Program for ski-VM i 2021

Årets ski-VM blir arrangert i den tyske byen Oberstdorf. Her er oversikten over det som skjer i mesterskapet. Du kan se og høre alt på NRK, NRK nett og NRK radio.

Iversen, Sundby, Røthe og Klæbo.

NORSK GULLAG: Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo ble stafettverdensmestre i Seefeld for snart to år siden.

Foto: Tore Meek / NTB

Ski-VM i Oberstdorf 2021 blir avholdt fra 24. februar til og med 7. mars. Oberstdorf har også arrangert ski-VM i 1987 og i 2005.

Norge var helt overlegne på medaljestatistikken etter forrige ski-VM som ble avholdt i Seefeld i 2019. Den gangen endte Norge opp med 13 gull, 5 sølv og 7 bronsemedaljer. Langrennsløperne stod for hele 10 gullmedaljer. Kombinert tok 2 gull, mens Maren Lundby tok sto for hoppernes ene gullmedalje.

Hvor godt vil de norske utøverne gjøre det i år?

Onsdag 24. februar:

09:00: Langrenn, kvalifisering, 5 kilometer intervallstart, friteknikk, kvinner.

10.30: Langrenn, kvalifisering menn, 10 kilometer intervallstart, friteknikk, menn.

Kvalifiseringen i langrenn er for utøvere som har for få FIS-poeng.

18.00: Hopp, kvalifisering, normalbakke, kvinner.

Torsdag 25. februar:

09:00: Langrenn, prologer, sprint, klassisk teknikk.

Prologene avgjør hvem som kommer til kvartfinalene med start klokka 11:30.

11:30: Langrenn, finaler, sprint, klassisk teknikk.

Første dag hvor det skal deles ut medaljer. Johannes Høsflot Klæbo er regjerende mester på herresiden i sprint, men i 2019 gikk den i fri teknikk. Da slo han italieneren Federico Pellegrino og Gleb Retivykh fra Russland. Petter Northug var forrige mann til å vinne VM-gull i sprint med klassisk teknikk. Det var tilbake i 2015.

På kvinnesiden er det Maiken Caspersen Falla som var først over mål under forrige VM. Da kom Stina Nilsson, som siden har blitt skiskytter, på andreplass og Mari Eide tok bronsemedaljen. Marit Bjørgen vant forrige gang det var klassisk teknikk i en VM-sprint.

17.00: Hopp, finale, normalbakke, kvinner.

Maren Lundby er regjerende mester på kvinnesiden i hopp normalbakke. Hun slo tyske Katharina Althaus med 0,5 poeng. Østerrikeren Daniela Iraschko-Stolz tok bronsemedaljen. Klarer Lundby å forsvare gullet i en konkurransefattig sesong?

Fredag 26. februar:

10.15: Kombinert, Gundersen normal, hopp, menn.

Hopprennet setter utgangspunktet for langrennet med start klokka 16.00.

16.00: Kombinert, Gundersen normal, langrenn, menn.

Regjerende mester i normal kombinert er ikke overraskende Jarl Magnus Riiber. Han tok gullet foran Bernhard Gruber fra Østerrike og japaneren Akito Watabe. Riiber ønsker å forsvare gullet, men kommer til å få hard kamp fra flere tyskere, østerrikere og lagkompis Jens Lurås Oftebro.

17:15: Hopp, lagkonkurranse, normalbakke, kvinner.

Siste konkurranse i normalbakken for kvinnene. Tyskland er regjerende mestre da de cruiset inn til gullmedalje foran Østerrike. Norge tok bronsemedaljen i forrige VM. Hvordan vil de norske kvinnene gjøre det i år?

20.30: Hopp, kvalifisering, normalbakke, menn.

Kvalifiseringen avgjør hvem som deltar i finaleomgangene i rennet 27. februar klokka 16.30.

Lørdag 27. februar:

10.00: Kombinert, Gundersen normal, hopp, kvinner.

Kombinert-kvinnene setter for første gang utgangspunktet for langrennet.

11.45: Langrenn, 15 kilometer med skibytte, kvinner.

Therese Johaug, som er regjerende mester på øvelsen, er storfavoritt til å kopiere bragden. I VM i Seefeld 2019 var Ingvild Flugstad Østberg nærmest, mens russiske Natalja Neprjajeva tok tredjeplassen.

13.30: Langrenn, 30 kilometer med skibytte, menn.

Tre mil på ski for herrene. Sjur Røthe trakk det lengste strået i forrige VM da ha slo russiske Aleksandr Bolsjunov på målstreken. Martin Johnsrud Sundby kom på tredjeplass, like bak Røthe og Bolsjunov.

15.30: Kombinert, Gundersen normal, langrenn, kvinner.

For første gang får vi se kvinnelige kombinertutøvere i et verdensmesterskap. Tara Geraghty-Moats er storfavoritt til å ta tidenes første VM-gull. Gyda Westvold Hansen er Norges fremste håp.

16.30: Hopp, finale, normalbakke, menn.

Halvor Egner Granerud har vært i en helt utrolig form denne sesongen så langt og er helt naturlig en av de store favorittene til å gull i normalbakken. Regjerende mester Dawid Kubacki og sølvvinner fra 2019 Kamil Stoch, er blant Graneruds argeste konkurrenter. Stefan Kraft tok for øvrig den siste pallplassen i forrige VM.

Søndag 28. februar:

10.00: Kombinert, normal lagkonkurranse, hopp, menn.

Hopprennet setter utgangspunktet for langrennet som avgjør hvem som tar medalje.

11.00: Langrenn, semifinaler lagsprint, friteknikk.

13.00: Langrenn, finaler lagsprint, friteknikk.

Trønder-duoen Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo sikret Norge gull i 2019, men kan bedriften gjentas? Russland og Italia kom på andre- og tredjeplass.

På kvinnesiden er søta bror regjerende mestre da Maja Dahlqvist og Stina Nilsson sikret svensk gull. Slovenia tok sølvmedaljen og henviste Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla til tredjeplass.

15.00: Kombinert, normal lagkonkurranse, langrenn, menn.

Norges andre og siste kombinert-gull i forrige VM kom i normal lagkonkurranse. Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber sikret norsk gull foran Tyskland og Østerrike. Etter alt å dømme blir det mange utskiftninger i det norske laget til årets VM.

17.00: Hopp, finale, blandet lagkonkurranse.

Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Maren Lundby og Andreas Stjernen sikret norsk bronsemedalje i lagkonkurransen i 2019. Den gangen var det Tyskland som hoppet de lengste hoppene, mens Østerrike kom på andreplass. Hvordan vil det norske laget hevde seg i år?

Mandag 1. mars:

Det er ingen konkurranser denne dagen.

Tirsdag 2. mars:

13.15: Langrenn, 10 kilometer, intervallstart friteknikk, kvinner.

Også på denne øvelsen er Therese Johaug både storfavoritt og regjerende mester. Hun vant foran Frida Karlsson og Ingvild Flugstad Østberg i 2019, den gangen i klassisk stil. Forrige verdensmester i friteknikk var Charlotte Kalla på hjemmebane i Falun.

18.00: Hopp, kvalifisering, stor bakke, kvinner.

Onsdag 3. mars:

13.15: Langrenn, 15 kilometer, intervallstart friteknikk, menn.

Martin Johnsrud Sundby vant VM-gullet på denne øvelsen i 2019, men har i år slitt med å finne formen. Han slo Aleksandr Bessmertnykh og Iivo Niskanen, den gangen i klassisk stil. Forrige verdensmester i friteknikk var Johan Olsson i Falun.

17.15: Hopp, finale, stor bakke, kvinner.

Dette blir det første verdensmesterskapet hvor kvinner hopper i stor bakke. Det blir meget spennende å følge med de norske hopperne. Hva kan Maren Lundby utrette?

Torsdag 4. mars:

11.00: Kombinert, Gundersen stor, hopp, menn.

Herrene i kombinert hopper i stor bakke.

13.15: Langrenn, stafett, kvinner.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson sørget for svensk jubeldag da de slo stafett-favoritt Norge på oppløpet i forrige verdensmesterskap. For Norge gikk Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug. Russland tok tredjeplassen.

15.15: Kombinert, Gundersen stor, langrenn, menn.

Den tyske kombinert-legenden Eric Frenzel gikk seirende inn til VM-gull i 2019, foran Jan Schmid og østerrikske Franz-Josef Rehrl. Frenzel blir en farlig mann også i år, men kan han tukte Jarl Magnus Riiber?

17.30: Hopp, kvalifisering, stor bakke, menn.

Kvalifisering til finaleomgangene med start 17.00 fredag 5. mars.

Fredag 5. mars:

13.15: Langrenn, stafett, menn.

I 2019 gikk Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo Norge inn til VM-gull foran Russland og Frankrike. Hvordan vil det norske stafettlaget klare seg i en sesong hvor de har deltatt lite internasjonalt?

17.00: Hopp, finale, stor bakke, menn.

Markus Eisenbichler tok gullet i 2019, mens Karl Geiger sørget for dobbelt tysk. Killian Peier fra Sveits tok bronsemedalje. Eisenbichler og Geiger blir å regne med, også i år, men vil de klare å tukte polakkene og nordmennene?

Lørdag 6. mars:

10.00: Kombinert, lagkonkurranse stor, hopp, menn.

Lagkonkurranse for herrer kombinert. Denne gangen hoppes det i stor bakke.

12.30: Langrenn, 30 kilometer, fellesstart klassisk stil, kvinner.

Kvinnenes avsluttende tremil. Nok en gang; Therese Johaug er storfavoritt og regjerende mester på øvelsen. Johaug er også mester siden forrige gang distansen ble gått i klassisk stil i Falun 2015.

15.00: Kombinert, lagkonkurranse, langrenn, menn.

Tyskland sørget for at det ble uavgjort med Norge i kampen om å være beste nasjon i kombinert da de tok gull i lagkonkurransen i 2019. I år blir det veldig spennende å følge med på hvilke nasjon som tar gullet hjem. Kommer det noen overraskelser kanskje?

17.00: Hopp, lagkonkurranse, stor bakke, menn.

Det er knyttet store forventninger til at Norge skal prestere bedre enn i lagkonkurransen i 2019. Den gangen sørget Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe og Markus Eisenbichler for tysk seier foran Østerrike og Japan. Norge havnet på femteplass bak Polen.

Søndag 7. mars:

13.00: Langrenn, 50 kilometer, fellesstart klassisk stil, menn.

Hele VM avsluttes med den klassiske femmila. I 2019 overrasket Hans Christer Holund alle da han i ensom majestet sikret VM-gullet foran Aleksandr Bolsjunov og Sjur Røthe. Forrige verdensmester på femmila i klassisk stil er Petter Northug. Den ikoniske spurten i Falun fra 2015 hvor han gikk mellom Lucas Bauer og Maxim Vylegzjanin og sikret norsk gull er blant de mest minnerike i historien.

Sportsnyheter

Ingebrigtsens anke tatt til følge – får likevel EM-gullet

Jakob Ingebrigtsen trodde først han vant EM-gull, så ble han disket. Han la inn protest, og får nå likevel gullet.

Fryktet han hadde korona to timer før VM-sølvet: – Har vært dårlig de siste dagene

Oberstdorf/Oslo (NRK): Kort tid før rennstart ventet Johansson på svar fra en koronatest. Til tross for det imponerte han under tunge forhold.

Siste nytt

 • Glimt vant omstridt treningskamp

  Bodø/Glimt vant 5–2 over Gibraltar-laget Europa FC fredag.

  Glimt har fått kritikk for å legge en treningsleir til Marbella for å få spilt treningskamper før sesongstart. De øvrige norske lagene, med unntak av europaligasensasjonen Molde, er hjemme i Norge med strenge koronaregler.

  Signeringen av Botheim vekket oppsikt ettersom han avbrøt sin kontrakt med Rosenborg etter at han aldri slo gjennom på Lerkendal. Fredag scoret han og hadde målgivende for Glimt.

  Glimts øvrige målscorere var Brede Moe, Sondre Brunstad Fet, Hugo Vetlesen og Sebastian Tounekti.

  Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sterk dag for de norske golferne

  Golfspilleren Viktor Hovland klarte sin 22. cut på rad da han gikk fire slag under par fredag ettermiddag i stjernespekkede Arnold Palmers Invitational i Florida. Han lå på 2.-plass bak Corey Conners da han gikk av det siste hullet. Da skulle fortsatt mange golfere ut senere.

  I tillegg hadde landsmannen Kristoffer Ventura en fin dag. Han gikk to slag under par, og er ett slag over par totalt etter to dager. Dermed ligger han an til å klare cuten, en uke etter han klarte det samme i Puerto Rico.

  Ventura og Hovland
 • Granerud har hatt tunge dager

  Norges store hoppkomet denne sesongen, Halvor Granerud, fikk påvist koronasmitte i løpet av VM. Dermed mistet han hopprennene i den store bakken.

  – Det har vært noen ganske tunge dager nå hvor det har vært greit å ikke kunne gå fra hotellrommet. Det har vært vanskelig nok å komme seg opp av senga, sier han til NRK i pausen av fredagens hopprenn.

  Han sier imidlertid at fredagen har vært den beste dagen til nå. At Granerud ikke kan konkurrere tar han ikke så tungt.

  – Det er ikke det feteste, men jeg har samtidig ikke vært i noen god form. Så det har ikke vært så vondt som jeg trodde skulle være, forklarer verdenscupvinneren, før han legger til:

  – Men det er ikke det her jeg vil bruke fredagen til.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal