Hopp til innhold

Forvirringen fortsetter – de dopingdømte russerne får ingen svar før verdenscupstart

GÄLLIVARE (NRK): Alle vil ha raskt svar på om de seks OL-utestengte russerne også skal nektes start i verdenscupen. Det kommer ikke, opplyser FIS-visepresident Sverre Seeberg.

Belov

INGEN AVKLARING: Jevgenij Belov er en av de seks dopingdømte russerne som venter på svar om han får delta i verdenscupen.

Foto: Ulf Palm / NTB scanpix

Styret i Det internasjonale skiforbundet – FIS Council – hadde møte lørdag. Etterpå meldte de at det den 23. november vil komme en grundig orientering om situasjonen til de seks russiske langrennsløperne som av Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) er framdømt retten til å konkurrere i OL i all framtid.

Sverre Seeberg

DÅRLIG TID: FIS-visepresident Sverre Seeberg vil i likhet med alle andre ha klarhet i hva som gjelder for de dopingdømte russerne.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

23. november er dagen før verdenscupstarten i finske Ruka.

Men overfor NRK bekrefter Sverre Seeberg, som er visepresident i FIS, lørdag kveld at den varslede orienteringen ikke vil inneholde en avgjørelse fra dopingpanelet i FIS på om de seks russerne også skal nektes start i verdenscupen.

– Det kommer ingen avgjørelse før Ruka, sier Seeberg til NRK.

– Dette vil skape full forvirring

Det betyr i klartekst at løperne som er dopingdømt av IOC kan stille til start i verdenscupen inntil videre.

– Det betyr også at vi kommer til å se formsterke russere komme til å stille i Ruka, og det vil skape full forvirring blant løpere og ledere, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Det er først og fremst for de russiske løperne, som ikke vet hvilke løp de får gå framover, og for konkurrentene.

Ifølge Seeberg har dopingpanelet i FIS vært klart til å starte behandling av saken hele denne uken, men FIS har ennå ikke fått oversendt bakgrunnsdokumentene fra IOC.

– FIS avventer, i likhet med de andre vinteridrettsforbundene, materialet fra IOC. Når vårt dopingpanel får det, vil de umiddelbart behandle saken på selvstendig grunnlag. De er innstilt på å få en avklaring så raskt som mulig, samtidig som det må gjøres ordentlig og korrekt, sier Seeberg til NRK.

De seks russiske langrennsløperne var suspendert fra FIS-konkurranser fra desember i fjor til og med 31. oktober i år. Da ble suspensjonen opphevet, i tråd med et vedtak fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Har anket

De IOC-dopingdømte russerne har konkurrert i svenske Gällivare denne helga, med suksess.

Jevgenij Belov vant fredagens løp, mens Maxim Vylegzjanin ble nummer to lørdag. Begge er dermed kvalifisert for Russlands verdenscuplag. Alexandr Legkov skal derimot ikke delta i Ruka.

Etter lørdagens løp sa Russlands tyske trener Markus Cramer til NRK at han håpet på en endelig avklaring fra FIS før verdenscupstarten.

Det får han altså ikke.

Og når en avgjørelse kan komme, vil ikke Sverre Seeberg engang spekulere i.

– Det vet jeg like lite om som deg, sier han – og påpeker at IOC-dommene også allerede er anket til CAS, etter som alle de dømte nekter å ha begått brudd på dopingbestemmelsene under OL i Sotsji.

– Så saken vil nok pågå lenge, erkjenner Seeberg.

Siste nytt

  • Berge og Burnley på vei ned etter stortap

    Håpet om fornyet Premier League-kontrakt svinner for Sander Berge og hans Burnley, som lørdag tapte 1-4 hjemme for Newcastle.

    Samtidig tok Nottingham Forest et kjempesteg mot ny kontrakt ved å slå allerede fortapte Sheffield United 3-1 på bortebane. Callum Hudson-Odoi ble stor helt med to mål.

    (NTB)

    Premier League - Burnley v Newcastle United
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Vålerenga med seier nummer to på rad – Stabæk vant toppkampen 5-0

    Vålerenga fulgte opp 1-0-seieren over Tromsø i cupen i midtuka med en ny 1-0-seier over Bryne i 1. divisjon.

    Matchvinnerscoringen var et rotemål av dimensjoner. Vålerenga brøt en Bryne-kontring og kontret selv på venstresiden. Det endte til slutt med at Ola Kamara fikk lirket ballen i retning streken, men det var Jacob Haahr Steffensen som var sist på ballen, og han ble derfor kreditert et selvmål.

    I rundens toppkamp rullet Stabæk over Kongsvinger i 1. omgang og ledet 3-0. KIL fikk også en spiller utvist på tampen av omgangen, og det gjorde ikke saken bedre for de røde. Stabæk vant til slutt 5-0.

    (NTB)

    1. divisjon i fotball for menn 2024: Vålerenga - Bryne
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Pinlig tap for ishockeylandslaget

    Norges ishockeylandslag greide ikke å følge opp med en ny sterk prestasjon etter fredagens seier og røk hele 8-0 for Latvia i Riga lørdag.

    Norge vant 1-0 over samme motstander fredag. Da sikret Stian Solberg seieren 37 sekunder inn i forlengningen.

    Slik ble det ikke i kamp to lørdag. Norge hang ikke med på borteis, og latvierne ga nordmennene en tøff leksjon i siste kamp før elite-VM.

    (NTB)

    Privatlandskamp Ishockey Norge -Danmark (4-3)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal