Hopp til innhold

Russeren får bot etter å ha forstyrret Norges gullkamp

LAHTI (NRK): Her gir arrangøren klar beskjed til Samir Mastjev om å forlate løypa. Nå får russeren 4000 kroner i bot etter å ha forstyrret Norges gullkamp.

Den russiske løperen fikk klar beskjed om å flytte seg på dagens kombinert stafett

BILDEBEVISET: Her får russeren beskjed om å gi seg, men fortsetter likevel.

– Han får en skriftlig reprimande pluss en bot på 500 sveitserfranc, sier Lasse Ottesen i FIS til NRK.

Skandalen skjedde i innspurten på fredagens nervepirrende lagsprint i kombinert.

Norge og Tyskland kjempet om gullet, men plutselig var russiske Samir Mastjev i veien da han ble tatt igjen med en runde.

Norge endte med sølv bak Tyskland etter at både Johannes Rydzek og Magnus Krog måtte manøvrere seg rundt russeren helt i avslutningen av løpet.

Dramatisk spurt i kombinert stafett

SKANDALEN: Her havner russeren midt i gullspurten.

– Vi må bare beklage

TV-bildene fra rennet viser at arrangøren to ganger ga beskjed til russeren om at han måtte gi seg.

På det tidspunktet har ikke russeren gjort noe galt etter regelverket siden løperen skal være tatt igjen med en runde for å stoppe.

– Arrangøren fikk beskjed av meg om å ta han ut to ganger, og han nekter. Det blir da en ørliten hindring i gullkampen. Vi må bare beklage at vi ikke klarte å få ham ut, sier Lasse Ottesen.

Lasse Ottesen

TAR SELVKRITIKK: FIS' rennsjef i kombinert Lasse Ottesen.

Det maksimale FIS kunne gi russeren i straff var 999 sveitserfranc. Han fikk altså halvparten, tilsvarende rundt 4000 norske kroner, etter et jurymøte.

Stoppet ikke fordi han fortsatt var foran

NRK møtte både Mastjev og lagkamerat Viatsjeslav Barkov ved russernes smøretrailer en knapp time etter skandalen.

Mastjev, som ikke forstår engelsk, forklarer via Barkov at han ikke skjønte hvor raskt Norge og Tyskland kom bakfra.

– Så du at funksjonærene prøvde å ta deg ut av rennet?

– Ja. Jeg gikk til mål, og der skulle jeg stanse, sier Mastiev.

– Hvorfor stanset du ikke med én gang de ga deg beskjed?

– Fordi jeg fortsatt var foran Norge og Tyskland, sier Mastiev gjennom Barkov.

Russerne

BEKLAGET: Mastjev (t.h.) og Barkov etter rennet.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Utøverne hadde imidlertid ikke hørt om straffen fra FIS da NRK pratet med dem.

Ankefristen er nå gått ut, og Russland har akseptert boten og beklaget hendelsen.

FIS kunne sanksjonere russerne siden Mastiev ble tatt igjen av konkurrentene da han sto i veien i siste sving.

– Det er en rennsituasjon med mye følelser. Jeg sa beklager og forklarte at vi prøvde å fullføre, sier Barkov, som var i møter med juryen.

Vil forandre reglene

Nå vil Lasse Ottesen forandre reglene i lagsprint.

Skandalen kunne nemlig vært unngått: Arrangøren har i teorien ikke lov til å kaste utøvere ut av rennet før de er tatt igjen med en hel runde – og det ble russerne tross alt ikke før i siste sving.

– I regelverket vårt står det at utøveren må være forbigått før vi kan ta den ut, så det må nok vi diskutere til våren – den regelen må vi nok oppdatere, sier en selvkritisk Ottesen.

– Hvis vi ser utøvere som er i ferd med å bli forbigått, skal juryen også ha mulighet til å ta dem ut tidligere, sier Ottesen.

Ottesen føler seg helt sikker på at regelendringen kommer gjennom til våren.

Det gjenstår ingen lagsprinter av årets verdenscupsesong, men endringen vil blant annet være gjeldende før lagkonkurransen i OL neste år, tror Ottesen.

Magnus Krog, som kan ha mistet innersvingen på grunn av russeren, lot seg provosere over kombinertskandalen.

Men de norske lagkameratene var først og fremst stolt over VMs andre lagsølv.

Krog og Moan

SØLVGLISET: Her har Magnus Krog (t.v.) og Magnus Moan nettopp fått VM-sølvet fredag kveld.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sportsnyheter

Infantino møtt med massiv pipekonsert: – Klar beskjed

Fifa-president Gianni Infantino ble møtt med høylytt buing under VM-kampen mellom England og Wales.

Siste nytt

  • Stygg kollisjon etter avgjørende VM-mål: – Ordentlig smell

    Iran hadde muligheten til å bli historiske i VM-sammenheng, men avansementet glapp. Christian Pulisic måtte bli byttet ut etter han scoret det avgjørende målet og sendte USA til VM-sluttspillet.

    Premisset før oppgjøret var klart: Vinneren av kampen var klar for VM-åttedelsfinale. I Irans tilfelle, for første gang i historien.

    Men USA ble for sterke, vant kampen og er klare for VM-åttedelsfinale etter 1-0-seier over Iran. Mye takket være en heltemodig Christian Pulisic, som scoret kampens eneste mål.

    Chelsea-spilleren kunne bredside ballen i mål etter et nydelig USA-angrep rett før pause. Men i all jubelen, lå Pulisic i tydelig smerter og vred seg bak den iranske målstreken. Rett etter berøringen som ledet til scoring, krasjet amerikaneren med Irans sisteskanse Alireza Beiranvand.

    – Han ofrer alt for å sette den i mål. Han får en ordentlig smell, utbrøt NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

    – Ordentlig kollisjon, men det ofrer han, fortsatte ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

    Pulisic ble byttet ut i pausen etter smellen.

    – Jeg kan ikke si nok positive ting om Christian. Denne skaden er stressende for meg, og jeg tror jeg har mindre hår på hodet nå. Men vi tar det og går videre, sa USA-trener Gregg Berhalter etter kampen.

    Han bekrefter at Pulisic har fått en «abdominal skade».

    Iran presset på for utligningen og ropte på straffe i kampens siste minutt, men maktet ikke å score. Laget slo Wales 2–0 i forrige kamp, men blir stående på tre poeng i gruppespillet, og er dermed slått ut av VM. USA tar følge med England, og er klare for åttedelsfinaler. USA møter Nederland.

    WCup Iran United States Soccer
    Foto: Luca Bruno / AP
  • Frappart blir første kvinnelige hoveddommer i fotball-VM for menn

    Stéphanie Frappart (38) fortsetter å skrive dommerhistorie i fotballen. Torsdag får hun ansvaret for dømmingen i VM-kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

    Med det blir hun første kvinne til å være kampleder i et fotball-VM for menn. Tidligere i Qatar-sluttspillet har Frappart vært fjerdedommer.

    – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sier Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina i en uttalelse.

    Fra før var Frappart første kvinne til å dømme herrekamper i Ligue 1, mesterligaen, europaligaen, Uefas supercup og europeisk VM-kvalifisering.

    Hun er en av tre kvinnelige hoveddommere som er plukket ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar. (NTB)

    Soccer WCup Female Referees
    Foto: Alessandra Tarantino / AP
  • Haug scoret for Roma i cupen

    Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

    Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

    Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

    Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

    (©NTB)

    Sophie Roman Haug
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste