Lundby jubler: – Kanskje noe av det største som har skjedd

Maren Lundby og resten av verdens beste hoppkvinner får sin egen Raw Air-turnering. Det er klart etter at arrangementet får penger over statsbudsjettet.

Hopp landslagene menn og kvinner i VM-sesongen blir offentliggjort.

BEST I VERDEN: Maren Lundby tok Norges første OL-gull i hopp for kvinner i Pyeongchang.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg fikk beskjed nettopp nå. Det var en veldig trivelig start på uka. Det er kanskje noe av det største som har skjedd for idretten vår de senere årene. Det er et utrolig løft, sier Maren Lundby til NRK.

Raw Air for kvinner får en million kroner over statsbudsjettet. Det betyr at den norske hoppuka for kvinner kan gjennomføres, bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen i Norges skiforbund.

Ideen ble lansert på en pressekonferanse i mars, og nå blir det en realitet.

Det blir renn i Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim i mars 2019. At Vikersund i øyeblikket er strøket fra verdenscupkalenderen, betyr det at Raw Air kommende vinter kan bli identisk for kvinner og menn.

– Krever mye

Både kvalifisering og selve konkurransene teller sammenlagt, totalt ni hopp. Og samtlige hopp blir gjennomført i stor bakke.

– Det blir seks konkurranser der vi skal konkurrere om sammenlagtseieren. Det krever mye av deg, spesielt på tampen av sesongen, å klare å levere gode hopp hele tida. Og sånn sett er det prestisjetungt å klare å vinne en sånn turnering. Det krever veldig mye av deg som hopper, sier Lundby, som både vant verdenscupen sammenlagt og OL-gull sist vinter.

– Dette er nok et betydelig løft for den delen av hoppsporten med størst vekstpotensial. Norge bidrar ytterligere til at kvinnehopp får et løft til, konstaterer Clas Brede Bråthen.

– Helt nødvendig

Maren Lundby mener dagens nyhet er like viktig for kvinnehopp som det var å komme med på OL-programmet.

– Vi får muligheten til å vise oss fram i store bakker foran mye publikum gjennom en sånn turnering. For å bli mer populære, tror jeg det er helt nødvendig, sier hun.

Det var aldri planen at kvinnene skulle hoppe i Vikersund denne vinteren, ettersom de skal videre til fire konkurranser i Russland.

Men når Vikersund forhåpentlig er tilbake som verdenscuparrangør i 2020, håper Maren Lundby at kvinnene også slipper til i verdens største hoppbakke.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal