Hopp til innhold

Rettighetshaver saksøker fire sjakknettsteder

På hviledagen under kandidatturneringen i Moskva saksøkes fire nettsteder for å ha overført sjakkttrekkene fra turneringen direkte. Men nettstedene gir blaffen.

RUSSIA-CHESS-CANDIDATES-TOURNAMENT

MØTER CARLSEN: Vinneren av kandidatturneringen møter Magnus Carlsen i november. NRK sender kampen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg kan bekrefte at vi går rettens vei. Vi har sendt brev til fire nettsteder, blant dem Chess24, sier president i Agon, Ilya Merenzon.

Selskapet som sitter på rettighetene til kandidatturneringen i Moskva får sterk kritikk for å stenge for overføring av sjakktrekk til andre nettsteder.

– Tradisjonelt sett har trekkene vært tilgjengelig for alle, og nettsider har laget gode sendinger rundt det, men de betaler ikke noe for det, og da blir de «free riders», sier manageren til Magnus Carlsen, Espen Agdestein.

Kandidatturneringen er et av årets store høydepunkt, men de de siste dagene har turneringen vært preget av helt andre ting.

Utfordringer med rettighetene til sjakk

Bare dager før startskuddet for turneringen gikk offentliggjorde rettighetshaver Agon at medier eller andre som ønsket å videreformidle trekk fra turneringen kunne vente seg søksmål.

– Vi har sagt til dem at de skal stoppe og forklart hvorfor de må stoppe. De bryter loven og vi mener det er dårlig for sjakken.

Merezon

BRYTER LOVEN: Ilya Merezon, president i Agon, mener sjakknettstedene bryter loven.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Utfordringen med sjakk er at trekkene er det viktigste, bildene er ikke det, ler Agdestein.

– Det kan derfor ikke helt sammenlignes med rettighetene til fotball hvor bildene er det viktigste, legger han til.

– Tjener penger på å stjele fra Agon

Merenzon sier Agon ikke ønsker å begrense tilgangen til sjakk eller muligheten til å følge kandidatturneringen. Han forklarer at alt er gratis og tilgjengelig på deres egne nettsteder.

– De andre sjakknettstedene prøver å tjene penger på dette. Man må på noen av nettsidene betale 99 dollar for medlemsskap for å kommentere. De bryter loven og vi har prøvd å si ifra til dem, legger Merezon til.

Magnus Carlsen

FÅR MØTE CARLSEN: Vinneren av kandidatturneringen møter Magnus Carlsen i november. NRK sender kampen.

Foto: KOEN SUYK / Afp

Å arrangere store turneringer koster enormt mye penger og innsats, mener rettighetshaveren, som inviterer sjakknettstedene til å delta sammen med Agon hvis de tar deler av betalingen.

Årets høydepunkt

Fredag i forrige uke gikk startskuddet for Kandidatturneringen i Moskva. Åtte spillere kjemper om å få møte Magnus Carlsen i VM-kamp i New York i november.

NRK har sikret seg rettighetene til VM-kampen.

Kampen mot Carlsen vil være et høydepunkt for profesjonelle sjakkspillere. Seier mot nordmanne betyr flere millioner i inntekter, og en VM-tittel. Turneringen og kampen mot Carlsen er kanskje årets viktigste turnering for spillere og sjakkentusiaster.

NRK er en av veldig få arrangøren mener kan ha direkterapporter, fordi vi har kjøpt rettighetene.

NRK har vært i kontakt med to av de aktuelle sjakknettstedene, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal