Professor fyrer løs mot Johaug-favoriserende bakke: – Forferdelig trist

ÅRE/OSLO (NRK): Professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, lar seg igjen opprøre av en løypeprofil i langrenn. Men renndirektøren i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) begriper ikke kritikken mot den brutale klatringen i sprintløypa.

Skibakken i Åre

KRITISK: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener sprintløypen i Åre favoriserer de lette utøverne.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sundgot-Borgen tok til Twitter i morgentimene tirsdag – noen timer før verdens beste langrennsløpere skal i aksjon i en knalltøff sprintløype.

Laster Twitter-innhold

Overfor NRK utdyper Sundgot-Borgen kritikken.

Jorunn Sundgot-Borgen

REAGERER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen går hardt ut mot løypeprofilen på dagens sprint i Åre.

Foto: Vibeke Røiri / NRK

– Jeg synes det er forferdelig trist i forhold til at de igjen favoriserer de letteste utøverne i en så viktig konkurranse. Det skal være en sprint, og det å løfte seg opp de 750 meteren for utøvere som har litt mer å dra på enn de letteste, det synes jeg blir veldig veldig urettferdig.

Og selv om FIS har uttalt tidligere at de tar det på alvor, er professoren kritisk til utviklingen.

– Jeg registrerte at lederen i langrennskomiteen i FIS Vegard Ulvang, i januar uttalte at de har tatt konsekvensen av vektproblematikken i løypedesign, og det er veldig bra. Men jeg ser jo at neste års VM går i veldig tunge løyper, som da favoriserer de lette utøverne.

Skjønner ikke kritikken

Renndirektør Pierre Mignerey har hatt nok å stri med siden han ankom den andre Ski Tour-destinasjonen i Åre.

Først da en rekke smørere nektet å akseptere de helsefarlige arbeidsforholdene i en garasje like ved skistadion. Senere da han i fanget fikk saken der Finland var svært opprørte over boforholdene noen mil utenfor Åre.

Nå reageres det – igjen. Denne gangen fra norsk hold om løypeprofilen.

– Det jeg kan si er at hvis vi går gjennom hele verdenscupsesongen, så føler jeg at vi har stort mangfold på konkurransene vi har. Det er klart at en slik sprint som i dag favoriseres lette utøvere i begge kjønn. Det er klart. Men vi har ganske flate løyper av og til, og jeg har ikke inntrykk av at vi alltid bruker løyper som driver langrenn i en retning at vi forfordeler lette utøvere.

Tour de ski 2019/20

AVVISER: Renndirektør Pierre Mignerey forstår ikke kritikken fra den norske professoren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men vi sender ikke ut noe signal her! Vi har mangfold. Betyr det at vi bare skal gå lette løyper? Vi prøver å vise at langrenn, det er en idrett man kan praktisere i mange typer landskap, steder med ulike profiler på omgivelsene. Vi prøver å hente inn ulike ting til sporten og ikke bare gå i en retning. Og vi skal definitivt ikke gå i en retning der langrenn bare er for tynne utøvere. Jeg skjønner virkelig ikke kritikken, sier Mignerey.

Johaug favoritt

Dette er ikke første gang professoren har langet ut mot norsk langrenn. Sundgot-Borgen har tidligere slått full alarm om spiseforstyrrelser i langrenn.

Tidligere i år var Sundgot-Borgen ute og kritiserte skiledelsen etter at mellom annet Ingvild Flugstad Østberg og svenske Frida Karlson fikk startnekt.

Therese Johaug er regnet som favoritt i den bratte bakken. Hun fikk hakeslepp da hun innså hvor brutal sprintløypen er.

Therese Johaug innser hvor langt det er til mål i morgendagens sprint i Åre under Ski Tour

FAVORITT: Slik reagerte Johaug da hun fikk se løypeprofilen for dagens sprint.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg skal ikke klage, men jeg føler litt med sprinterne. Det er jo ikke en sprint, sier Johaug mens hun løper nedover sprintløypa i alpinbakken i Åre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tidligere uttrykt frykt for at løperne skal «se ut som idioter» i løypa. Etter å ha sett løypa sier hun:

– Idiotisk! Neida. Jeg vet ikke om det er noen kjempebakdel for meg, men jeg tviler på at det blir de rene sprinterne som kommer til å være råest, og det synes jeg er synd når det skal være en tour. Men det blir spektakulært, erkjenner hun.

Siste nytt

 • Lille vant den franske supercupen

  En klassescoring fra Xeka sørget for at Lille vant den franske supercupen med 1-0-seier over Paris Saint-Germain søndag.

  Oppgjøret mellom sist sesong serievinnere i Lille og cupvinnere i PSG ble spilt i Tel Aviv i Israel. Der var det Lille som trakk det lengste strået og vant klubbens første supercuptittel. Dermed fikk den nyansatte Jocelyn Gourvennec en drømmestart som Lille-trener.

  Xeka ble matchvinner med sin scoring etter 45 minutter. Portugiseren fikk ballen på 15 meter og hamret til. Sekunder senere lå den i nettmaskene bak Keylor Navas.

  Israel Soccer French Super Cup
  Foto: Ariel Schalit / AP
 • Sliter med korona-ettervirkninger

  Lewis Hamilton tok en sterk tredjeplass i Ungarns Grand Prix, da det virkelig så tøft ut i starten av løpet. Men da han var på pallen sammen med Sebastian Vettel og Esteban Ocon, så han uvanlig stille og uengasjert ut.

  Hamilton forklarer at han var sliten, og han tror at han sliter med ettervirkninger fra da han hadde korona.

  – Alt ble tåkete på pallen. Jeg har kjempet i hele år for å holde meg frisk etter alt som har skjedd. Det er fortsatt en kamp for meg, sier Hamilton ifølge Reuters.

  Hamilton fikk korona i desember, og fortalte også etter sitt første løp etter sykdommen at han slet. Nå tror han altså at ettervirkningene har vedvart.

  – Hvem vet hva som skjedde i dag. Kanskje jeg var dehydrert – jeg vet ikke. Men jeg har definitivt aldri hatt den opplevelsen, forteller briten, som leder verdensmesterskapet i Formel 1.

  Lewis Hamilton
  Foto: Florion Goga / AFP
 • Drømmedebut for Dønnum

  Aron Dønnum fikk en pangstart på sin Standard Liege-karriere da han noterte seg for en målgivende pasning like før slutt. Standard Liege vant 2–1 over Waregem.

  Dønnum kom inn etter 76 minutter og gjorde seg bemerket umiddelbart. Minuttet før full tid fikk landslagsspillerne ballen ute til høyre. Han dro seg inn i boksen og slo ballen hardt inn på bakerste stolpe. Abdoul Tapsoba var på rett plass til rett tid og bredsidet inn 2–1.

  Det ble også sluttresultatet i den andre seriekampen til Standard Liege. De spilte uavgjort 1–1 i første kamp mot Genk og har fire poeng. Det holder til 3.-plass etter de to første kampene.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd (1-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal