Hopp til innhold

Professor fyrer løs mot Johaug-favoriserende bakke: – Forferdelig trist

ÅRE/OSLO (NRK): Professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, lar seg igjen opprøre av en løypeprofil i langrenn. Men renndirektøren i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) begriper ikke kritikken mot den brutale klatringen i sprintløypa.

Skibakken i Åre

KRITISK: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener sprintløypen i Åre favoriserer de lette utøverne.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sundgot-Borgen tok til Twitter i morgentimene tirsdag – noen timer før verdens beste langrennsløpere skal i aksjon i en knalltøff sprintløype.

Laster Twitter-innhold

Overfor NRK utdyper Sundgot-Borgen kritikken.

Jorunn Sundgot-Borgen

REAGERER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen går hardt ut mot løypeprofilen på dagens sprint i Åre.

Foto: Vibeke Røiri / NRK

– Jeg synes det er forferdelig trist i forhold til at de igjen favoriserer de letteste utøverne i en så viktig konkurranse. Det skal være en sprint, og det å løfte seg opp de 750 meteren for utøvere som har litt mer å dra på enn de letteste, det synes jeg blir veldig veldig urettferdig.

Og selv om FIS har uttalt tidligere at de tar det på alvor, er professoren kritisk til utviklingen.

– Jeg registrerte at lederen i langrennskomiteen i FIS Vegard Ulvang, i januar uttalte at de har tatt konsekvensen av vektproblematikken i løypedesign, og det er veldig bra. Men jeg ser jo at neste års VM går i veldig tunge løyper, som da favoriserer de lette utøverne.

Skjønner ikke kritikken

Renndirektør Pierre Mignerey har hatt nok å stri med siden han ankom den andre Ski Tour-destinasjonen i Åre.

Først da en rekke smørere nektet å akseptere de helsefarlige arbeidsforholdene i en garasje like ved skistadion. Senere da han i fanget fikk saken der Finland var svært opprørte over boforholdene noen mil utenfor Åre.

Nå reageres det – igjen. Denne gangen fra norsk hold om løypeprofilen.

– Det jeg kan si er at hvis vi går gjennom hele verdenscupsesongen, så føler jeg at vi har stort mangfold på konkurransene vi har. Det er klart at en slik sprint som i dag favoriseres lette utøvere i begge kjønn. Det er klart. Men vi har ganske flate løyper av og til, og jeg har ikke inntrykk av at vi alltid bruker løyper som driver langrenn i en retning at vi forfordeler lette utøvere.

Tour de ski 2019/20

AVVISER: Renndirektør Pierre Mignerey forstår ikke kritikken fra den norske professoren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men vi sender ikke ut noe signal her! Vi har mangfold. Betyr det at vi bare skal gå lette løyper? Vi prøver å vise at langrenn, det er en idrett man kan praktisere i mange typer landskap, steder med ulike profiler på omgivelsene. Vi prøver å hente inn ulike ting til sporten og ikke bare gå i en retning. Og vi skal definitivt ikke gå i en retning der langrenn bare er for tynne utøvere. Jeg skjønner virkelig ikke kritikken, sier Mignerey.

Johaug favoritt

Dette er ikke første gang professoren har langet ut mot norsk langrenn. Sundgot-Borgen har tidligere slått full alarm om spiseforstyrrelser i langrenn.

Tidligere i år var Sundgot-Borgen ute og kritiserte skiledelsen etter at mellom annet Ingvild Flugstad Østberg og svenske Frida Karlson fikk startnekt.

Therese Johaug er regnet som favoritt i den bratte bakken. Hun fikk hakeslepp da hun innså hvor brutal sprintløypen er.

Therese Johaug innser hvor langt det er til mål i morgendagens sprint i Åre under Ski Tour

FAVORITT: Slik reagerte Johaug da hun fikk se løypeprofilen for dagens sprint.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg skal ikke klage, men jeg føler litt med sprinterne. Det er jo ikke en sprint, sier Johaug mens hun løper nedover sprintløypa i alpinbakken i Åre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tidligere uttrykt frykt for at løperne skal «se ut som idioter» i løypa. Etter å ha sett løypa sier hun:

– Idiotisk! Neida. Jeg vet ikke om det er noen kjempebakdel for meg, men jeg tviler på at det blir de rene sprinterne som kommer til å være råest, og det synes jeg er synd når det skal være en tour. Men det blir spektakulært, erkjenner hun.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste