Her måper sjokkert Johaug over sprintløypa: – Føler med sprinterne

ÅRE (NRK): Therese Johaug fikk regelrett hakeslepp da hun innså hvor brutal sprintløypa i Åre er. Ingvild Flugstad Østberg setter «alle penga» på at Johaug tar sin første sprintseier.

SJEKK DEN REAKSJONEN: Her skjønner Therese Johaug at sprinten i Åre på ingen måte er som andre sprinter. Foto: Mikal Aaserud

– Jeg skal ikke klage, men jeg føler litt med sprinterne. Det er jo ikke en sprint, sier Johaug mens hun løper nedover sprintløypa i alpinbakken i Åre.

Måpet

Hun og resten av den norske Ski Tour-troppen hadde i 17:00-tiden akkurat hoppet av toget som transporterte dem fra Östersund og videre til den neste tour-destinasjonen i Åre. Der venter sprint tirsdag og det har gått gjetord om hvordan løypeprofilen blir. Den er nemlig del av alpinanlegget i den svenske byen.

Derfor dro samtlige rett bort å inspisere forholdene. Da Johaug var kommet seg halvveis opp i løypa, fikk hun et aldri så lite sjokk.

Da gjorde NRKs reporter henne oppmerksom på hvor høyt oppe i traseen tirsdagens målgang er.

– Er det oppå der? spurte Johaug måpende, før hun måtte se seg rundt, få bekreftet at det var slik det faktisk var, før hun svært overrasket poengterte at, jo, det var faktisk så langt opp til toppen.

– Jeg er glad, jeg, altså. Å «shit», sier hun.

Bakken

BRATT: Dette bildet er tatt der utøverne starter heatene tirsdag. Der hvor det er markert rødt er målgang på toppen av bakken som slynger seg fra høyre og videre opp.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Synes det er synd

Tirsdagens etappe er altså en sprint i fristil. Det er prolog og utslagsheat på vanlig måte.

Men løypa er alt annet enn vanlig. Den teller rundt 800 meter og starter med en liten runde i det som er målområdet når det er alpinkonkurranser i Åre. Så kommer løperne til en brutal motbakke. På de siste 350 meterne er det 50 meter stigning.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tidligere uttrykt frykt for at løperne skal «se ut som idioter» i løypa. Etter å ha sett løypa sier hun:

– Idiotisk! Neida. Jeg vet ikke om det er noen kjempebakdel for meg, men jeg tviler på at det blir de rene sprinterne som kommer til å være råest, og det synes jeg er synd når det skal være en tour. Men det blir spektakulært, erkjenner hun.

– Det kommer til å bli vondt

Norge inspiserte løypa sammen med det amerikanske laget. Sjelden har en løypeinspeksjon framkalt så mange ansiktsuttrykk og utbrudd.

– Det ser ut som det er ganske mye begeistring blant utøverne som er her og ser?

– Det er vel mer en blanding av sjokk og begeistring. Vi får se i morgen, sier Jacobsen.

– Er det skrekkblandet fryd?

– Ja, det kommer til å bli vondt, det er det ingen tvil om. Jeg tror det er de som er gode i Alpe Cermis som kommer til å gå fort her i morgen.

xIIE3wiOplU

OVERRASKET: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg trente aldri i sprintløypene i Åre mandag. Treningsøkten tok de i Østersund før de reiste videre til Åre.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Bare å sette penger

I Alpe Cermis, den beryktede «monsterbakken» som hvert år avslutter Tour de Ski, er det stort sett alltid Therese Johaug som går fortest. Og Ingvild Flugstad Østberg er helt enig i Jacobsens analyse.

– De som har lyst til å tjene litt penger, må bare satse. Bettingselskapene har vel ikke fått med seg at det er sånn løype, så det er vel fortsatt høye odds på Johaug. Da er det bare å sette penger der, for dette er en real slalåmbakke, sier hun.

– Hvor mye ville du satt?

– Alle penga mine, faktisk. Jeg tror dette kan bli sprintseier til Therese, og det hadde for så vidt vært litt artig også, da, sier Østberg.

eMHiySsErAs

USIKKER: Maiken Caspersen Falla, her fra rennet i Östersund lørdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Vil ikke kalle det sprint

Norges normalt beste sprinter på kvinnesiden, Maiken Caspersen Falla, sto midt i løypa og fordøyde det hun så både oppover og nedover.

Nederst i løypa er det nemlig en brå sving med kraftig dosering.

– Jeg ser ikke helt hva de har tenkt med den svingen, jeg tror neppe vi kommer til å ligge oppi doseringa der, som skicrosskjørere, det har vi ikke utstyr til. Det ser veldig spektakulært og spennende ut, i hvert fall, jeg tror det blir bra TV. Og så blir det vondt for oss utøverne?

– Men er det sprint?

– Nei, jeg vil ikke kalle det en sprint. Kanskje hvis mål hadde vært her vi står nå, men dette blir noe helt annet, så jeg tror vi må komme på noe helt annet, sier Maiken Caspersen Falla.

Røthe og Iversen

– RÅTT! Emil Iversen gleder seg i hvert fall til tirsdagens sprint. Sjur Røthe også. Allroundtrener Eirik Myhr Nossum bare gliste over synet av løypa i Åre.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Ba Krüger skjerpe seg

De norske herrene så også nesten litt forvirret ut. De begynte å stille spørsmål ved hvordan de skulle disponere løpene sine. Simen Hegstad Krüger uttalte at han ikke hadde peiling på hva han gikk til, men at han fortsatt holdt en del av spesialsprinterne som favoritt.

Da brøt først Finn-Hågen Krogh inn. Han er en av Norges beste spesialsprintere i nettopp fristil.

– Nå må Krüger skjerpe seg. Favorittene i morgen er Krüger, Sjur Røthe, Hans Christer Holund. Therese Johaug og Holund har sjanse til å vinne sin første sprintfinale, sier han og gliser.

– Er løypeprofilen useriøs eller kul, Krogh?

– Det er helt på grensen mellom de to. Vi får gå først. Det blir spennende og morsomt. Her kan mye skje.

Da landslagsgutta fikk videreformidlet Therese Johaugs reaksjon, svarte Holund slik:

– Therese hadde gledestårer da hun gikk opp bakken her...

Tirsdag får vi svaret. Sprintprologen ser du på NRK2 og nrk.no fra klokken 13:40. Finalene går fra klokken 16:10 på NRK1 og nrk.no.

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal