Hopp til innhold

Pellegrini har avslørt sine taktiske svakheter

KOMMENTAR: Manuel Pellegrinis debutsesong i England var full av stil og suksess, men chilenerens taktiske preferanser har siden bidratt til to skuffende år.

Pellegrini

ERSTATTES: Heller ikke i år har Manchester City og trener Manuel Pellegrini vunnet noe utenom en ny ligacup.

Foto: Carl Recine / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Det finnes egentlig få gode grunner til at Manchester City skal ligge der de ligger. De var 13 poeng bak Leicester før helgen og risikerer nå å miste fjerdeplassen til Manchester United.

De har i det minste løftet ligacupen. Men det er også klubbens eneste trofé de siste to årene.

Kontrasten er stor til 2014, da Manuel Pellegrini vant ligatittelen ved å score 102 mål. City leverte den underholdende fotballen som overbeviste de tidligere Barcelona-direktørene Ferran Soriano og Txiki Begiristain om å ansette treneren.

Med stjerner, penger og en ny filosofi, virket fremtiden lys under Pellegrini.

Derfor er det verdt å analysere hvorfor prosjektet har gått gradvis nedover. Direktørene må ta sin del av skylden, men de taktiske valgene har også spilt en åpenbar rolle.

Fra 2,26 til 1,78

Faktisk har utviklingen vært såpass negativ at Pellegrini hadde risikert sparken i sommer om ikke Soriano og Begiristain allerede hadde sikret seg Pep Guardiola.

Sesongen i fjor var svak nok. City var aldri i nærheten av å vinne noe, og mens tapet mot Barcelona i mesterligaen var forståelig, var det vanskeligere å tilgi fadesene i de engelske cupene hjemme mot Newcastle og Middlesbrough.

Og ligaen? Da Chelsea tok tittelen, lå City 13 poeng bak.

Heller ikke i år har City vunnet noe utenom en ny ligacup. Det er et trofé, men det spørs om ikke eierne, som har investert så mye, hadde forventet mer enn to slike cuper og én ligatittel på tre år.

De har definitivt ønsket å se tegn til forbedringer. I stedet har snittet for poeng per ligakamp gått fra 2,26 til 2,18 og 1,78.

Best mot de verste

FBL-ENG-PR-NEWCASTLE-MAN CITY

SENTRAL: Manchester City hentet flere gode, kreative spillere før denne sesongen, som Kevin De Bruyne.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Hva er grunnen? Det er ingen tvil om at tvilsomme spillerkjøp har spilt en rolle, men det er samtidig vanskelig å skylde på manglende kvalitet når du har nykommere som Nicolás Otamendi, Raheem Sterling og Kevin De Bruyne, og en stall med Sergio Agüero og David Silva.

Kanskje lupen heller bør rettes mot hvordan disse spillerne har blitt brukt.

For mens Pellegrini ofte snakker om attraktiv fotball, hadde han muligens tjent på å være litt mer fleksibel. Systemet og spillemønsteret har virket likt fra kamp til kamp, samme hvor og mot hvem man har spilt.

Blant mange ulike elementer, har det mest frustrerende vært gjentatte defensive svakheter som aldri har blitt korrigert.

Dette har blitt straffet mot større lag og i tøffe kamper, spesielt denne sesongen. City har vunnet fire av de siste 15 bortekampene i ligaen, og i mars noterte The Guardian at laget hadde tatt tre poeng i to av 13 oppgjør mot lag på tabellens øvre halvdel. Kun Aston Villa hadde vunnet færre.

Selv når man tar med faktorer som skader og form, hadde man forventet langt bedre.

På Etihad har de fire vanskeligste oppgjørene – mot Leicester, Tottenham, United og West Ham – blitt tapt. Det gjenspeiler ikke en vellykket strategi.

Pellegrinis blindsone

For de som har holdt et taktisk blikk på Citys storkamper, har det mest forunderlige vært den defensive midtbanestrukturen. Prakteksempelet her er gjerne Atlético Madrid, som holder sin 4-4-2-fasong smal og eliminerer rommene sentralt, slik at man ikke havner i undertall.

Denne faktoren ser ut til å ligge i Pellegrinis blindsone. Kantspillerne står bredt og høyt, mens to sentrale midtbanespillere holder fortet alene.

FBL-EUR-C1-MAN CITY-DYMNANO KIEV

SKUFFET: Yaya Touré har ikke hatt sin beste sesong.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Ofte har en av disse vært Yaya Touré, som foretrekker rolig jogg når motstanderen har ballen.

Mon tro hvordan Diego Simeone hadde reagert.

Selv når City har spilt med Fernandinho og Fernando bak Touré, har posisjoneringen skapt trøbbel. Gjentatte ganger har Fernandinho sprintet langt opp på motsatt banehalvdel for å presse, før motstanderen har spilt seg forbi og angrepet rommet han har etterlatt.

Se for eksempel bortekampen mot Liverpool, hjemmekampen mot United, eller onsdagens semifinale mot Real Madrid.

Dette ser ut til å motsi alle prinsipper for defensiv soliditet. Enten presser du høyt og kollektiv, som Barcelona, eller så ligger du samlet og beskytter en bestemt sone, som Atlético.

Svak sluttspurt

Det skal sies at Pellegrini har gjort et par justeringer de siste ukene. Spesielt mot Paris Saint-Germain og Real Madrid lå City lavere og prøvde å være mer kompakte.

Men de har ikke blitt kurert. På Santiago Bernabéu gjorde posisjoneringen til Fernandinho og tempoet til Touré at Toni Kroos og Luka Modrić kunne skape overtall i viktige soner og styre midtbanen.

Real Madrid var langt unna sitt beste, men kunne likevel vunnet mer enn 1–0, og Pellegrini overrasket mange da han senere hevdet at vertene ikke hadde fortjent å vinne.

Heller ikke offensivt fungerte det. Mot slutten la Zinédine Zidane laget dypt for å demme opp for Citys sluttspurt, men Pellegrini endret kun til 4-2-3-1, og så til 4-4-2, uten at det utrettet noe som helst.

Det eneste skuddet City hadde på mål hele kampen var et sleivspark fra De Bruyne som spratt inn i hanskene til Keylor Navas. Da sluttsignalet gikk, hadde ikke Agüero avfyrt et eneste skudd på mål i mesterligaen på syv timer og 57 minutter.

SOCCER-GERMANY/

PÅ VEI INN: Pep Guardiola kommer til City fra Bayern München.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Venter på Pep

Det er i slike situasjoner man hadde forventet et større taktisk repertoar.

Det er her pragmatiske trenere som José Mourinho og Guardiola gjerne omstrukturerer hele laget om nødvendig, om det så betyr tre bak, fire spisser, eller hva enn det måtte være.

Engelske journalister var overrasket over den tamme avslutningen. Senere hevdet likevel Pellegrini at han var fornøyd med den strategiske biten.

Ofte virker det som Pellegrini rett og slett ikke ser problemene selv.

Etter kampen mente han at planen hadde fungert godt, og forsvarte prestasjonen ved å hevde at City ikke hadde sluppet til annet enn et «heldig» mål og Gareth Bales heading i tverrliggeren, noe som overså en gigantisk Modrić-sjanse alene med keeper samt flere andre småsjanser.

Da en journalist fortalte ham at Real Madrid hadde hatt 15 avslutninger, nektet Pellegrini å tro det. Tallene kom fra UEFAs offisielle statistikk-rapport, som deles ut i presserommet etter kamp.

Senere denne uken benektet også treneren at sesongen hadde vært dårlig.

Slikt gir lite mening for en klubb med Citys ressurser og ambisjoner, og mens Pellegrini fortjener kreditt for sin ærverdige oppførsel og sine offensive prinsipper, er det fullt forståelig at Citys direktører ønsker en strateg av høyere kaliber.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal