Skipresidenten vil utestenge de russiske skistjernene fra verdenscupen

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, kaller Wadas utestengelse av Russland for et bra vedtak. Nå vil han at de samme reglene gjelder for verdenscupen.

Duell mellom Norge og Russland

BORTE FRA VERDENSCUPEN? Sergej Ustjugov sammen med konkurrent Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg kommer til å være veldig tydelig på det. Jeg tror ikke folk kommer til å forstå at det skal være forskjellige regler, sier han til NRK.

Mandag ble Russland utestengt fra globale idrettsmesterskap de neste fire årene på grunn av landets dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014.

Foreløpig kan imidlertid russiske utøvere fortsatt delta i verdenscupen i for eksempel langrenn.

Med andre ord kan en russisk toppløper som Sergej Ustjugov bli utestengt fra OL, men fortsatt få delta i verdenscuprenn og Tour de Ski.

Henrik Kristoffersen tapte mot Norges Skiforbund

President i Norges Skiforbund, Erik Røste.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Begeret fullt

Det synes ikke skipresidenten er noen god løsning.

– Det er foreløpig uavklart. Jeg mener det ikke kan være forskjellige regler i et VM og et verdenscuprenn. Det må være de samme reglene som gjelder, så det må nå bli en diskusjon i FIS etter at man får oversendt all informasjon fra Wada. Vi må se hvordan de formulerer sine kriterier og om det gir rom for skjønn for det enkelte internasjonale forbund, sier Røste

– I prinsippet er jeg mot kollektiv avstraffelse, men på et tidspunkt er begeret fullt, legger han til.

Røste kaller mandagens beslutning i Wada for et godt vedtak.

– Wada gir nå et klart og tydelig signal om at dette ikke aksepteres. Det er et veldig bra signal overfor alle de utøverne vi er satt til å beskytte, nemlig de rene utøverne.

– Russland har over lengre tid vist at de har vært mer opptatt av å vise at de er mer opptatt av å beskytte de som driver med juks kontra de som ikke jukser.

– Dagens vedtak gir kun de som ikke har vært involvert i tidligere saker og som har vært gjennom et antidopingsystem med tester som det er tillit til, anledning til å delta, slik som i OL i Pyeongchang i 2018, legger han til.

Jurij Ganus

Sjefen for Russlands antidopingbyrå, Jurij Ganus.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

– En tragedie

I Russland har nyheten om utestengelsen ikke fått noen god mottagelse.

Sjefen for Russlands antidopingbyrå, Jurij Ganus, sier enkelte utøvere vurderer å forlate Russland for å få konkurrere etter WADAs utestengelse.

Russland har mulighet til å anke avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men Ganus har liten tro på at en anke vil føre fram.

– Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sier Ganus til AFP og snakker om alle russiske utøvere som faktisk er rene.

Han forteller at enkelte utøvere vurderer å forlate Russland, eller med andre ord konkurrere for andre nasjoner.

Ikke overraskende

Selve WADA-avgjørelsen kom ikke overraskende på det russiske antidopingbyrået RUSADA.

– Avgjørelsen fra WADA er forventet. Jeg er ikke overrasket over at den var enstemmig, sier viseadministrerende direktør Margarita Pakjnotskaja i RUSADA.

– Dette er en fortsettelse av det anti-russiske hysteriet som allerede er blitt kronisk, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev til russiske medier, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandagens beslutning fra Verdens antidopingbyrå (WADA) var i tråd med innstillingen fra byråets uavhengige regeletterlevelseskomité (CRC). Komiteen mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.

Rodtsjenkov Grigorij

Dopingvarsler og tidligere sjef for Moskvas dopinglaboratorium, Grigorij Rodtsjenkov.

Foto: EMILY BERL / NYT

Vil anke

Varsleren Grigorij Rodtsjenkov, som er kjent for å ha avslørt hvordan russerne drev med statsstøttet doping under OL på hjemmebane, er fornøyd med avgjørelsen. Han mener likevel det er langt mer å straffe.

– De som er involvert i korrupsjon av visse idretter som friidrett, vektløfting, ski, skiskyting og bob, bør blir straffet med tilbakevirkende kraft. Dopede idrettsutøvere jobber ikke alene. Det er leger, trenere og ledere som ga stoffer, informerte og beskyttet dem, sier Rodtsjenkov i en pressemelding

Som følge av utestengelsen får Russland ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser.

Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal derimot kunne delta som «nøytrale utøvere».

RUSADA-styret skal møtes 19. desember for å avgjøre hvordan de vil gå videre i saken, det vil si om avgjørelsen skal ankes eller ikke. Ifølge den tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova, som nå sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset, vil WADAs avgjørelse trolig bli anket til CAS.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Russland vil anke, fordi vi må forsvare våre utøvere, sier Zjurova.

Siste nytt

 • Knallsterk avslutning av Hovland

  Viktor Hovlands fire birdier på siste dag i Charlotte sikret ham den andre tredjeplassen på rad i PGA-touren.

  23-åringen fra Norge dro til med birdier på hull 4, 7, 14 og 15 i North Carolina. Det ga totalt 67 slag og fire under par på den siste dagen.

  Etter fire dagers spill ble fasiten totalt åtte slag under par totalt, og igjen var det en sistedag det luktet svidd av for Hovland. Han klatret tre plasser på avslutningsdagen.

  Hovland delte 3.-plassen med Keith Mitchell.

  Wells Fargo Golf
  Foto: Jacob Kupferman / AP
 • Neymar-mål holder liv i tittelhåp

  Neymars straffescoring like før pause sørget for 1-1 og ett viktig poeng for Pars Saint-Germain borte mot Rennes.

  PSG er tre poeng bak serieleder Lille med to serierunder igjen. De kan fortsatt bli seriemestere, men er avhengige av at Lille snubler.

  APTOPIX France Soccer League One
  Foto: David Vincent / AP
 • Selvkritisk etter 10,77

  Den nye sprintstjernen Sha'Carri Richardson vant 100-meteren i USATF Golden Games i Walnut, California på 10,77 etter å ha løpt på 10,74 i forsøket.

  Likevel var 21-åringen selvkritisk etter finalen, som gikk i en motvind på -1,2 meter i sekundet. Starten ble også avbrutt flere ganger.

  – Jeg hadde definitivt ventet en annen tid og en annen gjennomføring, sa hun umiddelbart etter løpet.

  Richardson har årsbeste i verden på 10,72, som gjør henne til den sjette raskeste gjennom tidene. Med to løp under 10,8 på én kveld i California, seiler hun opp som storfavoritt før OL i Tokyo. Og ambisjonene er skyhøye:

  – Hver gang jeg går på banen ønsker jeg å skrive historie. Hver gang jeg går på banen skal være utrolig. Alle får bare holde øynene åpne, sa Richardson.

  Sha'Carri Richardson
  Foto: ANDY LYONS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal