NRK Meny
Normal

Sundby forvirret over russisk utestengelse: – Vi står som idioter i midten

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): De OL-utestengte russerne tar mye av oppmerksomheten før sesongåpningen på Beitostølen. Finn-Hågen Krogh synes det er trist om Russland blir borte fra OL.

Pressetreff Langrenn

BETENKT: Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen på Beitostølen onsdag ettermiddag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg synes situasjonen er fryktelig uoversiktlig. Det er vanskelig å svare på spørsmål om det. Det er en trist situasjon, sier Sundby på pressekonferansen onsdag kveld.

– Hva er det som skjer?

IOC har utestengt flere russere fra OL på livstid og fratatt dem OL-medaljene fra Sotsji. De samme russerne får konkurrere i verdenscupen. Tidligere i høst var saken oppe i CAS, og der fikk han grønt lys til å gå i verdenscupen.

– IOC, WADA og FIS må være samkjørte. Selve systemet må føles rettferdig, påpeker Sundby.

– Her står vi som idioter i midten. Jeg sitter med en følelse av ... Hva er det som egentlig skjer? Det er åpenbart at Russland ikke har rent mel i posen, og det har vært gjort ting underveis som ikke har vært bra. Men det finnes en sannsynlighet for at de ikke har gjort noe galt, sier Sundby.

Løperne prater en del om det seg imellom, og at det særlig var mye før Tour de Ski i fjor. Sundby har konkurrert med Aleksandr Legkov siden han var 18 år, og forteller at situasjonen er krevende.

– Jeg må forholde meg til det som skjer, men håper de blir behandlet fornuftig og rettferdig, sier Sundby.

Krogh vil ha russere på start

Han sesongåpner på Beitostølen i helgen. Russerne går renn i den svenske sesongåpningen i Gällivare. Neste helg møtes verdenseliten i finske Ruka – hvis russerne ikke utestenges.

Pressetreff Langrenn

TROR PÅ START: Finn Hågen Krogh synes det er synd om uskyldige straffes.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er en alvorlig sak. Det blir spennende å se hva FIS gjør, sier Didrik Tønseth til NRK.

Han tror russerne får starte verdenscuprennene neste helg. Landslagskollega Finn-Hågen Krogh er enig.

– Det er synd hvis uskyldige utøvere straffes. Hvis du ikke har gjort noe galt er det kjipt om du blir dratt ned i sluket. Jeg synes det er vel strengt. De som har gjort noe må få straffen, sier Krogh og påpeker:

– Selvfølgelig vil vi ha de beste på start.

Flere eksperter har pekt på at dette tærer på idrettens omdømme. Særlig de russiske løpere har tynnslitt troverdighet etter avsløringene fra Sotsji.

– Dette er det ingen som tjener på. I alle fall ikke idretten, sier Sundby.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal