Reagerer på at Bolsjunov lot lagkameraten bli liggende alene: – Handler om folkeskikk

OBERSTDORF (NRK): Mens Norge og Finland feiret gull og sølv, ble bronsevinner Gleb Retivykh liggende alene. Lagkamerat Aleksandr Bolsjunov dukket aldri opp for å gratulere eller eventuelt trøste.

ALENE I SNØEN: Aleksandr Bolsjunov viste liten interesse for sin landsmann Gleb Retivykh etter at VM-gullet glapp.

– Det hadde ikke vært akseptabelt. Men det er så urealistisk at jeg ikke trenger å tenke på hva slags følger det hadde fått. Sånn holder vi ikke på i Norge, sier landslagstrener Arild Monsen om det som skjedde med russerne i målområdet etter VM-lagsprinten.

Han kunne jublende feire norsk gull sammen med sine utvalgte menn, Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes. Omtrent like mye jublet Finland for sølv.

Men i den russiske leiren var det ingen jubel for bronse. Aleksandr Bolsjunov hadde skaffet ei bra luke med en monsteretappe, men Gleb Retivykh hadde likevel ingenting å stå imot med da Klæbo skrudde på turboen.

Etter målgang ble han liggende alene i snøen. Den første som kom og ga ham et klapp på skuldra var nettopp Klæbo. Bolsjunov var ikke å se.

Bolsjunov

SKUFFET: Her marsjerer Aleksandr Bolsjunov bort etter å ha tatt VM-bronse på lagsprinten.

Foto: Matthias Schrader / AP

Et par minutter ble Retivykh sittende på et podium. Da han omsider satte kursen for skifteområdet, kom Bolsjunov gående inn i målområdet. De utvekslet ikke så mye som et blikk. Først da de senere møttes på blomsterseremonien var det kommunikasjon mellom dem.

Bolsjunov: – Var skuffet

Slik forklarer Bolsjunov selv hvorfor han ikke var i målområdet for å ta imot lagkameraten:

– Jeg var enda i vekslingsområdet, og var skuffet over resultatet. Så pustet jeg bare ut og gikk bort til ham etterpå.

Det skaper imidlertid reaksjoner at Bolsjunov verken ville gratulere, eller eventuelt trøste, lagkameraten etter målgang.

– Han må reagere og styre som han vil. Han hadde en kjempedag i går, det må man ta av seg hatten for. Men det går an å være glad på lagkompisene sine vegne, sier Johannes Høsflot Klæbo til NRK.

– Er en slik oppførsel akseptabel på det norske laget?

– Jeg føler det handler litt om folkeskikk og hva man ønsker. Vi får stå for våre ting, så får de ha fokus på sine ting. Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi løser det. Den lagfølelsen vi har i dag er artig. Når du hører på dem som sitter på hotellet og de som sitter hjemme, så er det en seier for alle mann, sier Klæbo.

Valnes: – Uakseptabelt

– Det er uakseptabelt hvis vi ikke er kompiser innad i gruppa. Det får gå på regningen for kulturforskjeller, sier Erik Valnes, som påpeker at de to russerne tilhører hvert sitt lag

– De er sikkert ikke perlevenner, jeg vet ikke. Men de får ikke Oscar for det skuespillet her, sier Valnes og ler bort mot de russiske utøverne som står rett ved siden av og gjør intervjuer.

– Det er ikke pent gjort, sier Maja Dahlqvist, som tok VM-gull for Sverige.

– Kunne dette skjedd i det svenske laget?

– Nei, det hadde ikke skjedd. Folk snakker om intriger hos oss, men det stemmer liksom ikke. Du blir forbannet på deg selv. Vi vil hverandre vel hele tiden.

ZjNycc8K6_Y

DÅRLIG STEMNING: Aleksandr Bolsjunov og Gleb Retivykh hadde ingen hjertelig tone etter V;-bronsen.

Foto: Matthias Schrader / AP

Retivykh mener Bolsjunov ødela

Gleb Retivykh kommenterer hendelsen slik:

– Det er ikke noe problem. Han gjorde en god sisterunde. Han ble i skiftesonen.

Han tror Bolsjunov var skuffet over at gullet glapp. Retivykh tar imidlertid ikke hele skylda for det.

– Vi snakket om taktikk i finalen. På andre runden endret han taktikk. Jeg var ikke klar for det på andrerunden. Jeg tror det ødela for sisterunden min. Jeg var tom for krefter, sier han til NRK.

– Du brukte for mye krefter på andrerunden?

– Ja.

Overvåkes etter usportslig oppførsel

Aleksandr Bolsjunov er kjent som en ekstremt god skiløper, men også for å ha et høyt temperament. Under verdenscupen i Lahti i januar kokte det over i den grad at han dundret inn i finske Joni Mäki.

På grunn av det fikk han en bot på nesten 20.000 kroner og er under overvåkning av Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Begår han usportslig oppførsel igjen, kan han bli utestengt.

Renndirektør Pierre Mignerey understreker at dagens hendelse ikke får noe å si i den sammenheng.

– Juryen vurderer bare det som er mulige regelbrudd. Det er ingen regel som sier at utøverne må feire og være glade, så lenge de oppfyller forpliktelsen om å møte på blomsterseremonien, påpeker han.

NRKs langrennsekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror også det som skjedde henger sammen med at de kommer fra en annen kultur.

– Jeg tror vi må huske at de drifter landslaget helt annerledes. Det er flere grupperinger og de har ikke samme treningsgruppe og trener. Det gjør noe med følelsen av brorskap og lagånd, sier Jacobsen.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal