Hopp til innhold

Professor fyrer løs mot Johaug-favoriserende bakke: – Forferdelig trist

ÅRE/OSLO (NRK): Professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, lar seg igjen opprøre av en løypeprofil i langrenn. Men renndirektøren i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) begriper ikke kritikken mot den brutale klatringen i sprintløypa.

Skibakken i Åre

KRITISK: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener sprintløypen i Åre favoriserer de lette utøverne.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sundgot-Borgen tok til Twitter i morgentimene tirsdag – noen timer før verdens beste langrennsløpere skal i aksjon i en knalltøff sprintløype.

Laster Twitter-innhold

Overfor NRK utdyper Sundgot-Borgen kritikken.

Jorunn Sundgot-Borgen

REAGERER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen går hardt ut mot løypeprofilen på dagens sprint i Åre.

Foto: Vibeke Røiri / NRK

– Jeg synes det er forferdelig trist i forhold til at de igjen favoriserer de letteste utøverne i en så viktig konkurranse. Det skal være en sprint, og det å løfte seg opp de 750 meteren for utøvere som har litt mer å dra på enn de letteste, det synes jeg blir veldig veldig urettferdig.

Og selv om FIS har uttalt tidligere at de tar det på alvor, er professoren kritisk til utviklingen.

– Jeg registrerte at lederen i langrennskomiteen i FIS Vegard Ulvang, i januar uttalte at de har tatt konsekvensen av vektproblematikken i løypedesign, og det er veldig bra. Men jeg ser jo at neste års VM går i veldig tunge løyper, som da favoriserer de lette utøverne.

Skjønner ikke kritikken

Renndirektør Pierre Mignerey har hatt nok å stri med siden han ankom den andre Ski Tour-destinasjonen i Åre.

Først da en rekke smørere nektet å akseptere de helsefarlige arbeidsforholdene i en garasje like ved skistadion. Senere da han i fanget fikk saken der Finland var svært opprørte over boforholdene noen mil utenfor Åre.

Nå reageres det – igjen. Denne gangen fra norsk hold om løypeprofilen.

– Det jeg kan si er at hvis vi går gjennom hele verdenscupsesongen, så føler jeg at vi har stort mangfold på konkurransene vi har. Det er klart at en slik sprint som i dag favoriseres lette utøvere i begge kjønn. Det er klart. Men vi har ganske flate løyper av og til, og jeg har ikke inntrykk av at vi alltid bruker løyper som driver langrenn i en retning at vi forfordeler lette utøvere.

Tour de ski 2019/20

AVVISER: Renndirektør Pierre Mignerey forstår ikke kritikken fra den norske professoren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men vi sender ikke ut noe signal her! Vi har mangfold. Betyr det at vi bare skal gå lette løyper? Vi prøver å vise at langrenn, det er en idrett man kan praktisere i mange typer landskap, steder med ulike profiler på omgivelsene. Vi prøver å hente inn ulike ting til sporten og ikke bare gå i en retning. Og vi skal definitivt ikke gå i en retning der langrenn bare er for tynne utøvere. Jeg skjønner virkelig ikke kritikken, sier Mignerey.

Johaug favoritt

Dette er ikke første gang professoren har langet ut mot norsk langrenn. Sundgot-Borgen har tidligere slått full alarm om spiseforstyrrelser i langrenn.

Tidligere i år var Sundgot-Borgen ute og kritiserte skiledelsen etter at mellom annet Ingvild Flugstad Østberg og svenske Frida Karlson fikk startnekt.

Therese Johaug er regnet som favoritt i den bratte bakken. Hun fikk hakeslepp da hun innså hvor brutal sprintløypen er.

Therese Johaug innser hvor langt det er til mål i morgendagens sprint i Åre under Ski Tour

FAVORITT: Slik reagerte Johaug da hun fikk se løypeprofilen for dagens sprint.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg skal ikke klage, men jeg føler litt med sprinterne. Det er jo ikke en sprint, sier Johaug mens hun løper nedover sprintløypa i alpinbakken i Åre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tidligere uttrykt frykt for at løperne skal «se ut som idioter» i løypa. Etter å ha sett løypa sier hun:

– Idiotisk! Neida. Jeg vet ikke om det er noen kjempebakdel for meg, men jeg tviler på at det blir de rene sprinterne som kommer til å være råest, og det synes jeg er synd når det skal være en tour. Men det blir spektakulært, erkjenner hun.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal