NRK Meny
Normal

Portugal-ekspert: – Ronaldo er ingen dårlig taper

PARIS (NRK): Den erfarne fotballreporteren Miguel Prates mener internasjonale medier har lett for å være for kritiske til Cristiano Ronaldo.

Ronaldo

NY MULIGHET: Cristiano Ronaldo og landslagstrener Fernando Santos får mulighet til å revansjere seg mot Østerrike lørdag.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Prates

ERFAREN: Sport TV-reporter Miguel Prates.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Mye lettere. Jeg vet ikke helt hvorfor, folket er annerledes og hvordan du tenker og oppfører deg er annerledes. Reaksjonene i mediene er annerledes. Vi er annerledes, sier Prates til NRK.

Før lørdagens oppgjør mot Østerrike har mye av skriveriene om Portugal handlet om Ronaldos nedlatende kommentarer om Island.

Portugal-trener Fernando Santos blåste også nytt liv i ordkrigen da han overfor NRK anklaget islendingene for å være usportslige.

Men der mange opplevde superstjernen som smålig, ble ikke den samme oppfatningen delt i hjemlandet, ifølge Prates.

Mindre oppmerksomhet

Sport TV-reporteren, som har fulgt Portugals landslag de siste 20 årene, har heller ikke fått med seg alt Ronaldo sa.

Han forteller at Island-kommentarene ble viet mindre oppmerksomhet i Portugal, men NRK gjenforteller innholdet.

– Jeg tror ikke vi kan gi han stempelet en dårlig taper. Men jeg tror han hater å tape – og det er en forskjell, sier Prates.

– Men kjennetegner ikke uttalelsene en «dårlig taper»?

– Hvis du vil tolke det til det, så, smiler Prates og trekker på skuldrene.

Men reporteren er enig i at noen av uttalelsene ikke passet seg.

– Hvis han sa det, synes jeg ikke det er riktig. Vi må forstå at Island er her for første gang, og det er naturlig at de feirer uavgjort mot et storlag, sier journalisten.

Artikkelen fortsetter.

Laster innhold, vennligst vent..

Santos sitt forsvar av Ronaldo skapte nye overskrifter, og The Guardian og Daily Mail er blant avisene som har omtalt trenersvaret.

NRK-ekspert Tom Nordlie tror Portugal-sjefen svarte som han gjorde fordi han merker presset før Østerrike-kampen, og Skeid-treneren tror det ville vært lurt å legge Island-ballen helt død.

Suárez-forsvar

– Ronaldo tåler jo dette. Ronaldo og Santos kan ikke bestemme hva som skjer under en kamp, men du kan bestemme hvordan du skal takle det, sier Nordlie.

– Det er et flaut resultat for dem, men hvis du er smart, gir du honnør til Island og hever deg over det, sier eksperten.

Ronaldo

MISFORNØYD: Portugal-kaptein Cristiano Ronaldo skyldte på islendingene etter 1-1 i åpningskampen.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Prates forklarer det «portugisiske bildet» av Ronaldo blant annet med en personlighets- og kulturforskjell.

At store stjerner behandles ulikt fra land til land er heller ikke et ukjent fenomen, påpeker NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Han trekker frem Luis Suárez' skandaløse biting av Giorgio Chiellini under forrige VM.

– Alle forsvarte ham i Uruguay, og mediene beskrev det som en heksejakt. Selv om det var en langt mer alvorlig sak, sier Haugstad.

Den Madrid-plasserte skribenten forteller at Ronaldos oppførsel også har gjort ham upopulær blant mange Real-supportere.

– Men i Portugal blir han sammenlignet med Eusébio. Han er jo en enda større stjerne i Portugal enn i Madrid, påpeker Haugstad.

 • NRK1 viser Portugal – Østerrike fra klokken 20.30.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live