wada-styret gjelder ikke før det er tatt en endelig avgjørelse. Russland har nemlig 21 dager med å komme med et tilsvar til Wadas beslutning, og mye tyder på at Russland kommer til å anke Wada-dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Jonathan Taylor, leder av CRC-komiteen, forventer imidlertid ikke at en eventuell CAS-anke vil nå frem, sa han under mandagens pressekonferanse.

Den russiske politikeren og tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova sier til det statlige nyhetsbyrået TASS at Russland kommer til å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Hun forteller at det russiske antidopingbyrået RUSADA holder styremøte i neste uke. Der skal det besluttes hva som gjøres videre i saken, ifølge NTB.

Bakgrunn: Skjebnedag for Russland: – Den største sportsskandalen noensinne

Hør også podkasten: Bjørnen lyver - NRK Radio

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Flere utøvere VM-klare

  Norge får stadig flere utøvere klarert til VM i fridrett i Eugene midt i juli. Blant annet er Narve Gilje Nordås inne på ranking på 5000 meter, Beatrice Llano i slegge, Simen Guttormsen i stav og Elisabeth Slettum på 200 meter. Samtidig har Filip Ingebrigtsen, som sliter med en skade, endret oppkjøringsplanene og reiser ikke som planlagt til høydesamling med brødrene i Flagstaff. Senere denne uken avgjøres det om han blir klarert for mesterskapet og reiser på pre-camp til California.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Bekreftet: King ferdig i Watford

  Watford bekrefter at Joshua King er ferdig i klubben. Han spilte for gultrøyene i én sesong, og det ble fem ligascoringer på 31 kamper.

  Den norske angriperen vil nå se seg etter en ny klubb, noe han antydet overfor TV 2 lørdag.

  I intervjuet med kanalen sa han at det kan komme nyheter i løpet av et par uker.

  Premier League - Watford v Brighton & Hove Albion
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Flymekanikerstreiken gir meir cuptrøbbel

  Flymekanikarstreiken er avblås, men gir likevel stadig meir trøbbel for cuprunden denne veka.

  Sandefjord ber om å få flytta sin kamp mot Byåsen i Trondheim onsdag, fordi flyet deira er innstilt. Skal dei ta buss, vil det ta i overkant av ni timar.

  Vikings kamp mot Kristiansund blei tidlegare onsdag utsett til 19. oktober. Frå før er HamKam - Tromsø og Tromsdalen - Bryne utsett til august.

  Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste