Hopp til innhold

Program for ski-VM i 2021

Årets ski-VM blir arrangert i den tyske byen Oberstdorf. Her er oversikten over det som skjer i mesterskapet. Du kan se og høre alt på NRK, NRK nett og NRK radio.

Iversen, Sundby, Røthe og Klæbo.

NORSK GULLAG: Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo ble stafettverdensmestre i Seefeld for snart to år siden.

Foto: Tore Meek / NTB

Ski-VM i Oberstdorf 2021 blir avholdt fra 24. februar til og med 7. mars. Oberstdorf har også arrangert ski-VM i 1987 og i 2005.

Norge var helt overlegne på medaljestatistikken etter forrige ski-VM som ble avholdt i Seefeld i 2019. Den gangen endte Norge opp med 13 gull, 5 sølv og 7 bronsemedaljer. Langrennsløperne stod for hele 10 gullmedaljer. Kombinert tok 2 gull, mens Maren Lundby tok sto for hoppernes ene gullmedalje.

Hvor godt vil de norske utøverne gjøre det i år?

Onsdag 24. februar:

09:00: Langrenn, kvalifisering, 5 kilometer intervallstart, friteknikk, kvinner.

10.30: Langrenn, kvalifisering menn, 10 kilometer intervallstart, friteknikk, menn.

Kvalifiseringen i langrenn er for utøvere som har for få FIS-poeng.

18.00: Hopp, kvalifisering, normalbakke, kvinner.

Torsdag 25. februar:

09:00: Langrenn, prologer, sprint, klassisk teknikk.

Prologene avgjør hvem som kommer til kvartfinalene med start klokka 11:30.

11:30: Langrenn, finaler, sprint, klassisk teknikk.

Første dag hvor det skal deles ut medaljer. Johannes Høsflot Klæbo er regjerende mester på herresiden i sprint, men i 2019 gikk den i fri teknikk. Da slo han italieneren Federico Pellegrino og Gleb Retivykh fra Russland. Petter Northug var forrige mann til å vinne VM-gull i sprint med klassisk teknikk. Det var tilbake i 2015.

På kvinnesiden er det Maiken Caspersen Falla som var først over mål under forrige VM. Da kom Stina Nilsson, som siden har blitt skiskytter, på andreplass og Mari Eide tok bronsemedaljen. Marit Bjørgen vant forrige gang det var klassisk teknikk i en VM-sprint.

17.00: Hopp, finale, normalbakke, kvinner.

Maren Lundby er regjerende mester på kvinnesiden i hopp normalbakke. Hun slo tyske Katharina Althaus med 0,5 poeng. Østerrikeren Daniela Iraschko-Stolz tok bronsemedaljen. Klarer Lundby å forsvare gullet i en konkurransefattig sesong?

Fredag 26. februar:

10.15: Kombinert, Gundersen normal, hopp, menn.

Hopprennet setter utgangspunktet for langrennet med start klokka 16.00.

16.00: Kombinert, Gundersen normal, langrenn, menn.

Regjerende mester i normal kombinert er ikke overraskende Jarl Magnus Riiber. Han tok gullet foran Bernhard Gruber fra Østerrike og japaneren Akito Watabe. Riiber ønsker å forsvare gullet, men kommer til å få hard kamp fra flere tyskere, østerrikere og lagkompis Jens Lurås Oftebro.

17:15: Hopp, lagkonkurranse, normalbakke, kvinner.

Siste konkurranse i normalbakken for kvinnene. Tyskland er regjerende mestre da de cruiset inn til gullmedalje foran Østerrike. Norge tok bronsemedaljen i forrige VM. Hvordan vil de norske kvinnene gjøre det i år?

20.30: Hopp, kvalifisering, normalbakke, menn.

Kvalifiseringen avgjør hvem som deltar i finaleomgangene i rennet 27. februar klokka 16.30.

Lørdag 27. februar:

10.00: Kombinert, Gundersen normal, hopp, kvinner.

Kombinert-kvinnene setter for første gang utgangspunktet for langrennet.

11.45: Langrenn, 15 kilometer med skibytte, kvinner.

Therese Johaug, som er regjerende mester på øvelsen, er storfavoritt til å kopiere bragden. I VM i Seefeld 2019 var Ingvild Flugstad Østberg nærmest, mens russiske Natalja Neprjajeva tok tredjeplassen.

13.30: Langrenn, 30 kilometer med skibytte, menn.

Tre mil på ski for herrene. Sjur Røthe trakk det lengste strået i forrige VM da ha slo russiske Aleksandr Bolsjunov på målstreken. Martin Johnsrud Sundby kom på tredjeplass, like bak Røthe og Bolsjunov.

15.30: Kombinert, Gundersen normal, langrenn, kvinner.

For første gang får vi se kvinnelige kombinertutøvere i et verdensmesterskap. Tara Geraghty-Moats er storfavoritt til å ta tidenes første VM-gull. Gyda Westvold Hansen er Norges fremste håp.

16.30: Hopp, finale, normalbakke, menn.

Halvor Egner Granerud har vært i en helt utrolig form denne sesongen så langt og er helt naturlig en av de store favorittene til å gull i normalbakken. Regjerende mester Dawid Kubacki og sølvvinner fra 2019 Kamil Stoch, er blant Graneruds argeste konkurrenter. Stefan Kraft tok for øvrig den siste pallplassen i forrige VM.

Søndag 28. februar:

10.00: Kombinert, normal lagkonkurranse, hopp, menn.

Hopprennet setter utgangspunktet for langrennet som avgjør hvem som tar medalje.

11.00: Langrenn, semifinaler lagsprint, friteknikk.

13.00: Langrenn, finaler lagsprint, friteknikk.

Trønder-duoen Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo sikret Norge gull i 2019, men kan bedriften gjentas? Russland og Italia kom på andre- og tredjeplass.

På kvinnesiden er søta bror regjerende mestre da Maja Dahlqvist og Stina Nilsson sikret svensk gull. Slovenia tok sølvmedaljen og henviste Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla til tredjeplass.

15.00: Kombinert, normal lagkonkurranse, langrenn, menn.

Norges andre og siste kombinert-gull i forrige VM kom i normal lagkonkurranse. Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber sikret norsk gull foran Tyskland og Østerrike. Etter alt å dømme blir det mange utskiftninger i det norske laget til årets VM.

17.00: Hopp, finale, blandet lagkonkurranse.

Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Maren Lundby og Andreas Stjernen sikret norsk bronsemedalje i lagkonkurransen i 2019. Den gangen var det Tyskland som hoppet de lengste hoppene, mens Østerrike kom på andreplass. Hvordan vil det norske laget hevde seg i år?

Mandag 1. mars:

Det er ingen konkurranser denne dagen.

Tirsdag 2. mars:

13.15: Langrenn, 10 kilometer, intervallstart friteknikk, kvinner.

Også på denne øvelsen er Therese Johaug både storfavoritt og regjerende mester. Hun vant foran Frida Karlsson og Ingvild Flugstad Østberg i 2019, den gangen i klassisk stil. Forrige verdensmester i friteknikk var Charlotte Kalla på hjemmebane i Falun.

18.00: Hopp, kvalifisering, stor bakke, kvinner.

Onsdag 3. mars:

13.15: Langrenn, 15 kilometer, intervallstart friteknikk, menn.

Martin Johnsrud Sundby vant VM-gullet på denne øvelsen i 2019, men har i år slitt med å finne formen. Han slo Aleksandr Bessmertnykh og Iivo Niskanen, den gangen i klassisk stil. Forrige verdensmester i friteknikk var Johan Olsson i Falun.

17.15: Hopp, finale, stor bakke, kvinner.

Dette blir det første verdensmesterskapet hvor kvinner hopper i stor bakke. Det blir meget spennende å følge med de norske hopperne. Hva kan Maren Lundby utrette?

Torsdag 4. mars:

11.00: Kombinert, Gundersen stor, hopp, menn.

Herrene i kombinert hopper i stor bakke.

13.15: Langrenn, stafett, kvinner.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson sørget for svensk jubeldag da de slo stafett-favoritt Norge på oppløpet i forrige verdensmesterskap. For Norge gikk Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug. Russland tok tredjeplassen.

15.15: Kombinert, Gundersen stor, langrenn, menn.

Den tyske kombinert-legenden Eric Frenzel gikk seirende inn til VM-gull i 2019, foran Jan Schmid og østerrikske Franz-Josef Rehrl. Frenzel blir en farlig mann også i år, men kan han tukte Jarl Magnus Riiber?

17.30: Hopp, kvalifisering, stor bakke, menn.

Kvalifisering til finaleomgangene med start 17.00 fredag 5. mars.

Fredag 5. mars:

13.15: Langrenn, stafett, menn.

I 2019 gikk Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo Norge inn til VM-gull foran Russland og Frankrike. Hvordan vil det norske stafettlaget klare seg i en sesong hvor de har deltatt lite internasjonalt?

17.00: Hopp, finale, stor bakke, menn.

Markus Eisenbichler tok gullet i 2019, mens Karl Geiger sørget for dobbelt tysk. Killian Peier fra Sveits tok bronsemedalje. Eisenbichler og Geiger blir å regne med, også i år, men vil de klare å tukte polakkene og nordmennene?

Lørdag 6. mars:

10.00: Kombinert, lagkonkurranse stor, hopp, menn.

Lagkonkurranse for herrer kombinert. Denne gangen hoppes det i stor bakke.

12.30: Langrenn, 30 kilometer, fellesstart klassisk stil, kvinner.

Kvinnenes avsluttende tremil. Nok en gang; Therese Johaug er storfavoritt og regjerende mester på øvelsen. Johaug er også mester siden forrige gang distansen ble gått i klassisk stil i Falun 2015.

15.00: Kombinert, lagkonkurranse, langrenn, menn.

Tyskland sørget for at det ble uavgjort med Norge i kampen om å være beste nasjon i kombinert da de tok gull i lagkonkurransen i 2019. I år blir det veldig spennende å følge med på hvilke nasjon som tar gullet hjem. Kommer det noen overraskelser kanskje?

17.00: Hopp, lagkonkurranse, stor bakke, menn.

Det er knyttet store forventninger til at Norge skal prestere bedre enn i lagkonkurransen i 2019. Den gangen sørget Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe og Markus Eisenbichler for tysk seier foran Østerrike og Japan. Norge havnet på femteplass bak Polen.

Søndag 7. mars:

13.00: Langrenn, 50 kilometer, fellesstart klassisk stil, menn.

Hele VM avsluttes med den klassiske femmila. I 2019 overrasket Hans Christer Holund alle da han i ensom majestet sikret VM-gullet foran Aleksandr Bolsjunov og Sjur Røthe. Forrige verdensmester på femmila i klassisk stil er Petter Northug. Den ikoniske spurten i Falun fra 2015 hvor han gikk mellom Lucas Bauer og Maxim Vylegzjanin og sikret norsk gull er blant de mest minnerike i historien.

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste