Normal

Jelena Välbe: – Våre utøvere har ikke dopet seg

GÄLLIVARE/OSLO (NRK): Seks russiske langrennsløpere er utestengt fra OL på livstid, men får foreløpig gå verdenscup. I helgen starter de sesongen i Sverige.

Jelena Välbe

NEKTER FOR DOPING: Russlands landslagssjef i langrenn, Jelena Välbe, avviser alle former for doping i hennes lag, og sier de vil kjempe for å renvaske seg.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Alle utøverne våre som skal være med i verdenscupen neste helg har tatt en ekstra dopingtest igjennom et europeisk selskap. Andre utøvere trenger ikke å være redde for at vi har brukt doping. Det har vi aldri har gjort, sier Jelena Välbe, langrennssjef i Russland.

Russian Doping Sochi

UTE fra OL: Aleksandr Legkov (t.h.) og Maxim Vylegzjanin.

Foto: Charlie Riedel / AP

Den internasjonale olympiske komite (IOC) har utestengt seks russiske langrennsløpere fra OL på livstid og fratatt dem medaljer fra Sotsji. Det gjelder blant annet stjerner som Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin.

– Vi er selvfølgelig ikke enige med IOCs avgjørelse, så derfor tar vi sakene videre til CAS. Hvis det ikke hjelper vil vi forsøke andre instanser, bekrefter Välbe.

På startstreken - inntil videre

Denne helgen konkurrerer de i Gällivare under den svenske sesongåpningen. Inntil Det internasjonale skiforbundet (FIS) kommer med lignende avgjørelse, får de lov til å konkurrere i verdenscupen.

Men en endring kan komme før åpningen i Ruka neste helg, og det skaper både forvirring og kaos innad i langrennsleiren.

– Det er veldig spesielt. En tøff periode, sier Russlands tyske trener, Markus Caramer til NRK.

– Vi venter på en avgjørelse, men håper de får lov, forteller Välbe til NRK på en pressekonferanse i Sverige.

Hun gjentar flere ganger at hun er sikker på at ingen russiske langrennsløpere var dopet under Sotsji-OL i 2014. Hun tror ikke på det som har kommet frem i forbindelse med McLaren-rapporten.

– Vi har aldri spurt noen om å endre prøvene våre, eller byttet ut urinprøver eller ga noen prøvene vi avla. Derfor er vi uenige og vil kjempe for å renvaske oss. Vi må prøve å oppklare denne situasjonen på best mulig måte, for vi er rene og vet vi er det, slår Välbe fast.

Hun forteller at langrennsforbundet ikke har direkte kontakt med FIS, men at landets skiforbund har det, men at de ikke har mye informasjon om hva som skjer nå eller når.

Jelena Välbe

FORSVAR: Jelena Välbe stilte på pressekonferanse før sesongåpning i Sverige. Der stiller en rekke russiske løpere til start. Her sammen med tolken Maxim.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Rykter kommer av politikk

Torsdag annonserte Verdens antidopingbyrå (WADA) at RUSADA ikke får gjenåpne ennå. Välbe mener det ikke bør bety noe for om Russland får delta i OL.

– De to tingene bør ikke blandes. Det bør ikke ha noe med avgjørelsen til IOC å gjøre, for det er ikke vårt land som gjennomfører testene under OL.

– Hvorfor er det så mange rykter rundt russiske langrennsløpere og doping?

– Det er så mye politikk i dette. Det skaper ryktene, mener Välbe, som hevder ingen langrennsutøvere har vært dopet i løpet av hennes tid som leder for laget, siden 2011.

Siste nytt

 • Storhamar-seier i toppkampen

  Etter en målløs åpningsperiode eksploderte det i storkampen mellom Storhamar og Vålerenga i ishockey torsdag. I sudden death ga Joel Johansson vertene 5-4. Dermed satte forrige sesongs dobbeltmester en stopper for Vålerengas perfekte seriestart.

  Eliteserien ishockey, menn: Storhamar - Stavanger Oilers 1 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal