NRK Meny
Normal

Byttet satsfot for å komme tilbake etter skademarerittet

Hva gjør du hvis du er Norges beste lengdehopper og skader truer med å stanse karrieren din? Bytte satsfot, var svaret til Margrethe Renstrøm. Nå gjør hun comeback.

Høydehopperen har byttet satsfot.

Margrethe Renstrøm har byttet satsfot og er igjen klar for å konkurrere.

Margretge Renstrøm

Her hopper Margrethe Renstrøm under London-OL. Hun skadet seg under konkurransen, men er nå klar for comeback.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Renstrøm opplevde marerittet da hun skulle delta i sitt første OL i London. På oppvarmingen fikk hun en skade under foten som hindret henne fra å delta. I etterkant viste deg seg å være såpass alvorlig at karrieren sto på spill.

– Jeg ble såpass skadet i høyrefoten min at jeg måtte bytte satsfot til venstre. Da begynte jeg å drille inn og det tar jo lang tid, sier Renstrøm da NRK.no møter henne på Bislett.

Det er ikke bare bare for en lengdehopper å bytte satsfot. Hun hadde ikke lyst til å legge opp og fant løsningen ved å bytte fra høyre til venstre. Mange treningstimer er blitt lagt ned, og hun opplevde rask fremgang.

– Det var ikke så vanskelig som jeg hadde trodd. Det som var overraskende var at det var så god korrelasjon mellom drilløvelsene vi gjorde for å få det til og når jeg kom på trening og skulle hoppe. Jeg hoppet rundt 5.60 på første hopp med halvt tilløp. Da skjønte jeg at vi hadde klart det, smiler 29-åringen om comebacket.

Konkurrerer for første gang på to år

Renstrøm har sju NM-gull i lengde utendørs og to i tresteg utendørs. I EM for to år siden vant hun bronsemedalje. I tillegg har hun norgesrekorden i lengde på 6.68 meter.

Kommende helg deltar hun i sin første konkurranse på to år, og hun sier at det blir litt som å debutere på nytt. Renstrøm innrømmer at hun er litt spent før lengdekonkurransen.

– Jeg er litt nervøs på en måte, men jeg gleder meg veldig til å være tilbake og ha startnummeret på brystet og piggskoa på føttene. Et sted må man begynne og jeg må bare tørre å stå der og gjøre meg klar til tilløpet og bare hoppe, sier hun.

Satser mot OL i Rio de Janeiro

Et naturlig mål for alle utøvere som satser profesjonelt er å delta i de største mesterskapene. Renstrøm tror imidlertid at friidretts-EM 12-17 august blir i tidligste laget. Til tross for stor fremgang tror ikke hun at hun kan klare EM-kravet på 6,40 meter.

– Hvis alt klaffer kan jeg være opp mot det og hoppe over seks meter i hvert fall. Men jeg tror det blir i lengste laget, sier Renstrøm.

Ved siden av idrettssatsingen har hun studert matematikk og fysikk, og har fått en stor interesse for biomekanikk, som handler om å forstå og bekrive bevegelser. Den kunnskapen har hjulpet henne på veien mot comebacket.

Nå er det OL som er det neste store målet for norgesmesteren.

– Først skal jeg ha en innendørssesong til vinteren, før jeg regner med å være helt tilbake til sommeren. OL er neste mål, så jeg har to år på meg, sier hun.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live