NRK Meny
Normal

Oprah støtter Armstrong: – Uhørt, mener etikkekspert

Oprah Winfrey sier at Lance Armstrong kan bli en ekte helt igjen. Det får norske presseetikk-eksperter til å reagere.

US-CYCLING-ARMSTRONG-OPRAH

Slik så det ut da Lance Armstrong innrømmet at han dopet seg til syv Tour de France-titler overfor Oprah Winfrey. I denne settingen stilte Oprah spørsmålene, men på mandag kommenterte hun likevel Armtrong-saken offentlig.

Foto: GEORGE BURNS / Afp

I forrige uke fikk talkshowdronningen Oprah Winfrey den tidligere sykkelkongen Lance Armstrong til å innrømme omfattende dopingbruk i et eksklusivt intervju som ble sett av utallige millioner TV-seere.

Mandag hadde Oprah forflyttet seg til Edmonton i Canada hvor hun holdt foredrag for 15.000 publikummere. Der kom hun med oppsiktsvekkende uttalelser om Armstrong-saken.

– Hvis han er villig til å legge ned hardt arbeid, kan han bli en ekte helt igjen, sa Oprah i følge Yahoo Sports.

– Uhørt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hun skal ha fortalt tilhørerne at hun tror innrømmelsene er noe av det vanskeligste den tidligere sykkelkongen noensinne har gjort. Hun tror også at folk kommer til å tilgi han.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, reagerer på at Oprah deler sine egne meninger i Armstrong-saken.

– Det er naturligvis uvanlig at en intervjuer bagatelliserer de avsløringer som hun selv har bidratt til, sier Kokkvold til NRK.

– Det er greit nok at hun sier at alle kan få tilgivelse, men at hun sier at Armstrong kan bli en virkelig helt og at hun mer enn antyder at tilståelsen opphever forbrytelsen, synes jeg er uhørt, legger han til.

Skal ikke kommentere

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad, medieviter, journalist og presseetikklærer på NKF.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Carl-Erik Grimstad, medieviter, journalist og presseetikklærer ved Norges Kreative Fagskole, er enig med Kokkvold. Grimstad understreker at journalister ikke skal kommentere sine egne saker, men han tror at Oprah – som verdens fremste talkshowstjerne – tillater seg mer enn vanlige journalister.

– Hun må imidlertid være oppmerksom på at hun svekker sin egen posisjon som intervjuer når hun kommenterer sin egen sak, sier Grimstad.

I tillegg til å innrømme at han dopet seg til samtlige syv Tour de France-titler, snakket Armstrong om øyeblikket der han vedgikk dopingen overfor sine egne barn og om sin misnøye over å bli utestengt fra konkurranseidrett på livstid.

Grimstad mener det er åpenbart at Oprahs TV-kanal har betalt Armstrong gode penger for å snakke med henne.

– Og da vil jeg – som kritisk journalist – spørre meg: Hva er det som ligger bak dette intervjuet? Er det en bevisst strategi for å gi Armstrong en mulighet til å slippe og havne på gata? Blir han saksøkt fra A til Å nå, er det den virkelige katastrofen. Alle visste jo at han var dopet. Det er «damage control» han holder på med nå, sier etikkeksperten.

Han spekulerer også i om det finnes en klausul i avtalen mellom Oprah og Armstrong om at hun skal kommentere saken slik som hun gjorde i Canada.

– Han har kjøpt seg hennes støtte, sier Grimstad.

– Skummelt med to hatter

Mens Kokkvold mener Oprah er mer en TV-personlighet enn en tradisjonell journalist, er Grimstad klar på hun er journalist.

– Men selvfølgelig – på et tidspunkt - tar man på seg en hatt heter celebritet. Og det er alltid skummelt når journalister får to hatter, sier Grimstad.

Foredraget til talkshowverten er en del av «An Evening with Oprah»-turneen.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal