Hopp til innhold

Denne Carlsen-manøveren fikk ekspertene til å undre: – Det var ingenting

Det ble ny remis i det tredje VM-partiet i sjakk.

Carlsen kom dårlig ut av åpningen i det tredje VM-partiet mot Fabiano Caruana. Men det var noe annet som ble den store snakkisen underveis i partiet.

For på et tidspunkt var Fabiano Caruana ute av rommet. Carlsen rettet litt på en brikke, men valgte til slutt ikke å flytte på den.

Reglene er klare: Dersom du skal rette på en brikke underveis, må du si j'adoube først. Dersom du ikke gjør det, må du flytte den brikken. På Twitter raste debatten umiddelbart. Flere sjakkspillere lurte på om han hadde sagt j'adoube, og hva som eventuelt kunne skje da Caruana kom tilbake. Men Caruana la ikke merke til hva som hadde skjedd.

– Nei, jeg fikk ikke med meg den hendelsen, bekrefter han til NRK etter sending.

På pressekonferansen etterpå fikk også Carlsen spørsmål om hendelsen:

– Jeg sa j’adoube, så det var ingenting sa Carlsen til latter til journalistene.

Litt senere tok han igjen ordet:

– Jeg skjønner at dere vil ha historier. Men det er ikke bare én, men to dommere i spillelokalet. De har videobilder. Jeg forstår ikke oppstyret, sier Carlsen.

  • Se hendelsen i videovinduet øverst.

Aldri før spilt

Carlsen så ut til å være godt forberedt på det som skjedde i det tredje VM-partiet. I sitt 6. trekk spilte han dronningen til C7 – et trekk som kun er spilt tre ganger tidligere i historien.

Dronningtrekk

Etter 11 trekk var spillerne i en stilling som aldri før er spilt. På det tidspunktet sto spillerne riktignok relativt likt, mente TOrstein Bae.

– Det er egentlig mindre futt i dette partiet enn de tidligere. Det kan jo hende de tenker at dette blir en kort dag på jobben, sa NRKs ekspert, Torstein Bae, etter 14 trekk.

Sånn så ikke spillerne på det.

– Fra starten syns jeg det var litt ubehagelig. Jeg prøvde egentlig å bare komme meg unna med så liten fordel til han som mulig, sa Magnus Carlsen.

– Jeg hadde feilvurdert stillingen. Jeg trodde det ble en lang dag på jobben, la Carlsen til.

Caruana følte også at han sto bedre.

– Jeg trodde jeg hadde en liten fordel i starten, men så gjorde jeg et dumt trekk da jeg gikk med løper til b2. Da er det bare likt. Jeg kunne hatt en fordel med litt press, svarer Caruana på det.

  • Du kan se Torstein Baes analyse av partiet nederst i saken.

Måtte spille videre – fikk overtak

Den spesielle åpningen utviklet seg til mer og mer til det som så ut som remis.

Da Carlsen gikk med på å bytte av dronninger i det 25. trekket, var det egentlig helt klart. Dette ble en kort remis og takk for i dag. Trodde man.

Men da de kom frem til det 30. trekket, hadde Carlsen manøvrert brikkene og kanskje kommet seg inn i en litt bedre posisjon. Dermed var det klart at det ble mer spill.

– Han skal klare å ta Caruana også i disse klare remisstillingene. Han jobber med de få fordelene i stillingen, sa NRKs ekspert, Torstein Bae.

Det var likevel ikke nok for Carlsen. Til slutt ble det altså remis.

– Da jeg kom til sluttspillet tenkte jeg at jeg hadde utlignet. Jeg tenkte egentlig ikke så mye på å spille på vinst, jeg tenkte bare at jeg kanskje kunne presse han litt, sier Carlsen.

– Er du i god sjakkform?

– Sånn passe. Jeg har ikke blitt veldig imponert av han foreløpig. Resultatene er bra, men jeg har fortsatt litt å gå på.

Slik oppsummerer Torstein Bae partiet:

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Østrøm ble cupmester med Silkeborg – fikk et kort innhopp i finalen

    Robin Østrøm kom inn helt på tampen da Silkeborg ble dansk cupmester for annen gang med 1-0-seier over AGF i finalen.

    Parken i København var fullsatt da de to jyllandsklubbene møttes til finale. Det var anslagsvis 22.000 AGF-tilhengere mot 12.000 Silkeborg-tilhengere, men de sistnevnte fikk mest å juble for.

    Østrøm har spilt aldersbestemte landskamper for både Danmark og Norge, men 21-åringen er nå U21-landslagsspiller for Norge.

    (NTB)

    Robin Østrøm
    Foto: BILDBYRÅN
  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal