Hopp til innhold

FIS varsler kjempeløft for Maren Lundby og hoppjentene: – Dette vil jo bety alt

På selveste kvinnedagen fikk hoppjentenes kamp for like rettigheter et voldsomt løft. FIS varsler flere storbakkerenn og mikskonkurranser. Det åpner for Maren Lundby i Raw Air.

Maren Lundby

GODE NYHETER: På selveste kvinnedagen fikk hoppjentene gode nyheter fra FIS.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

FIS' renndirektør Walter Hofer var på plass sammen med kulturminister Trine Skei Grande da ideene ble lansert under en pressekonferanse torsdag.

I helgen hopper både kvinner og menn i Holmenkollen. Det skal bli flere slike felleshelger neste sesong. Hoppjentene skal bli et langt mer synlig produkt sammen med gutta. FIS har nå levert søknad om å fjerne restriksjonene om at jentene bare skal hoppe i normalbakker.

OL-vinner Maren Lundby var selv til stede på pressekonferansen og var selvfølgelig veldig glad for høre nyhetene.

– Dette vil jo bety alt. Det er akkurat dette vi har vært ute etter. Det å kunne konkurrere i større bakker. Dette betyr jo mye for oss, men også sporten og dens framvekst, sier Lundby til NRK.

– Ble du overrasket?

– Ja, jeg er hvert fall overrasket over at det kom så fort. Det er jo en gledens dag for oss. Dette gir en utrolig motivasjon inn i en ny sesong. Nå føler vi at vi virkelig kan være med å delta på lik linje, sier Lundby.

Stort gjennombrudd

Kulturminister Trine Skei Grande var fornøyd med at alle de som har jobbet med dette over tid endelig fikk et gjennombrudd.

– Det at vi fikk et gjennombrudd 8. mars er fantastisk, sier Grande til NRK.

– Hvilken betydning vil dette få for hoppsporten?

– Det grunnleggende er at det er rett og jeg tror også at det kommer til å bety mye for hoppsporten, og rekruttering. Alle de jentene som har lyst til å bli hoppere får nå noen idealer og noen mål å strekke seg etter. Det kommer nok også til å bety noe kommersielt for idretten, sier Grande.

kultur-og sportsministeren og FIS Hopprenn leder Walter Hofer

Hopprennleder Walter Hofer hilser på kulturminister Trine Skei Grande.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Raw Air

Og når jentene flytter over i storbakken, blir det mye lettere å få dem inn på Raw Air-programmet. Det er uklart når hoppjentene får være med i Raw Air, men man er nærmere enn noen gang.

– En glimrende mulighet til å vise at hoppsporten og norsk idrett er i front på dette området. Det er gledelig at kulturministeren tar del i dette. Dette er en glimrende mulighet for henne til å gjøre det siste løftet for jentedelen i vår sport, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Det er liten tvil om hvor mye prestisje FIS legger i jenteløftet når Walter Hofer og renndirektørkollega Chika Yoshida begge var til stede i Holmenkollen torsdag.

– Jeg tror det er riktig tid for å ta det neste steget, som jeg tror jentene har ventet på. Vi må gjøre det mulig for dem å gjøre det de drømmer om, sier Hofer som håper og tror at jentene kan delta i Raw Air neste år.

Kultur-og sportsministeren og FIS Hopprenn leder Walter Hofer

STORT STEG: Hopprennleder i FIS Walter Hofer, renndirektør i FIS Chika Yoshida, NSF leder i hoppkomite Bente Lill Romøren og NSF sportssjef Clas Brede Bråthen var på plass under pressekonferansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal