Portugal-ekspert: – Ronaldo er ingen dårlig taper

PARIS (NRK): Den erfarne fotballreporteren Miguel Prates mener internasjonale medier har lett for å være for kritiske til Cristiano Ronaldo.

Ronaldo

NY MULIGHET: Cristiano Ronaldo og landslagstrener Fernando Santos får mulighet til å revansjere seg mot Østerrike lørdag.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Prates

ERFAREN: Sport TV-reporter Miguel Prates.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Mye lettere. Jeg vet ikke helt hvorfor, folket er annerledes og hvordan du tenker og oppfører deg er annerledes. Reaksjonene i mediene er annerledes. Vi er annerledes, sier Prates til NRK.

Før lørdagens oppgjør mot Østerrike har mye av skriveriene om Portugal handlet om Ronaldos nedlatende kommentarer om Island.

Portugal-trener Fernando Santos blåste også nytt liv i ordkrigen da han overfor NRK anklaget islendingene for å være usportslige.

Men der mange opplevde superstjernen som smålig, ble ikke den samme oppfatningen delt i hjemlandet, ifølge Prates.

Mindre oppmerksomhet

Sport TV-reporteren, som har fulgt Portugals landslag de siste 20 årene, har heller ikke fått med seg alt Ronaldo sa.

Han forteller at Island-kommentarene ble viet mindre oppmerksomhet i Portugal, men NRK gjenforteller innholdet.

– Jeg tror ikke vi kan gi han stempelet en dårlig taper. Men jeg tror han hater å tape – og det er en forskjell, sier Prates.

– Men kjennetegner ikke uttalelsene en «dårlig taper»?

– Hvis du vil tolke det til det, så, smiler Prates og trekker på skuldrene.

Men reporteren er enig i at noen av uttalelsene ikke passet seg.

– Hvis han sa det, synes jeg ikke det er riktig. Vi må forstå at Island er her for første gang, og det er naturlig at de feirer uavgjort mot et storlag, sier journalisten.

Artikkelen fortsetter.

Laster innhold, vennligst vent..

Santos sitt forsvar av Ronaldo skapte nye overskrifter, og The Guardian og Daily Mail er blant avisene som har omtalt trenersvaret.

NRK-ekspert Tom Nordlie tror Portugal-sjefen svarte som han gjorde fordi han merker presset før Østerrike-kampen, og Skeid-treneren tror det ville vært lurt å legge Island-ballen helt død.

Suárez-forsvar

– Ronaldo tåler jo dette. Ronaldo og Santos kan ikke bestemme hva som skjer under en kamp, men du kan bestemme hvordan du skal takle det, sier Nordlie.

– Det er et flaut resultat for dem, men hvis du er smart, gir du honnør til Island og hever deg over det, sier eksperten.

Ronaldo

MISFORNØYD: Portugal-kaptein Cristiano Ronaldo skyldte på islendingene etter 1-1 i åpningskampen.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Prates forklarer det «portugisiske bildet» av Ronaldo blant annet med en personlighets- og kulturforskjell.

At store stjerner behandles ulikt fra land til land er heller ikke et ukjent fenomen, påpeker NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Han trekker frem Luis Suárez' skandaløse biting av Giorgio Chiellini under forrige VM.

– Alle forsvarte ham i Uruguay, og mediene beskrev det som en heksejakt. Selv om det var en langt mer alvorlig sak, sier Haugstad.

Den Madrid-plasserte skribenten forteller at Ronaldos oppførsel også har gjort ham upopulær blant mange Real-supportere.

– Men i Portugal blir han sammenlignet med Eusébio. Han er jo en enda større stjerne i Portugal enn i Madrid, påpeker Haugstad.

 • NRK1 viser Portugal – Østerrike fra klokken 20.30.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Historisk VM-uttak

  Sportssjef Ivar Stuan har tatt ut den første norske kvinnelige VM-troppen i kombinert. Det er trioen Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund og Marte Leinan Lund.

  – Dette er et historisk VM-uttak. For første gang skal kvinnene konkurrere i kombinert, og vi ser veldig frem til dette. Denne kvinnetrioen er alle medaljekandidater i VM. Dette har de vist i helgas kontinentalcup og i verdenscuprennet i Ramsau før jul, sier Stuan i pressemeldinga.

  To plasser er fortsatt ledige i den kvinnelige troppen.

  Hos herrene har Jørgen Graabak fått grønt lys etter helgas verdenscuprenn i Ramsau. Fra før er Jarl Magnus Riiber og Jens Lurås Oftebro tatt ut. Ytterlige tre plasser vil fylles seinere.

  Gyda Westvold Hansen
 • Ber FIS vurdere ny Bolsjunov-straff

  Det finske Skiforbundet har sendt en forespørsel til FIS hvor de ber dem vurdere om straffen Bolsjunov fikk var riktig etter søndagens stafett, skriver det finske Skiforbundet i en pressemelding.

  På oppløpet i kampen om 2.-plassen gikk den finske ankermannen, Joni Mäki, først inn på oppløpet, og Bolsjunov følte han ble sperret. Russeren svarte med å slå etter Mäki, før han etter målgang krasjet inn i finnen.

  Russlands lag ble disket, men finnene ber nå om en ny vurdering av straffen til Bolsjunov.

  Verdenscup Lahti
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Verdenscupen avsluttes i Norge

  Verdenscupsesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten avsluttes med renn på Lillehammer i mars.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag.

  Verdenscupfinalen skulle etter planen gått i Beijing, men måtte avlyses som følge av viruspandemien.

  Lillehammer skulle på sin side hatt verdenscuprenn før jul, men også de ble utsatt. Årsaken var at norske myndigheter ikke åpnet for unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene.

  Nå blir det renn i mjøsbyen fra 19. til 21. mars. FIS opplyser torsdag at rennprogrammet for avslutningshelgen vil bli offentliggjort så fort det er klart.

  Fra regjeringshold er det samtidig understreket at unntaket som nå foreligger kan bli trukket tilbake dersom smittesituasjonen forverrer seg.

  Russiske Tjumen hadde også søkt om å få overta verdenscupavslutningen i langrenn, men Lillehammer trakk imidlertid det lengste strået.

  Therese Johaug
  Foto: Jussi Nukari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal