Lundby jubler: – Kanskje noe av det største som har skjedd

Maren Lundby og resten av verdens beste hoppkvinner får sin egen Raw Air-turnering. Det er klart etter at arrangementet får penger over statsbudsjettet.

Hopp landslagene menn og kvinner i VM-sesongen blir offentliggjort.

BEST I VERDEN: Maren Lundby tok Norges første OL-gull i hopp for kvinner i Pyeongchang.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg fikk beskjed nettopp nå. Det var en veldig trivelig start på uka. Det er kanskje noe av det største som har skjedd for idretten vår de senere årene. Det er et utrolig løft, sier Maren Lundby til NRK.

Raw Air for kvinner får en million kroner over statsbudsjettet. Det betyr at den norske hoppuka for kvinner kan gjennomføres, bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen i Norges skiforbund.

Ideen ble lansert på en pressekonferanse i mars, og nå blir det en realitet.

Det blir renn i Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim i mars 2019. At Vikersund i øyeblikket er strøket fra verdenscupkalenderen, betyr det at Raw Air kommende vinter kan bli identisk for kvinner og menn.

– Krever mye

Både kvalifisering og selve konkurransene teller sammenlagt, totalt ni hopp. Og samtlige hopp blir gjennomført i stor bakke.

– Det blir seks konkurranser der vi skal konkurrere om sammenlagtseieren. Det krever mye av deg, spesielt på tampen av sesongen, å klare å levere gode hopp hele tida. Og sånn sett er det prestisjetungt å klare å vinne en sånn turnering. Det krever veldig mye av deg som hopper, sier Lundby, som både vant verdenscupen sammenlagt og OL-gull sist vinter.

– Dette er nok et betydelig løft for den delen av hoppsporten med størst vekstpotensial. Norge bidrar ytterligere til at kvinnehopp får et løft til, konstaterer Clas Brede Bråthen.

– Helt nødvendig

Maren Lundby mener dagens nyhet er like viktig for kvinnehopp som det var å komme med på OL-programmet.

– Vi får muligheten til å vise oss fram i store bakker foran mye publikum gjennom en sånn turnering. For å bli mer populære, tror jeg det er helt nødvendig, sier hun.

Det var aldri planen at kvinnene skulle hoppe i Vikersund denne vinteren, ettersom de skal videre til fire konkurranser i Russland.

Men når Vikersund forhåpentlig er tilbake som verdenscuparrangør i 2020, håper Maren Lundby at kvinnene også slipper til i verdens største hoppbakke.

Siste nytt

 • Utforrenn avlyst grunnet sterk vind

  Verdenscuprennet i utfor for herrer er avlyst på grunn av sterk vind. Rennet ble utsatt tre ganger, før juryen kl. 21 fattet en endelig avgjørelse om å avlyse rennet.

  Aleksander Aamodt Kilde var favoritt før søndagens utfor etter at han vant både fredagens super-G og lørdagens utfor, og kunne dermed tatt sin tredje verdenscupseier på rad. Søndagens avlysning gjør at det ikke er mulig.

  WCUP Mens Downhill Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Mowinckel så vidt utenfor topp ti

  Ragnhild Mowinckel endte på 12.-plass på søndagens super-G. Det er hennes beste plassering i løpet av helgen i kanadiske Lake Louise.

  Seieren gikk nok en gang til italienske Sofia Goggia. Det var hennes tredje verdenscupseier på tre forsøk på helgens renn i Lake Louise. To i utfor, og én i super-G. Lara Gut-Behrami ble nummer to, foran Mirjam Puchner på tredje.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup Women's Event
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Poengdeling i Drammen

  Verken Strømsgodset eller Haugesund maktet å finne veien til nettmaskene, da de to møttes til dyst i Eliteserien søndag ettermiddag.

  Med det holder Strømsgodset Haugesund bak seg, og holder seg på 10. plass før siste serierunde.

  Haugesund følger hakk i hæl på 11. plass med like mange poeng, men med to mål dårligere målforskjell.

  Eliteserien fotball 2021, Strømsgodset - FK Haugesund
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal